icon

Prečo svokrovcov niekto nazýva mama a otec?

17. jan 2023

fakt ma to veľmi fascinuje :D a príde mi to smiešne . veď to nie sú moji rodičia
prečo ich tak niekto voláte?
VOĽNÁ DISKUSIA!

terezka2911
17. jan 2023

Mne navrhli tykanie po cca 2 rokoch od svadby, za co si ich vazim, aj im tykam, ked to navrhli, ale nevadilo by mi ani vykanie.

viera77
Autor odpoveď zmazal
autor
17. jan 2023

@viera77 to už je na každom čo sa týka tykania a vykania ale príde mi divné prečo ja im mám vykať a oni mne tykať :D dobre keby mám ledva 20 možno ale keby už mám cez 30+ tak bud jedno alebo druhé 🙂

autor
17. jan 2023

@zuzinka888 neviem ako ich mám brať, iste sú to rodičia mojho manžela ale tým to hasne, ale samozrejme bola by som určite rada keby s nimi vychádzame dobre 🙂

patus_2
17. jan 2023

Pre mňa sú mamka a ocko jediný. Takže svokrovcov oslovujeme len svokor, svokra a vykám im. U nás nieje vôbec zvyk nazývať svokrovcov mama a otec.

petamich
17. jan 2023

a nie je to jedno - ved aktermi tychto vztahov su snad dospeli ludia, ak im to je prijemne volaju ich mama a otec/tato, ak im to je neprijemne volaju ich menom, teta/ujo a ak maju deti teda vnucata, tak velmi casto babka a dedko 🙂 zazila som totiz napr., ze volali menom a dieta zacalo babke tiez hovorit Janka alebo volali mama/tato a dieta bolo zmatene, ze vsade mama/tato, tam je asi babka/dedo najlepsia cesta 😂

kazdopadne kazdy asi ako mu to vyhovuje, ake maju vztahy v rodine, ake maju zvyky, dnes same taketo diskusie, ako matky "kakaju, papaju" s dietatom a autorka riesila, ze im preplo, teraz zasa toto - vsak ty ich tak autorka nevolaj a ostatnych nechaj nech si to doma vo svojich rodinach nastavia ako uznaju za vhodne

a teda mne osobne by bolo cudne ak by mi svokra a svokor vykali a nemam 20 rokov, ja svokrovi vykam, svokre tykam, tak nam to vyhovuje ale aby mi po rokoch vykali, to zas pride cudne mne

nadazdi
17. jan 2023

Ja som mala na vš veľa spoluziakov čo vykali vlastným rodičom.. jeden moj spolužiak dokonca babke onikal 😁 ja nikdy nikomu staršiemu netykám, aj keď ma o to požiadali, mám to v sebe, neviem s tým bojovať a oslovovať svokrovcov dokonca mama a otec by som už vôbec nezvládla 😅

zuzinka888
17. jan 2023

Ako RODINU.

autor
17. jan 2023

@nadazdi u mňa tak, že ked niekto navrhne tak dobre, možno by som so musela trochu istú dobu zvykať ale ich želanie :D

danica2711
17. jan 2023

rodičov mám len jedných, navyše skvelých a milovaných. K osloveniu mama a otec mám silnú citovú väzbu a nedokážem ho použiť na nikoho iného. Svokrovcom, ktorých mám ináč veľmi rada, som to vysvetlila, pochopili a všetci sme sa dohodli na tykaní a oslovovaní krstnými menami. Samozrejme, keď prišli deti, začalo sa to striedať s dedom a babinou

autor
17. jan 2023

@danica2711 s tým suhlasim 🙂 každý podľa seba, ale mne by to cez usta nešlo

marca12
17. jan 2023

Tiez sa mi nad tym rozum pozastavuje. Aj keby to oni navrhli,aby som ich tak volala,maju smolu. Ja mamu a otca mam a nebudem tak volat muzovych rodicov

vroni
17. jan 2023

@janinamojka, svokrovci nemozu byt ex, so svokrovcami sa rozviest neda. Ex je len muz, svokrovci zostavaju svokrovcami aj po rozvode. 😉
A mama, otec, tiez mi je to zvlastne, ja som si so svokrovcami vzdy tykala a oslovovali sme sa menom (a nie, rozhodne by som nevykala niekomu, kto mi tyka). Ale sestra oslovovala svokrovcov mami a otec, tam to nejako sedelo. Takze asi naozaj zvyk.
Inak zvyk manzelov oslovovat sa mamina a tatino mi pripada tiez velmi zvlastny.

autor
17. jan 2023

@marca12 ja by som nejak slušne vysvetlila 🙂 že ich takto oslovovať nebudem ale ja som dosť taký človek, že niekedy poviem veci až príliš priamo a nezamýšľam sa nad tým :D a je mi to jedno

marca12
17. jan 2023

Ja by som im to tiez priamo a slusne povedala. Ze by sa urazili,je len ich problem.

autor
17. jan 2023

@vroni ,, (a nie, rozhodne by som nevykala niekomu, kto mi tyka)" s týmto sa plne stotožňujem. Tiež mi to príde divné, a občas sa mi stane, že mi niekto cudzí len tak tyká a ja mu tykám naspäť a väčšinou su zarazený a začnú vykať :D alebo ked mi sused povie ahoj dobre možno je o 15 rokov starší (tipujem len, vyzerá tak) ale ja zase nemám 14 ale tesne pred 30tkou

vroni
17. jan 2023

Ved pockaj, svatice ta hned zadupu do zeme, ako je "spravne" vykat svokrovcov, lebo tym prejavujes "uctu". Ze ti oni naspat na hulvata tykaju, nevadi, svokrovci mozu 🤣🤣🤣 Nastastie som mala slusnych svokrovcov.

autor
17. jan 2023

@vroni viem si predstaviť 😂 ale aj tak mi to príde neslušné, len tak začať niekomu tykať

beronsche
17. jan 2023

Pretoze mame dobre vztahy, pretoze so svojim manzelom som si vzala aj jeho rodinu, pretoze sa ku mne spravaju ako k dcere, pretoze je to tak casto u nas na slovensku zauzivane a mne to nevadi.. 🤪
Ale nevadia mi ani ine moznosti.. ved kazdy nech si Robi Ako uzna za vhodne.. 🙂

zoeeoz
17. jan 2023

Ja sa uprimne total snazim vyhnut nejakemu osloveniu, nas vtah je chladnejsi ako nohy mrtvoly..a ked o nich hovorim s dcerami tak babka a dedko

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
casillas28
17. jan 2023

A nie je to jedno? Vsak kazdy podla toho ako to citi 🙂 ja volam svojich rodicom mamina a ocino a svokrovcom mamo a oci..preco? Pretoze nam neskutocne pomahaju, boli nam oporou pri strate babatka (viac ako moji rodicia ale vsak nezazlievam im to), pretoze oni sami prisli o jedinu dceru a beru ma tak...dovodov je xy...mne pride smiesne ich oslovovat menom 😅 ale tak kazdy ako mu vyhovuje...este ani svokrovcov nemas a riesis to 🙈😊 uvidis potom..a nazor ze si sa im vopchala do rodiny 🙈 potom sa necuduj ked ta tak aj budu brat ako osobu naviac a nie ako rodinu 🙂 ale vsak tvoja osobna vec ;)

zojazoja
17. jan 2023

Slovenská tradícia..žiješ na Slovensku, tak sa s tým stretneš sem tam..nie je to povinnosť zákonom daná tak nazývať svokrovcov, ale má to dlhoročné korene na Slovensku. Nič extra za tým netreba hľadať.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
17. jan 2023

@evamarek77 skôr mi príde neslušné len tak niekomu tykať 🙂 a vykanie nie je zaruka ucty, a to, že niečo dlhodobo fungovalo alebo bolo zavedené neznamená, že je to dobré 🙂 a plus sú to spoločenské konštrukty

ajko2011
17. jan 2023

Pre mňa je to babka a dedko....ešteže máme deti. 🤣
Pre mňa mama a otec sú moji rodičia. Nikto iný.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
17. jan 2023

@evamarek77 a plus prečo má niekto mne tykať a ja mu vykať ? iste stará nie som ale zase som normálne dospelý človek čo má tiež už niečo to odžité

autor
17. jan 2023

@evamarek77 neviem čo to má so slušným správaním :D ale dobre

evamarek77
Odpoveď bola odstránená