icon

Prečo sú dnešné babky menej ochotné strážiť vnúčence?

30. nov 2025

Ahojte mamky.. zazili ste nieco podobne? Ako ste potom dalej fungovali?
Dnes mame s manzelom vyrocie svadby, tak sme chceli zbehnut na rychlu “veceru” a maly vianocny nakup darcekov detom a poprosili sme o pomoc starych rodicov. Nepomaha nam inac nikto, manzelovi stari rodicia ktori byvaju od nas hodinu videli nase deti naposledy pred rokom, starsieho (4r) tak max 10x a mladsieho (16m) tak 3x. Proste nemaju zaujem - neriesime.
Dnes sme teda boli bez deti 2,5h a skoncilo to telefonatom od vynervovanej mamy, ze si nevie dat rady (jej slova), ze starsi robi mladsiemu zle - bezne spravanie dvoch surodencov. Pribehli sme do minuty lebo sme uz boli na ceste. Ona cela vynervovana na mna vyskocila so slovami, ale este mi nastavis tv lebo mladsi niekto tukol a rozladil mi ju! Situacia bohovska, hoci neviem ovladat kazdu jednu tv na tejto zemi tak som jej ju po minute nastavila a s nervami aj s detmi hned odisla. Podakovala som sa a vyslo zo mna, ze uz nikdy nic od nej nebudem chciet.
Je toto normalne? To fakt nam mladym nemoze nik pomoct? My sme u babky travili vela casu.
Kazdu chcilu ma poznamky k nasim detom, ze keedy pridete k babke na navstevu, kedy pridete spat. A ked chcel starsi prespat, tak si nasla vyhovorku preco sa jej neda.
Toto spravanie tak boli.

lienka.7
1. dec 2025
@anonym_b245fe

Ja dve deti nikdy nestrazim. Nie som ochotná počúvať ich neustále hádky a vykrikovanie po sebe. Môžu byť u mňa len po jednom.
Aj vy raz budete mat 60+,tak samy uvidíte aké nervy sú to.

@anonym_b245fe možno keby si ich strážila od mala, vedela by si ako na ne. Ale keď ich strážis raz za uhorský rok, nie si zvyknutá ty na ne ani oni na teba.

zara3
1. dec 2025

A zabudla som povedat, dnesne deti vo vetsine nepocuvaju, nemaju disciplinu. Malokde stretnem deti, ktore vedia pozdravit, uvolnit miesto v autobuse, ponuknut pokial maju sladke aj starsim, a hlavne ked sa im povie ze "sed" tak to dieta bude sediet aj keby trakare padali. Potom sa starsim ludom cudujete? Ja nie. Predtym deti pomahali doma, pocuvali na slovo, starsie deti pomahali s mladsimi surodencami, pratali si po sebe, pomahali starkym a rodicom doma ci na zahrade, aj keby zemiaky kopat. No a teraz? Vo vsetkom sa tym detom musi vyhoviet inac zle bude.

beronsche
1. dec 2025
@kaca222

Ja osobne neberiem ako samozrejmosť, že by sa nám rodičia mali starať o deti. Ani to nepovažujem za ich povinnosť.

@kaca222 nie je to ani samozrejmost, ani povinnosť, ale odmietnutie zamrzí, zabolí..

Ja keď sa na to pozriem len z pohľadu matky - neviem si predstaviť, že moje deti majú deti a ja nemám záujem byť s nimi...

mima1988m
1. dec 2025

Ja ked to tak sledujem, su to vacsinu ty ludia, ktory cez svoje rodicovstvo odkladali dieta kamkolvek - babky, tetky,, jasle, kluby - aby "mohli zit"
A na stare kolena sa veci len nasobia. Tazko pozadovat nieco co nevedia, ani nechcu dat.
Zarazilo ma ako jej dovolis s tebou rozpravat. Toto si ku mne uz nedovoli ani moja matka.
Rada, najdite si spolahlive obcasne strazenie, za tie peniaze to stoji.

autor
1. dec 2025
@zara3

A zabudla som povedat, dnesne deti vo vetsine nepocuvaju, nemaju disciplinu. Malokde stretnem deti, ktore vedia pozdravit, uvolnit miesto v autobuse, ponuknut pokial maju sladke aj starsim, a hlavne ked sa im povie ze "sed" tak to dieta bude sediet aj keby trakare padali. Potom sa starsim ludom cudujete? Ja nie. Predtym deti pomahali doma, pocuvali na slovo, starsie deti pomahali s mladsimi surodencami, pratali si po sebe, pomahali starkym a rodicom doma ci na zahrade, aj keby zemiaky kopat. No a teraz? Vo vsetkom sa tym detom musi vyhoviet inac zle bude.

@zara3 kedyi boli deti poslusne lebo MUSELI. Inac boli bite alebo strasene bitkou, certmi, statim v kute a podobne.
Preto niektori stari rodicia nemaju nervy, lebo to nevedia inac, s laskou a empatiou voci detom. Cakaju poslusnost na prve slovo a ked to nejde, tak to nedavaju. Nesnazia sa to skusit inak.
Moje (nase) deti su este malicke. Mladsi to je este ako babatko a starsi je slusny, pozdravi sa aj podakuje, je na svoj vek velmi samostatny a sikovny. Doma mi tiez pomoze no nebudem jemu davat na plecia starostlivost o byt ci o mladsieho. A jasne, ze aj obcas “trucuje” ci sa hneva alebo neposedi. Je to dieta. Aj my sme ine mamicky, ako boli 30 rokov dozadu. Nebijeme, nekricime, nenechavame vyplakat - nerobime to co kedysi robilo. Tak je logicke, ze aj nase deti budu ine.
Nechcem mat doma zakriknute deti, ktore sa boja byt same sebou, len aby na nich niekto nekrical.

jana_eyre_2
1. dec 2025
@zara3

Ja si viac myslim, ze dnesne matky beru ako samozrejmost, ze im niekto furt bude strážiť deti a hlavne sup ku starkym naj mame klud aj my. To tak predtym nebolo, rodicia boli viac rodiciami a uvedomovali si svoje povinnosti a nezatazovali ostatnych. Je nieco ine, ked deti idu ku starkym, ked starky chcu a nieco ine ked sa to ocakava, ze aj oni sa musia starat ci zapojit do strazania..
Coze? Vsak starky uz vychovali vas, oni tiez chcu mat svoj klud.

@zara3 že dnešné mamy, normálne sa smejem.. poznám naozaj že veľa dnešných mám a môžem spočítať na prstoch jednej ruky ženy ktorým pomáhajú ich mamy.. a tu čítam,nze to niekto berie ako samozrejmosť.. fakt vtipné..

zara3
1. dec 2025

Ja spm tiez nebola bita, alebo zakriknuta, vyrevat ano to ma dali a zasluzila som si, za to som nevyrastla ako rozmazlene decko.

jana_eyre_2
1. dec 2025
@biba_18

@jana_eyre_2 myslím že je tvoja teória správna ... ja sa bojím že nebudem bohvieaká babka - ja to s deťmi vôbec neviem - v podstate ma nezaujímajú ... keď som mala vlastné dieťa, tak to bolo iné, ale boli sme spolu celé dni, vedela som čo a ako na neho - ale iné deti ma vôbec netankujú. na rozdiel od mojej mamy alebo kamošky - tie 2 sa s každým deckom pohrajú, pomojkajú, prihovoria sa, zabavia ... a ešte keď budem mať nevestu ako väčšina tu na koniku, že ma bude mať v zuboch lebo medveď 😒 tak to asi nebude fakt nic moc vzťah ...

@biba_18 ja som zase deti vždy zbožňovala.. ale je pravda že čím som staršia, tým viac mám pocit že už to s nimi tak neviem ako kedysi.. ktovie aká babka budem raz ja.. ale teda dúfam, že sa vnúčat dožijem ak nejaké budú a nebudem to ani preháňať ani zanedbávať..

beronsche
1. dec 2025
@anonym_1b1df8

"To fakt nam mladym nemoze nik pomoct?" čo by si chcela aby ti pomáhal.
starí rodičia si svoje odkrútia pri svojich deťoch im sa už nechce robiť opatrovateľov pri vnúčatách.
Už nie sú fyzicky na tom tak dobre ako pred 20 - 30 rokmi - jednoducho sa im nechce.
My stále s manželom rozprávame že žiadne opatrovanie vnúčat nehrozí.

@anonym_1b1df8 fakt nemáš v pláne strážiť vnúčatá? Takto sa budujú vzťahy - spoločné stráveným časom. Naozaj o toto nemáte záujem?
Samozrejme, je to ok, len sa čudujem...

autor
1. dec 2025
@mima1988m

Ja ked to tak sledujem, su to vacsinu ty ludia, ktory cez svoje rodicovstvo odkladali dieta kamkolvek - babky, tetky,, jasle, kluby - aby "mohli zit"
A na stare kolena sa veci len nasobia. Tazko pozadovat nieco co nevedia, ani nechcu dat.
Zarazilo ma ako jej dovolis s tebou rozpravat. Toto si ku mne uz nedovoli ani moja matka.
Rada, najdite si spolahlive obcasne strazenie, za tie peniaze to stoji.

@mima1988m praveze nedovolim. Ja som jej odvetila svoje, ona s nervami si odisla zapalit. Po minute som vratila tv do povodneho stavu a s nervami sme aj s manzelom a detmi odisli, este som aj bundu starsieho v tej rychlosti zabudla. Pri tom ako sla zamknut dvere mi este nezabudla vytknut, to ze som sa ohradila. Uz nepamatam co presne povedala. Ale nejaka manupulativna poznamka na vyvolanie vycitiek. No isto si ja nenecham skakat po hlave. Zabuda, ze nie som dieta.

beronsche
1. dec 2025
@anonym_autor

@zara3 kedyi boli deti poslusne lebo MUSELI. Inac boli bite alebo strasene bitkou, certmi, statim v kute a podobne.
Preto niektori stari rodicia nemaju nervy, lebo to nevedia inac, s laskou a empatiou voci detom. Cakaju poslusnost na prve slovo a ked to nejde, tak to nedavaju. Nesnazia sa to skusit inak.
Moje (nase) deti su este malicke. Mladsi to je este ako babatko a starsi je slusny, pozdravi sa aj podakuje, je na svoj vek velmi samostatny a sikovny. Doma mi tiez pomoze no nebudem jemu davat na plecia starostlivost o byt ci o mladsieho. A jasne, ze aj obcas “trucuje” ci sa hneva alebo neposedi. Je to dieta. Aj my sme ine mamicky, ako boli 30 rokov dozadu. Nebijeme, nekricime, nenechavame vyplakat - nerobime to co kedysi robilo. Tak je logicke, ze aj nase deti budu ine.
Nechcem mat doma zakriknute deti, ktore sa boja byt same sebou, len aby na nich niekto nekrical.

@anonym_autor presne tak, úplne súhlasím.

zara3
1. dec 2025
@jana_eyre_2

@zara3 že dnešné mamy, normálne sa smejem.. poznám naozaj že veľa dnešných mám a môžem spočítať na prstoch jednej ruky ženy ktorým pomáhajú ich mamy.. a tu čítam,nze to niekto berie ako samozrejmosť.. fakt vtipné..

@jana_eyre_2 s mojou mamou nemam dobry vztah, ale deti ma rada. Ja trebars aj ked je babicka, nepomaha mi velmi, aj ked potrebujem niekedy fakt ku doktorovi, muz v praci ona doma, nie raz ma nechala na si poradit sama. Podotykam, ze nemam s nou dobry vztah nie koli dectvu, ale uz v dospelosti. To co tu vravim, je posudok mojich kamaratok tiez, moja mama je velmi chora a robi, ked prisla sama od seba, ze chce zostat s detmi, naj si idem von s muzom sa vyvetrat trochu, to je dqco ine. Ale nejdem tam s malickymi coz ja mam este len dvojrocne jedno a nenasrackujem jej deti, naj sa stara aj ked mam deti vychovane a aj oni maju svoje dni samozrejme. Tu ide o dnesnu vychovu a pochopenie pre starkych, ze dnesne deti su vo vetsine rozmazlene a beru veci ako samozrejmost. Preco by mi trebars moja mama mala trpet dieta, ktore bude mat svoj den a plakat hadat sa so svojim bratom cely den? Pokial nenaucim deti, ako sa chovat a nepodrastu aby pochopili, ze to sa smie a to nie, tak ich k nikomu nedam. Poznam deti, ktore ozaj su tak zive ze na zadok by ich neubylo, to hadze v obchodoch vsetko co moze, kuse mamu, fackuje ju a krici po nej atd. A co taka mama? No milacik, ale to nesmies... hahah. S takym pristupom si dieta neuvedomi nic, len ze bude lasku dostavat aj ked bude zle. A vo vetsine sa tak bude spravat aj k ostatnym.

beronsche
1. dec 2025
@zara3

Ja spm tiez nebola bita, alebo zakriknuta, vyrevat ano to ma dali a zasluzila som si, za to som nevyrastla ako rozmazlene decko.

@zara3 vies, prečo si myslíš, že to bolo ok a zaslúžila si si?
Racionalizujes traumatizujúcu skúsenost (áno, metóda vyplakania spôsobuje u detí veľmi silné negatívne emocie).

Tak totiž funguje ľudsky mozog. V rámci prežitia sa naše mozgy prispôsobia, vždy, keď je realita príliš bolestná, mozog má snahu si ju "upraviť", prispôsobiť.
A potom, ak si to cielene nezvedomis, budeš to ešte obhajovať slovami, ako dobre, zasluzila som si, ale pravdou to nie je.

A nie, deti by nemali mať dovolené všetko, ako píšeš, že to je bežne teraz. Detí potrebujú hranice, ale bez bitky, kriku, či vyrevania. Potrebujú vychovu k zodpovednosti nie poslušnosti a bez potláčania emócií. Potom z nich nie sú žiadni rozmaznaní a drzí spratkovia, ale rastú v zodpovedne a vyrovnane osoby.

beronsche
1. dec 2025
@zara3

@jana_eyre_2 s mojou mamou nemam dobry vztah, ale deti ma rada. Ja trebars aj ked je babicka, nepomaha mi velmi, aj ked potrebujem niekedy fakt ku doktorovi, muz v praci ona doma, nie raz ma nechala na si poradit sama. Podotykam, ze nemam s nou dobry vztah nie koli dectvu, ale uz v dospelosti. To co tu vravim, je posudok mojich kamaratok tiez, moja mama je velmi chora a robi, ked prisla sama od seba, ze chce zostat s detmi, naj si idem von s muzom sa vyvetrat trochu, to je dqco ine. Ale nejdem tam s malickymi coz ja mam este len dvojrocne jedno a nenasrackujem jej deti, naj sa stara aj ked mam deti vychovane a aj oni maju svoje dni samozrejme. Tu ide o dnesnu vychovu a pochopenie pre starkych, ze dnesne deti su vo vetsine rozmazlene a beru veci ako samozrejmost. Preco by mi trebars moja mama mala trpet dieta, ktore bude mat svoj den a plakat hadat sa so svojim bratom cely den? Pokial nenaucim deti, ako sa chovat a nepodrastu aby pochopili, ze to sa smie a to nie, tak ich k nikomu nedam. Poznam deti, ktore ozaj su tak zive ze na zadok by ich neubylo, to hadze v obchodoch vsetko co moze, kuse mamu, fackuje ju a krici po nej atd. A co taka mama? No milacik, ale to nesmies... hahah. S takym pristupom si dieta neuvedomi nic, len ze bude lasku dostavat aj ked bude zle. A vo vetsine sa tak bude spravat aj k ostatnym.

@zara3 no a tu to vidíš - s mamou nemáš dobrý vzťah.
Darmo pred tým zatváras oči, tieto veci vždy pramenia v detstve.
Neexistuje, že ak bol vzťah matka - dcéra vždy zdravý, srdečný, úprimný a rešpektujúci, ak dcéra zažila nepodmienecne prijatie, že spolu v dospelosti nemajú dobrý vzťah.
Neexistuje..

zuzana76
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_f06ca0 moja mama ma 61. Je zdrava. Ale ze totoalne zdrava. Svoju mamu ma v dss. Ma sedave zamestnanie. Po praci lieta po secondhandoch, po nakupoch. Je moderna babka. Vzdy vyobliekana, upravena. Nie je ubolena ani unavena.

@anonym_autor bud rada, ze je taka, este by sa mohlo aj stat, ze pride nejaka mrtvica a okrem svojich dvoch deti budes mat aj nevladnu mamu

autor
1. dec 2025
@zara3

@zara3 to o com pises, sa mna ale netyka. Moj deti, zatial starsi syn, sa v obchode nehadze na zem ked mu nieco nedovolim, ma stanovene hranice a pozna pravidla. Vychovavame ho (ich oboch) ale s kludom, trpezlivostou a vieme, ze niektore vlastnosti a prejavy su v jeho veku normalne a chapeme aj ked nezvladne svoje emocie. Na to sme tu my, aby sme ho usmernili.. nie bili, ani posielali plakat do izby. Aj ja niekedy nemam svoj den, rovnako to moze citit aj moje dieta. Ale nechce sa mi ani rozpisovat lebo to mas asi trochu inak nastavene.

zuzana76
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no a presne takto to bolo u babky, ja som posluchala na prve slovo ako psik, bita som nebola, ale strasili ma, ale ja som bola velmi dobre dieta. Vzala som si papier a ceruzky a kreslila si aj niekolko hodin. Potom sme tam boli cele prazdniny aj so surodencami, ale to zase nebol dohlad. Lietali sme po vonku a akurat sme s aprisli najest. Inak sa nam babka nevenovala, obcas mi dala nejake ustrizky latok, lebo sila doma a ja som z tych ustrizkov zase hodiny sila pre moje babiky. Bola ina doba, ine deti. To sa neda porovnat. My sme fakt sedeli ako pat penazi a boli sme ticho. Vlastne jedine co robili, ze nam dali najest a ulozili spat.

autor
1. dec 2025
@zuzana76

@anonym_autor bud rada, ze je taka, este by sa mohlo aj stat, ze pride nejaka mrtvica a okrem svojich dvoch deti budes mat aj nevladnu mamu

@zuzana76 to su take zbytocne poznamky. Moze sa stat ze ja dostanem mrtvicu a bude sa musiet zomknut cela rodina a pomahat.
Moze sa stat hocico, hocikedy.
Ja ale pisem o vcerajsej situacii. Nic viac neriesim.

zara3
1. dec 2025
@beronsche

@zara3 vies, prečo si myslíš, že to bolo ok a zaslúžila si si?
Racionalizujes traumatizujúcu skúsenost (áno, metóda vyplakania spôsobuje u detí veľmi silné negatívne emocie).

Tak totiž funguje ľudsky mozog. V rámci prežitia sa naše mozgy prispôsobia, vždy, keď je realita príliš bolestná, mozog má snahu si ju "upraviť", prispôsobiť.
A potom, ak si to cielene nezvedomis, budeš to ešte obhajovať slovami, ako dobre, zasluzila som si, ale pravdou to nie je.

A nie, deti by nemali mať dovolené všetko, ako píšeš, že to je bežne teraz. Detí potrebujú hranice, ale bez bitky, kriku, či vyrevania. Potrebujú vychovu k zodpovednosti nie poslušnosti a bez potláčania emócií. Potom z nich nie sú žiadni rozmaznaní a drzí spratkovia, ale rastú v zodpovedne a vyrovnane osoby.

@beronsche a preco ludia z nasej generacie su vyrovnany ludia s respektom pre inych za to ta nova generacia vychovava deti ktore potom berie ku psychologom, kolko teenagerov sa zabija v poslednych rokov? A ake potlacanie emocii? Vsak rodic by mal byt pre dieta vsetkym, dieta by mu malo vzdy povedat co citi nie?
Ano moja mam s nou taky chladnejsi vztah, aj ked sa o nas starala velmi, malo co kricala na nas. To nieje z dectva, ja som ju vzdy zboznovala, to je nieco co sa stalo len pred par rokmi az ked som mala deti. Od tej doby sa ku mne snazila priblizit, ale ja som taky clovek, ze jak mi niekto zlomi srdce, tak tazko sa prenesiem aj ked to je moja mama a volam s nou kazdy den. Len koli tomu, aby som vedela, ze je v poriadku, je chora ako som vravela.

zuzana76
1. dec 2025
@anonym_autor

@zuzana76 to su take zbytocne poznamky. Moze sa stat ze ja dostanem mrtvicu a bude sa musiet zomknut cela rodina a pomahat.

@anonym_autor samozrejme, len chcem povedat, ze je ina doba, ine deti, ine babky. Aj deti su ine a ano, aj babky su ine.

autor
1. dec 2025
@zuzana76

@zuzana76 ale chapem ta, co chces povedat.

zuzana76
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ono, toto asi nezmenis, toto je uz XY tema o tom, ako babky nepomahaju. Nepomozes si, ju nezmenis, zrejme su egoistickejsie, alebo su radi, ze vychovali svoje, ze mozno ani po vlastnych detoch az tak netuzili, len sa patrilo ich mat. Tak sa nejako sebaobetovali, ale vnucata ich uz nezaujimaju.

kikaaa444
1. dec 2025

K tomu že ti deti výnimočne nepostrážili sa nevyjadrujem ale treba si uvedomiť že kedysi naši starí rodičia boli pomaly v 40 na dôchodku . Takže mali na vnúčence Čas aj energiu . Neviem koľko rokov majú tvoji rodičia ale moji majú okolo 60 a stále chodia do práce . Samozrejme dieťa postrážia keď treba ale skôr reagujem na to prečo v dnešnej dobe starí rodičia nestrážia deti tak ako kedysi

zuzana76
1. dec 2025

A tiez sa mi nepaci, ze vzdy v tychto temach je v nazve - babky. Tiez je to take, ze dedkovia su akoby mimo. Ze sa im viac toleruje, ze nemusia. To nie len na tuto temu, ale na margo vsetkych tem o babkach. Ze ti dedkovia to ale vychytali, na nich sa nikto nehneva 😀

autor
1. dec 2025
@zuzana76

@anonym_autor ono, toto asi nezmenis, toto je uz XY tema o tom, ako babky nepomahaju. Nepomozes si, ju nezmenis, zrejme su egoistickejsie, alebo su radi, ze vychovali svoje, ze mozno ani po vlastnych detoch az tak netuzili, len sa patrilo ich mat. Tak sa nejako sebaobetovali, ale vnucata ich uz nezaujimaju.

@zuzana76 prepac ja som si tvoj predosly komentar precitala ako taky mensi utok ci rypnutie si. Pomylila som si to s inou komentujucou. Ano viem, nezmenim. Len ma mrzia tie jej reci ze kedy uvidi deti, kedy k nim pride starsi spinkat, ako ich lubi.. blablabla a potom skutek utek. Vies, ze naco mi take hovoris.. radsej bud ticho, nic nehovor, neslubuj a nebudem od teba nic ani ocakavat..

autor
1. dec 2025
@zuzana76

A tiez sa mi nepaci, ze vzdy v tychto temach je v nazve - babky. Tiez je to take, ze dedkovia su akoby mimo. Ze sa im viac toleruje, ze nemusia. To nie len na tuto temu, ale na margo vsetkych tem o babkach. Ze ti dedkovia to ale vychytali, na nich sa nikto nehneva 😀

@zuzana76 hej to je tak ako ta formulka “tie dnesne mamicky”. A ockovia nic.. chlapi vzdy boli pomimo ked slo o temy deti. Su tam, su pritomni, staraju sa (moj) rovnako ako ja ale ten utok je vzdy len na mna a ine mamicky.
Tu ale slo o to, ze na mna vybehla mama. Dedo siel po hodine a pol do prace a ona s nimi bola sama necelu hodinu.

zuzana76
1. dec 2025
@anonym_autor

@zuzana76 prepac ja som si tvoj predosly komentar precitala ako taky mensi utok ci rypnutie si. Pomylila som si to s inou komentujucou. Ano viem, nezmenim. Len ma mrzia tie jej reci ze kedy uvidi deti, kedy k nim pride starsi spinkat, ako ich lubi.. blablabla a potom skutek utek. Vies, ze naco mi take hovoris.. radsej bud ticho, nic nehovor, neslubuj a nebudem od teba nic ani ocakavat..

@anonym_autor chapem, ju asi nezmenis, bohuzial, ale podla tem naozaj nastupuje generacia babiek egoistiek. Alebo mozno prave zacinaju zit. Ze su akoby slobodnejsie a vedia, ze ich cakaju posledne pekne roky, tak si chcu uzivat. Ktovie...

zuzana76
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ze ono aj recami namutia vody a potom skutek utek, ked pride na vec.

autor
1. dec 2025

Inak, ja som nenapisala tento nazov temy. Zmenil mi to niekto.

anonym_4c7c9d
1. dec 2025
@zuzana76

@anonym_autor chapem, ju asi nezmenis, bohuzial, ale podla tem naozaj nastupuje generacia babiek egoistiek. Alebo mozno prave zacinaju zit. Ze su akoby slobodnejsie a vedia, ze ich cakaju posledne pekne roky, tak si chcu uzivat. Ktovie...

@zuzana76 veď nech si užívajú nikto im to neberie, ale väčšinou je za tým len lenivosť a často aj truc my sme nikam nechodili nemusíte ani vy.Moja svokra päty nevystrci z domu celý týždeň max do obchodu aj to so svokrom.Ma 61 r na dôchodku je už roky ani nemôže povedať, že je unavená.A ešte deťom robí po telefóne výčitky, že ani ku babičke neprídu.Ked sme tam prišli bud bol seriál a popri rozhovore pozerala, alebo volala suseda, že má prísť na kávu a cigarety, tak sa zdvihla veď tu je dedko za chvíľu prídem.Prisli sme tam ani nenavarila a vedela, že deti idú zo sportoveho krúžku.Vnucata ju nezaujímajú vždy bola na prvom mieste iba ona.Uz tam ideme iba z povinnosti a kvôli dedovi ten chodí za deťmi sám.Raz je babka u kamarátky, potom ju bolí hlava, ale keď vola s deťmi tak im povie ako pôjdu na zmrzlinu a nikdy nič.dedo je vynikajúci babka nestoji za rec.V robote bola dama s funkciou a delegovala robotu na druhých a tak žije aj doma.Nic od nej už necakam, ale také isté nič sa jej vráti späť.Taky istý postoj má aj k druhým vnúčatám to nie je len nevraživosť voči mne.