Prečo starí rodičia nejavia záujem o vnúčatá?
Ahojte , viem že tu budú reakcie rôzneho druhu . Asi sa len potrebujem vyrozprávať . Lebo to na mna dolahlo . Už som naozaj vyčerpaná a ešte aj chorá tak nemám síl už dajak zvládať emócie . Ale trapi ma že hlavne babky nejavia záujem sa s malym pohrať ani nic . Keď vidím na instagrame napr ako sa babky starajú o vnúčatá a tie ig hviezdy si idu na nechty robia si sami aktivity a majú proste komu tie deti dat . Alebo u známych ako im babky vezmú deti a nechajú ich niekam ai vyjst . Veď ja nechcem kazdu chvilu vesat dieta niekomu na krk . Ale sama bez dietata som
Bola naposledy asi pred 5 mesiacami von . Teraz má ešte take obdobie že je stále nervózny a robí naprieky a už cítim zeby som trochu vypadla lebo niekedy je to na psychiatriu . Ale naozaj vidím že babky nemajú záujem o maleho . Mylsim aktívny . Jasne pasívne sa zaujímajú volajú na skype alebo pýtajú fotky keď neprideme na navstevu my oni ani toľko . Vtedy ok ako tak sa pohraju keď prídeme my . Ale tie ich náreky ako nic nestihaju má fakt odrádzajú ich požiadať aby prišli na 2-3 hodinky k dietatu aby som napr s manzelom sla niekde na veceru alebo do kina . Podotýkam že za 2 roky sme
Nikde sami neboli . Ja neviem už či to ja som veľmi citlivka alebo chcem nemožné tosku prečistiť si hlavu . Fakt má
To výcucava cele dni nic nerobím lebo má maly stále niekam ťahá a stále mu musím vymyslat zábavky . A keď ho uspim
Neviem či najprv variť alebo upratovat . Ja neviem ako to mate vy . Ale fakt potrebujem aspoň raz za mesiac mozno 2x na par hodin myslieť aj na nieco iné a nie len na to čím zabavím dieta a davat pozor aby daco na seba nestiahol 🥺
@autotka je to zial smutne, potom len nájsť niekoho na par hodín na postrazenie. Aby si aj ty mala pre seba čas.
Btw, názory, že si si nemala robit dieta, keď sa o neho nevieš postarat alebo ze babky nie sú povinné strážiť ti dieta si nevšímaj. V každej normálnej rodine toto funguje, ze sa v rámci normálu pomáha.
Bud si začať opatrovateľku, alebo sa popýtaj, možno sa len stazuju ale nemyslia to tak, keby sa opýtaš raz za mesiac tak by nemali problém.
Alebo počkaj, ked trosku vyrastu, pojde na tábor alebo nejaké nocovacky, krúžky a budes mat voľno, ak nebudeš mat druhé malé
Je pravda, ze stari rodicia nemaju povinnost pomahat s vnucatami, ale rovnako je pravda ze je smutne ked nemaju vobec o ne zaujem alebo iba na urovni posli fotky 🙈 chapem, ze ta to trapi, chapem aj ze by vam s muzom dobre padlo vybehnut si na rande. Ako sa uz pise vyzsie skus tu opatrovatelku a raz za tyzden vybehnite niekam s muzom aj keby to mala byt iba prechadzka. Velmi dobre to padne.
Nuz a na zaver iba poviem, ze stari rodicia tiez budu potrebovat za chvilu pomoc, tak potom im povedz, ze mas vela roboty a nic nestihas 🤷🏼♀️
Mame to iste. Nastastie mensi ma uz 5 rokov. Tak uz sa viem aspon zavret do izby a zacvicit si. Vztah babky a moje deti uz neriesim. Nema to zmysel. Deti su k nim tiez neni nejake vrucne.
Neriešim. Moje deti. Nemám potrebu ich dávať babkám. Ak chceme s mužom vypadnúť, máme opatrovateľku.
Mám to tak podobne... Drž sa... Je to na nervy, moje deti sú našťastie už trošku staršie, tak už sa zahrajú aj samé, ale bolo to psycho, keď bolo stále nejaké malé dieťa, ktorému bolo treba nonstop robiť animátora. Drž sa, jedného dňa vyrastie, zaplatíš mu v lete tábor, alebo pôjde občas prespať ku kamošovi a bude toho priestoru na rande atď. viac...
Aky je dovod ze si nedohodnete opatrovatelku?
Tvoje rozpolozenie chapem ale dajme bokom vztah babiek, vela z nas nema na pomoc nikoho a prisposobime sa tomu, babky odopatrovali svoje deti, nase nerobili...
Ved opatrovatelka raz za tyzden na vecer vas nestoji majland a mate pekny cas na oddych a seba aj s muzom.
Ak Ta to rozveseli, my sme boli za 12,5 roka, co mame deti, von sami s manzelom 3x. Raz postrazila moja mama, raz sme zaplatili jednej znamej, mladej dievcine a treti " vyjazd" bol taky, ze ma manzel vecer viezol na ockovanie proti covidu a vtedy ani nie 2-rocneho synceka postrazili dcery (vtedy 10 a 8 r.). Romanticky vyjazd, co Ti poviem 🤭 . Ale dcery boli perfektne, prisli sme domov, maly prebaleny a v pyzamku a vecera na stole (chlieb / pecivo, syry, zelenina, maslo... + prestrety stol) 🥰 ...tym, ze sme nauceni byt na vsetko sami, i dcery sa automaticky ucia, ze si musime poradit a pomoct navzajom. Myslim, ze nas to ako rodinku dost stmeluje.
Cloveka to obcas zamrzi, ale uz sme si zvykli a od nikoho nic necakame.
Ked pojdeme von najblizsie, uz by sme bez obav nechali dcery so synom a zaplatili im za babysitting. Uz nas obcas aj vyhanaju, nech niekam ideme, ze si chcu zarobit 🤪 (za domace prace im neplatim ani za to, ked maleho vyzdvihnu zo skolky, ci postrazia, kym zbehnem do obchodu, ale niekolkohodinovy vecerny babysitting uz beriem ako nad ramec bezneho spolupodielania sa na chode domacnosti). Zase nase su velmi otvorene s tym, ako nas "vyhanaju" s manzelom von. Minule bola dcera zlata, ma posielala, ze nech ideme s manzelom robit sex, aby sme mali este jedno babatko 🤣
Podľa príspevku usudzujem, že si ich o to nepožiadala. Skús to, povedz že chcete zájsť na večeru a podľa ich reakcie sa zariaď. Ak odmietnu rieš to opatrovateľku.
My nemáme blízko rodinu. Čiže ak si chceme vyjsť medzi ľudí, tak jedine všetci 3ja spolu cez den. Ak ja potrebujem alebo chcem niekam ísť sama, tak s dieťaťom je muž po práci, alebo trebárs cez víkend si zájdem na chvíľu kam potrebujem. Takisto naopak. Rande vo dvojici mame jedine v obývačke a som s tým zmierena 🤣 viem,ze som ti neodpovedala na otázku, ale ver tomu ze je nas veľa, čo nemá nejaké stráženie od rodiny, ale robíme.ako vieme. Ja by som sa teda nesnažila vynútiť si ich pomoc, proste, keď to sami nenavrhnu.
A skus sa prestať preto trápiť, ak by si sa rozhodla pre tu opatrovateľku, tak potom im môžeš medzi rečou spomenúť, že ste boli napríklad v kine a ak sa budú pýtať s kým bolo dieťa a ty povieš, že s opatrovateľkou, možno sa potom sami ponúknu , že nabudúce postrazia.
Netráp sa my mame to iste. Nemam problém že by tu boli aj cely deň len aby zabavili kde tu aj deti. Nieee musíme sa riadne doprosovať.
Mozno prestan sledovat babky celebrit a inych znamych na FB. Na soc. siete davaju ludia len to pozitivne cim sa chcu pochvalit Nenapisu tam, ze "babka nemala cas postrazit mi dieta, a preto som nemohla ist na nechty."
Takych rodin, kde sa aktivne babky nezapajaju do starostlivosti o vnucata je celkom dost. V dnesnej dobe modernych babiek, ked maju tolko moznosti na vyzitie...
A teraz si predstav, ze by si to mala este s viacerymi detmi...
V prvom rade by ti mal otec dietata umoznit pravidelne casy, ked sa o dieta postara a ty mas volno. Kazdy vikend aspon poldna. Za druhe, ak sa citis az tak zle, najdi si opatrovatelku/vypomoc.
Babky nedonutis sa starat...ak same nechcu. Zbytocne sa tym budes roky trapit...
Mne by stačilo aby som mohla ísť v kľude sama so sebou k lekárovi a nemusela to na 3x prekladat. Také že zobrať vnúčatá len tak von u nás nehrozí, bohužiaľ. Ešte zo začiatku ako sa narodil prvý dajme tomu sa k niečomu mali ale teraz absolútne nič. Ešte keď raz za pol roka zavoláme, že už ozaj nemame inú možnosť, tak svokra nie je ochotná napriek tomu, že je štátny zamestnanec (má viac dovolenky) a ešte každý rok si prenáša. Pošle svokra, ktorý si musí všetko nadrabat aby neprišiel o prémie a to zas od neho nechcem, tak už im od istej doby ani nevolame. Keby tam muž raz za čas nezobral k nim deti tak ich vidia raz za rok na narodeniny. Smutné ale rešpektujeme to lebo kazdy človek má iné priority.
My sme s mužom sami neboli nikde 8 rokov 🤷♀️ už som si zvykla.. ale kým boli malé, mala som rovnaké pocity ako ty. Radu nemám, asi len vydržať. Pôjde do škôlky a bude lepšie. Prípadne skús vysvetliť mužovi, že potrebuješ občas chvíľku pre seba, aby ti ju doprial.
my sme boli za 15 rokov na dvoch plesoch, raz, keď malo staršie dieťa 5 a mladšie sme ešte nemali, potom keď malo mladšie 6 rokov, starší už mal 13. Nehrozí ísť niekam na víkend sami. Čo už, zvykli sme si. Ale mám občas rovnaké pocity. Opatrovateľku (cudziu) na víkend riešiť nechcem. Ale môj muž postráži deti, keď idem s kamoškami, hoci aj na víkend a naopak, ja postrážim, ak on niekam chce ísť (nie je to často). Aj mne to bolo ľúto, keď vidím, ako chodia spolužiaci našich detí k babkám spať alebo ich berú hoci len zo škôlky na popoludnie k sebe.
Ďakujem za podporu ❤️ Ste zlate 🙂 mate pravdu neopytala som sa ešte, ale ja som človek čo sa nerád vnucuje a keď vidím ze sa k tomu nemajú sami od seba tak mi je nepríjemne nieco od nich chciet . Čo sa týka opatrovateľky tu ani tak nejde o to zeby sme nemohli zaplatiť ale niesom ok s tým dat dieta niekomu cudziemu na starosť . A ano manžel by mi ho mohol tiež postrážiť a ja by som vybehla . On s tým nema problem .. len má 2 práce chodí neskoro domov a tak cez tyzden už čas nemám a cez vikend mi je blbe mu dat dieta .. . Ale tak gro tohto môjho výlevu je hlavne to ze mi je luto ze babky sa nezapájajú no … moju generáciu doslova vychovávali babky aj mna aj manzela . A mamky isli napr skoro do prace lebo museli . A vtedy sa neriesila otázka ze babky niesu povinne sa postarat . Ja viem aj naši rodičia to nemali jednoduché . Len mi to je naozaj luto lebo neni tak dávno keď moja najmladšia sestra (je medzi nami veľký vekový rozdiel ) bola mala a tiež casto u babky a aj ja som ju veľmi vybavila .. tak mala mamka viac času na čokoľvek . A proste má to mrzi keď počujem z jej strany ze nic nestíha lebo má robotu take aktivity hentake záujmy tam musí ist .. ale o malom vkuse len jaky je úžasný jak ho zbožňuje . Svokra to iste .. tiež len aká je namako aspoň slovami ale na navstevu pridu len na sviatky . Keď neprideme my .. tak ho ani nevidíš poriadne .. no škoda reči . Ale asi mate pravdu v tomto ze netreba od nikoho nic očakávať a spoľahnúť sa na seba !
A nechces to prehodnotit? Je potom tento tvoj pristup spravny?.., ak vravis ze si totalne vycerpana, aj chora... a v podstate je to o tom ze babky nepoprosis a muzovi nechces dat postrazit tiez, a opatrovatelke neveris?
V niecom musis spravit kompromis, aby si na to nedoplatila ze takto tahas jak zapriahnuty kon (ale vlastnou "vinou" ked Ti je "blbe" o trosku pomoci poziadat).
Drzim palce nech najdete fajn rovnovahu.
Podobna povaha som, ze sa snazim vycitit, kedy je to vhodne, ale ak si vycerpana, je to tvoja blizka rodina, na rovinu a bez emocii by som povedala “potrebujem zmenu, mohli by ste postrazit Jurka v nedelu popoludni?” podla odpovede by som sa zariadila, mozno naozaj aj opatrovatelku
ja ti rovno napíšem že keď budem babkou tiež nebudem nikomu opatrovať deti...mám dosť svojich...manžel už odteraz hovorí nech sa nikto neopováži prísť že chce opatrovať deti...
moja svokra si ešte aj deti mýli - povie im zle mená - zrovna sa z toho slečny smiali - a to babka nemá 70 r, len málo ich vidí...
@colsami áno už keď som to pisala tak som si povedala že keby veľmi chcem tak idem cez tu moju “hrdosť “ a aj napriek pocitu že ich tým obťažujem im syna dám a aj s manzelom je to tak že áno je to aj jeho syn a aj ja mam nárok na zmenu . Ale ako pisem vyššie mam slabú chvíľku a prišlo mi luto ze proste si to musím vynucovať . Ze som vždy mala pocit ze sme rodinne založený a ze priorita je rodina . A mozno som čakála ze keď budú mat vnúčika budú chciet s nim travit čas automaticky a radi
@danieli to je pravda tak snáď naberiem odvahu , a vyskusam to 🙈 len naozaj mam strach že si zas vypočujem dajaku výhovorku alebo jak je toho vela.. a povzdychy že Ach Jaj ale kedy … 🥺
Tak vies, ked si narovinu veci nepoviete, oni zas mozu mat z Teba pocit ze stale len Ty chces byt s malym a nikomu ho nedas lebo nedoverujes, prosto ked narovinu nekomunikujete tak...
U nas sa hovori ze nememu decku ani vlastna mat nerozumie 😁 len toto mi vychadza z celeho Tvojho problemu.
Za prve - tvoje tvrdenie, ze je ti "blbe" nechat dieta muzovi, nech sa on postara a ty si mozes vybehnut von je tvoj hlavny problem. Tvoj muz, nech ma hocikolko robot, tak je aj otec a ma sa podielat na starostlivosti. Ked nie cez tyzden, tak cez vikend. A nie je na tom nic blbe. V praci je vytazeny uplne inak ako pri starostlivosti a venovani sa vlastnemu dietatu. Takze sama si to sposobujes, ze sa citis zle. Toto musis ako prve zmenit a zacni od seba.
Ano, mojho muza tiez vychovali babky a svokra si cely zivot riesila svoje veci a hobby. A samozrejme pri vnucatach sa to nezmenilo. Takze v podstate mala pohodovy zivot ked mala male deti a aj ked ma vnucata. Tato generacia nasich rodicov si vedela svoj zivot "zariadit". Vtedy v minulosti este neboli tie internety, kde sa navzajom babky informuju, ako oni uz svoje deti vychovali a ako nie su povinne starat sa o vnucata..
Hlavné, dakedy išli ženy na dôchodok po päťdesiatke. Žilo sa dvoj až troj generačne. Teraz, každý žije izolovane od najbližšej rodiny. Takže, je ťažko porovnávať ako bolo kedysi a ako je dnes.Ja som, celé detstvo prežila v inštitúciách od jasiel, cez škôlku, školu, družinu v lete pioniersky tábor.Chorobnost, deti nebola taká, ako teraz.Dnes, sú ženy doslova sociálne izolované keďže sa musia prispôsobiť chorobnosti deti aj iným kritériám.Treba, to predebatovat s mužom a zariadiť si aj svoj vlastný čas, lebo toto je veľký psychicky nátlak.
Autorka "našu generáciu vychovávali babky" sure, ale tieto babky išli do dôchodku aj oveľa oveľa skôr. Ženy mali viac energie a nemuseli sa otravovať s prácou. Nie ako teraz, že si musia vybavovať dovolenky atď.
A spýtala si sa ich na rovinu či postrazia? Ako ani mojej mame ani otcovi by nenapadlo povedať ,,choďte si s mužom na zábavu ja postrážim". Ale ja jednoducho zdvihnem telefón, jednému z nich zavolám(sú od seba) a poviem že ideme niekam na oslavu/návštevu chceme bez detí a vždy jeden postráži. Buď idú deti tam alebo teraz keď máme 16m malú, ona ešte nikde nespala, riešime to tak že oni spia u nás. Niekedy aj sestra s frajerom strážia u nás. Svokrovcov neriešim oni už sú starší, sme radi že sa postarajú o seba
Tebe je blbe dat dieta cez vikend vlastnemu otcovi dietata ? 🤣
Bavim sa 🤣🤣.
Aj opatrovatelka Ti je blba, nech nieje s niekym inym...
Tak ja neviem, mas dieta zavesene na ,,cecku" stale a potom sa stazujes a si smutna.
A ani babky sa nespytas, miesto toho nadavas ze nepridu same od seba 🤦♀️.
Takze za tuto situaciu si mozes len ty, Vy s muzom.
Taka este nehrala aby som ja len doma trcala aj ked som mala dieta male.
Rodicov som nikdy velmi neotravovala, raz za par mesiacov si ho vzali na 1-2noci a my sme sli prec alebo ked len na par hodin tak ho mal muz a ked sme chceli ist spolu niekam, siel sa hrat do detskeho kutika s detmi kde ho mali na starost oni.
Ako to mame my? Asi tak ze sme v zahraničí a od 6.mes.dietata chodím do práce aj ja. Takže to je jediná možnosť kde sa mi podarilo od detí vypnúť a prísť na iné myšlienky.
Pri deťoch sa s manželom striedame a keď mám niekedy poradu a on je ešte v práci, k deťom prídu nejaké moje známe, postrazit. Pomáhame si s inými navzájom. Takže to nemusí byť hneď cudzia osoba, ty a manžel ste jedináčik? Nemáte ani súrodenca (uja) co by sa prišiel pohrať?
Inak super, že dva roky ste nikde neboli. My sme s manželom bez nášho zvončeka neboli nikde už 4roky 🤷♀️ ešte aj keď idem k lekárovi si musím dohadovať ci môžem lebo mi nemá kto pomôcť. Pritom mám super rodičov, malého majú veľmi radi ale nevládzu alebo nestíhajú jeho tempu, neviem. Ja si naprikld spomínam ako na najkrajší čas ten, čo som s babkou a s dedkom strávila. Mne napriklad svokra povie, že syna postráži a keď k tomu príde tak povie, že je chorá 😅😅 takže jedine opatrovateľka

zaplatte si opatrovatelku.. zvykne si na dieta aj dieta na nu..