icon

Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?

26. feb 2022

Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.

Strana
natalienka12
26. feb 2022

Kto zatracuje zenu v domacnosti? Nech je doma kolko chce, ked jej zivotnym poslanim ja prat, varit, vysavat a starat sa o muzika a deti. Proti gustu ziaden disputat. Ak je doma preto, ze ju manzel zabezpecil, nech je. Nikto na nu nepozera s despektom. Problemom su ale matky, co aj po vycerpani MD a RD stale natrcaju ruku a chcu peniaze od statu, konecne zrusili ten pandemicky rodicak, lebo niektore by ho brali az kym decko na vysoku nepojde.

dadulamamula
26. feb 2022

Vôbec som nepochopila ako to myslíš,..
Neviem aké sú podmienky v inom štáte ohľadom dĺžky MD/RD.. Čo sa týka výšky MD/RD je dosť biedna na Slovensku...
No, čo sa týka počas RD/MD je to obdobie na výchovu a starostlivosť o dieťa, po jej skončení, ak nie je žiadny vážny problém, by mala žena nastúpiť taktiež do prace.. Ak nenastúpi deti capbe do škôlky, tak áno, je flákačka, ak jej to manžel, či rodina toleruje, to už nikto neovplyvní, ale pre mňa je to lenivá žena ktorá nevie robiť.. A mala som česť takú poznať.. Deti capnut do školy a flákať sa kade tade, no ak si to dovoliť môže hold smola tím co si to dovoliť nemôžu a možno vtedy tam je žiarlivosť, závisť... Ale čo je to za život byt ženou v domácnosti?
Zas na druhej strane sú ženy, ktoré sa ešte počas RD MD chystajú do prace lebo chcu, lebo to potrebujú,.. Takže tak ako sa odcudzuju ženy "flakačky" tak sa odcudzuju aj tie pracovité..

marianarem
26. feb 2022

Podla mna len preto, ze niektori ludia proste potrebuju zatracovat, tak si kopnu aj do zeny v domacnosti. Ostatni to neriesia.

stary_ujco
26. feb 2022

Ako pisali vyssie. Tu sa zatracuju tie, co nechcu robit a chceli by za pobyt doma este aj brat peniaze.
Zena ktora sa rozhodne ostat doma a venovať sa detom a domacnosti je uplne v pohode. Ale naozaj nie je dovod, aby sme sa jej na takyto životný štýl skladali ostatni. Od toho je manzel, pripadne neskor deti, ktoré to investovane matke v neskorsom veku vrátia.

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
marzuz89
26. feb 2022

Osobne mi vadi, ze zena na MD/RD je vnimana len ako zena v domacnosti. Vela zien tento cas vyuziva okrem venovania sa detom, domacnosti, aj dalsim zmysluplnym cinnostiam - dorabaju si VŠ, robia si rozne kurzy, vzdelavaju sa, pripadne sa nasli v handmade tvorbe, ci kludne aj v charitativnych aktivitach... Jednoducho su aktivne. Ano, su aj take, ktore 3 roky "presedia", ked im to vyhovuje.

Ja sama som sa stretla s pozdvihnutym obocim, ked som vzdy rozpravala o tom, ako chcem byt s detmi doma plne 3 roky.. Nie sediet a hnit. Ale vyuzit tie roky naplno, venovat sa detom, ziadne jaslicky ani ine odkladanie, a venovat sa aj sama sebe.

babulkomale
26. feb 2022

Najviac sa smejem ked niekto zacne spominat v suvislosti so zenou v domacnosti, ze "dieta capne do skolky", tu vidno ako sama zmýšľa dotycna o skolke, ako o odkladarni.
Ked mam extrovertne vesele dieta ktore visi na plote a vykrikuje na kamaratov co idu okolo a kazdeho vola sa hrat, a o skolke zmyslam ako o vzdelavacej inštitúcii, co v nasich podmienkach aj je ( vychovne plany na rozne temy) tak dieta dam do skolky preto, ze tam ono samo byt chce a prospieva mu to.
Keby som ho tam nedala, to by zas bolo: henta je doma, aj decko ma doma, to bude zas nejaka sibnuta alternativna co si mysli ze dieta nepotrebuje kolektiv a ( casto omielanu) socializaciu.
Ja osobne kym je mladsi este maly a starsieho vozim na kruzky a vela sa s nim musim ucit, som v domacnosti.
Akurat ze nerodim od strednej skoly, ale mam odpracovanych skoro dvadsat rokov...
Zo strany niektorych mamiciek ide skor o zavist ako zatracovanie. Nech zatracuju vrahov a podvodnikov, nechapem co je zle na tom venovat sa rodine ( zahrade, domu atd).
Pracovne som sa realizovala a este sa budem a velmi sa na to tesim.
Nie tak davno byvali bezne doma zeny aj bezdetné a este mali aj gazdine.

natalienka12
26. feb 2022

@marzuz89 do 3 rokov veku dieta je to ok, autorka sa skor pyta na zeny, co ostavaju doma aj po 3. narodeninach dietata. To uz nie je rodicovska dovolenka.

natalienka12
26. feb 2022

@babulkomale Zavist? Kto by ti preboha zavidel a co? Ja sa do prace tesim a velmi ma bavi. Piect kolace a vyvarat denne by ma nenaplnalo. Ale na zenu, co sa takto rozhodla, sa nepozeram zhora. Ak ju zabezpecil muz, financuje muz, nech je doma aj 15 rokov. Kazdeho vec. Ale nech neziada stat o davky.

babulkomale
26. feb 2022

@natalienka12 co mas stale s davkami? Na co ma narok zena ktorej muz super zarobi a jej skonci RD? Nerozumiem.
Kto pise ze ty zavidis? Samozrejme ze mnohe ine zavidia. A co? Napriklad ze nemusim "stihat" a nahanat sa s domacnostou a detmi az po osmich hodinach prace? Ze chodime na lyzovacku zatial co oni robia dvaja a nemozu si to dovolit?
Ze povedia, jeeeej ty si doma, sa ti zije...
Ze ked sa ma jedna spytala, ci som este doma tak povedala ze ked vyhra v sportke da vypoved?
Teba by to prislo ako co? Prajnost?

babulkomale
26. feb 2022

@natalienka12 pre tvoju info, aj zeny co chodia do prace varia a pecu a mnohokrat take torty ze kazdy cumi. Co to ma spolocne s tym ze robis? Ja som chodila na tri zmeny a varila a piekla 😃😃😃 tak si asi leniva.

diusqa761
26. feb 2022

Tu na MK je to obojstranné. Ak ide žena dobrovoľne skôr do práce ako dieťa dovŕši 3 roky tak jej nadávajú do kariéristky ktorá nechce byť s dieťaťom a či má neschopného muža aby ich nevedel uživiť , že oni by nešli ani za nič skôr a do jasličiek dávať a druhý extrém je keď žena aj po Tom čo deti už chodia do škôlky /školy sú doma a nepracujú , tým nadávajú do vydržiavaným, že sa im nechce robiť a prispievať finančne na chod domácnosti atď. Takže myslím že je to obojstranné. Môj osobný názor je nech si žije ako kto chce aj keď sama by som zbytočne doma roky za hrncami nestrávila a ničoho nedosiahla , nemala vlastne úspechy, financie nič. Ale ako hovorím, to je každého vec. Ak chce byť niekto ženou v domácnosti a majú na to finančne prostriedky tak nevidím na tom nič zlé.

natalienka12
26. feb 2022

@babulkomale Ano ano som leniva, mas pravdu 😂 lebo nepeciem a nevyvaram. Varime (nie varim) teda ja aj muz len cez vikend, aj upratujeme, delime si domace prace. A teda ked si doma, zivi ta tvoj bohaty manzel, tak hadam neberies nejake davky zo statu. Ak nie, potom je to uplne v poriadku.

babulkomale
26. feb 2022

@natalienka12 ake davky? Si posadnuta? Ved ked si doma tak na ziadne davky ani narok nemas, co to stale splietas? Myslis si ze keby taka zena aj ziadala o davky, tak ked sa presetri jej situacia v rodine, ze jej niekto nejaku davku da? Co? Hmotnu nudzu snad? 😂😂😂
Ja nepoznam nikoho kto by bral nejake davky okrem RD, materskeho alebo dochodku.
Neviem kde zijes ty...

hindakus
26. feb 2022

Nie je to zatracované, je to rizikové. Polovica manželstiev sa rozpadne. Kam pojde pracovat, ked 15 rokov nepracovala? Uživí sa?

sissy27
26. feb 2022

Ženu v domácnosti nikto nezatracuje. Ak sa tak dohodli s mužom a obom im to vyhovuje a nesťažujú sa, tak nevidím problém.
Ak ale niektorá sedí doma na riti a len sa sťažuje ako je všetko drahé a ako má vyžiť z tej almužny od štátu, tak to je pre mňa lemra lenivá a nech ide do práce.

lucka114
26. feb 2022

Je rozdiel nepracovať a nepracovať ...

natalienka12
26. feb 2022

@babulkomale Donedavna tu bol pandemicky rodicak, ten brali zeny aj na skolopovinne deti, stale je tu predlzeny rodicak zo zdravotnych dovodov a este aj pandemicka ocr.

natalienka12
26. feb 2022

@sissy27 Takych je tu vacsina 😂 ich zmyslanie je jednoduche- ona porodila deti a stat jej ich ma zivit.

macekovam
26. feb 2022

podla mna ju odsudzuju len zeny ktore by tiez chceli byt doma keby mohli.. ale je rozdiel ci je to zena ktora ,,vyciciava system(s prepacenim) alebo ide o zenu ktora je zabezpecena tak ze robit naozaj nemusi lebo prijem partnera je postacujuci na pokrytie ich zivotov ..

babulkomale
26. feb 2022

@natalienka12 ale ved pandemicka OCR patri predsa pracujucim zenam ktore musia zostat s detmi v karantene doma, nie?
Pandemicky RP skolopovinne? 😂
Predlzeny zo zdr.dovodov - to vazne zavidis matke chore dieta, ktore je viac doma ako v skolke prípadne nie je sposobile navstevovat zariadenie?
To sa mi asi sniva toto...zavidiet davky ktore si pracujuca zena aj davno predplatila, toto je sila.
Cize ja ked zostavam napriklad uz v tretej karantene po sebe kvoli pozit.spoluziakom deti, ale nic nedostanem, skolku platim akoby tam syn chodil, tak vlastne mam zavidiet pandemicku OCR pracujucim matkam?
Ty kam das deti ked su v karantene? Starym rodicom?
Ty si riadne .... radsej nic 🤦

babulkomale
26. feb 2022

@hindakus preco mas pocit ze akonahle zena zostane v domacnosti tak 15 rokov nepracovala?
Napriklad ja mam odrobenych skoro 20 rokov, stale ma volaju do prace, ja sa ozaj nebojim ze by som si pracu nenasla.
Len som proste MOMENTALNE doma, lebo nam to tak v rodine vyhovuje.

natalienka12
26. feb 2022

@babulkomale Ano, pandemicky RP brali aj na 6-7 rocne deti, si o tom nieco nastuduj. Zdravotny rodicak sa vybavuje po znamosti, vazne chore deti nedostanu, ale matka co jej decko ma sople ano. Poznam take pripady.

natalienka12
26. feb 2022

@babulkomale Si proste dokonala zena, matka, manzelka a este aj v praci nenahraditelna 😂 gratulujem

derdia
26. feb 2022

Pozri ja by som zenu, ktora ma viac ako dve deti, a pekne a s laskou sa o ne stara vyvazila zlatom. Pretoze mat dve deti je riadny zaberak... Takze da co to dava s lahkostou by mala byt aj odmenena. Minimalne v dochodkovom veku, lebo vychovala 3 a viac deti pre stat...a prisla pri tom o roky do dochodku. Aj ked Bohvie aky my budeme mat dochodok radsej ani nepomysliet

babulkomale
26. feb 2022

@natalienka12 presne tak to je 👍 dakujem 😉

sissy27
26. feb 2022

@natalienka12 nemyslím si, že väčšina. Len jednoducho tie, ktoré sú spokojné, to sem nemajú potrebu vešať alebo popri všetkých iných aktivitách ani nevedia, že nejaký MK existuje a tak o nich ani nevieš.

babulkomale
26. feb 2022

Ja inak ani nerozumiem tomu slovnemu spojeniu - sediet doma do troch rokov.
Moje dieta bolo kolikove, narocne, navyse prve a ja som za rok po porode schudla o dve konfekcne cisla, mala som menej kil ako pred otehotnenim, stale s kocikom po meste aby pospal, skoro stale sama doma, svokrovci v praci, ziadne odkladacky dietata, ziadny servis.
Mozno niekto ma dieta ako babiku, ale to je asi mensina. Ta mozno "sedi"… aj vyzrat na 140 kil sa moze.

missdiva
26. feb 2022

Ja teda nepozeram na take zeny zhora ale je mi ich trochu luto (ak sa teda nebavime o niekom kto odide z prace aby si uzil deti kym su male a potom sa do prace vrati lebo ma kvalifikaciu alebo vie robit cosi z domu, pripadne nejake narazove projekty). Luto hlavne v tom zmysle,ze sa nestotoznujem s tym aby bola nejaka zena financne zavisla na muzovi. Co ak sa raz rozidu? Nieco sa mu stane atd? Neviem, proste mi to pride, ze nikdy nemozu o nicom rozhodovat. A su odkazane na stedrost muzov (pokial ich nedonutia zuzit bsm a prepisat na ne nejake nehnutelnosti co je mizive percento), pride mi to ako zivot v neistote...

zmrzlinka2021
26. feb 2022

Podla mna je to kvoli zraneniam zien, ktore to dehonestuju. Mnohe z nich su zial otrokyne, robia to, co zeny v domacnsoti a zaroven zial su nutene chodit do prace, ktora ich az tak nebavi a doma maju debila, ktory ich prehliada. Ony by velmi radi mali laskaveho a citliveho manzela, co donesie domov 4 tisicky aspon a ony si mohli uzivat cas staranim sa o domacnost, deticky, kruzky, pripadne casom ist na polovicny uvazok.

Zena, ktora je stotoznena so svojim zivotom respektuje rozhodnutia inej zeny - ci je to byt zenou v domacnosti, ci je to navrat do prace na plny uvazok pri rocnom dietati, ci je to mat 1 dieta alebo 6 - proste vyrovnany clovek respektuje volbu inej osoby.

Strana