Predaj majetku na Slovensku a úplná zmena života
Sme rodina, máme 3 deti, ja aj manžel máme rozbehnutú firmu, každý svoje..moja práca je o vysokej zodpovednosti a zaberák na psychiku..popravde makám na prevencii( šport, masáže, oddych, príroda) aby som nevyhovela, no viem za čo robím a príjem mám nadštandardný. Manželová práca je manažérska, hlavne psychicky občas aj fyzicky náročná, taktiež príjmy dobre. S manželom sme veľa pracovali, veľa sme sa obetovali a veľa vybudovali, veľa investovali ...nie sme však stroje, máme po 45. a akosi v poslednej dobe riešime otázku smerovania do budúcnosti..možno poviete že nevieme čo od dobroty..ale pociťujeme to tak, že sme sa tvrdo nadreli, sme prepracovaní a nevieme či v tom chceme pokračovať.. aj keď finančné sme spokojní, je to však niečo za nieco. Teraz k veci, máme par priateľov, ktorí žijú v zahraničí a dostali sme taký návrh, alebo informáciu či nechceme investovať v zahraničí...akoze nič zložité, vlastniť vilu na ostrove a celoročné ju prenajimat dobre situovanym zahraničným klientom. Takto to riešia aj naši známy a funguje im to aj v čase Covidu. Samozrejme hotovosť nemáme, všetko je investované v pozemkoch a budovách, v ktorých máme firmy, nechali by sme si len náš dom v ktorom žijeme. Museli by sme sa rozhodnúť všetko predat, nakoľko nadobudnutie takejto nehnuteľnosti v zahraničí si vyžaduje veľky obnos peňazí. Samozrejme legislatívu a zákony v cudzej zemi máme z prvej ruky. No a čo by sme týmto získali a ako by sa zmenil náš život? Razantne. Príjem by sme mali zabezpečený z prenájmu, nemuseli by sme pracovať. ..znie to pre nás však čudne...nepracovat..nevieme či by sme vedeli takto žiť..našim krédom bolo vzdy: práca šľachti.. Ak by sme sa rozhodli všetko predať už nie je cesty spät, je to veľmi ťažké rozhodnutie. Na jednej strane nás láka oddych, cestovanie, mať čas na seba, na partnera, venovať sa sebe, koníčkom...na druhej strane dvaja cinorodi ambiciózni ľudia..čo ak sa vkradne pocit nicoty, žiadna sebarealizacia, vnútorná nespokojnost..netuším čo všetko môže prísť, na druhej strane sa nám môžu otvoriť nové cesty a obzory. Našťastie nemáme termín, že musíme to riešiť hneď a zaraz, môžeme to nechať tak pomaly zriet a čas sám ukaze...Chcela som sa spýtať, vedeli by ste si toto predstaviť, vedeli by ste tak žiť...šli by ste do toho? Ak áno prečo? Ak nie prečo? Dakujem každému za názor.
ako jediny prijem je to podla mna prilis riskantne. Veci ako zemetrasenia, zaplavy a rozne ine prirodne katastrofy neovplyvnis. Urcite je mala sanca ze sa take nieco stane ale ak ano tak tvoj jediny prijem je v keli. Takisto politicka situacia na danom mieste, veci sa mozu zvrtnut a ostanes bez penazi s 3 detmi. Ja na vasom mieste skor skusim cestou zachovania biznisu s tym ze delegujem co sa da a pracujem len tych nevyhnutnych par hodin.
Podľa mňa takéto investície nikdy nejdú tak hladko ako si človek predstavuje.. keď už sa to reálne deje, tak vyskočí x milión problémov a situácii, ktore človeka ani nenapadnu.. do takého rizika by som šla len v prípade ak by som ešte deti nemala, alebo by už boli také veľké že by už nemuseli byť na nás nejakým spôsobom závislé..
na prvej strane mas aspon 3 autorky ktore si nevedia realne predstavit mat viac ako priemer (nepisem sumu lebo to je relativne a mohlo by sa to zvrhnut kam netreba) hoci pisu na prvy pohlad mudro a dokonca aj gramaticky spravne 😀 chapem ze prave preto si na konovi aby si pocula nazory z roznych vrstiev, ale toto ozaj nie je situacia ktoru si dokaze predstavit napr. ucitelka ci sestricka (schvalne som vybrala tieto vazene profesie a nechcela som obvykle sprofanovane "upratovacka a smetiar"). proste nie nedokazu. zavisi ako daleko ten ostrov je, ak eu tak by som zvazovala, ak napr.maledivy ci karibik tak nie - nie kvoli riziku zivelnych pohrom (to mozete prist o vsetko aj v CR) ci dialke, ale preto ze tam budete este viac cudzi a ako prvi na rade na ojebabranie 😀 a ver ze "slovac" ani zdaleka nie je taka vychcana ako ine narody 😉 a us obcana zachrani ambasada, vas nikto, iba vy - nas toto a mnohe ine odradilo od apartmanu na maledivach, preto som ho spomenula. este zvazujeme dubaj.
Predstavit by som si to teoreticky vedela, ale dat prachy všetky do jedneho projektu ,ako daleko je ten ostrov, je možnosť tam hocikedy zaletieť, brať do uvahy všetky riziká, živly ,teraz niekde na rajskom ostrove lava pohltila všetky domčeky rad radom, ropa v mori kde to bolo, celé čierne prostredie, turisti tym padom tam chodiť nebudu, hurikany a ine srandy a predstaviť si, že v tom mam celoživotny majetok., Stačí, že nejaky tanker zle zaparkuje a ste v čudu, dalej asi by som si taky veľký koláč neodhryzla, ale v Grecku predavali 3 izbove domy za 350 000 celkom pekne, ale či by tam turisti chodili celoročne nielen v lete a koľko za cely barak pytať, dalej vy ste na vyšší štandard zrejme naučený a či by ste z 2000 vyžili piati? No ja v pohode, niekomu to nestači ani na vreckove, alebo nejaky apartmán v Španielsku.. ak ta maš znamych, treba si všetky rizika, plus neprestala by som podnikať na Slovesnku, len ked predate budovu, asi niečo musite prenajimat, to su dalšie peniaze...Asi by som spravila kommpromis, podnikala dalej a zaroveň si možte kupit niečo vonku a prenajímať, lebo vy bez prace asi aj tak dlho nevydržíte, ste namakani od mladosti, ja sa bez prace zaobidem, ale vy na to nemate podla opisu povahy
@zuzanka.zuzu áno rozumiem tomu čo si chcela tým povedať, je to v EU - kresťanská krajina, mimo Eu by som neriešila, nemala by som odvahu.
@karolinakr v tomto som sa dosť našla,.ja by som asi vedela pookriať s prácou aj keď asi nie navždy, no manžel nevie nič nerobiť, stále čosi rieši, ma to v povahe. Nie sme závisli na vyššom štandarde, napriek príjmom žijeme skromne, pretože sme obaja sporovlivi, ale v tom zmysle že ušetrené peniaze investujeme, netusiim z akej celkovej sumy mesačne vieme vyzit, možno by som bola prekvapena a stačili by tie 3 najmy. Máme tam priateľov, manželské páry s rodinami, ktoré tam roky žijú 10-15 rokov, od nich máme informácie z prvej ruky a takto poskupované vilky tam vlastní veľa slovákov, taktiež firmy, kaviarne,restiky.
tak ked to máte z prvej ruky, tak to je iné , záruky a vidíte v tom potencial...a možno sa tam časom aj presťahujete, keby to bolo pri mori a slniečko, nič ma tu nezdrží, ja mam rada teplo 🙂
Investícia áno, ale nie všetok vlastný majetok. Na takéto investície sa berú úvery. Takže možno 1/3 majetku predať nech máte časť hotovosti a zvyšok zobrať úver. Určite nie vraziť všetok majetok do niečoho, co ti neprinesie taký výnos aby si uz nemusela nic robiť. Čisto teoreticky, ak teraz máte 3tis na mesiac, vieš si takýto príjem zabezpečiť dlhodobým prenájmom vily jednej rodine mesačne? Skutocne? Keď odrátas všetky poplatky,dane, odmenu agentúre... plus náklady na život sa vám zvýšia keď nebudete pracovať, budete míňať peniaze na výlety, zábavu... z čoho to budete všetko financovať? Na to že píšeš akí ste úspešní podnikatelia s manželom, máš na moj vkus trochou skreslené predstavy
Ak chces investovat do nehnutelnosti na nejakom ostrove, musis ratat s tym, ze posielas peniaze do neznama a zverujes ich nejakej agenture. Ze cestovat tam, udrziavat nehnutelnost atd, nie je lacne... Ak by si nemusela kvoli tomuto predat terajsie majetky, tak ok... kup si a investuj, alebo investuj cudzie peniaze 🙂 Popri tom mas tu pracu, zarabas atd... a keby nebodaj vypadol nejkay prijem z prenajmu, nic sa nestane... inak by som si to premyslela, co poevdia "znami" je len jedna strana mince, problemy mozu byt a o to komplikovanejsie ak byvate daleko.
Ja by som sa zamyslela, co chcete robit vy ak planujete zit z toho prenajmu a dajme tomu naozaj prestat pracovat. Aky zivotny styl chcet zit, ako budete mat naplnene dni. Je to super a isla by som do investicie, ktora bude zarabat sama na nas zivot, a my by sme sa venovali tomu co mame radi... napr. vo firme sme si nechali zamestnancov, peniaze idu, venujeme sa farme, domu atd. Ale len tak.. ze mame moznost vsetko predat, nieco kupit a budem potom co doma? Aky zmysel, dovod by to malo mat? Ano su rodiny, co sa rozhodnu pre raznu zmenu, predaj majetkov a zacnu zit inym sposobom, napr. v karavane, na samote v chate, alebo sa venuju detom, homeschoolingu atd... vzdy je tam druhy dovod na zmenu. A ten je podla mna dolezitejsi ako ist do niecoho noveho, lebo to bude zarabat (asi) a my mozeme ist do predcasneho dochodku.
A ked sa uz chces rozhodovat na zaklade toho prijmu, tak musis vediet kolko musis investovat, kolko ti to bude mesacne zarabat, kolko ti ostane na zivobytie a v neposledom rade, kolko na zivobytie potrebujes. bez toho predsa nemozes urobit ziadne "ekonomicke" rozhodnutie.
mas to prilis zidealizovane... uprimne, neverim, ze 2 covid roky nepoznacili aj tuto sferu. svagor ma luxus apartman v HR, tiez az do covidu nemal problem s prenajmom, covid riadne zamiesal karty. my vlastnime 3 byty v metropole vychodu, ktore prenajimame a trebars nam sa to velmi oplati. byty mame obsadene odkedy ich vlastnime, serioznymi a dlhodobymi najomcami. moj muz tiez 2 roky dozadu silno uvazoval, ze byty predame a kupi niekde v HR ci IT apartman v prvom rade od mora ako ma svagor v HR, ale prave tieto 2 covid sezony ukazali, ze teda ee a zostavame pri istote nasich bytov.
suhlasim s komentmi vyssie, ze vsetko strelit a vrazit na 1 kartu je sialenstvo. obzvlast pri 3 detoch. ja toto tiez muzovi stale opakujem, ze kolko bolo takych, co mali sialene prachy, jedna zla investicia a poznacilo to celu rodinu. aj osobne takych pozname a trvalo im to opat takmer 10 rokov, kym sa z toho dostali. ja za seba sa bojim takto riskovat. opat z ciny prichadzaju spravy o hospodar.krize, vela solventnych ludi to poznaci.
Celkom zaujímavá diskusia, ja pridám len názor za seba.. Moja švagrovci bývajú ako rodina zamestnanca korporatu už v 3.krajine EÚ. V každej niekoľko rokov.. V Covid dobe sa veľa týchto rodín vrátilo domov, hlavne z Ázie a Ameriky. Byty a vily zostali prázdne, cena dlhodobých prenájmov išla dole, naši sa za rovnaký budget presťahovali z bytu do vily v lukratívnej štvrti.. Ja by som tiež riešila predaj 1 firmy a radšej investíciu do menšej nehnuteľnosti.
Nie, keď píšeš o mužovi aky je pracant to nebude dobre.A je dosť zvláštne, že nevieš cca koľko mesačne potrebujete na réžiu🙂
Samozrejme realita je iná ako predstava. Nie nie sme neviem akí úspešní podnikatelia, ziadny vystredni, skôr drobní by som povedala, mali sme víziu a aj keď nás okolie odhováralo my sme si išli za svojím z presvedčenia ako mulice...toto je aj taká naša typická povahova črta.😄
Dôvodom prečo toto zanechať, hmm za mňa asi ten stresovy život, zodpovednosť, termíny, boj na konkurenčnom poli, práca 24/7 ale aj stereotyp, že prácu robím už nie preto lebo ma baví, ale kvôli tomu že mám z nej pekne peniaze a máme cieľ, tú vilu v zahranici. Chcela by som sa viac venovať deťom, sebe, manželovi...a hlavne žiť a nenahanat sa, nadýchnuť sa niečoho nového..
tak vies, ked ti deti vyletia z hniezda taka vilka v Provance by nebola zla :DD
Tomuto rozhodnutiu nechaj čas, nech dozrie s ohladom na všetky okolnosti..Tiež mi jeden chlap hovoril, že išli zobrať do prenajmu reštauraciu, a to bolo mesiac predtym, než sa spustili covidove lockdowny,ešte minulý rok potom, že chvalabohu mi vravel, že to nevyšlo, a že im ju neprenajali za dosť vysoky najom,, Tak aj ty sa trochu spolahni na intuiciu ako sa hovori
A nedá sa vám ťa nehnuteľnosť kúpiť na hypotéku? Aby ste nemuseli nič riskovať?

@luccija Ano mas pravdu. Nemci a Anglicania aj na zimu, ale to su vacsinou penzionisti a ti nepotrebuju vilu. Dost casto maju aj vlastnu nehnutelnost.
Vacsina rodin s detmi (aj majetnych) su v domovskej krajine, lebo deti chodia do skoly...a ak su rodicia v produktivnom veku tiez pracuju...takze tam velky dopyt na prezimovanie v teple nevidim...(jasne ze par vynimiek je, ale zase stavat business na vynimkach, no neviem).
Tak preto som skor uvazovala, ze ak by islo o dlhodoby prenajom tak skor takyto presidleni manazerikovia s rodinymi.
Ja by som skor zainvestovala do nehnutelnosti v nejakom hlavnom meste, kde je vela pracovnych moznosti, EU institucie, headquarters (Brusel...). Mozno nejaky luxusnejsi byt pre nejakeho EU politika...tam vidim skor dopyt.