Požičanie peňazí vnučke bez dôkazov
Ahojte.
Týka sa to mojej tety.
Požičala svojej vnučke peniaze , časť na kúpu nehnuteľnosti, ktoré jej mala vrátiť po predaji svojej nehnuteľnosti ktorú mala.
Napísala sa zmluva, sú tam napísané mená, suma, všetko potrebné, nieje to overené notárom. Bolo to len medzi nimi.
Vnučka jej polku sumu uvedenú na zmluve vrátila v hotovosti bez dokladu tak isto teta jej to dala v hotovosti, o odovzdaní peňazí nieje žiaden dôkaz ani že jej ich dala teta a ani že ich vnučka vrátila.
Teta nedávno zomrela a jej dcéra túto zmluvu našla, nevedela o nej, môže ju napadnúť a žiadať vrátiť peniaze tetinej dcére?
(.oni medzi sebou nekomunikujú ako mama a dcéra)
Ďakujem
To je na konzultáciu s právnikom. Aj tu na MK nájdeš skupinku právnikov, nápis im
@anonym_autor úplne čisto z logického hľadiska - niekto našiel papier, ktorý nemá žiadnu výpovednú hodnotu - nie je overený notárom, takže to mohol napísať ktokoľvek, len tak z nudy + nemá žiadne dôkazy o tom, že sa to stalo, keďže to prešlo v hotovosti, bez dokladu. Takže aká šanca na úspešnosť tohto súdu by bola? Úplne nulová, ešte k tomu by platila aj trovy konania.
@anonym_autor hold smola 👉
bez sance
Takychto zdrapov si kazdy moze napisat kazdy den 5. Este teoreticky, ak by existoval nejaky prevod, tak nejaka miziva sanca by bola. Takto na to moze rovno zabudnut. Penízky nebudu...
Podľa mňa nie, veď to by dokázal hocikto takto napísať milión akože dokladov. V dnešnej dobe je každý druhý podvodnik 🤔🙃. Proste smola....no nie pre všetkých 😃
@anonym_autor na súde nepochodí.
nie nebolo to notársky overené nie sú žiadne doklady o tom koľko bolo už splatené a aký dlh tam ešte ostal , takže je to na svedomí vnučky žiaľ...
Nie, nie je doklad ani o presune sumy k vnučke ani nazad. Jej mama to môže akurát považovať za predčasné dedičstvo a tak sa aj zariadiť.
To je na konzultáciu s právnikom. Aj tu na MK nájdeš skupinku právnikov, nápis im
@anonym_090d58 to je aj zbytočné konzultovať. Je to len papier bez nejakej výpovednej hodnoty. S tým nikde nepochodí
@anonym_autor dobre chápem že dcéra tej tety teraz našla nejaký papier a zacítila peniaze, ktoré by jej zrazu boli od nej dobré aj keď s ňou do jej smrti nekomunikovala?
Napadnut sa tam neda nic. Navyse to cele moze byt premlcane, tusim do 3 rokov sa musi dlznik domahat vratenia. Ak teda zmluva bola povedzme z roku 2020, vratilo sa 2022 a teraz sa nasiel kdesi v zasuvke pri cisteni bytu papier, tak nic z toho, aj keby tie peniaze vratene neboli.
Napadnut sa tam neda nic. Navyse to cele moze byt premlcane, tusim do 3 rokov sa musi dlznik domahat vratenia. Ak teda zmluva bola povedzme z roku 2020, vratilo sa 2022 a teraz sa nasiel kdesi v zasuvke pri cisteni bytu papier, tak nic z toho, aj keby tie peniaze vratene neboli.
@patrike peniaze sú z minulého roka
su k tomu aj ine doklady alebo aspon nejaka komunikacia, maily, spravy? ak nie, tak asi nic.
Poučenie pre všetkých.
Peniaze v hotovosti ak nepochádzajú z trestnej činnosti sa nikdy nepožičiavajú, iba prevodom na účet a do poznámky dať pôžička na byt do xy...
Rovnako sa vracajú prevodom na účet. Tak je nevyvrátiteľný dôkaz, že skutok sa stal.
@anonym_autor
a ty to pre o vlastne riesis? Nech si riesi mama s dcerou. Ci si chcela dedit a chyba ti? Fakt nerozumiem, preco ti inak na tom zalezi. Jedine ze by si bola ta matka, ktora to nasla. A akp vies o podrobnostiach? Mozno je babka aj rafa - ved to boli jej peniaze a teraz ich uz nepotrebuje.
@anonym_autor dobre chápem že dcéra tej tety teraz našla nejaký papier a zacítila peniaze, ktoré by jej zrazu boli od nej dobré aj keď s ňou do jej smrti nekomunikovala?
Vravíš že jej ich vrátila tak čo chce kto napádať? Aj keby nevratila a tvrdila by že áno tak pokiaľ to nieje na nejakom právnom dokumente tak nikto nič nezmôže
Skús zmluvu predložiť k dedičskému konaniu a daj vedieť výsledok.
Neviem ci som to pochopila, ale to chce matka od svojej vlastnej dcéry tieto peniaze?
Podľa mňa autorka, ty si tá matka.
Neviem ci som to pochopila, ale to chce matka od svojej vlastnej dcéry tieto peniaze?
@bielasovicka áno, nevedú dobré vzťahy
Podľa mňa autorka, ty si tá matka.
@bielasovicka 😄 to nie.
Zaujíma ma to preto lebo mama sa o dcéru nestarala, mala som ju v starostlivosti ja, preto riešim takúto situáciu
@anonym_autor ked nie je overene notarom, ten papier nema ziadnu hodnotu.
@anonym_autor ked nie je overene notarom, ten papier nema ziadnu hodnotu.
@anonym_9e88c6 Ma. Aj zavet staci napisat vlastnou rukou a nemusi byt notarsky potvrdeny. To by potom nemali ziadnu hodnotu ani vsetky zmluvy len s podpismi. Napriklad ked si vezmes mobil na splatky u operatora alebo auto na lizing.
Vlastnoručný (holografný) závet musí byť celý napísaný a podpísaný rukou poručiteľa, inak je neplatný. Musí obsahovať jasný prejav vôle, dátum podpisu (deň, mesiac, rok) a identifikačné údaje poručiteľa i dedičov. Svedkovia nie sú potrební.
@anonym_9e88c6 Ma. Aj zavet staci napisat vlastnou rukou a nemusi byt notarsky potvrdeny. To by potom nemali ziadnu hodnotu ani vsetky zmluvy len s podpismi. Napriklad ked si vezmes mobil na splatky u operatora alebo auto na lizing.
Vlastnoručný (holografný) závet musí byť celý napísaný a podpísaný rukou poručiteľa, inak je neplatný. Musí obsahovať jasný prejav vôle, dátum podpisu (deň, mesiac, rok) a identifikačné údaje poručiteľa i dedičov. Svedkovia nie sú potrební.
@patrike nie som si tymto ista. ved to by sa falsovalo jedna radost.
@patrike nie som si tymto ista. ved to by sa falsovalo jedna radost.
@anonym_9e88c6 pozri § 476a
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
@anonym_9e88c6 pozri § 476a
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
@anonym_753048 idem dakujem
@anonym_autor No takto. Vsetky tie odpovede, ze je to bez sance su mi na smiech 😀. Nie, nie je to ani nahodou bez sance, dokonca je velmi pravdepodobne, ze tie peniaze ziska, ak poda na sud Navrh na vydanie platobneho rozkazu. Je absolutne irelevantne, ze zmluva nie je notarsky overena (zmluva je platna aj bez overenia). Opisem nasu situaciu. Po smrti otca sme s bratom nasli nie ze zmluvu, ale doslova len male kusky papierikov (bolo ich viac), na zaklade ktorych sme zistili, ze postupne po ciastkach pozical istemu cloveku spolu vyse 40 000e!. Na tych papierikoch boli len ich mena, sumy, datumy pozicania, niekde bol podpis toho, kto to prevzal. Nic viac .Dotycneho sme sa snazili kontaktovat, odmietal komunikovat, stretli sme sa len s jeho zenou, ktora vsetko popierala (tie zdrapy papiera sme jej samozrejme neukazali, len sme jej povedali, ze mame dokazy o pozickach). V podstate nas vysmiala a dalej nas ignorovali. Oslovili sme pravnika, ako dedici tejto pohladavky. Najprv dotycnemu poslal vyzvu na uhradu, kde boli rozpisane vsetky datumy, sumy aj uroky z omeskania. On isiel za pravnikom, ktory napisal doslova zdrap, ze ziadna pozicka sa nekonala 😀. Ok. Nas pravnik podal na sud navrh na vydanie platobneho rozkazu, ktory sud aj vydal. A dotycnych presiel smiech, lebo dokazne bremeno bolo na nich a nemali ako dokazat, ze tie peniaze vratili, kedze ich ani nevratili. Nemohli podat ani odpor proti PR, bolo tam jasne uvedene, ze ho mozu podat len s dokazmi o vrateni pozicky. O tyzden po vydani PR nam prisla na ucet cela suma, (uroky z omeskania sme im odpustili), samozrejme museli zaplatit sudne poplatky a poplatky pravnikovi, aj to uz prosili (zrazu zacali komunikovat), aby sme im aj toto odpustili. Smola no.. Takze teta nech sa urcite neda odradit "radami" tu pritomnych, ktore nemaju ani potuchy o prave, ze sa to neda 🙈. Teta je dedic tejto pohladavky, neviem ci je to uvedene v notarskej zapisnici z dedicskeho konania. Ale ak by aj nebola, ak v case dedicskeho konania nevedela o tejto skutocnosti (neviem ci dedicske konanie uz prebehlo), riesi sa to dodatocnym konanim o dedicstve. Ak este neprebehlo, nech tuto pohladavku svojej mamy, ona ako zakonny dedic prihlasi do dedicskehi konania a nasledne vymaha od dcery. Samozrejme nech si najde pravnika.

@anonym_autor nie