Prečo sa rozhodnúť nemať deti?
Dobry den, damy/slecny/zeny 🙂
Pravdepodobne tu uz takato tema bola, ale .. zaujima ma, preco ste sa rozhodli nezalozit si rodinu a nemat deti? Ci uz ste vydate, alebo zijete s partnerom v spolocnej domacnosti.. Neolutovali ste to po nejakej dobe? Ako nato reagovalo Vase okollie - rodina/znami/kamarati? My mame s manzelom po 30tke a hoci sme sa o detoch par krat bavili, ani jeden ich zatial nechceme. Manzel o sebe tvrdi, ze nie je rodinny typ (zrejme to vychadza z toho, ze jeho detstvo nebolo uplne idealne a ani nan nema najlepsie spomienky), hoci ja si myslim, ze otec by bol dobry - s detmi v ramci rodiny sa vie zahrat/postrazit/ma ako-tak trpezlivost :D Ale teda podla neho mu deti v zivote nechybaju a neciti potrebu ich mat. U mna je to v podstate rovnako, niekedy mam take "slabsie chvilky", ze si poviem, jeej, male dieta, ake by to bolo ho mat, ale potom sa vratim spat do reality :D Nechyba mi to nejak ku stastiu ale sem-tam premyslam, ci to o par rokov nebudem/e lutovat. Zase nechceme si spravit dieta len preto, ze sa to "musi", pripadne preto, ze to mozeme lutovat o desat rokov, to mi nepride ako riesenie. Ja som mala detstvo dobre, takze tam problem nebude, asi proste nie som ten matersky typ 🙂 A tak isto si myslim, ze k tomu velmi prospel aj nas zivotny styl/standard, kedze niekolko rokov fungujeme ako par spolu, chodime na dovolenky/vylety/kina atd a predstava mat dieta a prist o tuto slobodu, ze uz nebudeme moct ist hocikedy hocikam nas deti a je nekomfortna. Rodinu mam daleko (zase nie cez pol sveta :D), ale rozhodne by to bolo komplikovane co sa tyka nejakeho postrazenia atd. Viem, ze teraz je doba, kedy su prvorodicky aj po 40tke, tak mozno sa to este o tych par rokov zmeni a mozno nie, tak sa len tak "nahlas" zamyslam 🙂 Budem rada za Vase postrehy/nazory 🙂
Dobrý deň, robím výskum na tému dobrovoľná bezdetnost. Je to anonymne ak by ste sa chceli zapojiť napíšte mi správu. Ďakujem 🙂

Som v podobnej situácii, deti nemáme, nebránim sa tomu raz ich mať ale nie za momentálnych podmienok. Naše dôvody: obe rodiny ďaleko, všetci 4 starí rodičia pracujú a nemohli by nám pomôcť. Kritické myslenie: zamýšľam sa nad tým, či deti naozaj chcem, alebo je to len tlak spoločnosti (stále si myslím, že veľa ľudí ma deti lebo sa nad tým kriticky nezamýšľa, len to berie ako ďalší krok vo vzťahu). Inflacia. Všetko je neskutočne drahé, uživiť seba, deti, domácnosť si vyžaduje 2 slušne príjmy, tým pádom by sme sa nemohli deťom venovať ako by sme chceli lebo väčšinu dňa sme v práci a frustrovanu unavenú mamu som mala ja, a nechcem im ju dať aj mojim deťom. ( som presvedčená, že po celom dni v práci sa ešte venovať deťom a nemať čas na seba nie je čo od života chcem).