Vybrali by ste dieťa zo školy kvôli dovolenke?
Ahojte, riešime doma takú dovolenkovú dilemu 🌞
Naskytla sa nám super možnosť ísť na dovolenku mimo prázdnin a cenovo je to obrovský rozdiel oproti letu. Lenže máme školáka a nevieme, či je OK vybrať ho na asi viac ako 10 dní zo školy.
Na jednej strane si hovorím, že pár dní ho nezabije a ušetríme dosť peňazí. Na druhej strane mi je to trochu blbé a nechcem, aby mal zbytočné absencie alebo problémy.
Boli ste takto na dovolenke mimo prázdnin? Ako sa to dá vyriešiť v škole?
No v juny sa uz vela ucit nebudu. Ak ma vybavene vsetky dolezite pisomky, alebo to bude v case, ked uz budu znamky zakruzkovane, tak aj ano, ale musis mat uz ospravedlnenku od lekara.
Rodičia to v dnesnej dobe robia bezne. Niektori aj 2x za rok po týzdni.
Absenciu kvoli dovolenke musí schválit RŠ. Resp. Pozri sa do školského poriadku, su tam vsetky informacie. Podmienkou obvykle býva to, ze dieta si samostatne všetko dobehne.
@anonym_autor Ak by takto uvažoval každý, sú v júni a septembri prázdne školy. Tak hádam povinná školská dochádzka platí pre každého rovnako. Ak chcete relaxovať a zároveň ušetriť, zakrývajte sa perinou, na akú máte. Júnové zľavy si využívajte s neškolopovinnými deťmi alebo na dôchodku. Za pochopenie ďakujem!;)
kolegyňa pravidelne berie syna zo školy.
@anonym_autor Ak by takto uvažoval každý, sú v júni a septembri prázdne školy. Tak hádam povinná školská dochádzka platí pre každého rovnako. Ak chcete relaxovať a zároveň ušetriť, zakrývajte sa perinou, na akú máte. Júnové zľavy si využívajte s neškolopovinnými deťmi alebo na dôchodku. Za pochopenie ďakujem!;)
@valria Zavídite že nemáte ani na tie lacnejsie junove dovolenky? 😀
Bežne chodíme počas roka. Zvyčajne keď tu začne byť hnusne + v zime, keď je dosť snehu…
@valria Koniec júna by nemusel byť problém . Keď sme boli týždeň v septembri, už tam chýbala tá prazdninová,bezstarostná atmosféra.Myslela som na ten návrat do kolotoča,ktorý vždy po prázdninách cítim. Opakovanie na veĺké vstupné písomky zmeškal, na dovči sa mu nechcelo opakovať učivo z predošlého roku a chytil zlé známky.Ale každé dieťa je iné samozrejme. Sú aj zodpovednejšie a šikovnejšie.
@valria Koniec júna by nemusel byť problém . Keď sme boli týždeň v septembri, už tam chýbala tá prazdninová,bezstarostná atmosféra.Myslela som na ten návrat do kolotoča,ktorý vždy po prázdninách cítim. Opakovanie na veĺké vstupné písomky zmeškal, na dovči sa mu nechcelo opakovať učivo z predošlého roku a chytil zlé známky.Ale každé dieťa je iné samozrejme. Sú aj zodpovednejšie a šikovnejšie.
@anonym_013fad O tom býva aj jún - záverečné skúšanie, oprava známky, školský výlet s triedou, teambuilding, pochvala pri rozdávaní vysvedčení....
@anonym_0fefcb Nie, my chodíme v sezóne rešpektujúc aj vyššie, nielen vlastné hmotné záujmy!;)
@valria No veď aj my chodime v sezone. V takej tropickedj exotike začína sezona v novembri a končí v marci-apríli. Naposledy sme boli v januari na Mauriciuse 🙂 Či mali by sme tam ist iba v juli alebo auguste, keď tam je chladnejšie? 😀
Medzinami, tá klasická letná sezona nie je iba júl-august, ale začína v juni (niekde aj v maji) a končí v septembri (niekde aj októbri)
@valria No veď aj my chodime v sezone. V takej tropickedj exotike začína sezona v novembri a končí v marci-apríli. Naposledy sme boli v januari na Mauriciuse 🙂 Či mali by sme tam ist iba v juli alebo auguste, keď tam je chladnejšie? 😀
Medzinami, tá klasická letná sezona nie je iba júl-august, ale začína v juni (niekde aj v maji) a končí v septembri (niekde aj októbri)
@anonym_0fefcb Chváliš sa? Vieš, ako to bolo myslené v súvislosti so školopovinnými deťmi, či?
Ja by som to spravila tak, že pokial by bola teda učiteľka ochotná posielať posielať úlohy, alebo teda spolužiaci zobrala by som ho zo školy s tým, že by sme sa aspoň dve hodiny zo dňa venovali škole.
Majú deti dva mesiace prázdnin, môžu dva mesiace dovolenkovať
Asi je to malo😁
@anonym_autor este sme to neurobili, myslim ze budem mat co robit spojit pracu a dovolenky cez prazdniny a nebudeme ich predlzovat . ..ale kamarati to robia kazdy rok.
Napríklad v takom Anglicku sa platí pokuta za to že vyberieš dieťa zo školy mimo prázdnin len tak z rozmaru 😀 tak tu na SK to asi nemáme až také zlé
Je o tom dosť diskusií, je to povinná školská dochádzka, majú dostatok času na oddych počas xy prázdnin 👉👉👉, osobne by som to nedovolila, max., ak má dieťa zdravotné problémy a majú možnosť zdravotného pobytu
Rodič môže dieťa ospravedlnit najviac na 5 pracovných dní za sebou z vážnych rodinných dôvodov. Viac dní musí ospravedlniť lekár.
@valria hádam každého vec. Rozumný rodič zváži, či 5 dňová absencia ovplyvní výsledky v škole.
Áno bežne syna berieme zo školky ked ideme na dovolenku
ale je tam prvý rok takže to moc neriešia
ved aký je rozdiel ked je doma s chorobou 2t alebo na dovolenke
a ked bude chodiť do školy tiež to budeme robiť rovnako
ved aj na dofči sa može učit
My chodíme stále skôr v júny - ale až po uzavretí známok okolo 20teho, nie kvoli cene leteniek ale musím pripraviť apartmán pre hostí. A počas roka chodíme len cez prázdniny a plus nejake 2-3dni. Napríklad cez zimné alebo veľkú noc. Raz sme boli na pár dni počas školy a mala som s toho strašný stres, kym sme všetko z tej školy dobehli tak som zabudla že sme vôbec na nejakej dovolenke boli keďže sa toho poriadne nahromadí - učivo plus domáce.
Ja keď som bola dieťa, tak sme niekoľkokrát takto boli, ale max týždeň, neubudlo zo mňa, ani to nenarušilo moju pracovnú disciplínu v dospelosti 😄 jedine čo som vždy chcela, bolo nevynechať rozdávanie vysvedčení…ja som bola ta 100% poctivka s výbornými výsledkami, ktorá si všetko dobrala, ak sa ešte učilo… normálne vždy mama napísala žiadosť riaditeľke so skutočným dôvodom a vždy ma uvoľnili
Este sme to nerobili, ale uvazujem o tom uz 2-3 roky ...
Len obaja s manzelom mame take prace, ze sa tazko dari zosychronovat spolocne dovolenkove casy, som rada, ze sa to v lete aspon zadari 1-1 tyzden.
Deti su jednotkari, takze nejake to ucivo z konca skolskeho roka, prip. aj zo zaciatku roka by im nechybalo, ved sa musime doma ucit aj ked su chore.
@anonym_autor oslov riaditela so ziadostou o uvolnenie zo skoly, moze a nemusi suhlasit. Som ucitelka a deti chybaju aj cez rok. Vacsinou su to ale navstevy rodin v zahranici, svatby, dlhsie dovolenky zriedkavo ale najde sa. Osobne si myslim, ze im to do zivota moze dat velmi vela. Mame zauzivane, ze deti nam po navrate porozpravaju kde boli, o mieste, historii, zvykoch, jedle, ceste, poukazuju foto. V podstate to maju ako domacu ulohu na ten dovolenkovy cas. Z tohto pohladu je to prinosne aj pre zvysok triedy.
Kým bola dcéra na ZŠ, tak sme tak boli. Vypísala som žiadosť pre riaditeľa, dôvod som dala pobyt v zahraničí. Schválil nám to. Dcéra mala jednotky a spolužiaci jej posielali úlohy cez net. Teraz už je na SŠ, tak pôjdeme cez prázdniny. To už nechcem, aby chýbala.
Áno bežne syna berieme zo školky ked ideme na dovolenku
ale je tam prvý rok takže to moc neriešia
ved aký je rozdiel ked je doma s chorobou 2t alebo na dovolenke
a ked bude chodiť do školy tiež to budeme robiť rovnako
ved aj na dofči sa može učit
@minesasubu Už vidím, ako sa učí pod palmou či v bazéne....jedine plávať.
My chodíme stále skôr v júny - ale až po uzavretí známok okolo 20teho, nie kvoli cene leteniek ale musím pripraviť apartmán pre hostí. A počas roka chodíme len cez prázdniny a plus nejake 2-3dni. Napríklad cez zimné alebo veľkú noc. Raz sme boli na pár dni počas školy a mala som s toho strašný stres, kym sme všetko z tej školy dobehli tak som zabudla že sme vôbec na nejakej dovolenke boli keďže sa toho poriadne nahromadí - učivo plus domáce.
@anonym_9706c0 V júnY...omg. Asi bolo treba menej dovolenkovať;)
Napríklad v takom Anglicku sa platí pokuta za to že vyberieš dieťa zo školy mimo prázdnin len tak z rozmaru 😀 tak tu na SK to asi nemáme až také zlé
@niki35 keď už spomínate Anglicko treba Spomenúť aj BBB. Majú cez rok prázdniny na jeseň týždeň, na jar týždeň, V máji týždeň takže sa môžu vydovolenkovat cez tieto týždne lacnejsie. Podobný systém je aj v Nemecku, Francúzsku a iných štátoch. Majú to oveľa lepšie vymyslené ako tuna nabachat 2 mesiace v kuse, najdrahšie ceny. Nepáči sa mi to
@anonym_autor my chodíme často na dovolenky mimo prázdniny, takže áno. Ale prvý a dôležitý predpoklad je, že deti sa dobre učia.

@anonym_autor chodila som do kúpeľov na mesiac počas školského roka 🙂 v škole bolo potrebné schválenie od riaditeľa