Prečo 10-ročný syn odmieta starých rodičov?
Dokedy mali vaše deti záujem o starých rodičov ? Náš 10 ročný syn zostal taký že keď ideme k babke a dedkovi na obed je nešťastný a nechce ísť. Prestal im volávať a celkovo kašle na nich. Vždy mali krásny vzťah, starkí sa mu venovali a často bol u nich na prázdninách. Keď mal cca 5 rokov niekedy som mala pocit že ich ľúbi ešte viac ako mňa a tatina 😅 Či je to v tomto veku normálne? Čakala by som to až v puberte... Kedy to prejde ? Je mi to ľúto a babke s dedkom ani nehovorím ako ... Pritom oni sú takí moderní, láskaví a štedrí ľudia.
Súhlasím, že dnes majú deti iné priority ako sú starí rodičia. 10 je už začínajúca puberta, skúsila by som sa s ním porozprávať, prečo taká zmena.
Nechcem byť zlá, ale jednoducho by som mu vysvetlila, nech si užije starých rodičov, kým má možnosť, nikto nevie ako dlho tu budú s nami.
Moja má 19 a dnes je na výlete so starou mamou, chodí k nej ako čas dovolí, minimálne raz za týždeň. Prípadne keď treba s niečím pomôcť, niekam ju odviezť a pod.
@anonym_autor u mna to prislo tiez asi tak okolo 10-12 rokov, uz som mala viac zaujem travit cas s kamoskami a kamosmi, postupne pribudali ine aktivity. Ale dovtedy boli stari rodicia absolutna topka, presne ako ty pises, ze mozno svojim sposobom viac ako mama a otec. A zial, kym som si stihla naplno uvedomit, ako velmi su doleziti pre mna, tak bolo neskoro… ale pubertakovi nevysvetlis. Porozpravaj sa so starkymi, vysvetli im. je to prirodzeny vyvoj, a az casom si uvedomime vela veci. Mladeho by som nelamala cez koleno, aby nasilu travil cas so starymi rodicmi, nikomu to nic neda. Ale trvala by som aspon na sviatkoch a nejakych spolocnych prilezitostnych navstevach. Neviem kolko maju stari rodicia rokov, ale prajem im este pevne zdravie, aby spolu s vami prezili vnukovu pubertu a dospievanie a verim, ze casom sa ta intenzita vztahov obnovi.
Mozno zacali stari rodicia vyrabat nejake pachy ktore podvedome vnima uplne negativne a je mu okolo nixh velmi neprijembe bez toho aby vedel preco, resp neriesi dovod ale je mu proste hnusne
Prioritou su v tomto veku kamoši.ak tam nema nikoho seberovneho tak sa nudi.Ale nase deti v tomto veku toto nevyrabali,ale vzdy sa u dedkovcov stretlo zopar deti.
Synovec ma 10r a už to začína aj u neho, už je s nami "nuda". Ci už so mnou, alebo so starými rodicmi (50r) alebo s prastarými.. Ale všetci ho rešpektujeme. Pred par dnami sa vratili z dovolenky a toho chlapca som videla 10 minút dokopy, stále niekde bol 😅 ale tak ruku na srdce, ja som nebola iná.
Na obed by išiel s celou rodinou a potom si môže robiť čo chce. Starí rodičia už nie sú zaujímavý.
Je to uplne prirodzene, nechaj ho. Ak ma vztah pevne zaklady, ked sa dieta vycvala, s laskou sa k starym rodicom vrati ako vyzrety clovek. Mala som to rovnako.
Žiaľ aj ja som v tom veku stratila so svojimi starými rodičmi vzťah a to predtým boli pre mňa takisto top. Žiaľ puberta, hormóny, kamaráti... opäť normálna som začala byť asi rok pred dedovou smrťou a asi 8 pred babkinou. Doteraz mi je to ľúto, že som sa odclenila, aká som bola a všetko... jedine mu to skus takto vysvetliť. Fakt tu Žiaľ nebudú večne - teraz to je ľúto im, potom to bude ľúto jemu.
Deti 13 a 9 a uz tam velmi nechcu chodit. Prehovorim ich len minimalne aj to strasne frflu. 😢
No už začína puberta
a nie cakat na to kym ho to prejde ale skusit sa s nim dohodnut. Normalne ludsky mu vysvetlit, ze rodina je aj o tom ako si navzajom prejavujeme uctu a vychadzame si v ustrety. Aj tebe sa velakrat nechcelo v noci vstavat, ked si bola unavena a vstala si koli nemu lebo je tvoj syn a lubis ho. Babka s dedom ho lubia a bolo by od neho pekne, keby sa vedel na tu hodinu-dve premoct a stravit s nimi cas. Ved tam nechodite casto tak by chvilku mohol prejavit ustretovost. Ak mu tam nieco konkretne vadi spytaj sa ho na to. Co je taky najvacsi problem. Nudi sa tam ? (skuste mu vziat nejaku aktivitu, ktoru moze zdielat s dedom a babkou - mozno nejaku jednoduchsiu spolocensku hru) Alebo mu vadi, ze nema co povedat ? Musis sa s nim normalne porozpravat, ze co je taky najvacsi problem, ktory mu tam brani na chvilku ist a skuste ho spolu poriesit. Aj do buducnosti mu to moze, ked sa nauci nieco vydrzat, co momentalne nie je pre neho velmi komfortne.
Môj bude mať 13 a tesi sa na starých rodičov, pritom z jednej strany ani nič moc nepodnikaju, ale má ich rád aj oni jeho.
@anonym_autor Môj prestal chodiť k starkej aj celej zvyšnej rodine tiež v podobnom veku okolo 9-10r. Kým bol menší trávil s nimi veľa času a má ich rád. Nikdy nepomáhalo ani príkazom, koľko som mu vysvetľovala aj vysvetľujem,že ho čakajú, že starké tu nebudú navždy a ze sú samé.Starsi chodí často aj my a on ani za svet.
a zbytočne. Ide iba na rodinné oslavy, vianoce, veľkú noc a má to na pár krokov.
Mozno zacali stari rodicia vyrabat nejake pachy ktore podvedome vnima uplne negativne a je mu okolo nixh velmi neprijembe bez toho aby vedel preco, resp neriesi dovod ale je mu proste hnusne
@martinmmartin Pobavil komentár. Skôr lenivosť, nuda..
Je to normálne, veď ma pred pubertou. Už ma úplne iné záujmy a nejakí dedkovci su pre neho “trápni a nudní”. Časom si k ním zase vzťah nájde, keď trošku dospeje. Keď si spomeniem na seba v tom veku, tak keby som nemala vedľa babky kamaratku, s ktorou sme lietali po vonku tak tam ani nepáchnem
@anonym_autor záleží od dieťaťa, môj 10- ročný nechodí k babke na prázdniny, nechce ani nikdy nebol, ale na návštevu ide normálne, 14-rocny chodí na prázdniny každé leto na pár dní, veľmi majú pekný vzťah, stále ho to ešte baví

@anonym_autor však ale on je na prahu puberty
Dnes sú 10 ročne decka niekde úplne inde ako my
Nedá sa dohodnúť že by ste sa tam stretli viacerí? Napr aby tam bratrancov sesternice …..aby mal partakov