icon

Prenechali by ste svoj dedičský podiel druhému rodičovi?

2. máj 2024

Ako by ste sa zachovali v tejto situácii? Rodičia nežili spolu dobre, nehospodárili finančne spolu, nezhodli sa na rozdelení majetku pred smrťou, jeden z nich zomrel. Prenechali by ste svoj dedičský podiel druhému žijúcemu rodičovi? Keď ten rodič to považuje za samozrejme a automatické? Rodič sa dedením podľa zákona cíti ukrivdený a považuje to za nespravodlivé, keďže on to budoval. Ako by ste reagovali? Sú tam určité výčitky svedomia či je dedenie podľa zákona predsa len voči druhému rodičovi spravodlivé…

tramtada31
3. máj 2024

@ahhola no malo by to taký vyznam, že by nebola tomu rodičovi ohrozená strecha nad hlavou. Predstav si, že máš dve deti, umrie ti manzel. V Ba v okrajovej casti má bezny dom hodnotu napr 700 tisic eur, jedno z detí zdedí podiel a bude žiadať súdne vysporiadanie. Kde zozenies ako 75 ročná babka 150 tisic, aby si mu vyplatila jeho zdedený podiel?

eeffka
3. máj 2024

@tramtada31 no lebo seniorovi fakt treba barak za 700tis 😱, dom by sa predal a z toho co by mne ako vdove ostalo by som si kupila byt. Naco chovat dom? Ked nema opateru chatra a na starobu je kvalita zivota byvania v byte neporovnatelna.
Ja mam 47,byt chalupu, az by sa manzel pominul chalupu takoj predam, sama zena starostlivost o nu nedam fyzicky.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
natiblaskova
3. máj 2024

Podľa toho aký by ssom s NK mala vzťah a pre istotu by som dala dožitie. Tak by to nemohol bez môjho vedomia predať

lonely66
Odpoveď bola odstránená
tramtada31
3. máj 2024

@eeffka ale veď 700tisicovy dom nemusi byt velky v Ba a nejaká 10 rocna novostavba nepotrebuje aj nejaké investície. A vidis, prečo by si dôchodca nemohol dozit vo svojom, kde má spomienky na manzela a kvôli detom by sa mal stahovat? Rodičia chcú napr v dome dozit, nechcu ist do paneláku, kde by ich rusili susedia. A čo sa týka starostlivosti o dom, v dnesnej dobe robotického vysávača, robotickej kosačky, robotického čistenia bazenu, umývačky, pracky, elektrického podlahového kurenia až tak majstra nepotrebujes na udrzbu a keď potrebujes, tak si ho Zavolas.

autor
3. máj 2024

Tak sa tu rozvírila poriadna debata na túto citlivú tému. Len zopakujem, že rodičia nežili spolu dobre a za života sa nezhodli na rozdelení a budúcnosti majetku. Hoci mám voči žijúcemu rodičovi výčitky, keby som sa vzdala dedičstva v jeho prospech, mala by som výčitky voči zosnulému rodičovi keďže som si istá že ten by s tým v žiadnom prípade nesúhlasil. Je to naozaj ťažká situácia a človek v podstate nevie čo má robiť. Každopádne keby nebol nátlak zo strany žijúceho rodiča na prepis na neho, ani by ma to nenapadlo. Viaceré ste sa pýtali že aký má na to dôvod….absolútne netušíme ani aký dôvod a ani aký má následne s majetkom zámer. Preto sme sa zhodli že sa dedičstva nevzdame, ale rodič sa cíti ukrivdený, berie to ako nejakú nespravodlivosť a zlé správanie od nás detí a mne je to ľúto a neviem čo si mám o tom myslieť 😔

autor
3. máj 2024

Navyše cítim že mám voči rodičom “dlh” za vzdelanie a podobne, proste že im niečo dĺžim. Bohužiaľ zosnulému rodičovi už to neviem vynahradiť. A voči žijúcemu sa citim ako nejaký zlodej. Celé zle…

alexis617
3. máj 2024

Netrap sa a neprepisuj svoj podiel na oca patrí tebe po mamine a hotovo nezaslúži si keď ako vravíš nežili v harmonickom vzťahu a hotovo nemáš mať najmenšie výčitky kóli tomu

sara07
3. máj 2024

@tramtada31 ale tu píšeme nevzdat sa podielu napr na dome ale nežiadat žiadne vyplatenie, žiadne zmeny, proste babka bude žit v tom byte ako doteraz ale čast menšia nebude jej
tu nik nepíše že by sa malo niečo vyplacat alebo menit

rakywanda
3. máj 2024

Z domu sme si nechali svoj podiel podľa zákona, peňazí na účtoch sme sa vzdali v prospech rodiča (a teda nebolo ich málo).

autor
3. máj 2024

@rakywanda a boli to ich spoločné alebo iba zosnulého rodiča?

rakywanda
3. máj 2024

Spoločné. Žijúci rodič a vlastne ani my, deti ,sme do dedičského konania ani netušili ich výšku.

liv1
3. máj 2024

Podla mna by dedit mali deti, az ked nieto oboch rodicov. Nie ze deti zdedia cast nehnutelnosti, ktoru ten rodic kupil, nadobudol, staral sa, platil, a potom si nahodou deti zacnu nieco narokovat atd. Napr. v USA je to tak, ze dedi najprv partner az potom deti. Ano je to riziko, ze druhy rodic to prehajdaka, ale riziko je aj ked deti napr podedia, nie su este dospele, maju spravcu majetku a potom ten co zdedi nemoze s tym vlastnym majetkom ani narabat tak ako sam chce

lienka.7
3. máj 2024

@liv1 ono by to bolo fajn, keby napr.platilo, ze po tom rodičovi by nasledne dedili v prípade jeho smrti potom vylucne deti. No stačí, aby sa tento rodic opat vydal ci oženil a už na ten majetok ma pravo aj no a manzelka/manžel, ktorý sa tiež o nič nemusel pričinit.

autor
3. máj 2024

@rakywanda no u nás to bolo inak, deti sme vedeli, žijúci rodič nevedel. A všetko to malo svoj dôvod a pôvod. Napriek tomu žijúci rodič chcel všetko.

autor
3. máj 2024

@lienka.7 aj tak je tam stále riziko darovania a to napr. úplne cudzej osobe, sekte, úžerníkom, podvodníkom….

lienka.7
3. máj 2024

Autorka, vždy to záleží od situácie... ja som zažila aj takú, ze muz zomrel, byt teda dedili manželka a 2 deti. Manželka chcela byť predať a kúpiť si malý domček na dedine na dozitie a deti od nej žiadali vyplatenie "ich" podielu! Pýtam sa akým právom? Oni ani centom neprispeli ale pýtať peniaze to ano.

autor
3. máj 2024

@lienka.7 áno, každá minca má 2 strany ale ja aspoň za seba žiadne vyplatenie žiadať nechcem

oliviabb
3. máj 2024

To Vam povedal notar? Nam notarka povedala, ze mame podiel vsetci, je to tak zo zakona. Opytala sa, ci s tym suhlasime a vec vyriesena. Nevzdala by som sa.

pieksamaki
3. máj 2024

Ja práve preto aké mam skúsenosti za života......by som neriešila nic mimo zákona.....raz je na to postup ....a práve preto ze netrie biedu zijuci rodič....by som nevidela dôvod niečo riešiť....ak by mal nedostatok tak by som prenechala....aj to je skôr otázne, či by som radšej nezabezpečíla lepšiu starobu....akoby si sami dokázali zaobstarať.....

liv1
3. máj 2024

@lienka.7 inak ano, plne suhlasim, takto by to malo byt

tramtada31
3. máj 2024

@sara07 ale môže to byt pre rodica riziko. Kde má istotu rodic, že za rok nebude dieťa žiadať vyplatenie, alebo nebude mat exekúciu a dom pôjde do dražby? Z tohto pohladu tie obavy rodica chapem

ahhola
3. máj 2024

@tramtada31 tazko najst rovnovahu v tomto, kde maju zase deti istotu, ze rodic nepadne do osidiel Smejdov a neprepise im aj oblicku? Snad by pomohla nejaka notarska plomba, ze rodic moze nakladat s majetkom len s okruhom zistenych dedicov.

tramtada31
3. máj 2024

@ahhola toto máš pravdu. Zrovna pred par mesiacmi riešil takyto pripad znamy, že jeho babka prepisala byt na niekoho, kto jej vozil obedy, nejaká rómska mafia. Ani im nepovedali, že umrela, lebo nechceli, aby došli na pohreb, pritom sa stretavali a tri týždne pred smrťou ju navštívili a oslavovali narodeniny, majú aj fotky a nepovedala im to, takze ju museli nejako zblbnut. Ak by boli podielnikmi deti, tak majú predkupné právo a rovnako by nevedela svoj podiel darovať/predat nikomu inému, ako podielnikom a blízkej rodine (dieťa, vnuk,..). Riešil to s katastrom a tuším aj predbeznym opatrením, aby nemohli nakladať s nehnuteľnosťou, aj som sa zabudla opytat, ako to dopadlo, ale jednalo sa o byt v hodnote 300tisic. Riziko je teda na oboch stranách.

lavender94
3. máj 2024

To je take… v rodine, kde su tie vzťahy normálne, sa vždy dá dohodnúť. A v takom prípade by predsa otcovi nemalo vadiť, že tam máš zákonný podiel. Nedá sa dať na dom ťarcha dožitia? Aby mal istotu, že ho nikto nechce pripraviť o bývanie? U nás v rodine sa takto dedilo už tri krát a nikto nikdy neriešil, že maju po zosnulom manželovi deti podiel na majetku. Pokiaľ su tie vzťahy v rodine zlé a otec sa cíti byť ukrivdený, v podstate by ta to nemuselo ani trápiť, pretože to vypovedá asi o jeho charaktere. Ale môže to byt aj naopak, že by si bola naozaj ta sviňa, čo ide len po prachoch. Ale to by si asi neriešila to, čo riešiš v tejto diskusii. Za mňa proste morálne pravo na tvoj podiel nemá.

ckocka
4. máj 2024

@lienka.7 Tým právom že im už časť bytu patrila. Zdedili ju, a dedenie nie je za zásluhy, dedíme majetok na ktorý sa nadrel niekto iný. Ak máš proti tomu výhradu svedomia, ty sama vždy možeš dedičstvo odmietnuť. Pohoršovať sa nad tým že niekto považuje to čo už zdedil za svoj majetok je nepochopenie zákona.

mk1111111111
4. máj 2024

Nezili dobre, hospodarili samostatne. Nicoho sa nevzdavajte, ziadne vecne bremeno, otca nevyhodite, nebudete chciet vyplatit, pocas jeho zivota. To mu musi stacit. Sama vies, ako to medzi nimi bolo, moze byt rad, ze zdedi cast penazi, co mu vlastne ani nepatrili. Nasetrila ich Tvoja mama pre vas- deti. Ze spolu v dome zili, aj ked uz dobre spolu nevychadzali, je pravda, ale tak to stari ludia robia, to neznamena, ze mu teraz ma vsetko patrit. Keby sa rozviedli, dom predali, mama by si kupila svoje, otec svoje a zdeli by ste to aj tak po mame len vy-deti.

cacianka
4. máj 2024

@lavender94 aká ťarcha dožitia ? Otec je vlastníkom svojej polovice a z druhej získal zákonný podiel po zosnulej podľa počtu dedičov. Čiže je väčšinový majiteľ, deti majú iba zlomky,

lavender94
4. máj 2024

@cacianka Áno, ja viem. Ale keď otcovi vadí, že deti maju tie zlomky, tak ma napadlo, či sa nedá spísať nejaká dohoda o tom, že s tým domom nebudú hýbať, kym on žije aby mal istotu ze mu zostane strecha nad hlavou