Prečo svokrovcov niekto nazýva mama a otec?
fakt ma to veľmi fascinuje :D a príde mi to smiešne . veď to nie sú moji rodičia
prečo ich tak niekto voláte?
VOĽNÁ DISKUSIA!
@evamarek77 s tymto, ze vykanie = ucta sa vobec nestotoznujem.. Aj rodicov si predsa vazis, vykas im?
U mna vykanie v rodine evokuje skor chladnejsie ci odmeranejsie vztahy (doraz na "u mna". Netvrdim, ze to tak musi byt 🙂).
@beronsche ,, s tymto, ze vykanie = ucta sa vobec nestotoznujem.. Aj rodicov si predsa vazis, vykas im?" 👍 a aj kamarátov si vážim a tiež si nevykáme, z časti by som s tou ,,uctou" aj súhlasila ale je to dosť o tom, že je medzi ľudmi akoby istý odstup a ano je to také chladnejšie
@evamarek77, no, dostuduj si tie pravidla skor ty. U dospelych sa tykanie/vykanie riadi principom reciprocity - tykame alebo vykame SI - navzajom. Takze dospely clovek, vyzadujuci vykanie od ineho dospeleho, ktoremu on sam tyka je jednoducho nevycvalany hulvat. Jedina vynimka su odrastene deti. Inak je miesane tykanie/vykanie vzdy neslusne a nevychovane.
Inak som sa v zahranici s oslovovanim mama/otec pre svokrovcov nestretla (netvrdim, ze nie je, ale nestretla som sa s tym)
@evamarek77 to si napísala ty, ale fakt si ma pobavila :D :D
@vroni ale zase ja by som dajme tomu mám susedov a majú deti a časom ked už by som vedela/videla, že su to dosplý ľudia tak by som im vykala
@evamarek77 tak keby mi začnú sami od seba tykať tak ich len slušne upozorním, že sme si nepotykali 🙂 nič zlé na tom nevidím 🙂
@evamarek77, len studuj, mas vazne resty. Ty si pleties to, kto navrhuje tykanie a bezne spolocenske pravidla
Ja mam po 40tke a tiez mi to pride mega divne volat svokrovcov mama a otec. Mne by to z ust proste nevyslo.
U nas v oboch stranach rodiny sa vzdy volaju svokrovci mama a otec. Je to preto, lebo spolu s mojim muzom som ziskala novu rodinu vlastne. Aj v anglictine je to "mama zo zakona", "dcera zo zakona".
@evamarek77 tak ak by bolo tykanie obojstranné tak dobre, asi by som si musela trochu zvykať ale oni ponúkli, ich rozhodnutie 🙂 lebo mi príde divné prečo ja im mám vykať a oni mne tykať
@vroni poznam pripad. Mlady muz, cca 16 rokov, spoznal muza, 26 rokov. Vzhladom na prac. poziciu starsieho, mladsi vykal. Lenze, poznaju sa doteraz, jeden 40, druhy 50, mladsi povedal, ze starsiemu vykat nebude, aj ked navrhol starsi tykanie. Lebo proste nie. Lebo ma k nemu uctu a respekt a proste presvedcenie, ze je to tak lepsie. Aj vtedy je to neslusne a nevychovane?
@terezka2911, nie. Pokial sa na takomto oslovovani obe strany dohodnu, je to vec dohody. Tak ako @evamarek77 vravi, ked sa STARSI (vzdy a len a len starsi) opyta, ci mi moze tykat a ja odkyvem, ze ano, tak je to dohoda a nie spolocensky konsensus.
@evamarek77 každý podľa seba ale ja by som povedala slušne: ostala by som pri vykaní 🙂
Ano, ked nechcem jednostranne tykanie, mozem povedat "Nie, prepacte, ale nechcem, aby ste mi tykali" alebo "nie, zostanme radsej pri vykani".
@vroni za mňa v pohode veta 🙂 normálne slušne poviem 🙂
@evamarek77 😂 ja rada šokujem ľudí :D ale neviem čo je zlé ked normálne poviem ,,ostala by som pri vykaní" 🙂
@evamarek77 šak sa pýtali tak odpoviem 🙂
Mna obe svokry (v roznom case s na roznom mieste) ovalili spolocensky korektnym oslovenim: "Ty si ta jeho? Das si so mnou kavu?" A bolo potykane. Milovala som obe a velmi mi chybaju.
Svokru som nemala,zomrela. Svokor bol dobrý človek,veď mi vychoval manžela. Čiže zo začiatku som ho neoslovovala nijak,neskôr "oci",dedko. On mne týkal,ja jemu vykala.
Ja som už otca nemala a prišli mi to prirodzené.
Často nás svokrovcov berú ako dcéry,synov....čiže prečo nie my ich ako rodičov.
Inak,autorka.
Ty ešte iba uvažujes,aké to bude,keď budeš manželka a nevesta...a odmietala také oslovenie,je ti proti srsti.
To ti rovno poviem,že ani ja som si to nevedela predstaviť. Ale,že vôbec.
Lenže to nejako vo vnútri buď cítiš alebo necítis.
Čiže zbytočne dovtedy riešiš.
@terezka1947 nemyslím si, že to zmením 🙂 rodičov mám len jedných 🙂 a svokrovci sú svokrovci a rodičia sú rodičia 🙂
To je v poriadku,keď to tak cítiš...uvidíš neskôr.
Každý sme iný a každý tie vzťahy máme iné.
@autorka, ani ja som si to nevedela predstavit a skalopevne som tvrdila, ze ich nikdy takto volat nebudem. A ajhla. Takisto, ze nikdy od nich nic nebudem chciet. Mame po nich byt. A mnoho ineho. Zivot je nevyspytatelny, aj situacie v nom a my ludia velakrat prehodnotime svoje predosle rozhodnutia.

@evamarek77 možno nemám ale aj ja som človek a ja sa ku každému správam tak ako sa on správa ku mne 🙂 a ja to nazývam spravodlivosť a plus kvalita nad kvantitu (všeobecne)