icon

Právo na podiel pri dedičstve hypotéky na nehnuteľnosť

5. apr 2025

Ahojte , mozno by vedel niekto tu poradit kto ma s takym pripadom skusenost , pri hypoteke na rekreacnu nehnutelnost keby sa zalozil aj rodicovsky dom ma druha osoba stale podiel a pravo pri dedicskom konani na svoj podiel ?

eeffka
5. apr 2025

Samozrejme co ma zalozenie spolocne s narokom na pozostalost. Akurat sa cudujem ludom co si nechaju zalozit vlastnu strechu na byvanie na cudzie panske huncutstvo.

aandrea9
5. apr 2025

To by asi najlepšie vedel @draik . Myslím si, že právo na podiel má ale zdedí aj hypotéku do výšky zdedeného podielu na dome. Ale nie som právnik.

autor
5. apr 2025

@eeffka 😆 je to len moznost ale nechem radit niekomu ze nech to tak urobi aby som z toho ja nevysla najhorsie 🤔 vobec sa do takych veci nevyznam preto sa pytam vas mudrejsich ;) tak ak to nesuvisi tak dakujem za radu 😉

autor
5. apr 2025

@aandrea9 jasne vdaka , asi nieco tam bude ze uz by to nebolo uplne lahke vysporiadanie 🤔

eeffka
5. apr 2025

Zamysli sa nad sebou, si rodic mas dom/byt a pride 1dieta ze si chce kupit chatu a zalozit tvoj dom. Prestane platit, hadaj ci dom budu exekuovat? Nedajboze umries a tvoj dom zdedia deti. 1 ma chatu a druhe zodpovednost za surodencov dlh.Krasa ze?

autor
5. apr 2025

@eeffka Svoje výlevy a mudrovanie mozes si nechat do inej diskusie , o to som si neprosila . Nie.... ja by som to nikdy neurobila a práve preto zisťujem lebo ja som tá ktorá celý život musela pracovať a platím svoju hypotéku za byt ktoré som si kúpila aby moje deti mali kde vyrastať, kým súrodenec to mal lahšie a nemusí robiť nič a ešte vymýšla hlúposti ;)

eeffka
5. apr 2025

Ake mudrovanie ? Zamysli sa bolo v zmysle ci ty ako rodic osobne by si do toho sla.

autor
5. apr 2025

@eeffka ok tak berem spat v pohode , ked si to tak myslela ... som pisala ze nie nesla by som urcite

ukgirls
5. apr 2025

dediia ty,na koho je nehnutelnost napisana... ak su manzelia tak obaja .. aj chatu a aj dlzoby ..ak je dom rodicov - ty dedit nebudu-ale budu sa strachovat ak umrie ich potomok a ten druhy hold nebude platit -pridu o strechu nad hlavou alebo budu platit jeho dlzobu ... samozrejme aj keby umrel druhy a ich dieta ostane- stale plati ze budu v strachu ci sa to splati ... osobne by som do niecoho takeho nesla nebudem rucit mojim majetkom niekomu inemu z coho nic nemam

sasa1310
5. apr 2025

neviem síce koho myslíš, že bude dediť alebo kto umrie. Ale dediči zdedia svoju časť nehnuteľnosti, ktorá bude založená bankou. Tipujem, že myslíš úmrtie rodiča, ktorý hypotéku nebral. Takže úver nepôjde do dedičstva, ten sa bude musieť stále platiť, keďže tipujem, že ten chceš zobrať ty. Tak ten ti ostane

draik
5. apr 2025

Rodičovský dom sa normálne dedí, zároveň dedičia vstúpia do práv a povinností zo záložnej zmluvy voči banke, keďže záložné právo zotrvá. Dlžník s tým priamo nemá nič.

kaktusik007
7. apr 2025

rodicia podpisali americku hypo bratovej priatelke... v casoch, kedy spolu zili a tvorili par... uz je ale niekolko rokov byvala, medzitym zomrel aj moj otec... mama by najradsej byt predala a sla do mensieho, a teda je to hodne obtazujuce, mat zalozenu nehnutelnost v prospech uz de facto cudzej zenskej, ktora odmieta tu hypoteku preniest na inu nehnutelnost.... ak bude nutne ten byt predat, musim vyplatit vlastne jej hypoteku a mam len rozdiel... a ona sa mi smeje do tvare, lebo vie, ze ma ma v hrsti... a teda mne sa fakt nechce splatit jej hypoteku.... aj ked ano, viem, ze by mi to musela vratit... len to moze vracat aj po 100 eurach mesacne a akoze tak vracat cez 60.000 eur je celkom na dlho...

123profil321
7. apr 2025

@sasa1310 ja som to pochopila tak, že autorkin brat kúpil chatu a na kúpu založil rodičovský dom. A autorka sa teraz boji, že keď rodičia zomrú, či ona zdedí aj nejaký podiel na hypo, nejakú časť úrokov....

autor
8. apr 2025

@sasa1310 nie ja , keby bral surodenec ktory zije v rodicovskom dome hypoteku a on by zalozil dom do hypoteky ako ze keby rodic umrel tak tympadom zdedim aj dlzoby ?

autor
8. apr 2025

@123profil321 😆 este nikto nic nezobral chvalabohu , moj brat rozmyslal ze by chcel kupit nehnutelnost zije v rod.dome s otcom , a samemu by nedali danu sumu preto som to zistovala dopredu nie ze ho napadne takato vec a zalozi si dom bez mojho vedomia to by nebolo dobre ani ferove

autor
8. apr 2025

@kaktusik007 cipana tak to je hodne neprijemne :/

andreakotesova
8. apr 2025

Autorka, ak by som bola v koži tvojich rodičov, tak by som určite neručila synovi svojou nehnuteľnosťou... to som ale ja. Čo ak prestane splácať hypo? Je spoľahlivý? Čo ak im doma zoberie exekútor, alebo budú musieť platiť hypo zaňho, ak nebudú chcieť prísť o dom.... a podobné iné problémy.

autor
8. apr 2025

@andreakotesova ano to je pravda , hocico sa moze stat urcite budem trvat na tom aby sa nic take neudialo

eeffka
8. apr 2025

Hlavne svoje obavy komunikuj s otcom preventivne dopredu. Ak je dom iba otcov, na xoho ho brat prehovori to bude, ak tam nemas podiel.

autor
10. apr 2025

@eeffka ano tak , vdaka za rady ;)

sasa1310
10. apr 2025

nie, ty zdedíš založenú nehnuteľnosť hypotékou