icon

Prečo ľudia nevnímajú rozdiely v nákladoch na život?

16. feb 2024

Byvame 2 roky v Bratislave, predtym sme zili v Poprade. Mali sme taku debatu s nasimi priatelmi,kde sme sa pomaly pohadali kvoli tomu,ze si nechceli dat vysvetlit,ze v BA nas vsetko vychadza niekolkonasobne viac ako v PP.
Zacali zase s tym,ze jedlo, satstvo, pohonne hmoty stoja vsade rovnako. Podla nich tu clovek plati aj rovnake poplatky u lekarov, ked sme to zacali porovnavat, tak neverili,ze to je pravda.
Za dve kavy s 2 kolacmi sme v Poprade zaplatili 8.40. V Ba 13.70.
Sukromna skolka PP mesacne 280e/Ba 450e
Zubar endodonicke osetrenie zuba a korunka290e/BA 650e
Gynekolog - sukromny -elektronicky manazment rocne PP 10e/ BA 70e
O poplatkoch za byt ani nehovorim a mohla by som pomracovat...
Vy to ako vidite? Ja nerozumiem,ze si nechcu pripustit,ze tu je zivot drahsi a beru to ako chvastanie sa? Preco sa na to ludia urazaju?? Nechapem fakt.

autor
16. feb 2024

@kiki68 no, je to dost mozne. Ja nemam prehlad v tonto,ze aka je v Rakusku minimalka ani ake su ceny sluzieb, ale dobre vediet.

autor
16. feb 2024

@viestta ja som argumenty mala, len som nechcela,aby videli cenu za jeden projekt. To by asi tazko predychavali. Nechcela som,aby si myseli,ze sa tymt
chvascem.

zuzitko74
16. feb 2024

Autorka, očakávaš pochopenie, ale ty sama len tak sršíš predsudkami, odsúdením a urážkami.

autor
16. feb 2024

@viestta ale to nie je vyplakavanie porovnat si,kde je co drahsie a lacnejsie. Ja len pisem, ako to je. Ja som za tento zivot,co mozem zit vdacna.

vevesh
16. feb 2024

Ja som rodena popradcanka a teda uz od mladosti poprad bol drahsi oproti vacsine slovenskych miest a v klude sa dal zrovnavat s bratislavou- v pp mas vysokohorsku prirazku na vsetko, len bohuzial drviva vacsina platov sa zasekla na minimalke- len z mojej sirsej rodiny ludia nad 50r. robia takmer do nohy za tu minimalku, ale ceny ako v ba. Takze v konecnom dosledku maju to drahsie. Pred 8 rokmi stal prenajom normlaneho 1-izb. Bytu 500e, dnes za tych 600e najdes byty akurat tak v dierach v ramci mesta (nerenovovane,stare s milionom ludi na m2 s vyhladom do okna a taniera druhemu susedovi). Takze mas aj ty trochu skreslenu predstavu, ktora zalezi vzdy na tom, kolko clovek zarobi- podla toho "je mu sveta zit ci nezit"....

autor
16. feb 2024

@zuzitko74 povedz mi, kde som koho odsudila a urazila, teda, ak neratam jednu pani zo Samorina a druhu rodenu Bratislavcanku 🙂. Ci ony na mna mozu nakladat a ja mam len pritakavat ci ako? Povedz mi, ako vhodne som mala reagovat.

lucky_k
16. feb 2024

to sú vaši dobrí kamaráti či prečo ťa to mrzí natoľko, že si musela založiť debatu kvôli tomu na MK?... to som nechcela rýpať, ja len, že ak nevedeli tieto rozdiely pochopiť, tak sú veľmi jednoduchí a asi neprekročili prach ich rodnej východniarskej Viesky a teda ti nemusí byť ľúto, že sa urazili....

autor
16. feb 2024

@bloger Vdaka za nazor. 🙂

autor
16. feb 2024

@lucky_k preco? Hmm. Neviem, rozmyslala som nad tym ci nemam po tych 2r.skreslenu predstavu.. ale lutujem,ze som sem vobec nieco pisala. Asi 1% pochopilo,o co mi slo tym prispevkom a ostatni absolutne vobec.

h2
16. feb 2024

Tá pani zo Šamorína a rodená Bratislavčanka sú jedna a tá istá osoba. To, že má niekto bydlisko v profile, neznamená, že sa tam narodil a pochádza odtiaľ. Tiež som rodená Bratislavčanka, ktorá sa z Bratislavy dobrovoľne odsťahovala. Bydlisko som si z profilu nedávno odstránila, ale dlhé roky som ho tam mala uvedené a Bratislava to nebola.

kiki68
16. feb 2024

Minimalka je okolo 1600 netto za 40h uvazok. Neviem ake su teraz platy v Bratislave ( uz roky tam nie som) a s kamaratmi sa o tomto nebavime. Ale z tych par ludi, co sa mozeme bavit aj na tuto temu, tak maju tak podobne. Niektori maju urcite aj viac, ale aj o tych 500 menej ako my v tom Rakusku. Potraviny mate rovnako drahe prakticky ( bola som pred par dnami v Bratislave na navsteve rodicov a tety) a isla som do nakupaku vziat nejake veci pre rakusku cast rodiny a pre maleho. Za byty ako tu citam platite tiez podobne ceny. Kamoska plati z 2 izbak vo Wien s velkym balkonom, v dobrej casti velmi podobne. Za kadernika platim ja v Rakusku ( Ja zijem na opacnej strane pri IT) okolo 120 eur ( uz farbenie a vsetko)

viestta
16. feb 2024

Ale vyplakavas si tu od prvej strany. Stala sa ti krivda, lebo nejaki ludia z Popradu si myslia, ze ty v BA prehadzjes peniaze vidlami. Keby sa ta to nedotklo, hodila by si to za hlavu. A na druhej strane radsej ani nepovies kolko zarabas, lebo sa bojis, ze by si ich v tom nazore len podporila a este by ti aj zavideli. Kym si tie peniaze neukradla ale si si ich odmakala, tak by nemali co zavidiet. A mozno by ani nezavideli, keby vedeli, kolko roboty sa za nimi skryva.
V kazdom pripade citis velku nespravodlivost, ze by ti niekto nieco mohol zavidiet tvoje tazko zarobene peniaze ale aj ty si (zavistlivo) myslis, ze my na vychode mame uplnu pohodicku a padaju nam tu lacne pecene holuby do huby.
(ano, o peniazoch sa v slusnej spolocnosti nehovori, ale mohla si debatovat o nejakych "vseobecnych" cislach)

lucky_k
16. feb 2024

zrejme sme sa nepochopili, ja som ti iba chcela povedať, že kamaráti sa neurážajú, keď majú iné názory v debatách a keď sa oni urazili, tak ťa to nemusí mrzieť a ani trápiť...

zuzitko74
16. feb 2024

Nemyslíš vážne, že ti mám teraz posielať citácie tvojich vlastných komentov. Veď hádam si pamätáš, čo si písala ani nie pred hodinou.
Inak, ani ja veľmi nechápem, o čom tvoj príspevok bol. Ako rodený Bratislavčan považujem bratislavské ceny za úplne normálne, žijem s nimi celý život a nemám veľmi s čím porovnávať. Ak viem zohnať lacnejšiu alternatívu, tak ju zoženiem, na čo nemám, to si nekúpim. Nejaké tie komparácie životnej úrovne tu a kdesi inde, ma v podstate ani nezaujímajú. Ja musím žiť svoj život tu a to, aké majú ceny inde, mi nepomôže.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
autor
16. feb 2024

@stastnamanzelka hodis link?🙂

autor
16. feb 2024

@zuzitko74 Myslim to vazne, a preto, lebo si myslim,ze sama nevies,co na to napisat, nevies dat priklad ako som koho osocila a urazila 🙂 tie dve osoby, co je vlastne jedna, tu viem,ze som urazila ale inak nikoho.

autor
16. feb 2024

@viestta V prvej casti ano, davam ti za pravdu a v druhej vobec nesihlasim. Viem,ako tam lufia musia makat,aby sa mali dobre a nic nemaju zadarmo.

viestta
16. feb 2024

Tak potom naco tato debata, ked vies, ze aj na toho lacnejsieho zubara si musime svoje odmakat?

zuzitko74
16. feb 2024

OK.
Tak za prvé, rýpať do niekoho kvôli prízvuku je urážka (najmä od niekoho, kto je v cudzom meste tiež rozpoznateľný vďaka tomu svojmu prízvuku). Chceš si rypnúť do jednej osoby a urazíš tým všetkých, ktorí takýto prízvuk majú.

Za druhé, nič nevieš o jej rodine, ale kopneš si, že iste má predkov z východu.

Za tretie, prečo o nej automaticky predpokladáš, že každú hlúposť vešia na facebook?Možno ho ani nemá.

V každom prípade, vo všetkých troch bodoch si vlastne strieľala naslepo, vôbec si nevedela, či sa tvoje narážky týkajú konkrétnej diskutujúcej, ale uraziť sa ti tým podarilo všetkých s maďarským prízvukom, s východniarskymi predkami a tých, ktorí majú Bratislavu hrdo uvedenú na facebooku ako miesto bydliska.

ddaassuullaa
16. feb 2024

Citam a je mi regulerne zle. Slama trciaca z topanok, chce sa to pochvalit pred (uz asi byvalymi) znamymi, ostane nepochopena, pride si po podporu na MK...ale ta sa nekona. Tak klesne na dno, vlastne ho prerazi a zacne kopat okolo seba....dodam - stahovanim do mesta slamu z topanok nedostanes😋

katkaseiner
16. feb 2024

ja ti dievca neviem...pracujem v Ba ale zijem pri NZ, ono nieco je drahe tu a druhe tam. Jasne ze nehnutelnosti su drahe v Ba, ale porovnat byt v petrzalke a dom v Dubravke je tiez rozdiel...cize nevies šupnut ani cenu nehnutelnosti ani cenu uctov do jednoznacnej kategorie...v ba ked je zima a si obkolesena bytmi tak ani kurit nemusis...zatial vo v pp skus v zime nezakurit. Ja vidim v ba vela moznosti, ano, nie su zadarmo, ale to nikde nie je zadarmo. Obchod v pp ma zrejmr nizsi najom ko v ba, ale mlieko a cukor stoja tolko isto, nie?
Akokolvek sa rozhodnes kde je lacno a kde draho, viac zarobis v Ba (ak nepocitame tabulkove platy) ako v hornej/dolnej. Tiez dochadzam do ba kvoli platu hoci asi 300m odo mna by som mohla mat aj 2 roboty. Ak nepocitam znalosti ktore pozaduju (samozrejme ide o uplne inu pracu ako ktoru robim) tak zarobok 300m od mojho domu je brutto vva 40% mojho platu...ale dobre, zas porovnavam jablka a hrusky...ale moja pozicia v okoli vobec nie je

rorino
16. feb 2024

A prečo ty riešiš zubárov u ktorých je to také drahé,a nenájdeš lacnejších?A určite aj zárobok nemáš vyšší ako kôň v PP však?Troška treba brať aj to do úvahy,aké je čo drahé v porovnaní s platmi,alebo chce tvrdiť,že aj platy sú rovnaké?

rorino
16. feb 2024

A štátna správa je jediná oblasť,kde ľudia zarábajú?zistí si za koľko sa prenajímajú dvojizbaky v iných mestách😂

majlo1234
16. feb 2024

Minule som bola na navsteve v Kezmarku a v jednej nemenovanej(i ked krasnej) kaviarni som zaplatila skoro 30 euro za dva kolaciky, dve kavy, mineralku, suchy croissant a tusim limosku. Tolko k cenam, tak ako tu aj tam sa najdu podniky drahe a lacne, potraviny mi pridu rovnake v retazcoch, zdravotne sluzby su mozno dostupnejsie mimo BA, ale tiez asi ako kde. Celkom bwzpredmetna diskusia, jedine co ma mrzi dlhodobo je celkovy nepomer platov k vydavkom oproti zahraniciu, my sme tu proste kuzelnici

pandorra
16. feb 2024

@scila veľmi nemiestna poznámka.Slovensko je jedna veľká dedina, v ktorej sa ešte aj samotní Slovaci potrebujú deliť a vzájomne vyháňať…Predpokladám, že poznáš dejiny Bratislavy a si pôvodný obyvateľ, čiže Maďar, Žid alebo Nemec.

erikavesela
16. feb 2024

Predstav si, aj mne lezie na nervy, kolko vychodniarov tu je...vsade pocujem "pridi tu", sama si podobny zvrat pouzila tu v tejto duskusii....mam znameho, kt.chcel velmi zatajit, ze je vychodniar, zije tu asi 10 rokov...vravi mi...nehovor ale nikomu...tak mu vravim...nemusim...my to vsetci pocujeme😀......realita.. ucitelka na zs vysvetluje detom "som tu a pridem sem"...az sa jeden ziak postavi a vravi....nam to nemusite vysvetlovat, my sme tu doma😃 na druhej strane mi to vyhovuje...aspon mam komu prenajimat byty😀...
Ale teraz, k veci...mne nevadia ludia, kt.sa sem pristahovali.. vadia mi taki, kt.sa sem pristahovali a cele roky na bratislavu nadavaju, neznasaju bratislavcanov...ale zit tu ziju...

klementinka58
17. feb 2024

No niekto uz spomenul, ze zivot je taky aky si ho urobime. Zijem na strednom slovensku a tiez ked tak rozmyslam su kadejake alternativy. Sukromne zubne kliniky, kde obycajny kaz vyjde na 50 e ale aj zubar, ktory ma cennik na 30e. Sukromna skolka je vzdy cenovo drahsia 200e ale da sa dat dieta aj do statnej za 50e. Cukrarne mame tiez aj lacnejsie aj drahsie. To iste ked si dam s detmi vylet do tatralandie vstupenky 100e alebo do Lucok kde to vyjde na polovicu, prip mestska plavaren uplne lacno. Akurat minuly tyzden som rozmyslala , kde sa mi kotulaju peniaze, lebo zarobim celkom dobre a ked som sa nad tym tak zamyslela, tak je to presne o tom, drahy pausal, ktory sa ani nevyuziva, vzdy novy telefon, sukromna skolka, sukromna klinika, kde pustaju filmy pri osetreni kazu, dve auta, ak syn urobi vodicak tak to budu tri. Kavicka a kolacik vzdy po synovej tanecnej, nakolko najblizsie je najdrahsia cukraren, parkovanie , ked sa mi nechce parkovat dalej na bezplatnom....ono tych vydavkov sa naozaj nakopi, ked clovek nerozmysla ....

reddflowerlife
17. feb 2024

@viestta nooo mne ako lekárke ponukali v bratislave taky isty, tabulkovy plat ako na východe. Čize v BA neviem alo by som prežila s tým istym platom čo na vychode

reddflowerlife
17. feb 2024

@erikavesela jj a predpokladam ten jeden ziak co je tam doma tak mal dedka babku z vychodu a chodi tu na sviatky