Prečo sa páry rozvádzajú kvôli rozdielnej výchove?
Je to tak silný dôvod na rozvod?
a prečo ta to ako trápi ? nevidíš do tej rodiny či je to len preto
@1ryba áno ten druhý typ je tiež katastrofa.
@sara07 nepíšem o konkretnej rodine… uvažujem, či je to naozaj tak veľký dôvod.
Moze byt, pripocitaj traumy a mas hned dovody.
Je to dosť veľký dôvod, ty by si chcela ostať s človekom, s ktorým sa musíš stále hádať?
@kiki68 traumy z odlišnej výchovy?
@januska12323 uľaví sa rozvedeným rodičom, keď budú mať deti samostatne? Vtedy už rozdielna výchova nebude vadiť?
Áno, uľaví sa im. Deti sa naučia veľmi rýchlo, že u jedného rodiča platia také pravidlá a u druhého rodiča onaké. Takže áno, vie to byť veľká úľava. Oproti tomu, že sa predtým stále naťahovali za každú blbosť a doma bolo stále napätie.
Poznam kopu rozvedenych parov ale dovod vychova nemsli ani jeden.
To sa prestanu mat radi?
@mikadooo ďakujem.
Podľa mňa nie je dôvodom rozvodu to, že by mali odlišný názor na výchovu ale to, že jednoducho nevedia komunikovať, robiť kompromisy…. Rozvodom sa aj tak nič nevyrieši, skôr tie rozdielne výchovne metódy budú ešte viac mätúce a traumatizujúce pre tie deti. Alebo je to často podľa mňa zámienka k rozvodu. Proste dvaja ľudia, čo su spolu niekoľko rokov asi maju tak nejak podobne nastavené hodnoty, názory, inak by spolu predsa nemohli byť, takže dosť silno pochybujem že by dvaja ľudia čo žijú v harmónii zrazu nedokázali nájsť spoločnú reč ohľadom výchovy. Žiadni rodičia nemajú podľa mňa identické názory vo všetkom čo sa týka dieťaťa.
Ano, je- hlavne pri multi-kulturnych a nabozenskych rozdieloch. Zasadne veci je potrebne vydiskutovat vopred (pred manzelstvom a plodenim), niektore veci pridu necakane a ano, poznam vela parov, ktore toto nezvladli a rozviedli sa. Uz aj katolik-evanjelik- ist/neist do kostola, zvyky stedrovecernej hostiny atd. vie v urcitych rodinach zaklincovat vztah, ktory to neustoji...
@lavender94
@mikadooo to napísala úplne zo života a zo životných skúseností.
@lavender94 presne tak, moji rodičia tiež boli každý iný vo výchove, mama prísna, otec hravý a benevolentnejší, ale my ako deti sme vedeli, čo si môžeme ku komu dovoliť. Určite by sa preto nerozvadzali.
@vevesh my s manželom sme katolik/ateista a úplne v pohode sme si vždy všetko vydiskutovali
@vevesh pýtam sa čisto na rozdielnu výchovu, nie na kultúrne, náboženské rozkoly.
@janickacrazy to, ze ste to mali vy tak, je super a gratulujem, ale nie je to pravidlo...
Autorka- ale s nabozenstvom a kulturou suvisi vychova- priklady z mojho okolia- co budu deti jest/nejst a kedy, ci maju dodrziavat post , ci mozu ist/neist vecer do kina, kam do skoly a akej (jazyk+ nabozenstvo), tranafuzia ano-nie, sposob liecby ci vyber lekara atd. a ono sa to casom nabaluju tie problemy a ano, ak sa nevedia dohodnut, velmi casto a rychlo im krachne vztah, pretoze laska je iba zakladny kamen v multi-kulti vztahu, na ktorom mozes zacat stavat.....
@vevesh ale ja sa nepýtam na kultúrne a náboženské rozkoly! Pochop! Píšem o pároch, ktoré sú rovnakej kultúry rovnakého vierovyznania a majú rozdeleny typ výchovy.
Pozri, pytala si sa, ci je to silny dovod na rozvod- aj pri rovnakej kukture a nabozenstve to vie byt problem- najcastejsi priklad je ako vychovavat postihnute dieta ci rozdiel medzi vychovou dievcat a chalanov.. Ano, existuje to, a ano, vie to rozbit vztah- pri rozvode sa tomu hovori neprekonatelne problemy....🤷♀️🤷♀️🤷♀️
No samotne odlisne nazory na vychovu podla mna dovodom na rozvod az tak nie su. Podla mna sa tam skor stane, ze jeden z partnerov (alebo zaroven aj ten druhy) zacne toho druheho povazovat za neschopneho a nevhodneho rodica, prestane si ho mozno aj celkovo vazit, prestane respektovat jeho nazory aj v inych oblastiach a uz to ide, vztah sa rozlozi zvnutra.
Tak zrejme dovod na rozvod nebude len rozdielny nazor na vychovu deti. Ale! U mna to bolo nieco, co bolo dost podstatne. Predstav si, ze ta chlap pred detmi zhadzuje, vysmieva sa z teba. Ked ty povies, ze sladkosti uz nie, on narocky vyberie lizatko a da dietatu. Z tohto ma islo porazit. Deti ma posluchali len ked ich otec nebol doma. Ked bol doma, moje slovo nemalo ziadnu vahu. Blbecek si mastil svoje ego tym, ze vzdy dovolil detom to, co som ja zakazala. Po rozvode mal deti sam, nemohol ma pred nimi zhadzovat. A ja som si nastavila pravidla a klapalo to, deti vedeli, co je dovolene, vedeli, kde su hranice. Nikto ich nemiatol blbostami. U otca boli viac na divoko, ale naucili sa rozlisovat, ake pravidla platia u mna a ake u otca. Dnes mam s detmi krasny respektujuci vztah. Som si ista, ze keby som ostala s ich otcom, minimalne pre syna by som uz bola menej ako handra… kopiroval by otca.
@mane01 🙏och dík. Dík moc.
@mane01 koľko mali deti rokov keď ste šli od seba prosím ťa? Nerobil ti ex potom prieky cez deti, že ich manipuloval proti tebe a pod.? Nemali tendenciu ísť k nemu v puberte?
Deti mali 4 a 6 rokov. Ale jasne, ze ich manipuloval. Tvaril sa ako otec roka, ale vzdy mi doniesol uplakane trosky domov. Trvalo to asi rok, potom ho to prestalo bavit. Dnes mame celkom fajn vztahy. Deti vedia, co od neho cakat a vidia jeho pozitiva aj negativa. Ja som im vsak nikdy nic zle na otca nehovorila.
Este k tej puberte: syn k nemu casto a rad chodi na vikend, aj cez prazdniny je tam casto. Byva na dedine, my byvame v meste. Ale na trvalo by k nemu nechcel ist. Dcera k nemu tiez rada chodi, ale zit k nemu, to nie. V podstate sa to ustalilo tak, ze tato je na srandu, ale ked pride problem, volaju mne a nechaju si poradit. Dokonca aj teraz, ked su uz starsi teenageri.
@mane01 áno správne že si na neho nekydala pred deťmi, okydal sa sám. Som rada, že zdieľaš pozitívnu skúsenosť, že tvoja snaha nevyšla nazmar a že sa to dá…ono záleží aký je level muž.
@mane01 máš asi veľkú oporu v tvojej rodine súdim. Že ťa podržali…
Vies, ja si myslim, ze deti nie su hlupe. Mnohe vnimaju, a utvaraju si svoj nazor. To, aky je kto rodic sa nemeria tym, co hovorim a ako ohovaram toho druheho, ale tym, co robim. Navyse, deti maju a vzdy budu mat len toho jedneho otca. Je mozno nezodpovedny a jeho vychova nema hlavu ani patu, ale je jediny, ktoreho maju. Takze ja som radsej potlacila svoj hnev a frustraciu, lebo to by detom len viac ublizilo.

Nie, nie je, lebo rodičmi ostávajú aj po rozvode. Čiže aj potom budú mať odlišné spôsoby výchovy detí. Podľa mňa je to skôr taká výhovorka, väčšinou to nie je jediný dôvod.