icon

Prečo ľudia nevnímajú rozdiely v nákladoch na život?

16. feb 2024

Byvame 2 roky v Bratislave, predtym sme zili v Poprade. Mali sme taku debatu s nasimi priatelmi,kde sme sa pomaly pohadali kvoli tomu,ze si nechceli dat vysvetlit,ze v BA nas vsetko vychadza niekolkonasobne viac ako v PP.
Zacali zase s tym,ze jedlo, satstvo, pohonne hmoty stoja vsade rovnako. Podla nich tu clovek plati aj rovnake poplatky u lekarov, ked sme to zacali porovnavat, tak neverili,ze to je pravda.
Za dve kavy s 2 kolacmi sme v Poprade zaplatili 8.40. V Ba 13.70.
Sukromna skolka PP mesacne 280e/Ba 450e
Zubar endodonicke osetrenie zuba a korunka290e/BA 650e
Gynekolog - sukromny -elektronicky manazment rocne PP 10e/ BA 70e
O poplatkoch za byt ani nehovorim a mohla by som pomracovat...
Vy to ako vidite? Ja nerozumiem,ze si nechcu pripustit,ze tu je zivot drahsi a beru to ako chvastanie sa? Preco sa na to ludia urazaju?? Nechapem fakt.

7miriam77
16. feb 2024

Je úplne logické,že hlavne mestá sú drahšie. Je to tak na celom svete. No človek sa tam sťahuje za väčšími možnosťami. No to, či sa tam aj lepšie mať budeš , to je už na každého šikovnosti a aj šťastí. Ja by som ale napríklad nikdy nemenila môj Martin za Blavu, ja nemám rada zhon, všade veľa ľudí, zápchy.....mne nechýba nič a mám maximálny kľud. To je pre mňa najviac 🍀🍀🍀

hellionka
16. feb 2024

Podľa mňa je veľa veci na západe výhodnejších a tým padom lacnejších 🙂 A otom ma nikto nepresvedčí že nie. Pretože KE - BA ceny za služby rovnaké ale v BA som si vedela skočiť do Ikei kúpiť posteľ a stolicky atd… Do KE som zaplatila 60€ za dopravu. Letenky z BA, BU alebo Vieden nepomerne lacnejšie. Z KE musím zaplatiti vždy cestu niekam. Možnosti neporovnateľne … a tak ďalej by som vedela písať toho veľa. Čiže ZA MŇA nie, nieje život na západe drahší, ani náhodou. A k tvojmu komentu v BA chod do lacnejšej cukrárne a daj si koláčik za 8,4€ ✌🏼

hellionka
16. feb 2024

… a ešte minuly rok som v TV videla, keď robili priskum pri zvyšovaní cien, že v Košicikom kraji sú najdrahsie obedové menu na celom Slovensku. BA bola niekde 3-4.

autor
16. feb 2024

@sheila121 projekcia EPS a HSP systemov.

autor
16. feb 2024

@hellionka ja som v KE nezila, takze neviem porovnat ceny sluzieb, preto sa pytam inych na nazor. A ked mi posles link na lacnejsiu cukraren ,kludne ho hod sem.😅

kikulienka94
16. feb 2024

ja tomu chápem, presne viem o čom ste sa"hádali" ale to niektorím ľudom proste nevysvetlíš, že síce môžeš zarábať 2k mesacne v BA, keď 1,5k ti mesačne ujde len tak a ani nevieš kam.
Ja to zase chápem z druhej strany, bývam v ZA, mesačne mam 1600 v hrubom, čiže ani nie 20k ročne! Na druhej strane brat v UK zarába 40-50k ročne, a sú dvaja, ale majú dve malé deti, musia platiť hypo, škôlky, dopravu do roboty, študentskú požičku, sú tam sami bez rodiny. Tiež som si myslela, že ako sú brutálne v balíku, až na to, že nie sú, tiež sme o tom mali debatku, ale civilizovanú :D

taynee
Odpoveď bola odstránená
janagem
16. feb 2024

Vieš čo? Gynekológ a zubár vyjde rovnako aj v PO. Brat si šiel robiť korunkou do PP zhodou okolností a stala ho 500 eur. Takže aj tie tvoje ceny sa asi trošku zmenili

malasandrika
Autor odpoveď zmazal
janagem
16. feb 2024

@malasandrika ona povedala 3-4 v poradí.... Stačí čítat s porozumenim

malasandrika
16. feb 2024

@janagem ok, sorry, mažem

viestta
16. feb 2024

@malasandrika v KE obedove menu pod 8 ani nepoznam a aj zakusok si tu mozes dat za 5, ale aj za 3€.

autor
16. feb 2024

@janagem zavisi podpa mna od kliniky, v inej, kde som nakoniec nesla v BA , by ma to stale 860€😤

sheila121
Odpoveď bola odstránená
autor
16. feb 2024

@kikulienka94 som rada,ze tu niekto reagoval bez toho,aby sa zacal urazat a hadat, kde je aky kolac drahy 🙂. Ano, niekedy to vyzera,ze je clovek v baliku ,ale ma tolko vydavkov,ze ten balik proste nema, ale zije na urovni toho, co zaraba menej.

autor
16. feb 2024

@sheila121 velmi specificka robota.😅

janagem
16. feb 2024

Autorka - dosť možné, ale vidíš že aj tie ceny sa dokážu priblížiť ba. A väčšinou sú služby lepšie vo veľkom meste. V menších si musíš viac priplatit

autor
16. feb 2024

@janagem no, malo by to tak byt, ale musim povedat,ze ten lacnejsi zubar mi potom opravoval zuby po tom drahsom 😅no na hlavu. Jeho praca vola neporovnatelne lepsia.

autor
16. feb 2024

@7miriam77 ano, mas pravdu. Martin sa mi inak tiez ako mesto velmi paci 🙂 a aj B.Bystrica ci Kremnica.

7miriam77
16. feb 2024

V B.Bystrici som študovala a bola na internáte, takže mám k tomu mestu dosť blízko ❤️🍀

autor
16. feb 2024

@la_dolce_vita ved prave, tiez to vifin,ked sne tam,ze to ide dole vodou. Urcite tvoj syn bude mat lepsie iplatnenie v BA 🙂 a ano,s tou robotoi je to tak ako vravis , tam sa jazdy snazi si drzat svoje miesto aj za malo, lebo by sa nasiel raz dva niekto,kto by to s radostou robil aj za nizsi plat, kedze je tam nedostatok pracovnych miest.

autor
16. feb 2024

@viestta to,ze kto kolko odrobi je u niektorych povolani blbost. Mna neplatia od toho,kolko hodin nam niecim sedim, ale od toho,aka je to velka zakazka/stavba. Od toho sa odvija aj cena. Jasne,ze cim vacsia,tym viac, ale moze sa stat,ze sa vyskytnu iste komplikacie a miesto 52 hodin to budem robit 70..alebo komplikacie nebudu a pojde to rychlo skompletizovat.A kazdy investor je ochotny zaplatit inu sumu, takze niekedy to clovek jednoducho nezisti,kolko ten druhy ASI zarobi.

blondiee83
16. feb 2024

Tak zase budme uprimne... Život v BA je drahší, lebo si ho častejšie drahší aj spravíte. Lebo hentaka restika, tamtaka kávička, sem musíme na koláčik, lebo je to top cukráreň (aj ceny sú top) a sem poďme na vínko atď.
Samozrejme, že ceny nehnuteľností sa nedaju porovnat a takisto ceny niektorych služieb...

autor
16. feb 2024

@blondiee83 no tak ak niekto potrebuje restiky a kavicky, tak to ano, s tym suhlasim 🙂 ale ja varim sama a na kolac ideme raz za mesiac/raz za dva a na vinko nechodim a ani iny alkohol.

liz_lemon
16. feb 2024

tak ked chodis niekam len sporadicky, tak sa nemozes stazovat, ze je v BA drahsi zivot, cukrarne mas na kazdom rohu, a v okrajovych castiach aj o 50% lacnejsie ako NC alebo centre, hlavne to, z byvas v podnajme ti predrazuje zivot, lebo ty niekomu mozno splacas jeho uver, toto by ma na tvojom mieste trapilo

petulda333
16. feb 2024

No ja zijem v michalovskom okrese. Minule som bola s kamoskou na kavu. Jedno latte,jedno capucino a 2x kolac. 14,70€ skoro som odpadla. Inak zdielam nazor,ze sice v ba je drahsie,ale zas sa tam da zarobit viac. U nas,mas mozno niektore veci lacnejsie,ale aj tie platy a prac.prilezitosti su niekde inde. A ano,potraviny,pohonne hmoty su vsade rovnake.

autor
16. feb 2024

@liz_lemon ale skolka nie je sporadicka, to je mesacny vydavok. Zubar dobre, sporsdicky je, splatka na hypoteku by nas vysla o 80menej ako platime teraz , takze ano,suhlasim a to s tym kolacom som nemala pisat.😅A v okrajovych castiach stoji tolko,ved ja do centra nechodim. 1 veternik 3.90 😅.

zuzanka.zuzu
16. feb 2024

jasné že je mimo BA lacnejšie, už len napríklad tí spomenutí lekári, veľa mojich známych má lekárov mimo BA kvôli cenám 🙈 ale aj tak by som do žiadneho sedlákova nechcela ísť bývať 🙄 radšej 2i v BA než 2gen.dom v prdeloviciach

autor
16. feb 2024

@petulda333 teda, dost vela ste platili. Asi by ma na mieste vystrelo. A ano, s tym zvyskom s tebou suhlasim, co si napisala. Akurat horsie pre ludi, co robia v st.sprave, ako som uz pisala, ze niektorych,co poznam maju dve roboty, aby vyzili. Jasne,ze aj na vychode je takych kopec... Pamatam si este brigadu v jednej nememovanej fabrike vo Velkej Lomnici, to bol rok 2012. Namakali sa ako fredky za 340 ci 360e. Hroza. Chudak chlap chodil este po fuskach a v 40tke vyzeral minimalne na 60,tak sa musel obracat.

autor
16. feb 2024

@zuzanka.zuzu veru a ak niekto chodi (ako ja) na ocne, k ortopedovi, alergologovi, koznemu, diabetologovi , urologovi,okrem zubneho, vseobecneho,gynekologa, tak ma co robit 😅. Tu daj 70e, tu 20, tu 100, tu 15 a uz sa pekna suma nazbiera.