Požiadali by ste rodičov o založenie rodičovskej nehnuteľnosti?
Ahojte, mam otazku, co by ste robili v tejto situacii, ako by ste sa zariadili?
Predstavte si, ze mate cerstvych 25 rokov aj s partnerom, ste novomanzelia, pracujete obaja asi cca 3 roky ako predavaci a zijete v podnajme v BA. Takze uspory nic moc a do toho sa postasti babatko.. Chcete uz v takejto situacii ist do svojho, ale nie su financie ani podmienky na ziskanie hypoteky (300tis.€). Isli by ste v tomto pripade za rodicmi - svojimi, alebo partnerovmi a poprosili ich o pomoc - financnu, konkretne zalozenie rodicovskeho domu? Vy ako rodicia, urobilo by ste toto pre svoje deti? Nie je to podla vas uplne od veci poziadavka?
Dakujem.
Dom nemusí byt založeny na cele obdobie hypotéky. Podľa podmienok banky...napr keď banka požaduje 10alebo 20% mať v hotovosti tak môže byť založený len dovtedy kým nesplatite tých 10-20%. ALE! Banka má poplatok za vyňatie záložného práva z toho rodičovského domu 3% zo zostatku zvyšnej hypotéky. Vy keď chcete brať 300 000 tak ten poplatok budete mať dosť vysoky ak napr by ste to mohli urobiť po splatení 10%...aby ste rátali aj s tým.. podľa mňa nemáte dostatočný príjem na takú vysokú hypotéku. Hlavne keď ty ideš hneď teraz na materskú a rodičak...
@zltalienka 1izb.byt za 160000? Pre vlastne už 3 ľudí? viazanosť koľko? 30? Ty sama by si to dala? Ďakujem za odpoveď
@ivicatolic ano, svojho casu sme byvali s 1 a potom aj s 2 detmi v 1 izbovom byte. Nevidim v tom nejaky problem.
Teraz sme uz v dome.
@anonym_autor
Prečo hneď dieťa? Prečo hneď 3-izbový? Prečo hneď novostavba? Auto, peniaze, dovolenky k tomu hneď nechcete?
Kde je skromnosť, šetrenie, postupné sa vypracovanie z nuly vyššie a vyššie?! Myslíš, že nám ostatným pečené holuby padali do huby? Tiež sme niekde na nule začali a postupne rokmi sa vypracovali tam, kde sme teraz.
Stačí menej pozerať sociálne siete, influencerov a chcieť ich život. Tí zarábajú na hlúposti tých, čo ich sledujú. Trošku reálneho života, dievča...
@anonym_autor svoje deti milujem najviac na svete. Ale nikdy by som im nezalozila svoju nehnuteľnosť . O to viac keby ju kupoval s partnerom. Nikdy nevieš čo sa môže stať.
@anonym_autor Nikdy, ak nemám bonitu nato aby mi banka požičala tak znížime nároky.
@anonym_autor v prvom rade hypotéka 300k€ pre niekoho kto ma 25 rokov a robí ako predavač a ma ešte dieťa nieje rozumný nápad a určite by som nezaložil.
Za iných podmienok (lepšia práca, lacnejšia nehnuteľnosť) možno áno.
Ja som sa normálne otca spýtal ci by mi nezaložil dom asi do výšky 50k€ (celková hodnota jeho domu 250-300k€).
Povedal mi nie, ja som povedal dobre teda a našiel som si inú nehnuteľnosť ktorá mi vyšla.
Absolútne sa necítim urazený, nahnevaný ani nič. Proste človek nemá svoje plány stavať na pomoci rodiny, človek sa ma postarať o seba sam a hlavne zakrývať sa takou dekou akú si môže dovoliť.
Mate 25, nizky prijem, ziadne vlastne byvanie, zrejme ani uspory a cakate dieta? No panboh pomahaj.
Ak je treba zalozit inu nehnutelnost, tak to znamena, ze ziadatel nema dostatocny prijem na ziskanie hypoteky. Neberte si viac nez co si mozete realne dovolit.
Ak je treba zalozit inu nehnutelnost, tak to znamena, ze ziadatel nema dostatocny prijem na ziskanie hypoteky. Neberte si viac nez co si mozete realne dovolit.
@sleepy_joe u nich to znamená ze nemajú potrebných 20%ktorá banka požaduje. Banka dá hypo len na 80% ceny nehnuteľnosti. Zvyšok by mali mať svoje úspory alebo spotrebný úver alebo dozaložiť ďalšiu nehnuteľnosť.
@sleepy_joe u nich to znamená ze nemajú potrebných 20%ktorá banka požaduje. Banka dá hypo len na 80% ceny nehnuteľnosti. Zvyšok by mali mať svoje úspory alebo spotrebný úver alebo dozaložiť ďalšiu nehnuteľnosť.
@misanthropicdann banka dava aj 90%, dokonca vie banka nakombinovat aj 100%, dolezita je vsak bonita, mozes mat na zalozenie aj 100 nehnutelnosti vo vyske milionov, avsak, ak nemas bonitu, tieto nehnutelnosti ti nepomozu, banka ti uver neda
@misanthropicdann banka dava aj 90%, dokonca vie banka nakombinovat aj 100%, dolezita je vsak bonita, mozes mat na zalozenie aj 100 nehnutelnosti vo vyske milionov, avsak, ak nemas bonitu, tieto nehnutelnosti ti nepomozu, banka ti uver neda
@darmasiswa hej 90% tiež sme tak mali všetky hypotéky.
Proste sme mladí a mame slušne platy.
Ale 100% bez dozaloženia ďalšej nehnuteľnosti pokiaľ viem nieje možné dostať na Slovensku od nejakého roku.
Možno keby im založis akcie alebo fyzické drahé kovy ale myslím si ze to u nás na Slovensku nieje bežné
@anonym_autor Ja by som vam dvom odporucila kurz financnej gramotnosti. Nizkoprijmove zamestnanie, ziadne uspory, male dieta a idete drbnut 300K do nehnutelnosti s tym, ze zalozite dom rodicov. Aneb ako vsetci piati skoncit pod mostom.
Ja som mala kamarata, ktory prisiel o luxusny byt, lebo ho nezvladal platit a skoncil na ulici. Lebo mal velmi dobry lukrativny plat, super poziciu v praci, prachy sa len tak sypali. Narocna frajerka, dovolenky v exotike pomaly kazdy mesiac a ze sa ide kupovat drahy luxusny byt, uz ten co mal nestacil. Tak si kupil velky drahy byt, splacanie ziadny problem, hypoteku dostal na jeden sup. Lenze potom ich firma skoncila, on prisiel o pracu a jednoducho nevladal platit tak vysoku hypoteku, takze mu banka byt vzala a dovidenia. Skoncil na ulici, ked nemal prachy, tak ho frajerka okaslala, lebo nebol pre nu zaujimavy. Cize nikdy nevies, ako skoncis a treba pozerat aj dalej ako je zajtra alebo za mesiac.
@anonym_523544 ale to nebolo myslene, ze sa postastilo nahodou.. ale po dvoch rokoch snazenia a navstevach lekarov sa podarilo.
@pribinak kde prosim? Vacsinou novostavby 3iubaky vsetko okolo 300 ide..
@anonym_autor sú aj za 200 000. Myslím, že by si si v prvom rade mala vyskakovať do výšky svojho prijmu. Ktorý nie je ani na garsónku.
Ja som mala kamarata, ktory prisiel o luxusny byt, lebo ho nezvladal platit a skoncil na ulici. Lebo mal velmi dobry lukrativny plat, super poziciu v praci, prachy sa len tak sypali. Narocna frajerka, dovolenky v exotike pomaly kazdy mesiac a ze sa ide kupovat drahy luxusny byt, uz ten co mal nestacil. Tak si kupil velky drahy byt, splacanie ziadny problem, hypoteku dostal na jeden sup. Lenze potom ich firma skoncila, on prisiel o pracu a jednoducho nevladal platit tak vysoku hypoteku, takze mu banka byt vzala a dovidenia. Skoncil na ulici, ked nemal prachy, tak ho frajerka okaslala, lebo nebol pre nu zaujimavy. Cize nikdy nevies, ako skoncis a treba pozerat aj dalej ako je zajtra alebo za mesiac.
@muchotrafka298 To si s dostatocnymi zrucnostami na taky lukrativny flek nedokazal zohnat cokolvek ine, co by stacilo aspon na najom maleho bytu? A co sa stalo s tym predoslym bytom? Ak ho predal a ziskom hradil velku cast hypoteky na novy, banka ho po predaji nesplacaneho bytu nevyplatila zo zvysku? Lebo to nefunguje tak, ze ti banka “vezme” ked neplatis - banka nehnutelnost preda a z toho si vezme len zvyskovu hypoteku plus uroky. Zvysok by mal byt v jeho pripade dost. Nevravim. ze autorka ma nejaku ukazkovu financnu gramotnost, ale nejak sa mi ani tomuto tvojmu pribehu nechce verit.
@anonym_52f473 super, to je dobre vediet, ze su aj zamestnavatelia, co vedia ferovejsie ohodnotit. Urcite vie kamos aj dobre poradit zakaznikom produkty, tam by som sa ja musela dovzdelavat. Dakujem pekne, Nay mam v meste, tak ak by na to raz prislo, aspon viem, ako sa pri sikovnosti da zarobit. Kamosovi vsetko dobre a tebe dakujem za odpoved, skutocne som otazku nemyslela zle (tuto niekto iny ma napadol, ako keby som nejake urazky napisala alebo co ale naopak, ja fandim tvojmu kamosovi a praveze kritizujem moju firmu)
@anonym_6566ce Tak urcite, Slovensko je krajina tych najferovejsich zamestnavatelov, to nevies? Ale teraz vazne - vobec by som tie dristy neriesila, predavac v elektre moze mat bonusy, dobre, cez sviatky, rozne Black Friday, akcie a podobne, ale nie, aby to spolu s platom prekrocilo 2500€ netto kazdy mesiac. To by kazdy robil predavaca miesto kvalifikovanych jobov. Plus aby sa predavac dostal k bonusom, musi predavat, takze casto tahaju vikendy za priplatky a 12-tky. Tu ma kazda plat 3000+ netto, manzel 5000+ netto a cely okruh namych takisto, len neviem potom, preco je tu kazdy mesiac tema, ci uz prisiel rodicak. Pri priemernom MK prijme by ma nejaky 500€ rodicak hore dole vobec nesral.
@muchotrafka298 To si s dostatocnymi zrucnostami na taky lukrativny flek nedokazal zohnat cokolvek ine, co by stacilo aspon na najom maleho bytu? A co sa stalo s tym predoslym bytom? Ak ho predal a ziskom hradil velku cast hypoteky na novy, banka ho po predaji nesplacaneho bytu nevyplatila zo zvysku? Lebo to nefunguje tak, ze ti banka “vezme” ked neplatis - banka nehnutelnost preda a z toho si vezme len zvyskovu hypoteku plus uroky. Zvysok by mal byt v jeho pripade dost. Nevravim. ze autorka ma nejaku ukazkovu financnu gramotnost, ale nejak sa mi ani tomuto tvojmu pribehu nechce verit.
@anonym_716636 ja s tym clovekom uz nie som v kontakte, takze neviem na tvoje otazky odpovedat. On si zil ale nad pomery, lebo vsetky peniaze co mal, tak minul s frajerkou (drahe dovolenky, luxusne oblecenie, vecere v drahych restauraciach hlavne v zahranici). Toto je jeho verzia, nie moja. Napisala som to, co povedal on. Je to ale jedno, mna on nezaujima ani to ci hovoril pravdu alebo vsetkym klamal. Napisala som to len na margo toho, ze nikdy nevies, co Ta postretne. A nie je rozumne ani pri dostatocnom prijme si brat velke hypoteky a niekolko. Lebo dnes mas, zajtra nemas.
@anonym_716636 ja s tym clovekom uz nie som v kontakte, takze neviem na tvoje otazky odpovedat. On si zil ale nad pomery, lebo vsetky peniaze co mal, tak minul s frajerkou (drahe dovolenky, luxusne oblecenie, vecere v drahych restauraciach hlavne v zahranici). Toto je jeho verzia, nie moja. Napisala som to, co povedal on. Je to ale jedno, mna on nezaujima ani to ci hovoril pravdu alebo vsetkym klamal. Napisala som to len na margo toho, ze nikdy nevies, co Ta postretne. A nie je rozumne ani pri dostatocnom prijme si brat velke hypoteky a niekolko. Lebo dnes mas, zajtra nemas.
@muchotrafka298 Akoze jasne, ale rozumne nastavenie hypoteky a rucenia ta stale chrani pred scenarom, ze neplatis = skoncis na ulici. Hypo sa da pozastavit pri nahlej strate prace, alebo refinancovat, a ked mas fakt ze smolu a nenajdes nic v dohladnej dobe, byt vies stale predat (pravdepodobne so ziskom), vyplatit zvysok hypo a ist do podnajmu. V kazdom pripade ale brat hypo za 300K s dvoma platmi predavaca (z ktoreho bude coskoro len jeden) a rucit domom rodicov, je recept na katastrofu. Ani netusim, ako si to vobec vyratali.
V prvom rade chlap bude musieť zmeniť robotu a začať makať lebo toto na 3 izbak v novostavbe v BA nevychádza ani z ľava ani z prava ani so založením inej nehnuteľnosti. A ďalšia vec, akú novostavbu máte na mysli? Takú ktorá je už postavená alebo takú čo sa ešte len stavia? Lebo ak taký byt kde budete úplne prví majitelia vy, to je taký masaker na financie že dovi dopo. Pred 5 rokmi čo som kupoval, 20% išlo zo spotrebaku, plus hypotéka. 20% som mal svoj keš. A tam sa stalo to, že cca 2 mesiace pred tým ako mi odovzdali byt začali chodiť také poplatky okolo toho bytu že z 5 miestnej sumy mi ostalo 300 eur. A byt prázdny. Ďalšie veci ako kuchyňa skrine vybavenie to sú ďalšie tisíce naviac. 2 roky mi trvalo pokiaľ som sa z toho spamätal a to som sám chlap. Fakt v rámci vlastného dobra treba dať latku o dosť nižšie..
@muchotrafka298 Akoze jasne, ale rozumne nastavenie hypoteky a rucenia ta stale chrani pred scenarom, ze neplatis = skoncis na ulici. Hypo sa da pozastavit pri nahlej strate prace, alebo refinancovat, a ked mas fakt ze smolu a nenajdes nic v dohladnej dobe, byt vies stale predat (pravdepodobne so ziskom), vyplatit zvysok hypo a ist do podnajmu. V kazdom pripade ale brat hypo za 300K s dvoma platmi predavaca (z ktoreho bude coskoro len jeden) a rucit domom rodicov, je recept na katastrofu. Ani netusim, ako si to vobec vyratali.
@anonym_716636 oni nic neratali zlatinko, oni chcu proste novostavbu za 300 tisic, nemaju ziadne uspory, co nevidiet budu zit z jedneho platu predavaca a maju predstavu, ze toto sa da vsetko zvladnut,lebo oni chcu.
@anonym_autor Ako rodič už dospelých detí Ti poviem takto: dieťa sa pošťastí nezodpovedným , pretože v dnešnej dobe a ešte v takom veku 25 rokov, existuje antikoncepcia, ktorá je ľahko dostupná,nie ako pred 50 rokmi, deťom sme prepísali rodičovský dom, finančné podporovali a teraz keď sme starý nemáme nič.Dnes by som to už neurobila, pretože akákoľvek ťarcha spôsobuje ťažkosti.Teraz by sme dom predali a kúpili si byť, deti neplatia opravy, neprídu pokosiť záhradu, nemajú čas a o predaji nechcú ani počuť.Cize môj záver je taký, že by urobili chybu.Nech sa každý prikrývka takou perinou na akú má a deti si robí keď má ich kam doniesť.My sme začínali v malom 1 izbovom byte, potom sme išli do väčšieho a ,3 deti mali spoločnú detskú izbu a prežili.
@anonym_c3eb3d Tak toto je naozaj smutne, za dobrotu na zobrotu. V tomto pripade je mozne darovaciu zmluvu napadnut.. hanba by ma fackovala, ziskat nehnutelnost len tak od svojich rodicov a potom sa nestarat. A ze nepomozu okolo domu ale s predajom nesuhlasia? To je priam drzost.
Ok.. dakujem pekne vsetkym za nazory, poobzerame sa po inych lacnejsich moznostiach..
@anonym_autor
Ked ste sa 2 roky snazili tak ste si mali precitat taku malu knizku ktora sa vola bohaty otec chudobny otec.
To co sa snazite urobit je presne to iste ako keby ste isli teraz vymenit vase auto a kupit novy drahy Mercedes= financny nezmysel.
@timinochka_95 ake ironicke? Ja som sa pytala uplne vazne! Robila som predavacku na plny uvazok v Lara Bags, ano presne, kratky-dlhy dvanastky. A teda, bohuzial, ani som sa nepriblizila k 1000 v cistom. Ja absolutne doprajem dostojny plat vsetkym a preto som chcela vediet, ktory obchodny retazec ferovo hodnoti zamestnanckv tak, ze to povazujem za dostojny plat. Nemam predstavu, preco si na mna tak vyletela. Uplne seriozne by som radsej teraz po rokoch sla robit do obchodu, hlavne ak by ma nezabrzdil plat... a kedze teraz sa dozvedam, ze vie byt rovnaky ako mam v korporate, tak by bolo asi fajn sa teda skusim nahlasit k tymto ferovejsim zamestnavatelom.... neda sa ani korporat robit vecne. A to, ze nepozuijem jazyky v obchode, to je jasne. To nebola kritika na predavacov, ale na moju vlastbu firmu, ze chcu xyz a moc nezaplatia. Tak oreco sa neposunut teda inam... a orave k manualne ma teraz viac taha. Tak asi sme sa nepochopili....
@anonym_6566ce môj švagor je predajca áut a kamiónov nemá VŠ, jazyk vie, ale nemusí ho používať.Ma vyšší plat každý mesiac ako my dvaja s mužom s VS🤣aj predajca nehnutelnosti u developera je pekna práca a zarobok
@anonym_6566ce Tak urcite, Slovensko je krajina tych najferovejsich zamestnavatelov, to nevies? Ale teraz vazne - vobec by som tie dristy neriesila, predavac v elektre moze mat bonusy, dobre, cez sviatky, rozne Black Friday, akcie a podobne, ale nie, aby to spolu s platom prekrocilo 2500€ netto kazdy mesiac. To by kazdy robil predavaca miesto kvalifikovanych jobov. Plus aby sa predavac dostal k bonusom, musi predavat, takze casto tahaju vikendy za priplatky a 12-tky. Tu ma kazda plat 3000+ netto, manzel 5000+ netto a cely okruh namych takisto, len neviem potom, preco je tu kazdy mesiac tema, ci uz prisiel rodicak. Pri priemernom MK prijme by ma nejaky 500€ rodicak hore dole vobec nesral.
@zorienka28 ja som mala spolužiaka v Nay ešte pred pár rokmi a veľmi dobre zarobil.V podstate to je jedno či každý mesiac či nie veď, keď sa mu spriemeruju 4 dobre mesiace, tak ma dobrý plat.A ja považujem technicky znalych mužov za kvalifikovaný job veď nejaký čo nevie do 3 nárast tam nemôže robit
V žiadnom prípade by som nešla a v žiadnom prípade by som nezaložila vlastné bývanie ( ani kvôli deťom )
Moja znama to urobila, zalozila rodicovsky byt. Rozhadala tym komplet celu rodinu. Nastastie sa jej nic nestalo, ze to bolo v pohode, platila vsetko ako mala. Ale aj tak, je to velky risk v dnesnej dobe. A z coho budete platit hypoteku? Ked mate platy predavacov a este dieta k tomu? 300 tisicova hypoteka? Z coho to chcete platit a budete to vladat z jedneho platu? K tomu mate este naklady na byvanie, neratam bezne vydavky ako je strava, lieky, doprava a ine nevyhnutne veci.
@muchotrafka298 presne.. ludia zabudaju ze ten dom treba aj zariadit + dnes treba aj auto a to ked sa pokazi tak hotovo..nedajboze ist k zubarovi 😆
@anonym_autor V ziadnom pripade NIE
My keď sme s ex kupovali byt svokrovci to sami navrhli a aj sme založili ich byt na pár rokov,potom sme si to preniesli na náš byt.medzicasom bol u nás na stole rozvod ale ja som taká že nikdy by som nijako nechcela uškodiť takže keď sa dalo hneď sme to preniesli na náš byt a potom sme zacali s vysporiadanim.mne naši dávno predtým hovorili že nikdy v živote by to nespravili tak sme ani neskúšali a ja by som to tiež mojim deťom nedovolila aj keď ešte sú malí.do takéhoto rizika by som nikoho nechcela zatahovat.radsej choďte k rodičom bývať ako toto. Mňa by ešte zaujímalo prečo ste vo vašom veku nešetrili keď ste vedeli že chcete kúpiť nehnuteľnosť a dieťa neodložili na neskôr. Veď si sadnite a skúste si spísať výdavky a príjmy.ty klesneš po materskej s príjmom dole,musíte zaplatiť okrem hypo aj nájomné.pribudne vám ďalší člen rodiny ktorý tiež niečo stojí. Ak porodiš po septembri tak je dosť veľká pravdepodobnosť že ti dieťa nezoberú do škôlky a budeš doma zadarmo.ako toto všetko chcete zaplatiť z jedného platu predavača? Ja som s deťmi už sama a aby sme vyžili,poplatili a kúpili čo treba tak potrebujem mať príjem minimálne 1300€ a to je minimum kde nemôžem vyskakovať ale mám cca 2000 plat aj s výživným a bývam u našich takže platím polovicu nákladov na bývanie a stravu sama.mam auto ktoré potrebujem kvôli robote a tento rok som do neho dala skoro 2000€ rozvody,sklo,STK,brzdy takže si to treba dobre spočítať.podla mňa budete mať problem platiť aj podnájom a nie ešte hypo a všetko okolo bývania.z niečoho treba aj zariadenie do bytu kúpiť.to si budete brať spotreba k ďalší?

Ano, poziadala som mojich, v tom case sme s muzom iba chodili a kupovali spolocny byt. Rodicia nam verili. Rucili nam iba rozdielom vysky uveru a hodnoty nehnutelnosti, cize ked sa byt komplet prerobil nadobudol ovela vacsiu hodnotu, takze po piatich rokoch sa cela tarcha preniesla na byt.
Vasa situacia je ina a dovolim si povedat, ze ste velmi nezodpovedni a idete na to z opacneho konca. Najprv ste si mali zadovazit byvanie a potom priviest do valstnebo dieta. To si velmi fandite ak si myslis, ze z platu predavaca a tvojej materskej to utiahnete.
Vela stastia.