icon

Prečo sa vyhýbam rodinným sviatočným stretnutiam?

20. dec 2025

Na sviatky planujeme ist k rodine, pride aj mamin brat, teda moj stryko s manzelkou. Ked som bola dieta, vztahy sa este ako tak dali, ale teraz je to horsie. Nikdy to nebolo dobre, pamatam sa ze ked som bola mala a boli sme ako rodina na dovolenke, manzelka mojho stryka si tam kupila nejaky drahy parfem, niekam ho zalozila a asi na to zabudla tak obvinila moju mamu ze jej ho ukradla, potom ho nasla. Vzdy bola k nasej rodine takato zvlastna, moju mamu nahovarala aby ma sprchovala ladovou vodou ked ju hnevam, alebo nech pravidelne kontroluje mojmu otcovi mobil atd. Aj k nam ako detom bola vzdy bud falosna alebo nepriatelska. Moja mama si ju sice vypocula ale nikdy jej reci nebrala vazne. Nejako presli tie roky, no pred asi 5 rokmi na vianoce zacali k nam byt zvlastni, vobec sa s nami nebavili, fakt iba minimum. Moja mama sa jej teda spytala, ci s nami ma nejaky problem, hned hovorila ze nie nie jasne ze nie ze ona ju ma rada atd no nakoniec z nej vyslo ze pocula o nas nieco velmi nepekne. Mama sa pytala ze teda co, ale nepovedala. Takychto kiksov je omnoho viac, ale zbytocne by som to sem vsetko vypisovala, proste taketo podobne veci sa s nou spajaju. Tie vztahy, to nam je ako tak jedno, ked su taki, nevadi co uz. Moji stari rodicia sa dohodli tak ze brata mojej mamy vyplatili a dom bude prepisany na moju mamu, ked doziju. Stryko dal do domu starkych opravit fasadu, garaz, vymenil podlahy, vraj ako darcek. Jeho manzelka sa raz medzi recou vyjadrila ze sa tesi lebo raz bude este dedit. Starki ju maju radi, ona je perfektna maska. Teraz mame oslavovat vianoce spolocne, no nam sa tam vobec nechce. Okrem toho vsetkeho, neustale kazdeho komentuje kto je aky pribraty, ze by sme mali zacat cvicit, ona tam cvici 3 krat denne a pri stole sa hra na dolezitu ze toto ona neje ani tamto lebo je to hnusne mastne kaloricke. Nemam ziadnu chut tam ist, ale nechcem vyzerat ako ta ktora sa na to vykaslala, hlavne pred starkymi, kde by zase vyzerali oni ako ti ktori sa unuvali prist, a my nie. Isli by ste tam?

klotildabazarik
20. dec 2025

@anonym_autor tak zam nechodte, chodte starym rodicom trrbars 25 26,ked henti odidu

januska12323
20. dec 2025

Príďte inokedy a starým rodičom vysvetlite prečo. "dom bude prepisany na moju mamu, ked doziju" ak ho chcú prepísať musia to urobiť za života, po ich smrti pôjde do dedičstva.

janinah
20. dec 2025

Ak ozaj ma dom ostat len mame tak to treba poriesit tetaz,kym su rodicia živí a pri rozume.Darovat mame dom s vecnym bremenom ich dožitia.Inak z toho budu problemy.
K navsteve..sla by som,nezvyknem vyklidit pole,ak je na obzore nepriateľ.

autor
20. dec 2025
@januska12323

Príďte inokedy a starým rodičom vysvetlite prečo. "dom bude prepisany na moju mamu, ked doziju" ak ho chcú prepísať musia to urobiť za života, po ich smrti pôjde do dedičstva.

@januska12323 no to je pravda. Len to vkuse odkladaju a obavame sa aby to nakoniec neskoncilo tak. Nie ze by som bola nejaka skupana, ale oni uz svoj podiel naozaj dostali. Tie “dary” neviem ci nebudu viest k tomu ze ved maju aj oni narok na dedicstvo. lebo investovali.

mimikarol
20. dec 2025

Nešla by som

anonym_c683f5
20. dec 2025

@anonym_autor ze clovek je vdacny za to aku rodinu ma lebo hento mat pri jednom stale tak sa vygrcam do kapustnice

letfenixa
20. dec 2025
@anonym_c683f5

@anonym_autor ze clovek je vdacny za to aku rodinu ma lebo hento mat pri jednom stale tak sa vygrcam do kapustnice

@anonym_c683f5 ale ako som sa dočítala v inej diskusii, rodina MUSI tráviť Vianoce spolu.

anonym_c683f5
20. dec 2025
@letfenixa

@anonym_c683f5 ale ako som sa dočítala v inej diskusii, rodina MUSI tráviť Vianoce spolu.

@letfenixa nikto nic nemusi

letfenixa
20. dec 2025
@anonym_c683f5

@letfenixa nikto nic nemusi

@anonym_c683f5 ak chceš, prečítaj si túto diskusiu https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/svokra-nechape-moj-netradicny-postoj-k-vianociam-2/#post-89855829
aké zastankyne "tradičných Vianoc" sa tam zbehli.

anonym_c683f5
20. dec 2025
@letfenixa

@anonym_c683f5 ak chceš, prečítaj si túto diskusiu
aké zastankyne "tradičných Vianoc" sa tam zbehli.

@letfenixa citala som

januska12323
20. dec 2025
@anonym_autor

@januska12323 no to je pravda. Len to vkuse odkladaju a obavame sa aby to nakoniec neskoncilo tak. Nie ze by som bola nejaka skupana, ale oni uz svoj podiel naozaj dostali. Tie “dary” neviem ci nebudu viest k tomu ze ved maju aj oni narok na dedicstvo. lebo investovali.

@anonym_autor áno presne tak to dopadne a budete sa hádať ešte viac.

gribka1
20. dec 2025

Strýko do domu investoval? To ešte bude sranda a dopadne to inak, ako očakávate. Ináč veľmi prežívaš príbuzných. Každý je nejaký, netreba si veci brať osobne, kľudne aj proti poznámku dať madam dokonalej. Alebo jednoducho nabrať odvahu a neísť tam.

autor
20. dec 2025
@gribka1

Strýko do domu investoval? To ešte bude sranda a dopadne to inak, ako očakávate. Ináč veľmi prežívaš príbuzných. Každý je nejaký, netreba si veci brať osobne, kľudne aj proti poznámku dať madam dokonalej. Alebo jednoducho nabrať odvahu a neísť tam.

@gribka1 ano investoval, ale vraj len ako dar, aby starki mali. Neviem ci to prilis prezivam, pride mi to spravanie hnusne, ja by som si urcite nedovolila takto napriklad komentovat rodinu mojho partnera.

gribka1
20. dec 2025
@anonym_autor

@gribka1 ano investoval, ale vraj len ako dar, aby starki mali. Neviem ci to prilis prezivam, pride mi to spravanie hnusne, ja by som si urcite nedovolila takto napriklad komentovat rodinu mojho partnera.

@anonym_autor Zostaň takou aká si, ale v živote a bohužiaľ aj v rodine sú jedinci, ktorí nedostali žiadne hranice a myslia si, že je to v poriadku. Keď zvyšní členovia neriešia, tak sa asi očakáva, že nad tým mávneš rukou, ale je to na tebe.

brrunetkaa
20. dec 2025

A ja by som práveže išla a na jej blbe reči by som zvolila rovnaku medicinku ako robí ona. Celkom si to teraz užívam, že keď som už dospela, tak sa viem postaviť za svojich rodičov a takýmto divnym ľuďom v rodine alebo známym povedať na rovinu vo co go. Nech trochu ukľudnia hormón. Aby som kvôli nejakej trúbke nebola na sviatky s rodinou to teda nie…ale ak si typ čo tam bude ticho sedieť a trpieť, tak to by som veru nešla.

rozculena
20. dec 2025

@anonym_autor
"Moji stari rodicia sa dohodli tak ze brata mojej mamy vyplatili a dom bude prepisany na moju mamu, ked doziju."
keď dožijú,tak dom sa bude dediť,žiadne pripísanie na nikoho sa nebude konať.Ešte horko zaplačeš....
Treba im to vysvetliť.

katkaseiner
20. dec 2025

Tiez som na strane tych co si myslia ze to nema mama poriesene. Nedajboze stary rodicia zomru a uz pôjde všetko podla zakona...
Moja babka vydedila jednu dceru z 3 a ostali sme prekvapeny ked teda dedili 2sestry po 1/3 a 3deti tej vydedenej si rozdelili 1/3. Napriek tomu ze babku nevideli minimálne 20 rokov. Nezartujen. Byt dokonca kupovali pre babku (po smrti jej zivotneho partnera sa musela stahovat prec z domu partnera) len tie 2 sestry...cele na hlavu..

autor
20. dec 2025
@katkaseiner

Tiez som na strane tych co si myslia ze to nema mama poriesene. Nedajboze stary rodicia zomru a uz pôjde všetko podla zakona...
Moja babka vydedila jednu dceru z 3 a ostali sme prekvapeny ked teda dedili 2sestry po 1/3 a 3deti tej vydedenej si rozdelili 1/3. Napriek tomu ze babku nevideli minimálne 20 rokov. Nezartujen. Byt dokonca kupovali pre babku (po smrti jej zivotneho partnera sa musela stahovat prec z domu partnera) len tie 2 sestry...cele na hlavu..

@katkaseiner u nas sa spolieha na to ze ak sa to bude dedit zo zakona tak stryko svoju cast odmietne. Cim dalej tym viac si to nevieme predstavit, teda on by mozno aj bol za, ale jeho zena urcite nie.

katkaseiner
20. dec 2025
@anonym_autor

@katkaseiner u nas sa spolieha na to ze ak sa to bude dedit zo zakona tak stryko svoju cast odmietne. Cim dalej tym viac si to nevieme predstavit, teda on by mozno aj bol za, ale jeho zena urcite nie.

@anonym_autor no len to on nemusi...tam uz potom uvidis charakter, a nieze bude cela vaša časť rodiny prekvapena...

nevenka
20. dec 2025
@rozculena

@anonym_autor
"Moji stari rodicia sa dohodli tak ze brata mojej mamy vyplatili a dom bude prepisany na moju mamu, ked doziju."
keď dožijú,tak dom sa bude dediť,žiadne pripísanie na nikoho sa nebude konať.Ešte horko zaplačeš....
Treba im to vysvetliť.

@rozculena presne suhlasim, treba to rodicom vysvetlit, ak su normalni a nechcu, aby mame nic neostalo, tak nech prepisu za zivota. Moji starki takto prepisali dom na mamu, svoje najmladsie dieta, 2 starsim surodencom postavili nove domy, teda pomohli postavit. A bolo tak, ako si to zelali. Ziadne hadky o dedicstvo potom.

anonym_7fb7d1
Včera o 08:45
@anonym_autor

@anonym_autor žiaľ keď príde k lámaniu chleba, strýko bude prvý u notára žiadať svoj podiel z dedičstva. Môj brat sa tak vyfarbil a to otec ešte žil, chcel spravovať peniaze rodičov. Podotýkam žije mama a otec v tom čase žil tiež. No okolnosti to zariadili inak a teraz sa načisto odstrihol od mamy aj mňa.