icon

Prečo svokrovcov niekto nazýva mama a otec?

17. jan 2023

fakt ma to veľmi fascinuje :D a príde mi to smiešne . veď to nie sú moji rodičia
prečo ich tak niekto voláte?
VOĽNÁ DISKUSIA!

Strana
z4
vasjar
17. jan 2023

Pred svadbou sme našich volali teta, ujo,
Ľudia do nás dzubkali (hlavne do mňa) ze prečo svokru nevolam mam, ona sama povedala ze až po svadbe. Po svadbe sme už pol roka a volám ju teta. Neponúka mi tu možnosť a mama by som ju nevolala. Svokra volám dedo

autor
17. jan 2023

@evamarek77 to je už ich rozhodnutie 🙂

petko81
17. jan 2023

@kleopatra114 aj ja tak 😁😁

autor
17. jan 2023

@terezka2911 názory meníme sústavne ale toto je niečo čo je oxymoron a rodičov mám 🙂

madla60
17. jan 2023

Do svadby nás s manželom nádejní zaťovia volali teta-ujo, po svadbe sme im povedali, že nie sme ich rodičia a volajú nás menom. Bolo mi smiešne, aby nám vykali, sú v rovnakom veku ako naše dcéry - ich manželky.

terezka2911
17. jan 2023

@autorka pozri, uz si to ti napisala velakrat, ze mas rodicov, dobre, ved ak budes niekedy mat svokrovcov, tak ich budes volat, ako sa dohodnete a bude to len vasa vec. Ja pisem svoju skusenost, nikoho nepresviedcam. Len oboznamujem, ze v zivote mozeme zmenit aj rozhodnutia, o ktorych sme predtym boli na 10000 percent presvedceni. Lebo tak to je. Ty si rob, ako uznas za vhodne a ostatni tiez. 🙂

autor
17. jan 2023

@terezka2911 ťak ťak 🙂

misinka0611
17. jan 2023

Mama je len jedna ❤️ Pre mňa je to veľmi dôležité oslovenie ktoré by malo patriť len jednej osobe. Tiež si neviem predstaviť, že sa moja dcéra vydá a začne inú ženu oslovovať mama 😀

zafir01
17. jan 2023

Keď raz ozenim svojich dvoch synov, a vydám dcéru...
Pevne verím, že ich manželky, či partnerky budú inteligentné, dobre ženy, ktire budú mať určite milión iných názorov od tých mojich, no i tak, budú vedieť, co to znamená kompromis, úcta, pokora, láska. A budem najšťastnejší na svete, keď bude Medzi nami otvorenosť. Keď si moje nevesty povedia, že nevedia, ako ma majú osloviť. A keď im navrhnem niečo, nevysmeju ma na fóre.
Pretože by som chcela, aby moje nevesty a zať, ktorí budú do životnými partnermi mojich detí, a budem ich mat v rodine dlhé desaťročia, aby na naozaj brali ako ich druhu mamu a ja ich ako svoje prizenene, privydate deti. Pretože moje nevesty raz pôrodu a moje vnúčatá, môj zať, sa bude starať o moju dcéru. Tak, ak mi povedia mama, bola by to pre mňa veľká radosť. Lebo to som si v snívala už dávno, mat krásnu, zdravú, šťastnú veľkú rodinu. Prihliadajuc, že žiadne vzťahy nie sú ideálne. To zdravé jadro rodiny vytvárame už teraz výchovou našich detí

autor
17. jan 2023

@misinka0611 mna by to ranilo, toto je niečo priam nenahraditeľné

natalka81
17. jan 2023

Je to podľa toho, akú tradíciu v oslovovani majú v rodine. A ďalej aj podľa toho, ako svokra navrhne neveste. Nieje na tom nič čudné.
Moju prvú svokru som oslovovala menom a týkali sme si. Terajšiu novú volám babka a vykam jej, ale navrhla mi tiež tykanie. Som jediná jedna sama co jej vyká 😀

nekonecna_katastrofa
17. jan 2023

@zafir01 Súhlasím, pekne si to napísala.
Ja svokrovcov volám mama a otec, vykám im, oni mne tykajú (ani by som to inak nechcela, keby navrhli tykanie, tak ich budem volať ako môj muž "mama, otec ty", nie krstným menom). Moji rodičia sú pre mňa Mamka a Ocko. Mojej mamke a ockovi to absolútne nevadí, necítia sa nijak dehonestovaní, tiež tak volali svojich. Mamka by chcela, aby ju tak volal aj môj muž a švagri, ale všetci sa hanbia a oslovujú bez. Ja dúfam, že keď si raz dcéra a syn nájdu partnerov, že si budeme tak blízki, že im budem druhou mamou.

sisaka
17. jan 2023

@cervenaruza123 v angličtine je to síce “mama zo zákona” a “otec zo zákona” ale nik sa tak neoslovuje, je to len pomenovanie vzťahu a používa sa, keď sa o tej osobe bavíme, nie, ked ju priamo oslovujeme. Ako nehovoríme “Ahoj bratranec Peter”, tak nehovoríme ani “ahoj svokra zo zákona Jane”
My si tu všetci pekne tykame, tým, že používame krstné mená, takže nejaké naťahovanie ohladom vykanie/tykania sa zväčša nekoná, je minimum ľudí, čo si potrpí na nejaké pán/pani. Napr. Moja kolegyňa má dávno po 60ke a oslovujem ju krstným menom a to isté aj všetkých nadriadených.
Tak isto dcéra oslovuje krstným menom mamu jej priateľa a jej priateľ ma tiež volá krstným menom, ak sa zoberú nič sa nezmení.

Našťastie som mala svokrovcov, ktorých ani len nenapadlo, aby som ich oslovovala mama/otec. Tých mám a v žiadnom prípade by som ho nepoužívala na svokrovcov, aj keby boli neviem aký fantastickí.
@terezka2911 ja mám pomaly 50, s mužom sme manželia cez 20 rokov a ešte k tomu svokrovci už žiaľ zomreli, takže si to dovolím napísať, že žiadne okolnosti v mojom živote ma nepresvedčili, aby som volala nejakých ľudí mama otec, keď nimi nie sú.

silvike
18. jan 2023

@zafir01 Veeelmi pekne a mudro napisane 🙂

lalala94
18. jan 2023

Svokor mi navrhol tykanie na svadbe, svokra pár mesiacov pred ňou. Nikdy odo mňa nechceli, aby som ich volala mama a otec a ani by som ich tak neoslovovala napriek výborným vzťahom.. Volám ich menom. Rodičov mám.

dominika7990
18. jan 2023

Lebo so svokrou mám veľmi veľmi dobrý vzťah a je mi druhou mamou. Je to anjel. Za 10 rokov mi nijak neublížila vždy pomohla nič za to nechcela- neočakávala. Je mi vzorom akym človekom rodičom chcem byť mám byť. Raz som sa veľmi pohádala s mojou mamou. Vtedy som sa svokre rozplakala a opýtala sa jej či bude moja mama. Ona na mna s úsmevom že ja už som dávno jej dieťa. Od vtedy jej hovorím mamina. A hovorím tak aj svojej mame

terezka1947
18. jan 2023

@sisaka to je úplne v poriadku,že ty neoslovujes svokrovcov "mama a otec".
A je úplne v poriadku,keď ich niekto takto oslovuje,lebo to tak cíti.
Každý sme iný,každý máme iné rodinné nastavenie a aj citové prežívanie.

elenatomasova
18. jan 2023

Mne je zas divné keď si týkajú a volajú sa po mene🙂

iinuska
18. jan 2023

Ano.Len nie lazdy to tak chce volat ich menom.Tiez mi neni prijemne ju volat mama.Snazim sa tomu vyhybat. A este jej aj vykam.Mojmu manzelovi moji rodicia hned na zaciatku povedali,aby im tykal.Mbe ona nikdy nenavrhla tykanie.

lija22
18. jan 2023

baby a ked volate svokrov mama/ otec a ked sa rozvediete zostavaju mamou a otcom? 😁

misinka0611
18. jan 2023

@lija22 exmama, exotec 😀

mirco50
Odpoveď bola odstránená
autor
18. jan 2023

@mirco50 rodičia sú rodičia, svokrovci svokrovci a babka a dedo su babka dedo

terezka1947
18. jan 2023

Autorka, pozri.
To,že máš na tieto veci svoj názor je ok.
Ale prečo máš potrebu iným vyvracať ten ich?
Nie je to jedno,čo robia iní?

janedoe
18. jan 2023

Ja volam svokrovcov teta a ujo 🤣🤷‍♀️ Svokor a svokra mi pride ako nadavka a mama a otec.... neviem. Nepotykali sme si, takze ee, ale len tak menom. Muz vola mojich rodicov menom.

autor
18. jan 2023

@terezka1947 tebe som predsa tu správu neadresovala 🙂

owecka
18. jan 2023

Ja ich volam menom.mamu a otca mam len jedneho.nie si divna :D

terezka1947
18. jan 2023

To vôbec nevadí.

Strana
z4