icon

Prečo ženy nesú väčšinu bremena domácnosti?

15. feb 2026

Vnímate realitu, že napriek práci na plný úväzok, ktorú dnes majú ženy už legálne povolenú v každom zamestnaní, v manželstvách a rodinách je vačšina dennej práce
stále povinnosť žien?

Neviditelná práca matiek je nedocenená a prehliadaná, zabezpečujú však až 79 % chodu domácnosti aj rodiny: Pre niekoho maličkosti, ktoré prispievajú k ich veľkej záťaži
https://najmama.aktuality.sk/clanok/ltHsczR/nev...

https://www.fitbeg.sk/a/zeny-pracuju-na-plny-uv...

https://www.cas.sk/spravy/zaujimavosti/preco-ze...

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/544805...

Prečo stále nosia ženy 70 % bremena domácnosti? Pravda o rozdelení prác medzi mužmi a ženami, ktorá vás šokuje
https://kariera.zoznam.sk/magazin/cl/1000156/92...

anonym_2541d6
15. feb 2026
@anonym_a65506

@anonym_2541d6
V tomto príspevku ti chýbajú 3 čiarky. Neviem, či ten, kto rieši gramatiku, je zúfalec, ale ten, čo nezvláda učivo tretej triedy základnej školy, asi nebude najbystrejší a tak treba jeho príspevky aj brať.

@anonym_a65506 dokonca ciarky no ty vole 😂

alenka58
15. feb 2026
@anonym_4c30fe

@anonym_762ea6 A potom su muzi, ktorym uplne prepne ked je zena na materskej. Pocitia tu moc, ktoru maju nad zenou a zachuti im. Vies je prislovie: Daj cloveku moc a spoznas jeho chrakter.
Zial, niekoho charakter sa prejavi az ked je zena najzranitelnejsia...s babatkom.

@anonym_4c30fe akú moc preboha, veď muži môžu ísť na MD a žena do práce

anonym_4c30fe
15. feb 2026
@alenka58

@anonym_4c30fe akú moc preboha, veď muži môžu ísť na MD a žena do práce

@alenka58 Uz len taky muz ti pojde na MD ...Taky sa nikdy nevzda financnej vyhody, ktoru ziskal.

sss777
15. feb 2026

@anonym_autor
Myslím, že mám v okolí len jedinú rodinu, v ktorej žena zabezpečuje všetko okolo domácnosti. Ale oni to tak majú nastavené. Deti sú už v škole, ona sa stará o dom, okrasnú záhradu, varí, pečie a rozváža deti. Ale samozrejme popritom nechodí do roboty a je tak šťastná.
Ja napríklad ani neviem, kedy som doma naposledy prala alebo nakladala umývačku. Varím a rada, ale môj muž robí aktuálne väčšinu domácich prác. A aj v okolí vidím len rodiny, kde sa muž normálne podieľa na všetkom v domácnosti. Takže ziadna katastrofa a ono si to nakoniec aj tak väčšinou musí zariadiť tá žena.

anonym_f02403
15. feb 2026
@anonym_8fcef6

@anonym_autor Normálni ľudia sa dohodnú a prácu v domácnosti si podelia. Deti majú 1, 2 aby všetko v kľude zvládali. Nenormálne hlúpe ženy neľutujem. Nemajú čo svetu ponúknuť, tak nech aspoň rodia a otročia. Mám také okolo seba - učiť sa im nechcelo, prácu chceli nenáročnú, tak robia v miestnej fabrike alebo na úrade za minimálnu mzdu, deti majú viac, lebo ich chceli a sotva ich uživia, vychovávať nestíhajú, ich muži si žijú svoj život, často odídu úplne. Všetko to však bola ich voľba a poradiť si nedali a nedajú. Tak prečo by som ich mala ľutovať?

@anonym_8fcef6 tiez brutalne zovseobecnujes, tolko hluposti a sudov pokope.

sss777
15. feb 2026
@anonym_4c30fe

@anonym_762ea6 A potom su muzi, ktorym uplne prepne ked je zena na materskej. Pocitia tu moc, ktoru maju nad zenou a zachuti im. Vies je prislovie: Daj cloveku moc a spoznas jeho chrakter.
Zial, niekoho charakter sa prejavi az ked je zena najzranitelnejsia...s babatkom.

@anonym_4c30fe
Akú moc má muž nad ženou na materskej? Veď pokiaľ žena trochu rozmýšľa pred tehotenstvom, má snáď nejaké úspory/prácu, do ktorej sa môže vrátiť/iné možnosti.

anonym_762ea6
15. feb 2026
@anonym_4c30fe

@anonym_762ea6 Kde pisem, ze skoro kazda to tak v mojom okoli ma? Nedomyslaj si.
Nie, nie su to psychopati. Este raz a pozorne si precitaj prislovie, ktore som napisala. Myslis, ze preco rodicia biju deti? Lebo maju to moc a nie su to vysloveni psychopati. Stretas ich denne. Rovnako tak niektori muzi. Zachutila im moc nad zenou. Lebo ano, pocas rodicovskej ju maju.

@anonym_4c30fe prepác, pomylila som si anonyma, odpovedala som jednej, ktorá odpoveď zmazala a ty si na to reagovala, tak som myslela že si píšem stále s tou istou. Ona písala, že to má takmer každá v okolí

majlo1234
15. feb 2026

V mojom okoli naopak, zeny sa naozaj podielaju na starostlivosti o deti a domacnost viac ako muzi. Moze byt, ze sme vsetky doma na rodicaku, a ze sa to trochu vyrovna, ako deti rastu(aspon u nas doma konkretne), ale ten trend tam je.

euka210
15. feb 2026

@anonym_autor aj preto mam polovicny uvazok a na manzelovi su muzske prace okolo domu a zvierat. Od jari do jesene pride z prace a ide do druhej...vonku okolo domu. Ja zase okolo deti, nakupov, domacnost. Tak to je prirodzene podelene. Ale jasne, ze nie vzdy.

anonym_4c30fe
15. feb 2026
@sss777

@anonym_4c30fe
Akú moc má muž nad ženou na materskej? Veď pokiaľ žena trochu rozmýšľa pred tehotenstvom, má snáď nejaké úspory/prácu, do ktorej sa môže vrátiť/iné možnosti.

@sss777 Tak hadam nestrcim rocne dieta do jasli lebo muz je kkt. To dieta za to nemoze aby mi v jasliach revalo. Takze ano, ma tu moc. Minimalne kym nepojde dieta do MS.

anonym_fdcc05
15. feb 2026

@anonym_autor U nas to aj sedi, muz spravi doma skor take tie muzske prace, co ja nedokazem a z tych tkz.zenskych len daco vynimocne..nema cas. Skor nejake tie administrativne veci, tam je to mozno pol na pol. Napr.onnsa teraz angazuje do prihlasky na strednu skolu, tak to som teda prenechala jemu, to vyplnanie, ale na mitingoch k nemu som bola ja po dvakrat. Ale zas mam ja inu, kazdorocnu agendu, ktoru mam pod palcom.

anonym_8fcef6
15. feb 2026
@majlo1234

V mojom okoli naopak, zeny sa naozaj podielaju na starostlivosti o deti a domacnost viac ako muzi. Moze byt, ze sme vsetky doma na rodicaku, a ze sa to trochu vyrovna, ako deti rastu(aspon u nas doma konkretne), ale ten trend tam je.

@majlo1234 Však, keď je žena na RD, je to logické a normálne. Preto je doma a dostáva za to aj peniaze, aby sa postarala o dieťa, navarila, porobila v domácnosti čo treba pre normálny rodinný život. Nerieši prácu, povinnosti, termíny, zárobok, poplatky... Jednoducho, je to prirodzená delba práce, žena sa stará o domácnosť a dieťa a muž zarába pre rodinu. Mne zas príde absurdné, keď tu nejaká napíše, že je celé mesiace doma a čaká na muža, kým príde z práce, aby doma porobil bežné veci, lebo ona to nezvláda a nestíha, nevie navariť, má neporiadok...

majlo1234
15. feb 2026
@anonym_8fcef6

@majlo1234 Však, keď je žena na RD, je to logické a normálne. Preto je doma a dostáva za to aj peniaze, aby sa postarala o dieťa, navarila, porobila v domácnosti čo treba pre normálny rodinný život. Nerieši prácu, povinnosti, termíny, zárobok, poplatky... Jednoducho, je to prirodzená delba práce, žena sa stará o domácnosť a dieťa a muž zarába pre rodinu. Mne zas príde absurdné, keď tu nejaká napíše, že je celé mesiace doma a čaká na muža, kým príde z práce, aby doma porobil bežné veci, lebo ona to nezvláda a nestíha, nevie navariť, má neporiadok...

@anonym_8fcef6 dajme tomu. Ale kopec zien naopak zivori, muz ich vydeluje z penazi, a aj tak vswtko tahaju oni.
Ja si napriklad myslim, ze po prichode muza z prace by to malo ist vsetko fifty fifty, pretoze ta zena tiez doma nesedi na prdeli cele dni. A ked sedi, tak je ohucana z deti az strach, nic v klude nevie spravit, 200 krat za minutu nieco niekto od nej chce popri domacich pracach…cize ona si svoju sichtu tiez odbije, a potom sa to ma podelit.

alenka58
15. feb 2026
@anonym_4c30fe

@alenka58 Uz len taky muz ti pojde na MD ...Taky sa nikdy nevzda financnej vyhody, ktoru ziskal.

@anonym_4c30fe no ale keď má s takým dieťa tak musí s tým byť uzrozumená keď sa na to dala, jej chyba

alenka58
15. feb 2026
@majlo1234

@anonym_8fcef6 dajme tomu. Ale kopec zien naopak zivori, muz ich vydeluje z penazi, a aj tak vswtko tahaju oni.
Ja si napriklad myslim, ze po prichode muza z prace by to malo ist vsetko fifty fifty, pretoze ta zena tiez doma nesedi na prdeli cele dni. A ked sedi, tak je ohucana z deti az strach, nic v klude nevie spravit, 200 krat za minutu nieco niekto od nej chce popri domacich pracach…cize ona si svoju sichtu tiez odbije, a potom sa to ma podelit.

@majlo1234 ja 50 na 50 neuznávam, život prináša veľa prekvapení, niekedy to môže byť 80 na 20 atď., treba sa riadiť podľa situácie a možností v rodine, na to sú partneri aby riešili situácie aby obaja mohli fungovať v čo najväčšej pohode, keď má jeden toho veľa v práci prip. je chorý treba sa zariadiť a nie za každú cenu 50 na 50 o tom je láska a úcta k partnerovi a nie vydeľovať sa za každú cenu a takisto s financiami, ale na to treba zrelých a uvedomelých oboch partnerov

anonym_4c30fe
15. feb 2026
@alenka58

@anonym_4c30fe no ale keď má s takým dieťa tak musí s tým byť uzrozumená keď sa na to dala, jej chyba

@alenka58 Ten muz sa zmenil ked si uvedomil, ze zena ho potrebuje. Stale je to jej chyba?

wolf_
15. feb 2026
@alenka58

@majlo1234 ja 50 na 50 neuznávam, život prináša veľa prekvapení, niekedy to môže byť 80 na 20 atď., treba sa riadiť podľa situácie a možností v rodine, na to sú partneri aby riešili situácie aby obaja mohli fungovať v čo najväčšej pohode, keď má jeden toho veľa v práci prip. je chorý treba sa zariadiť a nie za každú cenu 50 na 50 o tom je láska a úcta k partnerovi a nie vydeľovať sa za každú cenu a takisto s financiami, ale na to treba zrelých a uvedomelých oboch partnerov

@alenka58 a ja napr 50 na 50 vnímam presne tak, že niekedy to môže byť kľudne aj 80 na 20 😁 resp. že to nie je o tom, že nutne stále presne vyrovnané.. niekedy potiahne jeden viac, inokedy druhý.. 50/50 vnímam skôr ako "tímovú prácu", nie ako striktné rozdelenie vždy a stále a bodka.

tilly
15. feb 2026

My to tak nemáme, že 79% domácnosti je na mne. Nemáme to ani 50/50. Raz je na mne 20%, inokedy 100%, inokedy 0%. Podľa toho, čo treba robiť a kto nájde to, čo treba urobiť. Keď si muž dá dole montérky v pracovni, rovno si ich hodí do práčky, ak počujem ja, že doprala, vyberiem ju ja. Keď muž ide okolo už vysušenej umývačky, vyberie ju. Keď vidí chlpy na zem, povysava ich apod. Skrátka každý z nás robí to, čo aktuálne treba urobiť. Nedelíme si roboty. Tak isto, ak treba ísť s autom do servisu, ide ten, kto má aktuálne čas, aj keď servis vybavuje muž, keďže sa servisuje u jeho známych.

anonym_42e1d2
15. feb 2026
@majlo1234

@majlo1234 súhlasím, veľká pomoc bola, keď manžel po práci zobral deti von a venoval sa im kým nešli spať. Vždy som stihla porobiť 2-3x toľko čo s nimi aj oddýchnuť si.

anonym_ddbe84
15. feb 2026

@anonym_autor Lebo žena je tá kto drží pokope celú rodinu a domácnosť. Tým pádom stará sa viac o deti aj o všetko ostatné.
U nás obaja robíme na plný úväzok, no ja som tá čo obriadi deti keďže prispôsobila som časovo prácu kvôli deťom. Domácnosť varím ja, síce aj manžel vie navariť no neni to ono. Aj deti mi povedia keď ja varím je to iné lepšie chutnejšie. No občas nechám jeho nech varí on keď nestíham a raz za čas dá sa zjesť aj jeho varené. Upratovanie ja upratujem vnútri, manžel vonku a má na starosti ešte autá poupratovať. Záhrada je môj koníček teda je to na mne, no pomôže keď mu poviem čo potrebujem. Nákupy nakupujem ja lebo mám to naplánované kedy čo uvariť aj sledujem letáky a akcie. Lekárov, krúžky, výlety tiež ja lebo rada plánujem všetko. Zarábame cca rovnako aj rovnako financujeme všetko.

majlo1234
15. feb 2026
@anonym_ddbe84

@anonym_autor Lebo žena je tá kto drží pokope celú rodinu a domácnosť. Tým pádom stará sa viac o deti aj o všetko ostatné.
U nás obaja robíme na plný úväzok, no ja som tá čo obriadi deti keďže prispôsobila som časovo prácu kvôli deťom. Domácnosť varím ja, síce aj manžel vie navariť no neni to ono. Aj deti mi povedia keď ja varím je to iné lepšie chutnejšie. No občas nechám jeho nech varí on keď nestíham a raz za čas dá sa zjesť aj jeho varené. Upratovanie ja upratujem vnútri, manžel vonku a má na starosti ešte autá poupratovať. Záhrada je môj koníček teda je to na mne, no pomôže keď mu poviem čo potrebujem. Nákupy nakupujem ja lebo mám to naplánované kedy čo uvariť aj sledujem letáky a akcie. Lekárov, krúžky, výlety tiež ja lebo rada plánujem všetko. Zarábame cca rovnako aj rovnako financujeme všetko.

@anonym_ddbe84 no to je prave to, ze castokrat je to na ukor zeny a jej osobneho, vlastneho zivota mimo rodinu. Ktory je casto neexistujuci, oproti muzovi, ktory ma aj rodinu, aj zivot aj karieru

majlo1234
15. feb 2026
@alenka58

@alenka58 ano, ale dlhodobo by bolo ferove, keby sa to vyrovnalo. I ked aj tak sa ro nikdy nevyrovna, kedze muzi netehotneju, nerodia deti, nedojcia…

anonym_5e33b0
15. feb 2026
@majlo1234

@alenka58 ano, ale dlhodobo by bolo ferove, keby sa to vyrovnalo. I ked aj tak sa ro nikdy nevyrovna, kedze muzi netehotneju, nerodia deti, nedojcia…

@majlo1234 Nemusis rodit, nie je to povinne. Mozes dat sancu detom z domova a adoptovat. Zeny (vacsinou) vzdy chcu mat (viac) deti, kludne bez partnera, len aby mali nejake, ale postazovat sa treba. Muzom casto uplne staci jedno dieta.

majlo1234
15. feb 2026
@anonym_5e33b0

@majlo1234 Nemusis rodit, nie je to povinne. Mozes dat sancu detom z domova a adoptovat. Zeny (vacsinou) vzdy chcu mat (viac) deti, kludne bez partnera, len aby mali nejake, ale postazovat sa treba. Muzom casto uplne staci jedno dieta.

@anonym_5e33b0 vravim o pripade, ze zalozit rodini si chcu obaja, aj vlastne deti chcu obaja. Akurat ten effort neni rovnaky u oboch🥹

anonym_5e33b0
15. feb 2026
@majlo1234

@anonym_5e33b0 vravim o pripade, ze zalozit rodini si chcu obaja, aj vlastne deti chcu obaja. Akurat ten effort neni rovnaky u oboch🥹

@majlo1234 Este som nezazil, aby zeny nieco muzom "nezavideli", ze v com to maju "lepsie". Mozno iba kratsi vek dozitia nie. Ale aj tam su schopne vynadat, ze ako mu je dobre, ked sa (chlap) zdekuje skor zo sveta. ;)

majlo1234
15. feb 2026
@anonym_5e33b0

@majlo1234 Este som nezazil, aby zeny nieco muzom "nezavideli", ze v com to maju "lepsie". Mozno iba kratsi vek dozitia nie. Ale aj tam su schopne vynadat, ze ako mu je dobre, ked sa (chlap) zdekuje skor zo sveta. ;)

@anonym_5e33b0 lwbo je to proste zavideniahodny fakt. S ktorym sa samozrejme neda nic robit. S dwlbou prace a starostlivostou o deti uz nastastie ano

sasesoe
15. feb 2026

Zavisi to od toho, akeho partnera si najdes, ako si to nastavite vo vztahu a ake vychovas syna. Casto byva zlom po RD, je to o hraniciach a respekte.

wolf_
15. feb 2026
@anonym_ddbe84

@anonym_ddbe84 a prečo si myslíš, že žena je tá kto to drží pokope? Kľudne by to mohlo byť aj naopak - teda ja nevidím logický dôvod prečo by to zákonite musela byť žena. A aj to varenie - možno keby varil častejšie, tak by to bolo rovnako chutné a bolo by to časom "ono", prax robí predsa majstra, no nie? 🙂 Resp. celé mi to evokuje "weaponized incompetence"...
Pre jasnosť - nefrflem do toho ako to máte vy doma. Som zástancom toho, že najhlavnejšie je, aby to vyhovovalo obom v danom páre, a vtedy je všetko ok. Len diskutujem 🙂

anonym_ddbe84
15. feb 2026
@majlo1234

@anonym_ddbe84 no to je prave to, ze castokrat je to na ukor zeny a jej osobneho, vlastneho zivota mimo rodinu. Ktory je casto neexistujuci, oproti muzovi, ktory ma aj rodinu, aj zivot aj karieru

@majlo1234 U nás nie, ja mám aj svoj vlastný život. Chodím von s kamarátkami, mám aj svoje vlastné koníčky.

anonym_ddbe84
15. feb 2026
@wolf_

@anonym_ddbe84 a prečo si myslíš, že žena je tá kto to drží pokope? Kľudne by to mohlo byť aj naopak - teda ja nevidím logický dôvod prečo by to zákonite musela byť žena. A aj to varenie - možno keby varil častejšie, tak by to bolo rovnako chutné a bolo by to časom "ono", prax robí predsa majstra, no nie? 🙂 Resp. celé mi to evokuje "weaponized incompetence"...
Pre jasnosť - nefrflem do toho ako to máte vy doma. Som zástancom toho, že najhlavnejšie je, aby to vyhovovalo obom v danom páre, a vtedy je všetko ok. Len diskutujem 🙂

@wolf_ Lebo žena je taká materinská má to v sebe ten cit a vie rozdávať lásku, jej objatie je celý svet pre deti. Neviem to lepšie opísať slovami to treba precítiť.