icon

Práca, rodina, domácnosť, osobný život

zuzzii
5. okt 2016

Zenyyyy... nastupila som po 8mich rokoch doma do prace a mam pocit, ze mi skoncil zivot.. Rano vstanem, vychystam sa, rychlo deti pripravit do skolky a skoly, vyrazit - hodina cesty v zapchach.. dojdem na 7.30 do 16:00 v praci.. rychlo pre maleho do skolky - cesta 40 minut, takze to ledva stiham (skolku maju do 17:00)... beriem ho medzi poslednymi 2mi detmi ☹ ... dojdeme domov, ledva sa troska porozpravame, uz dojde starsi zo skoly, spravi sa ulohy, priprava do skoly - desiata, veci do roboty a skolky a sup uz kupat a uspavat... ziaden cas s detmi - chce sa mi plakat 😢 😢
Vaaaazne, ako to prosim zvladate? Ste superzeny? Existuju snad prace aj do menej nez 16tej? /u nas nic nebolo ked som hladala/.. Chcem len pocut, ako to zvladnut a nezrutit sa - ved tot je len robota a povinnosti a cez vikend dohanat domacnost...
Dakujem - precitam si akekolvek rady, skusenosti, postrehy... odpisat asi neodpisem, padam na drzku a asi do 20 minut spim 😅 pekny vecer

alby2014
6. okt 2016

@sardinka336 v pohode, ja chapem...

vintage_lady
6. okt 2016

Ahojte, ja chodím do práce od minulého roka. Už som vystriedala tri zamestnania 😊 až teraz to je oukej. Dcéra je druhacka na ZŠ a syn predskolak. Minulý rok do škôlky nechodil, potrebuje asistenta, takže to bolo pestré. Našťastie muž pracuje na smeny, tak to máme rozdelené. Inak to zo začiatku tiež bolo , že prvý v škole a posledný domov. Teraz našťastie mám prácu 10 minút peši od domu. Školu a škôlku sme mali kvazi vedľa domu, ale menili sme oboje. Bývame za Petržalkou, a poviem vám, do paneláku by ma ani tankom nedostali. A to som decko zo sídliska a vychovala ma "ulica " 😅 ono nejde o to, či si užijeme záhradu, ale to súkromie je na nezaplatenie. Iný level ako panelák. Škôlku a školu sme našli v Petržalke, 5 minút autom cca ☺ a keď má muž auto v robote, je to rýchlo aj s autobusom. Pracovala som aj tak, že cez týždeň a víkend voľno, ale najviac sa mne osobne osvedčila tiež práca na smeny. Muž dochádza do práce cca 20 km, a tiež doma pomáha, úlohy, večera atď. Aj keď je pravda, niekedy sa cítim ako slobodná matka troch detí ☺ a ja tiež nemám tpp, takto je to u nás. Vlastne mladý je v škôlke len do dvanástej, a rodina je predsa len top 😊 už som aj chcela pracovať na "svojom " ale to počká, kým trochu porastú.

bluka2
6. okt 2016

@shia Nasa skolka (Vieden) ma do 19:00, aj ked som to este nevyuzila. Vacsina chodi okolo tych 15:30/16, vacsie deti tam vtedy este su, vrahovia.... 😀

evittam
6. okt 2016

@alby2014 😀 😀 😀 Tak ju pozdravuj - to s tými kvetmi je skvelý nápad - to ma teda ešte nenapadlo. Som sa dobre zasmiala. 😉

gir
6. okt 2016

@alby2014 Dobre si napísala,len doplním, že prázdniny majú deti, ako učitelia čerpáme dovolenku, ktorá je zo zákona 45 dní. Ale kto nerobil , nepochopí 🙂

evittam
6. okt 2016

@gir No vidíš a ostatní ľudia, ktorí nerobíme v štátnej správe máme len 20/25 dní dovolenky..... 😉

esther03
6. okt 2016

@evittam a este aj trpneme, aby nam ju dali v lete aspon tyzden. Dva tyzdne uz je top luxus 😀

katka253111
6. okt 2016

@sardinka336 u nas druzinarka chodi napr az okolo obeda... raz do tyzdna zvykla rano 🙂... kedze napr u nad ranna druzina nefunguje... 🙂

sardinka336
6. okt 2016

@katka253111 sak to zavisi aky ma uväzok, resp. kolko ma hodin. Ked som mala pol uväzok tiez som chodila az na obed.

katka253111
6. okt 2016

@sardinka336 to uz neviem 🙂 ale zbytocne by chodila rano, ked by tam nemala co robit 🙂 ale tak kazdy si hladel do svojho 🙂

esther03
6. okt 2016

@katka253111 zaujimalo by ma, kedy koncis v praci ty. Naozaj fyzicky kedy odchadzas? A poprosim bez toho, ze si nosis domov pisomky na opravu atd. Domov pracu si nosi vela zien aj muzov.

siska53
6. okt 2016

@gir Presne tak. Ja som robila len rok,ja som mohla odist hned po vyucovani,ja som si radsej robila pripravy doma,mala som tam viac materialu,ale kokegyna z vysky,co ucila na strednej,chodila aj o 16 a dalsia,co teraz nastupila na ZS,tak vravela,ze oni tam.musia byt minimalne do 15-5:30,spravit si pripravy tam. A nikto,kto neucil,nepochopi,ake je to narocne,ja som bola po 4-5vyucovacich hodinach vyplutejsia,nez neskor v inom zamestnani po 8. Plus vacsina uciteliek (ucitelov,tych je vsak malo) mava aj dalsie zamestnanie,aby vobec vyzili. Ale to im tazko vysvetlis. Dala by som im to vyskusat na vlastnej kozi. Ja sa uz napr.do skolstva vratit nechcem ani kvoli prazdninam. A vobec vam to teda nezavidim. Skor naopak.

6mia6
6. okt 2016

Ahoj, tak mna ten kolotoc bavil len rok. Bohužiaľ manzel robi v zahraničí. Takze pomoc ziadna. Dala som vypoved. Medzitym sme si este naplanovali tretie dieta ktore sme chceli neskor ale mladsia nebudem tak sme sa zariadili podla situacie.
Mame rd, pracu som mala 5 minut pesi, skolku v dedine, skolu vo vedlajsej dedine, starsi chodi na bus. Rano od 7'00 do 15'00 v praci hned pre mladsieho do skolky, starsi 15'30 busom, ulohy, nakup, trening, vecera a o 20'00 som padla na hubu. Manzel ked prisiel na par dni ja v praci. Ako pisem bavilo ma to rok.
Teraz budem na rd 3 roky a uvidime co sa zmeni. Uvidime podla situacie ale skor to vidim na skrateny uvazok aby som len tak nesedela doma.

hettinka
6. okt 2016

@zuzzii nečítala som všetko ... ale vitaj medzi pracujúcimi matkami. A ako to zvládam, no niekedy v pohode, niekedy s vyplazeným jazykom. A obetovala som lepšie pracovné miesto a zostala som pracovať v školstve, hlavne kvôli pracovnému času, lebo manžel pracuje tak, že sa nikdy nemôžem spolahnúť, že stihne vyzdvihnúť deti. Najskor robil ako živnostník, aj na týždnovky, aj teraz domov chodí oveľa neskor ako ja...
naučila som deti mi pomáhať, musia zabrať v domácnosti, upratať si izby, od nejakých 6 rokov aj zvyšok. Kúpila som si robotický vysávač, nevarím teplé večere (však všetci sa stravujeme v škole/robote a máme teplý obed) a minimalizujem žehlenie. Nemám žiadne koníčky, ak sa občas dostanem do kina alebo divadla, mam sviatok. oddychujeme hlavne cez víkend.

tortelinka
6. okt 2016

@esther03 ja zo školy zriedka odchádzam pred 16.00, aby som ti trošku opísala realitu zo školstva, ja som robila asi 4 roky, kým som nemala deti, asi takto...7.30 som bola v škole, mala som trochu väčší uväzok, aby som dačo zarobila, vyučko končilo rôzne(od 13.30 do 15:45 podľa hodín), potom doučká(cca 6 hodín týždenne), a tri krát do týždňa ešte jazykovka, kde som končila o 19.30)...dlho sa také tempo nedalo vydržať

maxiva
6. okt 2016

@sardinka336 aj moja suseda napriklad je doma maximalne do jednej 😉 je ucitelka 😉 aj co si pamätam,ked som chodila po dceru do druziny.ani jedna ucitelka tam nebola o druhej....ze do stvrtej 😀 😀 sranda,to tak mozno na strednej

evittam
6. okt 2016

@siska53 Prepáč. ale nedá mi - komu čo ťažko vysvetlíš? Ako som už napísala - každé zamestnanie má svoje pre aj proti a žiadne netreba ani zľahčovať a ani zase zveličovať - to je všetko. Nielen učiteľky majú ťažké a náročné zamestnanie a nosia si prácu aj domov.....
Ja tiež môžem povedať, že tebe ako učiteľke- bývalej učiteľke ťažko vysvetlím aké ja mám náročné zamestnanie......A nesťažujem sa....🙂

hettinka
6. okt 2016

@maxiva pracujem na gymnáziu, mám len základný úväzok, naša oficiálna pracovná doba je od 7:30 do 15:30 ,,, reálne musíme prísť na 7:30 (aj ak nemám prvú hodinu) učím spravidla do 14:00 alebo do 13:10, ale odísť môžeme najskôr o 14:10, podľa internej smernice. Po robote ešte idem niekedy na obed, kedže nemám vždy obednú prestávku. Tú mám len ak mám v rozvrhu voľnú hodinu v čase obeda (teda 5. alebo 6. hodinu), inak nesmiem samozrejme odísť, ak aj mám voľnú hodinu. Po robote sa ešte pripravujem z domu, v priemere hodina a pol denne, ale mam dlhšiu prax, na začiatku to trvalo oveľa dlhšie.
Minimálne raz do mesiaca máme poradu, niekedy aj viackrát, tedy musíme zostať, kým neskončí, k tomu pohovory s rodičmi, rodičovské združenia do 19:00 štyrikrát do roka, exkurzie a súťaže aj do neskorých poobedných hodín, školský výlet aj cez noc ... takže ak to zrátam a spriemerujem, tak zasa tak skoro z práce nechodím. Za výlet nedostávam žiadny príplatok, ani diety, len 4 hodiny náhradného voľna ... šli by ste s 24 pubertiakmi na 2 noci za takýto "benefit"?
No i tak si uvedomujem, že mám výborný pracovný čas a nesťažujem sa, lebo práca ma našťastie baví ...
Možno na niektorých ZŠ to majú voľnejšie, no na synovej škole tiež musia byť do 14:00 na pracovisku. Ja osobne nepoznám učku, čo by bola o 13:00 doma každý deň... Ak mi niekto poradí takú školu, kde to takto funguje, bežím tam hneeeeď, lebo to potom majú úžasnéééé 😀

@tortelinka ale ty máš 2-3 práce (hlavnú + krúžok/doučovanie? + jazykovka) + nadčasy, tak je jasné, že prichádzaš neskoro. To som tiež takto praktizovala, ale nemala som čas už na nič, najmä nie na domácnosť, lebo deti ochudobňovať nechcem ... a máš pravdu, nedalo sa to dlhodobo robiť, som doslovne "padala na hubu".

tutu_1
6. okt 2016

Moj otec robil v školstve a nemal druhu prácu, a žili sme normálne. Moj mm robil v školstve a tiez sme žili normálne neboli sme žiadny chudáci co nemajú co do úst. Nevravím ze by to nemohlo byt lepsie ale zas to netreba dramatizovať. Najmä ak vidím co za poznámku doniesol syn tak mi je divne, aké su niektoré učiteľky múdre. Hlavne ze mi syn raz prišiel z družiny sám domov a učiteľka si ani len nevšimla ze ma o jedno dieťa menej. Šťastie bolo ze som mala mamu doma a mal mu kto otvoriť ! Co ak by sa mu niečo stalo ? No a podľa syna telefón obsluhoval spoluziak v družine a učiteľky sa bavili v druhej triede pri kávičke. Toľko ku chudákom učiteľom.

hettinka
6. okt 2016

@tutu_1 trošku si offtopic, toto nie je téma o "chudákoch" učiteľoch, čo sa stále sťažujú, ale o tom, ako sklbiť prácu a iné povinnosti okolo detí ...

za mňa, naučila som sa to, a áno, odmietla som pracovné ponuky, kde by som mala lepšiu prácu, viac kľudu a aj peňazí, ale menej času na deti ... všetko je otázkou priorít a ako si to mamička nastaví. A hlavne, žiadne peniaze a kariéra podľa mňa nestoja za to, aby človek zanedbal deti, kým su malé. Realizovať sa pracovne môžem aj keď budú väčší, v mojom prípade povedzme o 5 rokov. Ale dovtedy nechcem sedieť doma, chcem pracovať.

radkamikic
6. okt 2016

Ja sa tiez stale cudujem ako to v niektorych rodinach zvládajú...ja som sama mam dve dcery starsia je uz dospela ale ked bola cca prvacka mala som 2roboty a potom ked isla na druhy stupen tak sa narodila mladsia a od jej 8mesiacov som chodila upratovat....kedsom sapo 2.5 r.vratila do roboty zacala som externe studovat ...pred 3 rokmisom statnicovala. 5 rokov popri skole som mala v robote peklo a cirkus na koleckach v jednom a vsetko som stihala...upratane.navarene akuratsom uzpred x rokmi vypustila zehlenie....to je len pre nevyhnutne pripady ostatne sa na prsiach natiahne😂....a od kedy som skoncila skolu a ajv robote nam urovnane pomery aj ked su dni ked ledva odskocim na wcko ...som nejaka nemozna...chodim unavena ..a mam pocit ze nic nestiham do roboty mam 3 zastavky dcera skolu pri dome ...zeby to bolo vekom😳?

salfusco
6. okt 2016

@hettinka a to bud rada,že nemas na starosti PK 🙂

maminuska
6. okt 2016

@radkamikic nie, je to chronickou vyčerpanosťou .

tortelinka
6. okt 2016

@hettinka veď to, plat vtedy vyzeral inak, ale ako hovorím, nemali sme deti, tak sa dalo, aj keď som padala na hubu, dnes by som to nedala...inak ja som na md, učím iba jeden deň v týždni, keď má mm home office, (keďže žiadne babky nemáme k dispozícii), a to je paráda, si chodím oddýchnuť do práce 😀

hettinka
6. okt 2016

@salfusco aj to hrozilo ... ale som to odmietla, ked mam triedu a kolegyna nemá a mám sklad učebníc .. nemusím mať všetko 😀

maxiva
6. okt 2016

@hettinka ved hovorim na strednej robievaju dlhsie..a ano suseda byva doma zavcasu.vyucuje len dva predmety.maximalne pride o pol druhej 😉 a to fakt,je to zakladna skola.nehovorim,ze zavidim,lebo to tak neni.ale ucitelia maju dobry pracovny cas 😀 poznam osobne vela uciteliek.aj take ,ktore robia na strednej...nemaju to zle...

hettinka
6. okt 2016

@radkamikic áno, je to vekom ... ale tiež tým, že ked človek "musí", zvláda do istého času aj nadmernú záťaž, a potom zrazu začne telo upozorňovať, že to tak ďalej nejde.

Ja som teraz od manžela dostala sušičku prádla, zasa veľká úspora času aj námahy, teraz už naozaj nemusím žehliť skoro nič.

@maxiva nie, nemáme to zle ... to som ani nikdy netvrdila, ja som vcelku spokojná, ideálne k deťom.
Určite je to lepšie, ako vo fabrike na 3 smeny, alebo v hypermarkete, aj finančne ... však každy môže vyštudovať a hladať si takúto prácu.

zuzzii
autor
6. okt 2016

Dakujem vam vsetkym za nazory, skusenosti.. dnes-zajtra to pomaly precitam, dnes uz nestiham - idem spat 🙈😊 kazdopadne len jedno - doprava trva ako pisu baby, tak isto ako by som cestovala napr z petrzalky do dubravky, alebo po moste - BA je a aj bude este dlho totalne upchana. Cize eiesit otazku byvania urcite nebudeme.
Dnes som uvazovala a skusim to dako do leta vydrzat. Bud to pojde, alebo nie a ked si nezvyknem, tak si najdem nieco na polovicny a budeme musiet sa nejako uskromnit...

timijan
6. okt 2016

@zuzzii ak Ta to trochu upokoji, ja vstavam o 5:30 a tiez cestujem v zapchach s detmi do BA. Ucim na gymnaziu, som triedna a mam na starosti aj PK. Prichadzame domov okolo 16 .00 - 17.00 hod. Potom nasleduju ulohy, domacnost, vecera a moje pripravy na druhy den. O deviatej uz padam na hubu, pretoze sa cely den nezastavim. Este dodam, ze na deti ( 8r. a 5. r. ) som sama.

hettinka
6. okt 2016

Ja síce pracujem v meste, kde bývam, ale deti dochádzajú 10 km ... niektoré dni ich vozím obidvoch, občas len mladšieho. Našťastie nám pomáha aj môj otec a rozváža deti on.
Ráno, ak veziem ja, vstávam o 5:30, aby som deti vyložila pred školou o 7:00 a stihla sa vrátiť na 7:30 do práce a popoludní tiež hodinka, kým ich pozbieram a vrátime sa domov. Dnes konkrétne som prišla o 16:00 a včera tiež, lebo syn mal krúžok, tak som ho ešte čakala. Tak som stíhala ešte aj nakúpiť.
Ono o je aj o zvyku, ked je mamina doma a potom začne chodiť do práce a to taxikárčenie, trvá to, kým si zvykne.