Predaj spoločného pozemku súrodenecký konflikt. Ako riešiť?
Po rodičoch máme každý štvrtinu pozemku. Traja by sme ho predali, brat nie. Nechce odkúpiť naše podiely ani predať svoj, len stále hovorí, že si to ešte rozmyslí.
Už to takto stojí dosť dlho. Dá sa predať len naša časť, alebo sme bez jeho súhlasu úplne zablokovaní?
ked sa nedohodnete, mozete dat navrh na sud. Ked situacia trva roky, a neda s tym s tym poslednym pohnut, aj toto moze byt cesta. Tiez sice na dlhe lakte, ale mozno ho podanie navrhu rozhybe...
A mate rozdelene, ktora konkretna 1/4 je koho, lebo ak nie, tak tazko predate.. dajte ho na sud, nes*rte sa s nim
Kamaratkina skúsenosť spred 3 rokov - sestra nechcela ani predať, ani si vydelit presne svoju tretinu (bol to veľmi veľký pozemok, deliť by sa dal), hádam po 10 rokoch to vzdali a riešili súdne.
Najprv treba ponuknut, tuto povinnost ste si splnili, on odmietol idealne je mat o ponuke a odmietnuti dokaz napr sprava (nie je to povinnost ale v pripade sudu, keby nahodou je dobre mat o tom dokaz, nech to nie je tvrdenie proti tvrdeniu) Potom mozete predat svoje 3 podiely.
Najprv treba ponuknut, tuto povinnost ste si splnili, on odmietol idealne je mat o ponuke a odmietnuti dokaz napr sprava (nie je to povinnost ale v pripade sudu, keby nahodou je dobre mat o tom dokaz, nech to nie je tvrdenie proti tvrdeniu) Potom mozete predat svoje 3 podiely.
@anonym_754c5c vy by ste si kupili spoluvlastnicky podiel? aj ked 3/4?
@anonym_754c5c vy by ste si kupili spoluvlastnicky podiel? aj ked 3/4?
@darmasiswa otazka znie, ako riesit konflikt nie ci by sme my diskutujuci kupili podiel. Autorka neuvadza, ani velkost pozemku, moze to byt nejaka mala smiesna zahrada aj obrovska luka/pole, kde by sa to dalo lahko ohranicit a oplatilo by sa kupit. Ja neviem o aky velky pozemok sa jedna, ani kde sa nachadza, ani cenu tak aku odpoved nato mam dat? Toto vsetko by ovplyvnilo rozhodnutie, ci ano alebo nie.
ak je to jeden pozemok a 4 vlastnici, vy neviete predat 3/4 podielu. Ako ho chcete predat? vsak pozemok nie je rozdeleny na 4 casti , jedna pre jedneho, druha pre druheho.....
to tak nefunguje.
vy mu ho musite ponuknut na odpredaj, pisomne. on nech sa Vam vyjadri pisomne, ziadne ustne vyjadrenie, ze ho od Vas nekupi. vsetko pisomne.
potom mozete zacat nieco riesit.
predtym nic neurobite.
No ja neviem, kedze podiel na pozemku je podiel na kazdom jednom milimetri stvorcovom - aj na to rozdelenie pozemku bude treba suhlas. Nemoze si nikto len tak prist a urcit - tak tato strana je moja, tato je tvoja. Za dalsie - spoluvlastnikovi su ostatni spoluvlastnici povinni ponuknut svoj podiel na odkupenie. Az odmietne, resp. v zakonnej lehote sa nevyjadri, az potom mozes svoj podiel predat. Jasne, mozes aj bez toho, ale on to potom moze sudne napadnut. Preto ho treba vyzvat pisomne, doporucene, do vlastnych ruk. A ano, su aj taki, co kupia aj podiel na pozemku. Taky developer - pokial je pozemok lukrativny - on si uz so spolupodielnikom poradi - bud sa s nim dohodne, alebo mu zneprijemni zivot. Avsak, ak nenajdete kupca, jedine co vam ostane je sud. Skuste mu oznamit, ze to na sud podate, ci sa nerozhybe.
Možno na začiatok písomnú výzvu o odkúpenie/predaj podielu, aby ste to mali doložené písomne. A možno sa rozhýbe ak sa zľakne že to pôjde na súd, lebo súd sa pravdepodobne prikloní na stranu väčšinových vlastníkov a nariadi predaj pozemku.
@darmasiswa otazka znie, ako riesit konflikt nie ci by sme my diskutujuci kupili podiel. Autorka neuvadza, ani velkost pozemku, moze to byt nejaka mala smiesna zahrada aj obrovska luka/pole, kde by sa to dalo lahko ohranicit a oplatilo by sa kupit. Ja neviem o aky velky pozemok sa jedna, ani kde sa nachadza, ani cenu tak aku odpoved nato mam dat? Toto vsetko by ovplyvnilo rozhodnutie, ci ano alebo nie.
@anonym_754c5c ano, s tym suhlasim, predat sa da, samozrejme treba dodrzat predkupne pravo, vacsinou vtedy predaju hlbsie pod cenu, a zostavajuci spoluvlastnik bude mat uz iba problemy, ktore ho vyjdu dost draho, ak to chcu predat lepsie a nefunguje dohoda, nasleduju zdlhavejsie pravne postupy
@anonym_754c5c ano, s tym suhlasim, predat sa da, samozrejme treba dodrzat predkupne pravo, vacsinou vtedy predaju hlbsie pod cenu, a zostavajuci spoluvlastnik bude mat uz iba problemy, ktore ho vyjdu dost draho, ak to chcu predat lepsie a nefunguje dohoda, nasleduju zdlhavejsie pravne postupy
@darmasiswa ved to som o predkupnom prave napisala. Som pravnicka, takze nemusis mi pisat postup.
@anonym_autor odrazila by som sa podĺa zákona o podielovom spoluvlastníctve
https://ficek.sk/podielove-spoluvlastnictvo.html
Oslovila ho na základe predkupného práva, ak nie, smer súd.

Aká je veľkosť a dispozícia pozemku, dá sa predať 3/4, tak aby to malo pre kupca zmysel kupovať?