icon

Preháňam?

3. jan 2022

Zdravím vás s priateľom sme spolu cez 5 rokov. Pred rokom sme si kúpili dom a mame 2 deti. Viem, že zásnuby hneď neznamenajú svadbu, ale myslím si ze je to posun vpred. Chcem sa zasnubit. Moje bezdrtne kamarátky,spolužiačky bývalé sa zasnubujú, niektoré sa už stihli vydať. A to len 1 z nich má deti. Hnevá ma to. Chceme spolu byť, ale on sa na tento krok stále necíti. Mrzí ma to. Bojím sa, že to nechce spraviť pretože v skutočnosti somnou ostať nechce... ja neviem... netlačím ho, ale par krát tu tá debata bola. Buď to dal pod koberec alebo povedal ze sa necíti. Chcem aby sme boli ako skutočná rodina, s jedným priezviskom. Len týmto tempom sa bojím ze to nebude
Deti majú priezvisko moje. Dohoda bola že kým sa začnú učiť mena už budeme svoji...akosi to potom padlo, a už sa necíti ani na zasnuby...čo robiť? Trápim sa zbytočne?

mandarinka555
5. jan 2022

Práve, že môže....

janewithane
5. jan 2022

Pre mna to ze mi nevie otvorene veci povedat a vysvetlit (ani po nejakom case) by bol dost zavazny problem... Nemusíš uplne riesit LV ale daj si pozor na investicie do domu a urcite nehraj hrdinku, ze aj pri mensom plate pojdete 50:50 co sa tyka domácnosti a nakladov..

alexi2211
5. jan 2022

Ako chápem, je to proste aj papierovo lepšie, keď ste proste zobratí, no ak máte krásny vzťah bez nejakých problémov, možno by som sa skôr sústredila na to. Mohlo by sa stať aj to, že ak ho budeš do svadby tlačiť, ostaneš sama. Stalo sa to už mnohým

lacibo
5. jan 2022

Tak problemy zjavne mate,ked mu nevies uprimne vyjadrit ako to citis ty..a riesis to tu na mk, daj mu precitat tuto diskusiu,ked sa milujete,mozno mu dopne

nttnnt
5. jan 2022

no boooze moja segra ma tiez s priatelom 2 deti a idu sa brat teraz po 13 rokoch aj to len za ulahcenie zivota atd. si myslis ze papierom s tebou bude chciet ostat ? taktisto sa vie rychlo rozviest ako od teba odist bez svadby :D skor nechapem preco maju deti tvoje priezvisko a preco je dom iba na neho ked ho spolufinancujes....na miesto zasnub sa zameraj na podstatnejsie veci ako aby s tebou nevydrbal s barakom napriklad :D

zuzuliennka1
5. jan 2022

po tvojom poslednom komentari zacinam byt presvedcena, ze si teda uz zmierena s tym, ze zasnuby, svadba, spolocne priezvisko ostatnu podla vsetkeho len v rovine tvojich snov.. najlepsie fakt bude zmierit sa s tym, ako to je, osobne ti drzim palce a asponze deti maju tvoje priezvisko, to je ten jednoduchsi variant …
a mozno sa z tohto prispevku poucia ine zeny, ze “staromodne” zacinat toto cele svadbou zas az taka hlupost nie je 🙂

zuzuliennka1
5. jan 2022

@nttnnt ale u autorky, resp. jej priatela to podla jeho vyjadreni (resp. ako tu ona o nom pise) nevyzera, ze by sa v buducnosti vobec chcel brat

78787878
5. jan 2022

Presne ako si napisala, sustred sa na to dobre co mate. Z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze ak si zena vyberie kvalitneho charakterneho muza a otca pre svoje deti, papier nehra ulohu, ani v pripade, ze sa rodina rozpadne. Asi tych pripadov bude menej ako tych s horsim scenarom, ale rovnako to je aj s rozvodmi.

thoughtfulweirdo
5. jan 2022

Ja teraz budem riešiť blbosť v porovnaní s inými problémami, ale mne by vadilo, keby mi partner nevedel vysvetliť, prečo svadbu nechce. Veď na to nejaký dôvod má, tak prečo sa oň nechce podeliť? Komunikácia je pre mňa GRO a osobne by ma viacej žralo to, že mi to nechce povedať a nie to, že si ma nechce zobrať 🤷🏻‍♀️

elizabet173
5. jan 2022

@78787878 papier nehrá úlohu, ibaže, keď som sa rozvádzala ja, patrila mi polovica domu, zariadenia, auto, nemala som problém začať znova, čo bude mať v prípade rozchodu ona? Jej partner mi teda charakterný nepríde ani náhodou.

lucpro1
5. jan 2022

neviem, podla mna svadba nic nezarucuje, ja chapem, ze niekto si na tom zaklada, ale teda pre mna to nie je nejako podstatne. Ale teda keby som ja chcela a muz nie alebo opacne, tak asi by to bol problem.

janewithane
5. jan 2022

@78787878 a ak ten papier nehra rolu tak preco nie je ochotný ho podpisat len preto, ze po tom jeho partnerka tuzi a je to pre nu dôležité

elizabet173
5. jan 2022

@lucpro1 svadba skutočne nič nezaručuje, ale v tomto prípade, ak by bol postup svadba, dom, deti, tak by bola autorka témy v podstatne inej situácii, v akej je dnes, nemyslíš?

lucpro1
5. jan 2022

@elizabet173 ked tuzi po svadbe tak samozrejme ze ano, aj z praktickeho hladiska je dobre, ked su ludia zobrati, akoze s tym vsetkym suhlasim. Len aby si clovek nemyslel, ze po svadbe proste bude vsetko inak, lepsie, ze vztahy budu este lepsie a neviem co.

78787878
5. jan 2022

@elizabet173 Mne patrilo to iste, pretoze sme to mali osetrene ako dvaja zreli a rozumni ludia. Usetrili sme si rozvodove tahanice, nikdy sme nemuseli riesit ani dieta ani peniaze po sudoch. Ani teraz by som to neurobila inak, nie som typ zeny, ktora v zivote tuzila po svadbe. Dodnes mame nejaky spolocny majetok, to je o nastaveni v hlave. Autorka vie najlepsie akeho ma partnera a ci si to dokazu zariadit rovnako rozumne.

78787878
5. jan 2022

@janewithane Hovorim o mojej skusenosti. Autorka musi zistit, ako je to v ich pripade.

janewithane
5. jan 2022

@78787878 myslim ze aj rozvod s charakternym partnerom moze prejst hladko. Suhlasim, ze dôležitejší ako samotny sobasny list je jednoznacne vyber partnera.

elizabet173
5. jan 2022

@lucpro1 rozumný človek neplánuje svadbu predsa preto, lebo si myslí, že bude všetko ináč. Ak sú dvaja zrelí,. zodpovední ľudia, tak dokážu ochrániť seba aj svoj majetok tak, že svadba nie je potrebná, ozaj ostáva len ten vdovský dôchodok a že by bol zrovna ten dôvodom na sobáš....ale ja som stará škola, vo vzťahu, kde majú prísť deti, kde toho partnera milujem natoľko, že si život bez neho nedokážem predstaviť, chcem s ním zostarnúť, tak sobáš je niečím úplne iným, ako prostriedkom na zabezpečenie sa.
@78787878 úplne s tým súhlasím, v riadkoch vyššie som napísala, ako sobáš vnímam ja. Tiež nie som vydatá, teda sme rozvedení obidvaja, nevidím zmysel sobáša, keď sme sa spoznali v zrelšom veku, každý z nás už mal odrastené deti, nejaký majetok, spoločné dieťa sme neplánovali ani náhodou, žijeme spokojne a šťastne už vyše desať rokov, ale dieťa by som nemala s priateľom, ak rodina, tak "se vším všudy". To je môj pohľad, rešpektujem, že to niekto má inak. No autorka témy je žiaľ veľmi naivná, preto to má tak, ako píše.
Ešte dodám, že dvaja rozumní ľudia sa neťahajú po súdoch pre majetok a deti, náš rozvod trval päť minút, boli sme na všetkom dohodnutí, majetok sme si rozdelili pri poháriku vína so zošitom v ruke, kde sme si spisovali, kto má o čo záujem, styk s dieťaťom mal otec neobmedzený, doteraz sme kamarátmi, ak niečo jeden potrebuje a ten druhý mu to z povahy svojej práce dokáže zabezpečiť, nie je problém.

elizabet173
5. jan 2022

@janewithane presne, píšem o tom v predošlom príspevku. Ale pozri na pár tím na MK, vlastne nie na pár, každá druhá. Pije, nepúšťa mobil z ruky, doma sa ničoho nechytí, na prvom mieste má svoju mamu, prípadne dlhy, exekúcie, drogy, píše si s inými....keď jej ženy píšu, aby utekala, tak sa urazí a maže ☹

iwesska
5. jan 2022

Podla mna to uz ani nebude. Naco? Takto mu to vyhovuje a keby mu cosi nevyhovovalo,zbali sa a odide. Kamoske priatel 15 rokov! sluboval,ze si ju vezme a nakoniec to skoncilo rozchodom.

lacibo
5. jan 2022

@mandarinka555 z titulu ze ho od zaciatku spolocne financovali, preto by jej mal darovat polovicu domu, aby skutocny stav bol aj pravne podchyteny, nic viac, nic menej..

autor
5. jan 2022

@thoughtfulweirdo bojí sa toho , že by som sa s ním rozviedla. Aspoň tak mi to teraz naposledy zadefinoval. Čo si myslím, že ani nemôže myslieť vážne. Dúfam

retatka
5. jan 2022

Autorka áno urobila si veľkú chybu pri plánovaní udalostí v živote,už je neskoro nad tým rozmýšlať.Sústred sa na dobré vo vzťahu,netlač ho už do svadby aby ste sa nezačali kvôli tomu hádať a vzťah pôjde do záhuby a ty ostaneš sama s deťmi...

zuzuliennka1
5. jan 2022

bat sa / nechciet svadbu kvoli tomu, ze sa potom budeme rozvadzat - je absolutne nezrely, priam detinsky pohlad a svedci to o nezrelom partnerovi… s takym svadbu fakt nie

klariska1
5. jan 2022

to je také manipulatívne, tvrdiť, že sa bojí, že sa s ním rozvedieš....Ty sa máš hádam cítiť vinná za to, že si Ťa nechce vziať? Bolo by od neho čestnejšie priznať, že skôr on nemá dôveru a drží si otvorené zadné dvierka (že by sa on rozviedol, stretol niekoho iného, deľb majetku atď.). Takto to je pre neho jednoduchšie.

yoxinka
5. jan 2022

Ja myslím, že keby existuje súťaž o najhlúpejšiu výhovorku, prečo sa niekto nechce oženiť, tak tá od tvojho muža by bola horúci favorit na víťazstvo … ale inak, mňa zaujala aj odpoveď, že s deťmi ti má problém aj dve hodiny vydržať … tak ale keď sa milujete, ako píšeš, tak sa sústreď na to a dúfaj, že sa z neho nevykľuje nejaký vychcanec, ktorý ťa raz z toho jeho domu pošle aj s deťmi niekam do zadku a on si zariadi život, ako mu bude lepšie vyhovovať … čo ti iné ostáva 🤷‍♀️

elizabet173
5. jan 2022

to je fakt výhovorka na úrovni sopliaka v družine, nie dospelého muža, otca detí. A keď by si sa s ním rozviedla, tak čo? Veď bude tam, kde je teraz, nie? Dieťa je nepomerne väčší záväzok, ako svadba. Rozprávala si sa s ním o tom, že ty ťaháš za výrazne kratší koniec, ako on? Kde by si išla s deťmi v prípade rozchodu? Prečo nie si na LV, keď si do domu investovala financie aj ty? Teda predpokladám, že vyššiu čiastku, nie 2000 na nejakú prerábku

autor
5. jan 2022

@elizabet173 tak o tom sme sa veľmi nerozprávali. Veľmi sa na túto tému nechce baviť. Keď som sa mu snažila vysvetliť, že keby sa mu niečo stane ja nemám na nič nárok. Ešte aj byt pôjde zrejme jeho mame, keďže aj životná poistka pôjde jej, tak mi povedal, že ho už pochovávam. Že či mi ide len o to.. Nesnaží sa nad tým zamýšľať z tohto hľadiska. A keby niečo buď ku rodičom, alebo do druhého bytu, čo som zdedila.

mila23
5. jan 2022

mila autorka..uvedomujes si..alebo Tvoj priatel...ze ak sa jednemu z Vas nieco stane a skonci v nemocnici napr....toho druheho za nim nepustia ani mu neposkytnu info o zdravotnom stave? kedze nie ste pribuzni ani manzelia?

autor
5. jan 2022

@mila23 ja si to uvedomujem, ale neviem to vysvetli svojej milovanej polovičke.