icon

Prekonávanie pocitu menejcennosti kvôli financiám

25. júl 2025

Ahojte. Na zaciatku roka sme sa pristahovali do BA satelitu a dcéra tu nastupila do skolky. Sme obyčajná rodina s priemernym prijmom a byvame v byte. Poslednú dobu som nas velmi zacala porovnavat s ostatnymi. Vidim naokolo krasne domy, drahe auta, znackove oblecenie. Aj kamaratky co si dcera nasla v skolke su z lepsie situovanych rodin. Ja viem ze je to povrchne a snazim sa pripominat ze mame vsetko co potrebujeme ale aj tak sa citim ako nieco menej..Je niekto v podobnej situacii?

Strana
z2
vladuska20
25. júl 2025

Nechapem,preco si vsetky takto blizite,porovnavanim sa vkuse s niekym.Vela krat je tu pisane su rodiny este horsie na tom a su rodiny este lepsie na tom.Proste sa neporovnaj.

balerina2025
25. júl 2025

@anonym_autor prosim neporovznavaj sa. robim a robila som to iste, a nie je to na nic dobre. naozaj na nic. a ked mas pocit ze by si mohla byt lepsie zaplatena, najdi si inu pracu alebo nejaky kurz si urob. kazdy mame ine zivoty a toto vedie len k tomu ze potom depkujeme.

ajka19
25. júl 2025

za tou nádherou nemusí byť láska a šťastie v rodine, takže nevšímať a žiť

anonym_cbfc07
25. júl 2025

@anonym_autor Mne jedna kamoska denne pise ako sa ma super a ze idu a dovolenky a ako im rodicia davaju peniaze a ako im pojdu kupit dom, jasne ze som potom na dne, lebo mi to nerobi dobre, bo sa porovnavam. Riesim to tak, ze jej nereagujem na spravy. na co aj. vie ze sa mam ovela horsie, a ze nemam ani na dovolenku. A pise mi ako krasne ziju. Naco to ludia robia? Uz sa stratila vsetka empatia. asik.

mimikarol
25. júl 2025

Tak ja sa vyjadrím len na tie autá. My máme každé cca 3-4r nové auto. Jaguár, Discovery, teraz nový Kodiak, ten kto nevie si tiež myslí že sme prachatý každú "chvíľu" nové auto. Ale sú firemné.
Takže veci sú nie vždy tak ako na prvý pohľad vyzerajú.

balerina2025
25. júl 2025

@anonym_autor este sem napisem, ste zdravi? ak ste, stale mozes svoj zivot zmenit, ak ti nieco chyba.

anonym_9020aa
25. júl 2025

@anonym_autor jooj,poznam takych,co sa tak prezentujú,drahy byt,drahe auto a su zadlzeni az po usi a syn (45) chodi potom zobroniy peniaze od matky (71)...a prezentuje sa ako boháč...

balerina2025
25. júl 2025
@anonym_9020aa

@anonym_autor jooj,poznam takych,co sa tak prezentujú,drahy byt,drahe auto a su zadlzeni az po usi a syn (45) chodi potom zobroniy peniaze od matky (71)...a prezentuje sa ako boháč...

@anonym_9020aa fuj fuj fuj, chudak mamina

procrastique
25. júl 2025

Ak sa chceš porovnávať tak sa porovnávaj, ale daj si celú škálu ako žijú ľudia na svk...

janetinka27
25. júl 2025

@anonym_autor ahoj, ber to tak, ze mas z okna krajsi vyhlad ako oni😉

kikulienkadd
25. júl 2025

Ahoj,včera bol môj muž v servise, kým čakal na auto, videl tam mamičku s približne 7-8r dievčatkom, ktoré nemalo vlásky. Stislo mu podľa jeho slov srdce a riadne. Zase sme si uvedomili,že niekedy riešime blbosti...
Naučila som sa tomu,že čo nemám,to mi nechýba. Je to v tvojej hlave,ako si to nastavíš, vždy bude mať niekto oveľa viac ako ty,aj keby si mala 10×toľko čo máš. A väčšina ľudí na svete nemá ani to,čo máme my. Veľa šťastia ti prajem🍀

deedol
25. júl 2025

toto je v tvojej hlave a jedine ty dokazes tieto svoje myslienky ovladnut, nikto iny. niektori ludia sa porovnavaju s tymi, co su na tom lepsie, niektori s tymi, co su na tom horsie, ale idealne je neporovnavat sa s nikym.

anonym_3650f7
25. júl 2025
@balerina2025

@anonym_autor prosim neporovznavaj sa. robim a robila som to iste, a nie je to na nic dobre. naozaj na nic. a ked mas pocit ze by si mohla byt lepsie zaplatena, najdi si inu pracu alebo nejaky kurz si urob. kazdy mame ine zivoty a toto vedie len k tomu ze potom depkujeme.

@balerina2025 niekedy sa nedá nájsť lepšie platená práca, bohužiaľ. napr. my s mužom sa snažíme , zarábame myslím slušne, ale ani náhodou sa necítim zaplatená tak, ako by bolo vzhľadom na šialené ceny všetkého adekvátne...recept na moju frustráciu je, že mám čisté svedomie, že sme k peniazom prišli čestne. čo sa nedá o veľa ľuďoch na SK povedať. vidím trochu do niektorých vecí, napr. verejné obstarávanie..veľa ľudí v tejto krajine zarába na rodinkárstve, nie na čestnej práci.

balerina2025
25. júl 2025
@anonym_3650f7

@balerina2025 niekedy sa nedá nájsť lepšie platená práca, bohužiaľ. napr. my s mužom sa snažíme , zarábame myslím slušne, ale ani náhodou sa necítim zaplatená tak, ako by bolo vzhľadom na šialené ceny všetkého adekvátne...recept na moju frustráciu je, že mám čisté svedomie, že sme k peniazom prišli čestne. čo sa nedá o veľa ľuďoch na SK povedať. vidím trochu do niektorých vecí, napr. verejné obstarávanie..veľa ľudí v tejto krajine zarába na rodinkárstve, nie na čestnej práci.

@anonym_3650f7 ja to chapem, tiez sa snazim uniknut z toho zacarovaneho kruhu ....

balerina2025
25. júl 2025
@procrastique

Ak sa chceš porovnávať tak sa porovnávaj, ale daj si celú škálu ako žijú ľudia na svk...

@procrastique presne zije sa aj horsie

abbey1
25. júl 2025

@anonym_autor Nie, toto našťastie nepociťujem. Inak by som sa zbláznila, keďže moji klienti sú vysoko nadpriemerne zarábajúci ľudia. Áno, občas mi príde ľúto, že mojím deťom nedoprajem všetok luxus a hlavne, že ich nevezme na všetky tie úžasné miesta na svete.
Ale to sú také výnimočné chvíľky. Pokiaľ sme zdraví, máme čas jeden na druhého, strechu nad hlavou, môžem si s blízkymi každý deň sadnúť na dvor, či k obedu, absolútne neriešim, kto má aké auto v garáži a koľko ma účte.
To sú také pozlatka. Reálne nič z toho ta neurobí šťastnou, ak nenájdeš šťastie v tých podstatných veciach.

miadi
25. júl 2025

Nikdy nikomu nezavid aj ti co sa vezu v limuzine maju niekedy trapenie bolest citia rovnako maju Mozno viac a krajsie veci ale tiez maju len jedno zdravie . Mohli mat x horsie detstvo ako ty. Atd. Vidiš len to pekne co maju nevidis full picture. Važ si a tes sa z toho co mas . Skor by si si mala nejaku kamosku hladat nech mas bohatsi zivot zadarmo. A casom vies nasetrit na hocico.

anonym_26707b
25. júl 2025

@anonym_autor ahoj, podľa mňa na MK nájdeme kopu žien z rôznych vrstiev.. ja ti len chcem napísať to, že aj keď teraz sa cítiš tak, za pól roka nemusíš. Vysvetlím: my sme s mužom boli tí hore, exotika, drahé auto, potom sa narodila dcéra, prišli sme svojim spôsobom o jeden príjem, na ceste druhé, do toho sme veľa peňazí dali preč, prišli o druhý stabilný príjem, teraz je nestabilný a cítim sa “normálne”. A konečne sa so mnou ženy bavia na ihrisku 😂 predtým len zazerali, báli sa povedať o obyčajných problémoch, ja som spokojná rovnako ako predtým. Mame čo jesť, mame kde bývať, viem, že sa ľudia majú aj lepšie, aj horšie. Ale zas je to len obdobie…a ti, ktorí sa majú “lepšie” teraz, za pár mesiacov nemusia a naopak.
Ešte Ti chcem napísať, že jedine, s kým sa môžeš porovnávať si TY SAMA. Lebo to je cesta do pekla. Každý sme mali iný start do života, iné finančne zabezpečenie, iné príjmy, iné hodnoty a stabilitu.. skratka, ak vieš niečo spraviť s vašou situáciou - a chceš, tak sup do toho. Ak nevieš, tak sa uspokoj s tým, čo máte a užívaj si iné krásy života… ❤️

jazula
25. júl 2025

Porovnávanie sa je cesta do pekla…robíš zle sama sebe. Akokoľvek dobre by ste na tom boli, vždy sa nájde niekto, čo bude mať niečoho viac krajšie, novšie, väčšie….
Cielene som prestala riešiť, čo majú ostatní, zbláznila by som sa z toho.

liusa82
25. júl 2025
@anonym_cbfc07

@anonym_autor Mne jedna kamoska denne pise ako sa ma super a ze idu a dovolenky a ako im rodicia davaju peniaze a ako im pojdu kupit dom, jasne ze som potom na dne, lebo mi to nerobi dobre, bo sa porovnavam. Riesim to tak, ze jej nereagujem na spravy. na co aj. vie ze sa mam ovela horsie, a ze nemam ani na dovolenku. A pise mi ako krasne ziju. Naco to ludia robia? Uz sa stratila vsetka empatia. asik.

@anonym_cbfc07 no tak s tou by som sa ozaj netrápila asi sa tým vyžíva ked vie ako to máte.To fakt sa nedá nazvať kamoškou.Píše ti len aby sa vychvalovala.Máš také typy ludí čo to až teší.Ani by som sa s ňou nebavila ak ti to takto ubližuje

anonym_347d34
25. júl 2025

@anonym_autor my máme krásny dom, nové autá a bez váhania by som to vymenila za byt a MHD, len aby moje deti boli zdravé a mohli chodiť do obyčajnej dedinskej škôlky...

domkakvet
25. júl 2025

@anonym_autor ano je to povrchne, mate vsetko co potrebujete.

anonym_cb6912
25. júl 2025

@anonym_autor Asi každá si tým prešla.. mne posledná doba otvorila oči. Kamarátka nádherný dom 2 zdravé deti. Super auto. Ale, muž neschopný nedava prachy, musí si zarábať sama podradnou prácou. Narobí sa ako kôň, pritom muž ma týždenne aj 2 - 3 tisíc a čo ma ona z toho? Nič on prepije a pregambli... Pre deti kupuje výhradne sama. Sem tam sa ocko rozhodne kúpiť aby sa ukázal pred kamarátmi aký je dobrý otec..
Druhá kamarátka. Muž chlasce jeho otecko zavolá ihneď beží. Ona 2 malé deti jedno iba pár mesačne. Peniaze dáva na prídel. Pritom úplne nové auto kupil pre ňu a deti ale napísal si ho sám na seba s tým že ona ho bude iba používať inak je to JEHO auto. 3 "kamoška" chváli sa ako si žije čo všetko majú teraz si kúpili novšie luxusnejšie auto (zdedené prašule) hlavne ze chalupa sa ide rozpadnúť (žije u matky) Chodia stále v tom istom, šetria kde sa "dá"(jedlo, zážitky, oblečenie) pritom gambling tiež funguje na dennej báze aj s alkoholom a nadávkami...
A my ? Ja nepracujem, zdravotné znevyhodnené dieťa. V prenájme, s trochou úspor, so starým autom.
Ale muž je úžasný a dá aj posledné. Funguje v domácnosti. Nepije. Negambli. Stará sa o dieťa. Čo najviac času trávime spolu ako rodina.
Čiže vsetko je iba pozlátko.
Niekto si dopraje keď ma mizerný život..
Ja som bola veľmi zle na tom lebo dovolenka sem a tam, drahé luxusné autá, Zlaté šperky a podobne hlúposti. Hlavne sa neporovnavaj bude ti lepšie 🙂

gantleman
25. júl 2025

Základ je mať zdravie. Ak máš kde skloniť hlavu a čo jesť to je základ. I keď i ja si niekedy hovorím že mať auto za 50k by bolo fajn ale načo? Mám auto za 10z bazaru má to klímu odvezie má to kam potrebujem aj celú rodinu a hotovo. Pri dieťati som si uvedomil že základ je zdravie a mať kde bývať....

lucia13022023
25. júl 2025

Tak sa skus porovnať s matkami ktoré majú chore deti, s ľuďmi ktorí musia denne cestovať niekoľko xy km do prace spojmi a prispôsobovat sa im, lebo nemajú auto. Porovnaj sa s mužom ktorý musí živiť rodinu a akurát dostal výpoveď. Porovnaj sa s ľuďmi ktorí nemajú čo do úst..

Vzdy, vždy tu bude niekto, kto sa má lepšie. A vždy tu bude niekto, kto sa má horšie. Tak načo sa porovnávať? Keď niečo chceš zmeniť, zmeň. Ale nevyplakavaj.

anonym_408822
25. júl 2025

V poslednom case mám pocit, že tu na koňovi je taký trend/ názor, že keď ma niekto peniaze, ma sa nadštandardne , automaticky je to len “pozlátko”, určite sú nešťastní, žena je psychicky tyrana alebo žijú na dlh a automaticky tí chudobnejší sú tí stastnejsi.

anonym_75161c
25. júl 2025

Suhlasim s kazdym jednym prispevkom, kde je napisane, ze sa nemas porovnavat. Lebo to je cesta do pekla. Jednoducho niekto ma viac, niekto ma menej. A niekto sa len chvali a vystatuje, aby si zabezpecil lepsi spolocensky status.
Tu su casto temy, ako kto co ma, kolko tu ma kto bytov, domov, investicne nehnutelnosti, zaraba desiatky tisic mesacne, ma uspory pomaly miliony. A toto tu pise obrazne povedane kazda druha zena. Ze je strasne vela zien, co to tu sleduju a ma z toho depky a stresy, ze su horsie, ze nemaju. Toto je anonymne diskusne forum, takze ja tu tie prispevky beriem s rezervou.
Pretoze poznam skutocne bohatych ludi, co maju miliony, drahe nehnutelnosti, konicky a NIKDE opakujem NIKDE o tom nerozpravuju ani sa nevychvaluju.
A este taka poznamocka na koniec, zavist nikdy nie je pozitivna. Zavist je za mna najhorsia ludska vlastnost. A nic nikto nezavidi v dobrom.

nikolka232
25. júl 2025
@anonym_408822

V poslednom case mám pocit, že tu na koňovi je taký trend/ názor, že keď ma niekto peniaze, ma sa nadštandardne , automaticky je to len “pozlátko”, určite sú nešťastní, žena je psychicky tyrana alebo žijú na dlh a automaticky tí chudobnejší sú tí stastnejsi.

@anonym_408822 nemyslím si, že je to úplne tak, ale v každom hrnci voda vrie 🙂 a je jedno či je to bohatá/stredna/chudobná vrstva. Niekde sú to peniaze, niekde nevera, niekde hazard, niekde pokuhlava zdravie.. len každý si mysli, že keď je niekto bohaty, ma to v živote “ľahšie”. Že tie problémy sú menšie, ako keď peniaze nemá. Pravda je však taká, že každý z nás ma preňho samého tie “najväčšie” problémy.. a je to v poriadku 🙂 nebagatelizujme svoje pocity. Priznajme si ich a pracujme na tom, na com vieme.

karolinakr
25. júl 2025

treba prijat fakt, že su bohate rodiny, alebo ludia, čo zarobia viac..tiež som si vždy myslela, že každy je chudobny, ale kdeže..od vyberu povolania zavisi cela tvoja buducnosť, od školy, jazykov, vyššej funkcii v praci, tak ak chceš mat všetko čo oni musiš makať a hlavne hlavou, vela sa učiť, alebo ist do zahraničia
a mnohe veci aj ludia zdedili, len tymto sa nikto nechvali, ty vidiš len vysledny vysledok a nie to, že 3x dedil z každej strany a nepije, nefajči, negembluje, tak to rozmnožil, alebo pridal k vyplate
aj tu na koniku to vidim, nie je každy žobrák ..

anonym_39ad99
25. júl 2025

@anonym_autor Skúste si pozrieť aktuálne fotky z Pásma Gazy. To je ozajstné utrpenie.

Strana
z2