Práca, rodina, domácnosť, osobný život
Zenyyyy... nastupila som po 8mich rokoch doma do prace a mam pocit, ze mi skoncil zivot.. Rano vstanem, vychystam sa, rychlo deti pripravit do skolky a skoly, vyrazit - hodina cesty v zapchach.. dojdem na 7.30 do 16:00 v praci.. rychlo pre maleho do skolky - cesta 40 minut, takze to ledva stiham (skolku maju do 17:00)... beriem ho medzi poslednymi 2mi detmi ☹ ... dojdeme domov, ledva sa troska porozpravame, uz dojde starsi zo skoly, spravi sa ulohy, priprava do skoly - desiata, veci do roboty a skolky a sup uz kupat a uspavat... ziaden cas s detmi - chce sa mi plakat 😢 😢
Vaaaazne, ako to prosim zvladate? Ste superzeny? Existuju snad prace aj do menej nez 16tej? /u nas nic nebolo ked som hladala/.. Chcem len pocut, ako to zvladnut a nezrutit sa - ved tot je len robota a povinnosti a cez vikend dohanat domacnost...
Dakujem - precitam si akekolvek rady, skusenosti, postrehy... odpisat asi neodpisem, padam na drzku a asi do 20 minut spim 😅 pekny vecer
@amadea3 zial nie Nemecko. Vsetko zalezi od zamestnavatela. A ten ked nepovoli, tak si mozes piskat. Velke medzinarodne firmy, statna sprava (ale tiez nie vsetky profesie), to dost podporuju, ale je to tiez casto boj. Ja som chcela na ten jeden rok, pokym pojde mala do skolky, este menej. Ale kedze s tym cestovanim a vyzdvihovanim malej este pol hodiny dalej od domu, co je realne od officu v meste vyse 50 km !!!!!, od domu ca. 20 km, totalne o drzku, musim ist aspon na 50 %, lebo az od 50 % part time mi povolia home office. Cize vzdy a vsetko ma nejaky hacit. My sme tu s muzom len ratali, spekulovali ako co, no hroza. Ci sa to oplati, ci to nebude nahanacka (no aj tak bude) atd. Dva mesiace diskusia kazdy vecer. 😕
A neboj, aj ja odrobim viac ako tych 50 %. Videla som to dlhe roky na kolegyniach. Tie co robili len z domu, tie odrobili vzdy viac. Doma je to totiz dost tazke urbit skrt. Ked v tvojom case nestihnes, vzdy ta to nutka sadnut si aj v noci za pocitac. Kolkokrat soom si nasla maily pisane o pol noci, o 3, 5 rano. To dom ja v kancli nemala. Mala som sice pohyblivy cas ale ked som musela ist, tak bol konie. Z domu som nerobila, ani nemala moznost. Spisy zobrat domov ani, nieco pocitat ale realne pracovat nei, kedze doma som nemala pristup na pracovnu siet.
@yanni neporovnavala by som vas satelit s Bratislavskym satelitom. Vravis ze velkomesto uz nie a o tom kolko to kolegyni trva ked ide z opacnej strany mesta a tak... treba si uvedomit ze BA nema metro a nie to take zo by zachadzalo do satelitov ako napr Vieden ci Mnichov (v oboch som mala moznost stravit nejaky cas - studium/brigada) . Byvala som cca tri dediny od Mnichova a v centre som bola za pol hodku. Tu je to ine. Zakladatelka temy byva v Malnove co je nocna mora. Bud odides rano pred 7 alebo ides az daleko po 9 ak nechces chytit zapchu - to ona s detmi samozrejme nemoze. Takze sa stala otrokom byvania na dedine. Ma dom ktory si nik z nich neuzije. Navyse tieto obce v okoli nemaju infrastrukturu este, a SADka chodi tiez po menej - opakujem nie je to metro. Skratka naparcelovali pole, postavili kopec domov ale nic viac. V obchode na teba este dokonca hovoria madarsky 😀 😀 😀 skratka skolok nedostatok a nie to este mat v obci kruzky. je to ozaj o tom ze sa stane clovek taxikarom svojich deti. zial ☹
Kazdopadne podporujem tvoj zivot v Nemecku. Ja uz tiez nebyvam na Slovensku a som stastna. Poznam ciastocne zivot v Nemecku a Rakusku a aj ked ste na to sami, ako pises bez pomoci starych rodicov, systemy ti tam casto dovolia viac.
@littleslovak ale vsetko sa da, ked sa chce. My zijeme v mini pidi dedinke, ani len postu nemame, dva obchody ale napr sportovy klub atd. Ale vies preco?. lebo je to iniciativa obcanov. Tak isto autobus ku vlaku. Na vlak mam 4 km, autobus castejsie ako dva razy za den sme si museli vybojovat. Ono ani v zahranici nie je vsetko super top.
A predstav si, sme 40 km od mnichova, mame sbahn. Co ale z toho vlaku, ked chodi raz za hodinu, mimo spicky je to este biednejsie. Autom v spicke nie cez velkomesto ale dokonca pokym sa do toho mesta dostanem, ca. 2 hodiny dokopy. Tiez sa mi mimo spicky neda, skola od 8, malej opatrovatelka od 7:30, ktore je zial bohu 20 km na inu stranu. Cize ako som pisala, ani auto, ani vlak. Vlak ma stale vypadky, nemoze sa spolahnut. Ja uz som neraz aj celu cestu taxikom isla.
V zime casto do vedlajsieho mensieho mesta autom, co je, v spicke 20-30 minut a prestupit na regionalny vlak, ktory je rychlejsi ale po redsie. A skor som tiez nebola v robote.
Vsetko pred 6 rano a po 7 vecer je super. Medzi tym o drzku. A priamo v meste este horsie.
A metro tiez nie je vsade. Kolegyna metro nema. Njskor 10 minut peso na zastavku budu, botom 20 min na metro, potom 10 min metro a este aj elektricka nejakych 10 min. A ked bolo meskanie a nepostihala spoje (co bolo na dennom poriadku), tak sa nacestovala.
A systemy ti dovolia len toko (viac) kolko si sama vydobijes a hlavne zorganizujes.
@yanni sme asi 50 km od Viedne a sbahn chodi raz za dve hodiny 😀 takze poznam, ale dostanes sa s nim zase slusne za hodinu do centra viedne kde si prestupis na ine metro/bus/elekticku... ono to je vsetko velmi individualne, kde presne byvas a kedy potrebujes chodit. Kamoska to s malym do skolky a zo skolky ma tiez len tak tak ale da sa to. no ked mala zdravotne problemy, take dlhodobejsie, po maleho do skolky musela niektora z kamosiek.
S tvojou poslednou vetou suhlasim no potvrdilo sa mi to iba vonku, doma nie. aspon tolko moja skusenost.
Porovnavate neporovnatelne, zivot v BA a okolitých satelitoch a zivot ,,na zapade,, nebe a dudy. Pressne ako piše @littleslovak nadrbkali baraky rad za radom a to je tak všetko...nie je infraštruktura, školky, skoly, busy, cesty stale tie iste...napr. cesta do Miloslavova si pamätám ako decko 20 rokov dozadu to bola taka bočna pomaly lepšia ,,polna,, cesta kde sem tam prešlo auto. A dnes ?Ta ista cesta ako pred 20timi rokmi len sa stala beznou komunikáciou kde denne prejde x aut. Co tam stavaju nešla by som tam ani za svet keby som nemusela. Pri vjazde do Miloslavoava tam vlavo stavaju nejaku ulicu - v prostred pola ulica, domy a to je tak všetko....skapal tam pes a to doslova. To je fakt bývanie po ktorom netužim so splacanim na cely zivot...ani nahodou.
@zuzzii ja takto fungujem už 25 rokov, to je život ženy s deťmi, s rodinou, domácnosťou a prácou. Až teraz, asi posl. 3 roky, čo syn chodí na VŠ v ČR, mám trošku pokojnejšie obdobie cez týždeň po práci doma...no víkendy rovnako, varím a varím a varím, pečiem, žehlím, periem, že sa z toho neposeriem....pardón za výraz....ale hlavná vec, že sa každá do toho hrnieme, že ? Veď sme to chceli, tak čo teraz plačeme?🙂....áno, sú chvíle, keď si hovorím, a tuším to stálo a stojí za to...no tých je sakra málo, asi preto, aby som si to potom vážila 🙂.
@alby2014 manžel mi pomáha,napr. v sobotu on vysáva ( ja už nie, mala som problémy s chrbticou, odvtedy začal vysávať on ) alebo dáva a vyberá riady z umývačky, pomáha mi pri nedeľnom obede, také tie prípravné veci, ale aj to pomôže, no a robí tie technické a údržbárske veci okolo domu a v dome, auto. Nemyslím si však, že som slúžka, jednoducho sú to veci, ktoré mám dojem, napriek všetkému, má robiť žena a muž sa len potom pridá, keď vidí, že žena to robí. Myslím si, že práve to je aj dnešný, dosť vážny faktor nezhôd v partnerstve, v manželstve, že žena tieto veci nerobí, lebo... a muž sám od seba nezačne, lebo nevie ako....a madrac? 🙂 To rozhodne nie, sex nás baví oboch rovnako a rovnako ho chceme, túžime po sebe aj po 25 r.manželstva 🙂
ja pracujem na smeny, beriem si radsej nocne, do prace chodim od 22.00 do 6.00 cize z domu od 21.15 a pridem domov do 6.30. starsie deti postrazia mensie , ked je treba manzel je v praci od 5.30 do 18.30 spim cez den do 14.00 a potom vsetko zvladam s detmi , sinduska ta ma 2 krat za tyzden karate ,vodim ju ja mladsia je zatial so surodencami doma alebo ju beriem so sebou, je autistka, ale da sa s nou vyjst niekedy
@ceresnovci prace aj do menej nez 16.00 su ucitelia? A si si ista? Som ucitelka, momentalne na MD a veru, ked som ucila,malokedy som odisla z prace hned po oduceni vsetkeho... To je jedna vec... Druha je ta, ze ked si ucitelka a mas deti, tak aj ked sa ti podari odist skor, pripravy na dalsi den, opravovanie hrby pisomnych prac, papierovacky, plany atd, to vsetko si ta pocka v noci... Domacnost, deti, partner... - to ani nespominam... Takze treba si najprv skusit, potom "viidiet" nieco ine nez to v skutocnosti je 🙂
@libawet vidis pokial ja mam zas teroiu, ze pokial ludia neziju v dome, ze okolo fakt treba sekat, rubat etc, ale v bloku...tak neexistuje delenie na muzskozenske prace. Ale ja myslim, ze vseobecen je to rpoblem slvoenskych zien. Stale pocujem mam na hlave domacnost, deti, pracu a mam chut kricat a tvoj muz robi co?
@katka253111 toto pochapia len ludia z fachu. Kazdy si mysli ze valame sunky, mame kopec prestavok a o druhej padame domov, tie pripravy vecer a po nociach si myslia ze nerobime
@libawet Srandistka. Mna minimalne tych 20 rokov este caka (najmladsia ma 14 mesiacov) Ale tak tak. Ved sme to (alebo tak podobne) chceli. Ono je to uz hned na zaciatku, dokonca uz daleko predtym, jasne, ze viac menej sa o vsetko stara zena. U nas to nie je inak. Ja len organizujem, planujem, varim, peciem, balim, kontorlujem, rozculujem sa a aj poseriem (sorry za vyraz, ale dnes doslova, nejaku mam hnacku. 😕 Nieco u nas leti vzduchom).
Ja som napr mala posledne dva roky, vlastne az doteraz do septembra fakt ze perne. Niekto by to mohol mat tak na 20 rokov. Az do materskej som robila, muz vyslany firmou do tramtarie, ja som organizovala okolo deti, robotu, vsetky papiere, dostavbu domu, stahovanie uz vtedy 6 clennej rodiny (mala mala 3 mesiace) tesne pred Vianocami, vybalovanie nehrozilo, lebo bolo balenie na dlhodoby pobyt celej rodiny do Tramtarie grrr. Po Vianociach odlet, medzitym este jeden let ja sama s 4 mesacnym babom na vybavenie papierov /rano tam, vecer spät) no o drzku. Muz aspon isiel nakupit veci na polrocny pobyt v tretom svete, co som mu prosim pekne musela poslat cez whatsapp zoznam, lebo on si nic nezapamäta a ked si sam napise, tak polku prepocuje 😕 😠 (ako vsetko).
MEsiac sme boli v Tramtarii a uz mi zvoni mobil, ze kedy sa chcem vratid do prace. Prosim? Mala nemala ani pol roka. No a takto podobne to ide stale dookola. najmladsia ma 14 mesiacov a najviac casu asi stravila v lietadle 😕 Ale ona je akcna, tej sa vsetko ine paci, len prosim nie trcat doma.
Ono ja by som vsetkym priala, zit na cas "horsie". Nie az tak po tej materialnej stranke, ale v uplne inom svete ako to mame my v Europe. Mna tu ide obcas porazit. Clovek ma vsetko, vsetko sa da kupit, jedine co ako zena nema, je sloboda. Ano, mozes ist robit, mozes ist nakupovat, len tam sa treba nejak dostat. Zit (aj ked len na urcity cas) v krajine, kde neexistuje MHD, pesibus mozes zabudnut (tu ani len chodniky nemaju a k tomu ej vsetko dalekoooo), po malu do internationalnych jasiel musi prist na obed pre mna sofer, lebo zena tu soferovat nemoze. A bolo by to aj na roman.
Ja mam znamu, ktora byva v Malinove, toho casu je na materskej dovolenke. Hovorili mi, ze dochadzka do BA im trva 20 minut. Osobne si to nemyslim, lebo v nedelu sme po relativne prazdnej ceste sli z centra BA len k tabuli Malinovo 20 minut, bud zavadzaju alebo maju nejake specielne cesticky o kt. nik nevie. Dokonca sa na nas byvajucich v bytovke v meste (BA) pozerali ako na chudacikov, lebo oni maju dom a my im ho urcite zavidime... Co Vam poviem, je tam mozno fajn pocas MD, ale pri nastupe deti do skoly sa ta idylka urcite zdramatizuje... Ja som zastanca byvania v meste, byvame v casti plnej zelene, takmer vsade chodim peso, pripadne bike, je to pohoda.
@svetluska82 inak sa pridam, aj som ucitelka a este raz mi dakto povie, ze koncim o jednej hahahahahah a mam prazdniny...tak pouzijem ten nozik, co sa mi vo vrecku otvara. Lebo normalne si ludia vecer sadnu k filmu, knihe, vinu aj ja, len vedla mam stosy pisomiek, projektov a papierov, co si zas ministerstvo vymyslelo. Tak uplne volne vecery za tyzden je max. v piatok a sobotu. A anooooooo prazdniny mam....2x nozik vo vrecku. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Ja sa tiež toho bojím. A to máš ešte dobre, že do 16:00. Ja som bežne bola predtým do 18:00. Starší chodí teraz už na krúžky, budúci rok škola. Neviem si to predstaviť a práve toto nechcem. Takže tiež hľadám niečo iné, nejakú inú prácu, kde môžem byť flexibilnejšia. Navyše v starej robote som mala 500EUR a kopu zodpovednosti na mojej hlave, stresy. Teraz si viem popri materskej toľko privyrobiť brigádami. Momentálne skúšam, aby jedna takáto brigáda bola aj normálnou prácou. Viem, že to niektorým funguje. Mám ešte rok a pol na to aby som to rozvinula 🙂
@alby2014 tak ostan v praci dlhšie a rob si to tam....neserte ma kolegyne!!! Ja ,,trčim,, na ihrisku v škd (teraz som sice na RD )a vidim ze o 15:30 neni z ped. zboru v škole ani noha!!!!! Už o 14:00 je tam tak tajomnička, riaditelka...pripadne nejaky z 2.stupna čo mali 7 hodin...Bezny človek pracuje do 16:00 alebo 17:00 den čo den...mi nikto nepovie ze učitel je tam denne tolko...houbeles...
Druzinarka ide na 6:30 na rannu, potom je pohotovost za koho ma suplovat neviem aj cele doobeda ak treba, potom ide na svoj rajon a ak ma dlhu službu tak je tam do 17:00 tej...pomaly ako v urade. A tiez aktivity, pripravy. Cely system je na hovno a nie sme si rovný. Casovo určite.
@babulina
@sardinka336 Asi tak dievčatá. No pos.r me sa, lebo len učiteľky toho majú veľa a nikto iný..... 😝
@alby2014 Tak to nerob a hotovo. Neber tento môj príspevok v zlom -ale tak to vyšlo. 😉 Ja osobne obdivujem ľudí čo robia túto prácu - ja by som to nerobila za žiadne peniaze, ale zase to tak neprežívaj a nepreháňaj. Každá práca má svoje pre a proti a ak sa ti to nepáči tak ju proste nerob. 😉
@evittam praca učitela je náročná tak ako praca sestričky na ARE, policajta a neviem koho...všetci sa navzajom potrebujeme. Aj ten inžinier potrebuje robotnika. Ale v skutočnosti su rozdiely v praci učitelov resp. pedagogov take velke, ze ak su niektorí podhodnotený, tak iny su nadhodnotený. A dozadovat sa zvyšovania platu len koli tomu ze som učitel je neobhajitelne.Poziadavka radikalneho zvyšovania platov v oblasti s takou prezamestnanostou a takou takym vysokym podielom nekvalitnej prace je sila. Ano, mala som kolegynu čo podla mna absolutne nebola vhodna na družinarku, vela deti sa odhlasilo z druziny a take ma mat zvyšeny plat? A za čo? za to ze to nezvlada?Ach....vedeli by sme vam rozpravat ako to je....kolko odborov a škol sa drží len preto lebo riaditel pozna ludi na ,,véúcéčke,, a rodičia by protestovali proti zrušeniu aj nerentabilnej školy, ako treba byt riaditelov kamarat aby ste mali uväzok....a hlavne vyhovarajme sa na vladu no to iste, si všimnite tých kriklunov ...tí uz vo vladach a na roznych postoch davno boli a tiez nič neurobili.
Ako teraz to nemyslim na nikoho konkretne ale nie je to take čierno biele ako to učitelia radi hovoria.
@sardinka336 Pekne si to napísala. Dík. My máme tiež družinárku čo to nezvláda a čakám čo ešte "vyvedie" a budem to už riešiť - lebo je to už nenormálne aby taká osoba bola zodpovedná čo i len na nejaký čas za moje dieťa a ešte keď ju na niečo upozorníš (a to ja fakt nie som rodič čo má furt nejaký problém) tak sa ti ešte usmieva do tváre v štýle "ale veď viete ako"...... 😒
@yanni presne ako vravis... ja som sa nechala zlakat na part time ked mala starsia 7mesiacov. Robila som z domu... ale cez den som neurobila nic, dieta bolo narocne... a robila som po nociach. Malej sli zuby, kojene dieta, budila sa 300x za noc, ja som chodievala spat po polnoci, rano o 6tej uz mala vstavala... bola som jak zombie. Od roka sla do jasli a ja na fulltime.... istym sposobom to pre mna bolo vykupenie. Teraz som doma s druhou, a pojdeme tym istym scenarom, v roku jasle, ja do prace. Tiez som na pozicii na ktoru som dlho makala a bola by som sprosta kebyze ju zahodim. Navyse zarobim viac ako manzel... ale zasa vyhoda jeho prace je, ze ide na 7mu a pred 4tou obvykle uz byva doma 🙂 Este pri prvej sme fungovali tak, ze ja som odviedla do jasli na 8.30, jasle a aj skolku mam 5min peso od domu. Potom som doma porobila papiere, prezentacie a ked bolo treba, tak som vyrazila do kanclu na meetingy alebo za klientami. Muz potom poobede medzi 16-16.30 vyzdvihoval z jasli. Ja som cestou z prace urobila rychly nakup a doma uz sa venovala len malej, cez tyzden sa u nas na vecere nevari a tym ze mam homeoffice, viem si cez den uliat cas na upratovanie (ale jasne ze robota ma potom dobehne vecer, ked je dieta v posteli). No a ano, mam dve funkcne babky a jedneho funkcneho deda ;) To je na nezaplatenie, ked nam s muzom vyjdu narovnako sluzobky alebo su deti chore. Este si uzivam matersku, ale od marca do toho zasa vhupnem naplno. Uz teraz sa mi chlpy z toho jezia, lebo s dvoma to bude hardcore... este ked si predstavim ze 4deti, tak ma pot zalieva 🙂 Ale tak esteze mas ten part time... pri tolkych detoch sa inak ani neda 🙂
@sardinka336 No nebudem to robit v praci, lebo by som tam bola do 18 tej... point bol v tom, ze tak ako sa netvarim, ze je to makacka ala robotnik za sustruhom, tak neznasam take to zlahcovanie prace ucitela, ako keby to fakt bolo, ze na osmu pridem a o jedne vypadnem a padla. Ono pravda to nie je proste.
@babulina ja viem, a predsa tvoju praacu nikto nezlahcuje, kym moju ano.
@evittam Hej, vsetci to ucitelia pojdu robit manazerov a potom sa opytajme kto a ako kvalitne bdue ucit nase deti.
Inak dievcata, ja uznavam aj vase argumenty plne, ja som len reagovala na to, aby to neslo do extremu, ze rob ucitelku a konci o jednej. Zas nechcem, aby sa ta diskusia tu zvrhla na diskusiu o tomto povoloni, to zas nie je zakladatelkyn problem. Peace.
@alby2014 Ja som ťa neposlala robiť manažérku. 😉 Len proste ak by mňa nejaká práca nebavila, unavovala a nevyhovovala by mi tak ju proste nerobím. 😉 A áno máš pravdu - ako nie je správne zľahčovať akúkoľvek prácu tak zase tiež nie je dobré ju nadhodnocovať a preháňať jej dôležitosť. 😉 Ja som napríklad účtovníčka-ekonómka - ver tomu, že sú obdobia kedy by som radšej stále za pásom -odrobím 8 hodín s čistou hlavou a mám pokoj. 😉
@evittam ved ja tiez nehovorimze som ,,panenka maria, ,čo nikdy neurobila chybu, ale neexistuje aby sa mna furt ludia stažovali a deti odo mna utekali a druzinu vnimali ako koncentrak.
A vytača ma to, ze mame tam napr. slovenčinarku čo sa uz roky na nu stazuju ze si cez hodiny opravuje pisomky, deti telefonuju!!! hraju na mobiloch a nič nikto nerieši... 😕 😕 všetci to vedia, všetci jej to x krat povedali ze to robit nema a stale to iste. A tato osoba ma mat zvyšeny plat? A za čo? Rodičia čo chcu deti dat na gympel aj tak musia platit doučovanie zo SJ ..a to je asi jedno kto uči, to iste jazyky...decko mam v 2triede a stale za dva roky vie len ,,my name is,, aj to horko tazko...slovička memorujeme - ok nie som apriori proti memorovaniu aj to treba, proste KVALITA mi chýba. Samozrejme česť učitelom s velkym Č!!! napr. moja veduca škd by za deti aj dychala...skevela zena a aj ine kolegyne.
@alby2014 prepáč ze som tak vyletela...len uz mam alergiu na cele tie štrajky... 😀 jedno decko ide do školy lebo učitelka štrajkuje, druhe decko nejde do školy lebo učitelka neštrajkuje...ach...a ty rodič rieš si to.
čo čítam, že o 17tej pre dieťa do školky chodíte...u nás v meste je školka do 15.30 a to ju už beriem poslednú keď prídem o 15.15....keď niektorá mamička príde po tej 15.30 tak už na ňu pozerajú ako na vraha, a to sme 25.000 obyv. mesto...
ďakujem za tému, s manželom zvažujeme presťahovanie sa do satelitu (postaviť si tam dom podľa seba) kvoli tomu, aby sme mali dvor a sukromie, ale ja sa tomu bránim zubami-nechtami, radšej veľký byt alebo malú radovku v meste, kam chodí MHD než obetovať toľko času každodennemu cestovaniu. Zakladateľke držím palce, aby sa to čo najskôr zlepšilo.

@zuzzii No ja robim do 16,30, skolka je do 17,00, takze nestihnam, chodi svokra, mama alebo muz, ak ma volno a to tiez je syn medzi poslednymi a ucitelky niekedy pozeraju divne, ale tak mna tiez zamestnavatel nepusti skor, tak co. Rano ho tam davam pred 7, aby som na osmu stihla, vstavam o piatej, maly o siestej. Vecer chodi spat o 08,00 cca. Ale aj ked sme spolu povedzme 2-3 hodiny po robote, nemam pocit, ze by to bolo malo, ma dost podnetov a co sa tyka domacnosti, tak kazdy den spravim nieco drobne ja alebo muz, aj maly pomaha, takze v spine sa nevalame a cez vikend ak sa mi chce a chytim sajbu, poriadne upracem ak nie, tak len tak pro forma. 🙂 Skor sa snazim vecer nieco ukuchtit, nech mame vzdy daco navarene aj teple. Zvyknes si uvidis.