Práca, rodina, domácnosť, osobný život
Zenyyyy... nastupila som po 8mich rokoch doma do prace a mam pocit, ze mi skoncil zivot.. Rano vstanem, vychystam sa, rychlo deti pripravit do skolky a skoly, vyrazit - hodina cesty v zapchach.. dojdem na 7.30 do 16:00 v praci.. rychlo pre maleho do skolky - cesta 40 minut, takze to ledva stiham (skolku maju do 17:00)... beriem ho medzi poslednymi 2mi detmi ☹ ... dojdeme domov, ledva sa troska porozpravame, uz dojde starsi zo skoly, spravi sa ulohy, priprava do skoly - desiata, veci do roboty a skolky a sup uz kupat a uspavat... ziaden cas s detmi - chce sa mi plakat 😢 😢
Vaaaazne, ako to prosim zvladate? Ste superzeny? Existuju snad prace aj do menej nez 16tej? /u nas nic nebolo ked som hladala/.. Chcem len pocut, ako to zvladnut a nezrutit sa - ved tot je len robota a povinnosti a cez vikend dohanat domacnost...
Dakujem - precitam si akekolvek rady, skusenosti, postrehy... odpisat asi neodpisem, padam na drzku a asi do 20 minut spim 😅 pekny vecer
@maminuska to je podla toho kde tu byvas a ako mas okolo seba pracu ,skoly a podobne, my zapchy fakt nezazivame, ani ked ideme z mesta na vikend prec
a spravodlivo dodavam, ze som byvala rok v malom meste a nic pre mna to teda nebolo
ludia velmi obmedzeni, netolerantni, ohovaracni, za dve minuty obehnute centrum, sice pekne namestia, ale nejake vyzitie no nic moc, okolo ba mam kam ist viac aj do prirody aj za zabavou, ako tam, ale zase verim, ze su aj lepsie mesta :D
oj a chlapi tam boli chvalenkari doslova trtkovia, tam by som si teda ani nevybrala
@ewisam ze vrtula v zadku? :D:D:D
@marsmykkok ja si zase myslim, ze to mali jednoduchsie..sice nemali vymozenosti ako my, ale nemuseli sa tolko ponahlat a bat sa o buducnost. Jedna robota, druha a aj tak si v stave, ze ked o pracu prides, tak za par mesiacov neuplatis hypoteku a mozes prist o vsetko. Nemali ten stres, ktory teraz zazivame my. Jedna praca od skoly az do dochodku, boli jasle a skolky pre kazdeho...toto je ina doba a myslim, ze sa to porovnavat celkom neda
@cobhan ale je tu aj nieco lepsie, mame viac casu sa venovat detom, mame na vyber
ak je uplna rodina, da sa to pekne zorganizovat
jasne, ze ako samozivitel sa moze zena zodrat
@celasapremenim este kym sa nam narodila mala, tak sme mali obdobie, asi polroka, kedy sme ani jeden den nemali volno spolu, MM v praci od 6 rana do 10tej vecer, ja vo svojej robote a k tomu dalsia praca ako freelance a bolo
Dobu nema význam porovnávať, samozrejme, ze rodičia mali viac času ked nemuseli deti ráno, poobede vyvážať, ja som este generácia, ked sa deti dávali do školy v mieste bydliska, nepoznala som dieta, ktore by po škole chodilo na všetko možné krúžky od klavíra, cez plávanie az po jazykový kurz 6x do týždňa. Rodičia nám okolo zadkov nebehali, zábavu sme si hľadali sami ci uz dnu alebo von, sem tam si s nami zahrali spoločenskú hru, sem tam zobrali na výlet... Dnes je veľa deti uplne stratených, ked sa majú sami zabaviť a čakajú na animatorov (rozumej rodičov) Ale ľudia si to robia sami a potom sa sťažujú. Ja sa snažím nebyť otrokom ani deti ani práce. Dom mame v meste, všetko potrebné k životu mame v okoli. Syn chodí do školy 3 min peši od domu spolu s deckami z ulice ( odmietam rozvážať dieta do "špeciálnej" školy, dcéra chodila do školy az k centru mesta a trávila na školskom autobuse aj 2 hodiny denne, uz som poucena nerobím rovnaké chyby) , trávi s nimi celé poobedia, zväčša vonku, škola konci o 3 tej, domáce úlohy nemaju. Robotu mam 7 min od domu na aute, predtým som robila na opačnom konci mesta a koli zápcham som menila, opäť poucena, nestalo mi to zato, hneď ako som mohla odišla som odtiaľ, obchody mam po ceste, takze pred odchodom z práce si premyslím co navarím a nakúpim si suroviny. Syn robí len jeden šport, ktorý sice zaberá dosť času, ale striedame sa s mužom. Robotu mam na smeny a rannú končím uz o 2.30. Kopec času aj nakúpiť aj navarit (žiaden luxus školských jedálni a stravy poskytovanej zamestnavatelom) aj sa synovi trochu povenovat ...Mame dom a stihame aj porobiť aj cas tráviť spoločne, ci osve... Keby bolo potrebné tak sa asi uskromnim a radšej bývam v byte ako tráviť 2-3 hodiny denne na cestách, mat všetko od ruky a domov sa chodiť len vyspať ....
@cobhan to snad my vsetci sme mali take obdobie, ja som 5 rokov studovala popri zamestnani cez vikendy a vsetky dovolenky som si vymlatila na zapocty a skusky a zapisy tych skusok a zapoctov a podobne
clovek zvladne vsetko :D
velmi velmi velmi vela urobi pre spokojnost v zivote mat vsetko na dosah
@celasapremenim to zrovna nie 😀 Mne sa chlap uz smeje... ledva totiz chodim uz /za chvilu rodim/ a najlepsie mi je stvornozky, aby to tak blbo nevyzeralo berem si so sebou vysavac 😉
@adri266 ja prave preto nechcem hladat pracu v okresnom meste, co je 35 km od nas. Ono by to nebol problem, keby tie firmy, co potrebujem boli na zaciatku, ale vsetky su tak, ze treba prejst cez mesto a potom prezit cca 5 prudovy kruhac a to je tak na hodinu a pol na dochadzanie rano, hodinu a pol vecer. Chodila som tak so studentami na skolenie asi tyzden, o 7 rano z domu a medzi 7-8 vecer domov a to bola firma relativne v strede mesta a povedala som si, ze nikdy viac.
Nezávidím vám, ja už som asi zhyckana, mne by to za tri hodiny cesty nestalo, podnikala by som radšej.
@celasapremenim ved ani mne to nestoji...sice peniaze potrebujeme, ale viem, ze manzel s malou ulohy neurobi a ked by som prisla domov tak neskoro tak to by uz mala spala alebo sa chystala spat. Teraz som zase freelance, ale roboty vela nie je a ked je, tak velakrat musim odmietnut, lebo je to vsekto narychlo, nikdy neviem ako dlho budem prec a nemam kde nechat malu. V utorok idem na pohovor do jedenho mestecka, asi 25 km od nas, to sa este da, do polhodiny som tam, ale zase nemam co na seba, tak asi pojdem v rifliach, bluzke a kozenkovej bundicke a neviem, ci to na sales developer poziciu ocenia :D
@sisaka tiež nemyslím, že to je také super, aby dieťa chodilo na krúžok 6x do týždna a rodič celé dni len robil taxikára. Moje deti mali vždy veľa záujmov, ale počet krúžkov sa snažíme držať v istých hraniciach, aby sme to psychicky, fyzicky a aj logisticky zvládli. Teda syn ma len jeden krúžok, kam ho vodíme a ostatné ma hned po škole v priestoroch školy, aby som ho nemusela rozvážať a vyčkávať. Dcéru sme vozili po 5. triedu 2x do týždna na tréningy, potom už si chodila sama a mala taký športový krúžok, kam nebolo treba každý víkend chodiť na zápasy. Toto by ma asi "zabilo", ked dieťa robí nejaký futbal, hádzanú, basketbal - cez týžden trénngy, skoro každy víkend zápasy ... a z rodinného života nič...
Nas maly chodi na cyklotrial mava treningy 2 krat do tyzdna ale vzdy musi byt na prvom mieste skola ked sa dobre ucit nebude nebudu ani kruzky co s toho maju rodicia ked dieta nosi zle znamky.tak aby to pochopil kedze dostal zlu znamku za diktat sme jeden trening vynechali.a tiez dieta by malo mat cas aj ma hranie ved je este dieta a nie ho mordovat az do vecere.
@celasapremenim Ani by som nepovedala,ze mame viac casu.. Nasi boli vzdy do 16najneskor doma. Ja skor ako o 16:30,aj to by som.musela bezat,doma.byt neviem.
Je tu rozdiel ale aj v tom,kym nas mohli vypustit von samych,pamatam si,ze ja 6r.som bola vonku pred domom sama s 2r.segrou,mama zatial varila ci upratovala, teraz to nie mozne,v dnesnej dobe len tak nechat zake male dieta samo vonku. Takze my sme pekne vonku,dozorovat,aj tak sa s nami uz velmi nehraju,maju tam.zvacsa kamosov a my nic nerobime,lebo sme s nimi vonku.navyse paradne unavene po praci.
Ale zas viem,ze ano,nemali sme umyvacku,an mikrovlnku. A mama aj zavarala,kedze obe babky mali zahrady. Takze v lete mama zvacsa zavarala po nociach alebo sme jej v ramci moznosti s niecim.pomahali. Tak ako moje deti mne (nie pri zavarani,na to sa mozno ani neodhodlam).
@siska53 preco sa neodhodlas. Mne "pomahaju". Kazdy rok napr robim lekvar. Ideme vsetci na pole na jahody, maliny .... Vsetci nieco nazbieraju a hned mame 10 kg. 😉
Starsi uz aj jahody pocistili, popisali etikety. Najmladsi chalan radsej zdrhol a mala vyhadzovala sufliky 😀 A muz upratoval garaz 😕
Ine zuzo bolo, ked som piekla tortu na copanine prve narodeniny. Spavala a aj spava malo a kratko, takze nie je mozne aby ja som rozbehla taku "eksn" ked ona "akoze" spi. Ani v noci. Vsetko v jej pritomnosti. Od narodenia. Vsade som ju vlacila so sebou. Teraz, ako 14 mesacna" uz mi pomaha (alebo ja jej???) poukladat hracky, poprehazovat pradlo z pracky do susicky.
Ja si myslim, ze aj toto je kvalitativne dobre straveny cas s dietatom. Nie ako tu niekto pisal, ze dieta pise ulohy a ja varim, to sa nerata. Praveze ano. Co mam sediet s deckami na zemi a skladat skladacky, ked uz ma na to ani ta 14 mesacna nepotrebuje a nie to este velki skolaci? Ano obcas robim aj to, vela citame, kreslime, chodime von, sportujeme. Ale aj varenie, zehlenie, popritom kecanie aky bol den, popripade planovanie vikendu atd. aj to je fajn straveny cas. Nemusi to byt stale len "decko visi matke na sukni".
@yanni Ale ja sa len neodhodlam.zavarat. A ani teraz nemam z coho,nakolko trh nestiham. Zatial to robi svokra.
Ostatne veci robime s detmi.. Oni pomahaju vysavat,maly i varit,o to nejde,klasicke domace prace som robila vacsinou za ich asistencie. Len zavarat sa mi nechce. Este tak ako kedysi u nasich. Ja som vyumyvala ovocie/zeleninu,nakrajala,ak bolo treba,vyumyvala pohare,spravila nalev. Ale pozatvarala mama.
A ked zatial robi svokra,tak naco..tolko zas nepojeme. To,co spravi ona,staci a ked je chut na ine,tak si kupime.
@siska53 ved myslim to zavaranie. Ja tiz nerobim vela, ten lekvar hlavne, to musim kazdy rok, to sa u nas poje aj 100 vyzivovych poharikov. Ostatok robia zase moji rodicia.
Inak jasne, aj ja sa s nimi hram. Hlavne sport, taky badminton atd. to hej. Ale ti dvaja najstarsi ma uz fakt pri skladani lega atd nepotrebuju a ani nechcu. Maly este obcas ale aj ten sa uz osamostatnieva a najviac samozrejme s copanou ale to zase na nu mam cas cele poobedie. Pride s jasiel, najeme sa, ide spat (obcas aj ja s nou 😀 😀 😀 ) a poobede mame este hruzu casu, ekdze spava malo. A chalani maju celodennu skolu, starsi dvaja dva krat tyzdenne trening, maly este nic, ten sa prehra s copanou 😀
@siska53 " teraz to nie mozne,v dnesnej dobe len tak nechat zake male dieta samo vonku. Takze my sme pekne vonku,dozorovat,aj tak sa s nami uz velmi nehraju,maju tam.zvacsa kamosov a my nic nerobime,lebo sme s nimi vonku.navyse paradne unavene po praci." ... toto na moderných matkách obdivujem, ja by som na toto teda nemala nervy ... prečo nemožeš dieťa nechať pred panelákom samé? Ved mu daš mobil a hraj sa. Ja som rada že sa malý vylieta v družne, sú vonku skoro každý deň, ak nie sú vyslovene lejaky. A doma máme malý dvor, kam sa môže ísť hrať alebo bicyklovať sám, alebo občas s ním ideme kopať futbal. Sám von sa ešte nepýta, ani tu nemáme kamarátov, on ma svojich ludí v škole. A aby som ja sedela hodiny niekde pozorovaním, ako sa detičky hrajú, zatiaľ čo doma domácnosť stojí a ja si potrebujem oddýchnuť a pripraviť sa na ďalší deň do roboty, to teda nie...
Ak mám čas, vybehneme spolu niekam sa pohrať (indoorové ihrisko, kupalisko v lete, v zime na lyže, adventure golf...), ale denne? Včera bol syn u kamoša, ja som zatial vybavila nákupy a zasa ho vyzdvihla ...
Ťažšie to je cez prázdniny, keďže tu sa s deťmi vôbec nekontaktujeme a nie je zvyknutý chodiť sám von, zostáva veľká časť plánovania programu na mne. Ale tak časť vykryje prímestský tábor, časť dovolenka a zvyšok prázdnin obiehame kúpaliská, výstavy, múzeá a tak...
@maria1989 Taka krizovatka je aj v Seredi.. 🙂
@hettinka prepac,ale ja nenecgam 4 a 6 rocne dieta vonku same. Ani moje kamosky. S malou sa hram,maleho zvacsa len dozorujem a rozpravam sa s kamoskami. Alebo sa hram aj so starsim. V dnesnej dobe malokto ma odvahu nechat take male dieta vonku samo. A nie,nedam 6r.dietatu mobil. To v ziadnom pripade. Starsiemu vacsinou nestaci,ze sa vylieta v skolke,on sa potrebuje aj potom. Tu v okoli je len jedna odvazna rodina,ktora pusta 4r.dieta samo. Najskor pustia od nejakych 8-9rokov. Navyse ihrisko je tak,ze nan nevidim a treba ist aj cez sice malu,ale predsa len cestu. No a vodici su rozni,niektori letia ako blazni aj na takej. To riskovat nebudem. Maly ma prikaz cakat a az ked ja vydam.pokyn,tak prejst.
Ja radsej nejaku dobu este vydrzim,bude horsie pocasie,budeme viac doma,potom mozem dohanat.
Ja zas ten cas straveny vonku nepjvazujem za uplne zbytocny,som aspon na vzduchu,nie v "bude".

@celasapremenim tiez mas tu diagnozu? 😀