Prečo sa cítim zle kvôli drahému prenájmu?
Ahojte, možno sa chcem len presvedčiť o tom, že sa nemusím cítiť zle preto ako som sa rozhodla. Ide o to, že s priemerným platom som si dovolila ísť do prenájmu za 600eur a cítim sa preto teraz blbo, lebo všetci okolo hovoria, že je to drahé.
Aj mne je ľúto tých peňazí na druhej strane nie som rozhodnutá sa ešte usadiť, aby som si brala nejaký finančný záväzok a ani moja práca nie je taká, že by som ju o rok nezmenila a nevycestovala napr.
Z nejakého dôvodu však cítim akúsi hanbu a vinu, že som si také niečo - drahé pre seba dovolila oproti iným aj keď tých peňazí nemám bohviekoľko.
Čo si o tom myslíte, resp. dovolil by si niekto z Vás niečo podobné pre seba, len bez toho hlúpeho pocitu? 🙈
@bonboniera Uplne top su aj tie podla niektorych garzonky idealne pre mlady par, do 100K, totalne financovatelne aj s priemernym prijmom, niekde medzi fetakmi vo Vrakuni alebo Vajnoroch, kde to niekto zdedil a urychlene sa toho snazi zbavit, preto to predava cez kadejake bazose, lebo to ziadna seriozna realitka ani nechce. Ja neviem, ale nehnutelnost je zavazok na minimalne X rokov, s tym, ze tam budem musiet aj zit dochadzat odtial do prace, kym budem mat na vacsie, a o to viac nechapem toto nastavenie, ze hlavne kupovat, nech je to cokolvek, aj polorozpadnuta buda, kde budes prekracovat striekacky kazde rano cestou do prace (neprehanam, toto je fakt situacia v "sirsej" Bratislave ako Vrakuna alebo Pentagon), ale hlavne SVOJE. Nejaka zakladna kvalita zivota, nehovorim luxus, hovorim zakladna pohoda nejaka, uplne na poslednom mieste.
Hlavne, že budú mať na papieri, že sú vlastníkmi nehnuteľnostmi, to je jedno čoho, ale budú vo "svojom" :D No mám dosť a hlavne ten inzerát čo sem postla, som si skoro opľula monitor od smiechu.
@sisska96 Iste, na takom Vychode su nehnutelnosti o triedu lacnejsie, na druhej strane su tam aj patricne nizsie mzdy, takze to nakoniec vyjde cca rovnako. Pred par dnami vysla statistika (pripajam clanok: https://www.trend.sk/ekonomika/slovensko-je-suv...), podla ktorej je v regione Slovensko najchudobnejsie v HDP v parite kupnej sily. Znamena to, ze Slovaci si za svoje peniaze mozu v Europe dovolit uplne najmenej, horsie su na tom uz len tri krajiny.
Do tejto statistiky su zahrnute aj nehnutelnosti a zivotne naklady. Proste je fakt, ze Slovaci si v roku 2025 uz nezarobia na nic, a ked vy ostatne ste mali pred 15 rokmi stastie, tak super a prajem vam to, ale netreba ignorantsky tvrdit, ze dnes su mladi ludia len narocni a lakomi, lebo aj ekonomovia sa zhoduju na tom, ze situacia je skratka ina, horsia.
@sisska96 Zarabate velmi dobre, a ste dvaja. My sa bavime o priemerne zarabajucom single cloveku. Ty co furt nechapes?
@zorienka28 keby som bola single aj tak zarabam sama 1500-2000 každí mesiac a nie som v BA 😂
Nie každý zarába 1500-2000€ 🤦♀️
@sisska96 A to je podla teba priemerny plat na Slovensku? Bavime sa cely cas o PRIEMERE. Bavime sa o administrative, pomocnom personale (ktory casto zarobi este menej, nez priemer), uciteloch, atd., o VACSINE. Nie o vynimkach vo vyssom zarobkovom percentile. Fakt ako pritom, aka si s prepacenim nechapava a pripecena sa cudujem, ze ti niekto plati tolke peniaze, ale uzivaj v zdravi.
Priemerna mzda bola na Slovensku v roku 2024 hrubom 1524€, co v pripade single a bezdetneho cloveka vychadza na presne 1160,13€ v cistom. Podla kalkulacky Sl. Sporitelne to vystaci na max 79700€ uver. Teda bez dedicstva/pomoci od rodiny nevyjde ani na ten asocialny kumbal vo Vrakuni. A vy furt niektore mate tazke nechapacky, ze ako niekto moze nekupovat byt, no asi takto. Skratka to nevychadza. A ked clovek zaraba menej, nez priemer, tak moze uplne zabudnut.
@zorienka28 Niekto je šikovná a vie si zarábať a niekto maká za drobné ;)
@sisska96 to nevysvetlis 🤣 nevadí, aspoň bude mať kto bývať aj v tých investičných bytoch.
@sisska96 Trapny pokus, ale skusim. Ja som daleko mimo Slovenska uz vela rokov a svoj plat tu pisat nebudem (som dr.), lebo je to tym padom irelevantne, ale drobne to nie su a mame dom. Ak si o sebe myslis, aka si sikovna, tak si dovolim nesuhlasit, chyba ti zakladne analyticke myslenie, empatia, a tymto poslednym povyseneckym komentarom si dokazala, ze si este aj zla a hlupa. Sikovnost si predstavujem inak.
Kazdopadne, to "makanie za drobne", tym myslis ludi, ktori ucia tvoje deti, ludia, ktori sa postaraju o tvojich rodicov, ked ochoreju a zostarnu, ludi, ktori ti odnesu smeti, ludi, ktori ta vybavia v supermarkete alebo na zakaznickej linke, ludi, ktori tuto spolocnost drzia pokope a nie su adekvatne ohodnoteni, pretoze to je vizitka systemu, nie ich sikovnosti. Ak by ich nebolo, ty by si skoncila ako prva.
Aby si vo svojej arogancii raz skaredo nenarazila, ty sikovna.
@malajezibaba1 Vlastnit investicne byty pre najomnikov a vysmievat sa najomnikom je trosku iny level deluzie, mas byt na co hrda 🙂
@malajezibaba1 stačí vojna, živelná katastrofa, výbuch a môžeš si ísť pískať. Nechutné vyjadrovanie. Proste ježibaba.
@zorienka28 Si veľmi "múdra" si myslíš ale tvoje IQ je pod úroveň ;) kto si nevie zabezpečiť vlastný život, vlastné bývanie šikovná nie je
@malajezibaba1 za 600-700 a viac eur mesačne
@sisska96 Vies co prosim ta, ty mi asi uz ani neodpisuj, lebo od teba co veta, to perla. Nevies ani citat s porozumenim, co som prave napisala, a splietas tu o nejakom IQ. S tebou sa neda viest normalna debata, nechapes zakladne suvislosti, nevies naratat do 5. Zamysli sa nad sebou, ak si toho schopna.
@zorienka28 si trápna.... no škoda reči pani doktorka 🙄
@tundra no, snad nejdes porovnavat zapadný spôsob nájomného statneho byvania s nasim stavom na SK..
@zorienka28 suhlasim. ja nechapem ako niekto moze porovnavat situaciu hoci len spred par rokov s terajsou. vsak len 5 rokov dozadu sme boli uplne inde s cenami nehnutelnosti a celkovym stavom ako teraz
@tundra poznám systém nájomného bývania vo viacerých štátoch, takže zbytočne sa strápňuješ.
@tundra prečo google? robím v oblasti, kde toto riešim s klientami. a je ok, že veľa znesieš, lebo sa na MK strápňuješ pravidelne.

@zorienka28 minule to bola diskusia, kde sa celú dobu riešil normálny trojizbak (rozumej stavom a lokalitou) pre autorku a jej priateľa s potenciálom rozšírenia rodiny. Keďže autorka bola mladá a uvažovala racionálne do budúcna, samozrejme dostala hate ze je nenažrana a bol jej zaslaný inzerát na dvojizbak v Alzbetinom dvore, “veď to je Bratislava” 🙂