icon

Poznámky mojej sestry

7. apr 2022

Ahojte, idem sa sem vyžalovať. Mám staršiu sestru,ktorá často striedala roboty, nič sa jej nepáčilo. Zoznámila sa so svojím aktuálnym mužom a hneď otehotnela, nech nemusí chodiť do roboty. Ako povedala "zlatú baňu si treba poistiť" 🤦 presťahovali sa do nejakého podnájmu. Ešte kúsok o mne, ja som zase hneď po strednej šla pracovať do zahraničia. No a ako synovcovi odbili 2 roky, zase otehotnela, aby nemusela pracovať (to nie sú moje dohady, tak sa vyjadrila predo mnou).
Sestru som nikdy nechápala, a po väčšine som ju radšej ignorovala, lebo proste nepáči sa mi jej štýl života, ale nikdy som jej na to nič nepovedala, pomyslela som si svoje a hotovo.
No a ako otehotnela, tak proste nájom bol pre nich malý a vydrankala od rodičov záhradu, pozemok bol tak,že aj z 1 aj 2 strany cesta. Kúsok mi to prišlo nefér, lebo ona nikdy rodičom do domácnosti neprispela, ja som im každý mesiac zo zahraničia posielala peniaze, a proste dostala pozemok.
Odvtedy mala stále poznámky tipu "odkladaj si peniaze na dom" alebo že "treba si rýchlo nejaký pozemok kúpiť,lebo nebudú" a proste takéto veci.
Rodičia sa ale vyjadrili,že ak si ja bude niečo stavať alebo proste kupovať, prispejú mi aspoň 20tisicami.
Našla som pekný byt,chcela som si ho kúpiť,vziať hypotéku, pýtala som sa teda rodičov,oni,že jasné,20tisic mi vedia dať,že aby som mala menšou hypotéku. No a keď prišlo na lámanie chleba, tak mi povedali,že mojej sestre sa predražila stavba a peniaze dali jej 😭
Mám teraz byt, mám vyššiu hypotéku,ale beriem to ako podraz.
Odvtedy s rodičmi ani sestrou nekomunikujem.
Mrzí ma to,lebo v podstate stále uprednostnili ju, ako mňa.
Ako sa mám s týmto vyrovnať? :(

diaszoky
8. apr 2022

Je to nespravodlive, ale pozri rodicia maju stale sancu ti davat aj mesacne peniaze aspon co to. To, ze s nimi nekomunikujes nieje dobre srdtra je len jedna mozno si raz uvedomi.. rodicia tiez.🙏🏻 Skus predychat, dat im sancu . Su to tvoja jedina blizka rodina, krv . Mam dojem , ze sedtra vyplakavala a ona sa ,,zlakli” a peniaze dali jej akoby vedeli, ze im to odpustis. Povedz im nech ti davaju mesacne alebo sporia dodatocne .. ze ste sa dohodli.☹️Inac ja mam byvanie bez rodicovskej podpory lebo nemali dat z coho. A ci prispeli mojmu bratovi sa nikdy nedozviem leno som
Bola
V zahranici a neriesim
Uz zivot je len jeden a materialno je materialno

diaszoky
8. apr 2022

@janicka2315 len to nie🤦🏼

diaszoky
8. apr 2022

@gladys_07 presne ved by jej vlastne iba vratiili co im posielala

mandzula
8. apr 2022

@laura164 presne tak to je, ktore dieta vie mrncat, to ma a to, ktore maka, a aj ked nema, nemrnci, tak to ma hovno. A to ja nie som z tych, co si mysli, ze rodic je povinny dietatu davat cokolvek, ked uz je dospele.

ouwecka
8. apr 2022

Tak to mi je fakt luto a zachovali sa hrozne 😥

brigelka
8. apr 2022

Ahoj, je mi ľúto, že sa k tebe takto rodičia zachovali. Jednoducho vás berú ako deti a oni podľa mňa vždy budú tvoju sestru podporovať, lebo tú podporu potrebuje viac ako ty. Vedia, že ty sa vieš o seba postarať, čiže ich pomoc nepotrebuješ v takej miere ako sestra. Možno keby tvoja sestra postavila dom ďalej od rodičov a videli by že pomoc nepotrebuje, tak by ju nepodporovali. Podľa mňa oni budú v budúcnosti očakávať, že sa o nich na starobu tvoja sestra postará, keďže ty si v zahraničí. Ber to tak, že budeš mať potom o starosť menej. Prídeš k rodičom na návštevu a nebudeš riešiť ich starostlivosť. A sestre by som povedala, že rodičov doopatruje na starobu. Lebo ak sa ty vrátiš k rodičom, dopadnes ako sa vraví za dobrotu na zobrotu a ešte ty budeš rodičov opatrovať.

karola987
Odpoveď bola odstránená
mandzula
9. apr 2022

@brigelka ja si napriklad vobec nemyslim, ze je vyhradnou "vysadou" dietata, ktoremu rodic dal viac a ktore byva v jeho blizkosti, sa o rodicov na stare kolena postarat. K starostlivosti maju vsetky deti prilozit ruku rovnakym dielom. Preco by niekto mal chodit len na navstevy? Ci pomoc sa odvija len od mnozstva penazi a nie od faktu, ze su rovnako rodicmi pre jedneho ci druheho, tretieho... Preco by dieta zijuce blizko pri rodicovi malo cast zivota (vztahu so svojim partnerom, vychovy svojich deti, konickov, v najhorsom pripade aj prace) obetovat rodicom a jeho surodenec si moze zit zivot na 100 % podla svojich predstav? Ved da sa participovat aj z druheho konca republiky, zo zahranicia. Napriklad vo vyssom veku rodicov tak, ze sa im deti poskladaju na kvalitny domov dochodcov.

fineta
9. apr 2022

Moja kamoška má na takéto skonštatovanie prístupu v rodinách jednu formulku "sú chovné kone a ťažné kone." Sama si pochopila, milá autorka, do ktorej skupiny Ťa zaclenili. Takze super, ze si si to uvedomila a stopla, avšak spalenie mostov za svojimi rodičmi k nicomu nevedie. Povedala by som im ako ich konanie vnimam, aby si uvedomili este viac svoje počiny a vôbec na čom u Teba sú. Jasné, ze ak by celé otocili proti Tebe, tak dalsie pokusy o zmier su asi zbytocne.
Och, toto je hrozná skrivodlivost, chapem ako sa citis.

autor
9. apr 2022

Ahojte, včera som bola u rodičov na návšteve. Sestra išla s mužom dakde do Tatier a malého nechali im.
No mamina sa rozplakala, aj otec bol taký všelijaký, že ich to mrzi s tými peniazmi, ale proste sestra im hovorila,že sa jej predražila stavba, a potrebujú peniaze, lebo inak nebudú vedieť dom dokončiť a budú ho musieť predať a ona aj s ich vnúčatami odíde niekde do hlasovej doliny,odkiaľ nepôjdu žiadne spoje, a vnúčatá budú vidieť málo. 🤦 Citové vydieranie, nič iné som od sestry nečakala.
Povedali,že keď našetria,tak mi dajú nejaké peniaze, no na to som povedala, že nech na to kašlu, ich peniaze nepotrebujem (samozrejme v dobrom slova zmysle,lebo takáto veta isto vyznie nejako chladne).
Ďalšia vec, sestra začala špekulovať aj ohľadne rodičovského domu,ževraj by bolo dobré,ak by sa dom prepísal na ňu, aby potom keď sa niečo stane, aby dlho netrvalo dedičské, a ona že má vyplatí 🤦🤦🤦 akože. Neskutočne vytočená som z toho, no zároveň som sa kúsok skludnila,keď rodičia povedali,že neprepisu,že oni by najradšej na mňa prepísali,lebo,že sa boja,že z nich bezdomovcov urobí.
Akože, po včerajšku fakt uvažujem,že prijmem ponuku,že dom prepisu na mňa, ale samozrejme s ťarchou na dožitie oboch. Takto by som aspoň malá kľud na duši,že proste dom nepredá a rodičov nevyhodi na ulicu, lebo mám pocit,že aj toho by bola schopná.
Normálne mi je z nej zle. Ako takýto clovek môže existovať a ešte rovnaká krv.
A ešte, mamina sa jej pýtala,že keby dom teda prepisu na ňu, a mňa vyplatí, či ich doopatruje. A ona,že nie, ona nebude mať čas,ale že ona potom vybaví nejaký domov dôchodcov a spolu so mnou to bude platiť. 🤦
V tomto smere, nakoľko sestru poznám, povie,že nemá peniaze a všetko by som musela hradiť ja.
No ľúto mi to včera bolo, čo Vám poviem.
Ale podľa Vás, Vaše názory, bude lepšie dom na mňa prepísať s tou ťarchou dožitia?
Lebo z tohto chápem to,že sestra by som predala, určite by nám ťarchu nedávala.

teddyinka
9. apr 2022

S tým sa vyrovnať nedá, ale treba sa nad to povzniesť, áno je to ťažké, ale tým ze nato budeš stále myslieť, ublížis najviac sebe, vnútorný nepokoj a zbytočný stres ti len ubližuje. Život spravodlivý nieje a nikdy ani nebude, niekto životom preplava bez problémov a iný sa pretlka.To ci s nimi budeš udržiavať kontakt, je len na tebe, lebo len ty vieš aké máte v rodine vzťahy, teda mimo tohto problému. Držím palce 😉

anja27
9. apr 2022

Tak to byva casto v rodinach...ako aj u nas. Brat brata a sestra sestru nepozna. Pre majetky...casto ale je chyba prave vo vychove a v rodicoch kedy jedno decko uprednostnuju vyzdvihuju vsetko mu daju druhemu nic a tak si decko cely zivot mysli ze vsetko patri len jemu. Tak to bolo aj u nas. Napr mamin brat rodicom nepomahal poriadne robota vzdy prischla mame pokym on sa flakal a ked zomreli bol on najprv najvacsi chudak co netrvalo dlho a ukazalo sa ako sme si cely cas mysleli ze jemu slo len o rodicov majetky co sam aj povedal ze vsetko patri len im a hotovo lebo sa tam namakali. Jeho zena tvrdi ako makala na dome a robila tam akurat tak to ze sa prisla k nim v lete na zahradu opalovat jakziv som ju tam nevidela pohnut prstom ale ok. Mamu to skrelo kvoli nim sa roky nebavila s rodicmi az zomreli. Poradim ti udrzuj aky taky kontakt aby ta nic nemrzelo ale pomoc im nedavaj ziadnu a uz vonkoncom nie financu. Oni ti nedali ani par stoviek na byt vsetko sestre tak ked daco nech sa stara ona. Ale uprimne ja stale nechapem tieto rodinne vztahy ako niekto moze toto robit. Je to potom velmi bolestne a clovek tym dost trpi

fineta
9. apr 2022

Ano, súhlasila by som s tym.

anja27
9. apr 2022

Teraz citam ze sestra cche uz teraz dom na seba za zivota rodicov? 🙈 vraj pre dlhe dedicske no to je riadna spina napisem ti to bez servitky. Toto je nieco nechutne co ja nikdy nedokazem pochopit. Snad budu mat tvoji rodicia viac rozumu ako napr moji stari rodicia. Ti chceli dom tiez este za zivota prepisat na maminho brata a jeho zenu. Tu ktora sa tam ,,namakal" a aj tak im to mama nechala nech sa zadrhnu. Ja takychto ludi teda v zivote nepochopim. A tvoja sestra no akoze stavaju si svoj dom a jej je malo no asi by som zabudla ze nejaku sestru vobec mam a prerusila s npu nadobro kontakt

0kristina0
9. apr 2022

Sestre sa predrazila stavba domu a ona si chodi po tatrach a dovolenkuje? Tvoja sestra je jedna vychcana a vypocitava osoba. Dajte si na nu dobry pozor.

autor
9. apr 2022

@0kristina0 na dovolenky u nich peniaze boli vždy 🙃

martul
9. apr 2022

No ak by rodičia prepísali dom na sestru /mám obavy že po ďalšom citilov vydieraní ako neuvidia svoje vnúča to aj spravia), prvé čo urobí bude že som predá, rodičov dá do domova dôchodcov a peniaze budú jej.
Svinske, jednoduché.

cucoriedkacucoriedka
9. apr 2022

@laura164 ako u nás...šak ja sa viem obracať...máme byť...zarobím aj popri práci...a môj brat pravý opak ...má 43 a viem že mu rodičia dávajú peniaze...ten je rozvedený.ma priateľku.byva u nej...no čo vám poviem...presne.vidia nie to ako k tomu prídem ale to že viem k tomu prísť...ale ja aj keď som mala problém nikdy som od rodičov nepýtala....neviem to

autor
9. apr 2022

@martul veď a preto sa pýtam,či prijať ponuku (aspoň som to brala ako ponuku), že dom prepíšu radšej za života na mňa, ale s ťarchou dožitia oboch.
Lebo pri mojej sestre,ako píšem, plus aj ako sa vyjadrila, to predá a rodičov šupne do domova, ktorý budeme platiť (rozumej, BUDEM PLATIŤ JA SAMA,lebo ona nedá ani cent)

alex1271
9. apr 2022

@ddaassuullaa veľmi pekne napísané

mariejenka
9. apr 2022

Áno, súhlasila by som a to hned. Nie preto,ze chcem dom, ale preto aby z rodičov neboli bezdomovci. A uplne v kľude,by som sa dohodla s rodičmi,ze ak by bolo potrebné prídem sa o nich postarať,ked uz bude treba. S tým,ze vyplatenie sestry uz nebude! Dostala pozemok,a 20k,neviem aku ma pozemok hodnotu.
A to ze sa vyhráža ze predaju dom😅 a pojdu do hladovej doliny, ako vracať sa mi chce z nej a jej muza,uplne zlatokopky toto🤮takto si vymýšľať, vydierať cez vnúčatá, sak si ich urobili nech sa starajú...rodicia nech jej na toto povedia,joj ta škoda...ale ako sa rozhodne,tak urobte. Trápne smiešne
Prijmi to,prepiste na teba s právom dozivot.byvania a tom uvidia rodicia,co za hystericku harpiu sa vykľuje z ich chuderky dcerenky.

adriannasvk
9. apr 2022

Urcite by som prijala tu ponuku,najlepsie to spravit tak aby to sestra nevedela. Lebo urobi vasim zo zivota peklo🙄podla toho co citam, ona sa bude vzdy tvarit za chuda nech by jej dali neviem kolko vzdy sa bude tvarit,ze nic nema. Takze s rodicmi sa dohodni,dom nech prepisu na teba a hotovo

karmen118
9. apr 2022

Určite sa tak s rodičmi dohodni, aby neskončili na ulici. Tvoja sestra je jedna vypočítava otrasná osoba, že už aj jej mužovi nie je blbé! Hlavne nech sa to nedozvie, aby nerobila problémy.

panda21
9. apr 2022

Ber to, ešte dnes im volaj a dohodni sa s nimi na tom, pokiaľ je sestra v Tatrách.

minarova22
9. apr 2022

@mariejenka súhlasím, môj názor 👍

martul
9. apr 2022

Jednoznačne ak chcú rodičia, nech prepisu dom kde bývajú na teba
Sestra dostala pozemok +20 000,-. Keď už samozrejme nemajú teraz pre teba peniaze tak nech ti prepisu dom. Rodičov to prestane trápiť, ty budeš mať to čo ti patrí a sestra nech ide do kelu už dostala dosť, vypočítava mrcha.

martul
9. apr 2022

Samozrejme to treba spraviť čo najskôr kým ťa sestra neprebehne a rodičia nech jej nič nepovedia to by ešte len nastal cirkus a citové vydieranie.
Ale s rodičmi sa pekne vklude porozprávaj nech necítia zase z tvojej strany natlai.

sidicek
9. apr 2022

No už vidím, ako sa panička, čo stále potrebuje pomoc s deťmi, ide odsťahovať do nejakej Bohom zabudnutej doliny. To je ti vaši všetko veria? Oni sa jej boja? Ved nech jej povedia, kľudne moja zlata chod, je to tvoj život, tvoje rozhodnutie, my sme sa už na pomáhali dosť, aspoň si oddychneme. To by len oči valila. Zas na druhej strane, každý tu nadáva len na sestru, ale rodičia sú za toto všetko spoluzodpovední, oni z nej vychovali bez charakter neho lenivca a pokračujú aj v dospelosti, svojim prístupom a rozhodnutiami.

matussara
9. apr 2022

Cele je to o rodicoch....daju sa ovplyvnit-zmanipulovat. Ak by aj dom siel na nu, tak je odmienkou dozivotne pravo a po smrti, podmienka predaja plus vyplatit alebo si necha a vyplati. Pri vasej sestre pochybujem ze vie co su hodnoty a slovo nema vahu.

ebbi
9. apr 2022

@fineta formulka "sú chovné kone a ťažné kone." 👍