icon

Prerábanie bytu susedmi

28. apr 2022

Dobrý deň, verím, že mi pomôžete tu. Nad nami prerábajú dvaja manželia 4i byt. Trvá to už štvrtý deň, na nástenke žiaden oznam, bol sa opýtať muž, asi ako dlho budú(máme malé deti a keď začnú vŕtať hlavný panel, tak sa dieťa zľakne a silno plače) a teda keby som vedela odkedy dokedy bude trvať prerábka tak by som vzala deti a išla mimo bytu. Ja som sa snažila opýtať pani ale drzo odpovedala, že ona nevie. Vedeli by ste mi poradiť ako mám ďalej postupovať?

alenah31
28. apr 2022

Zákon neukladá žiadnu povinnosť oznamovať stavebné práce v byte voči susedom . Ale je to voči nim základný prejav slušnosti. A tiež prostriedok, ako si zbytočne nepokaziť vzťahy a uľahčiť si celý priebeh rekonštrukcie.
Sú stavebné práce, ktoré mi neukladajú ohlasovaciu povinnosť dokonca ani voči úradom a potom sú práce kde ohlasovaciu povinnosť mám - ale voči stavebnému úradu, nie voči susedom. Akurát som povinná dodržať nočný kľud a poriadok (čistotu) v spoločných priestoroch, ktorá vzniká pri mojej prerábke.
Jediné čo môžete urobiť je zistiť aké úpravy v byte robia a ak ide o úpravy podliehajúce ohláseniu na úrade - môžete ich nahlásiť nech preveria či majú povolenie. Neviem aké kompetencie má Váš domový správca - je možné v popise svojich práv má aj kontrolu takýchto povolení - skúste osloviť jeho.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
loldi2
28. apr 2022

Tak ako nemáš im v tom ako zabrániť. Pokiaľ budú dodržiavať nočný kľud a majú všetko ohlásené, tak to proste budete musieť len vydržať

petulda333
28. apr 2022

Nad nami prerabali takmer 4r vkuse. 5 majitelia. Tolko sa ich vystriedalo a kazdy prerabal. Kym dodrziavali bytovy poriadok,bolo to fajn. No jeden majitel 3m vkuse vrtal,buchal od 19-22:00 moj syn sa bal byt v byte a chcel z neho utiect. A na prosby,ze mame male dieta kt chodi spat okolo 20:30 mi povedal nech drzim picu. Nastastie sa rychlo spakoval

kvetinka75
28. apr 2022

tak nemusia nikomu nič oznamovať. Prerábajú počas dňa, nie v noci. Možno ani sami nevedia. Teraz je to aj s majstrami všelijako. Raz prídu, raz nie. Niečo sa odloží, niekto vypadne. My sme tiež prerábali a nevedeli sme v ktoré dni kedy majstri prídu. Lebo občas aj ochorel niekto. Raz prišli ráno po 8 hod. raz až po 10 hod. Nikto neprerába rád a predpokladám že to budú chcieť mať čím skôr z krku, tak už len vydržať.

nikpa
28. apr 2022

U nás takto sused vedľa prerábal 8 mesiacov, áno 8 mesiacov. Vrtal, búchal, prach, smrad, bordel. Máme dve malé deti, neexistovalo ich na obed doma uspať. To isté ako ty hovoríš, keď začali vŕtať tak obidvaja začali veľmi plakať. Opakovane som sa pýtala dokedy budú prerábať, vždy ma len zavádzali, že už končia. Nepomohli sme si nič, chodila som na obed s deťmi k rodičom, bolo to na hlavu.

nikanu
28. apr 2022

Prosím vás, ľuďom nevedia dopnúť niektoré základné veci ako to že po 22 je nočný kľud, viem o tom svoje, mala som ,,super" susedu ktorá práve vtedy začínala upratovať, Takže keď tak skúsiť natrafiť na niekoho iného z toho bytu a znova sa spýtať, predsa len by to mala byť aj slušnosť od nich keď máte deti no.

panelacikova
28. apr 2022

Neurobíš vôbec nič. Nemáš žiadne páky. Vedľa mňa prerába jedna mangalica byt, prerába ho už od januára, ešte stále to nie je úplne dokončené. všade prach, špina, bordel, kúsky kartónov, kúsky kadečoho, čo prenášali a vynášali a neviem čo... špinavý výťah, sokle, medziposchodia, schodište.... už som to urgovala u domovníka, vys... sa na to. pýtala som sa u správcu, jeho to nezaujíma, majiteľ si to má upratať. dala som oznam na nástenku, nepomohlo....
takže žijeme v špine (ja to po nej denne umývať fakt nemienim) už 3.mesiac a nemá to konca kraja. už som rezignovala. akurát odmietam robiť veci za ňu. ja som prerábala pred 5.rokmi, trvalo to dokopy (kompletka) 1,5 mesiaca a denne som zmyla našu chodbu a schodište až do pivnice (3 poschodia). ako fakt denne. a ona má problém hoc len raz za týždeň, nech aspoň na víkend je čisto. no a......nemôžem nič. nemám žiadne páky.

chadkroeger
28. apr 2022

u nas ked prerábali, museli sme to nahlásiť na bytove družstvo, riadne vylepiť oznam dole na viditelne miesto a bol tam aj predpokladany dátum ukončenia. Ciže ohlasovať to treba. A ak sa robia vacsie upravy, tak musia aj skolaudovať byt. My sme posúvali jednu stenu a museli nam to skolaudovať nanovo.

janickacrazy
28. apr 2022

Veď zober deti a chod k rodičom napr. Manžel ti dá hádam vedieť, keď práce prestanú. My sme mali takého suseda, čo furt dačo prerábal, celé roky. Tak sme si zvykli, že už sme to po čase ani nevnímali.

san_dra11
29. apr 2022

Neurobis nic, je to normalne, kazdy moze prerabat, ale teda mohli mat trochu slusnosti ak chcu mat dobre susedske vztahy. Tak pokial prerabaju cely byt, tak to bude na pol roka, mozno aj na rok a teda odist s detmi na tolko niekam prec to nie je sranda. Este mozno by som vyskusala sa raz ist opytat nejako dohodnut. Mozno mala len blby den.

autor
29. apr 2022

Dakujem. Včera večer som sa bola opýtať, tak boli na začiatku drzi ale nedalo mi, tak som sa opýtala, na dôvod ich správania ku mne. A potom už boli normálni🤷‍♀️

zuzuliennka1
29. apr 2022

“uz stvrty den”.. to je nic, nam sa prerabka z povodneho mesiaca natiahla na vyse 2mesiacov, lebo korona, tu vypadol jeden robotnik, tam dalsi, objednane veci bud hned nemali, alebo sa na ne cakalo, cakacie doby sa predlzili,.. pri prerabke s tym treba pocitat, nikto ti nepovie, kolko to potrva, akokolvek sa to rozplanuje a vymysli, prerabky vzdy trvaju dlhsie, vzdy.
pokial dodrziavaju nocny klud a domovy poriadok, musis to len vydrzat

raffaella
29. apr 2022

no my ideme za chvilu prerabat byt a tam sa idem robit uplne vsetko, vratane vysekavania bezpecnostnych zarubni, komplet vsetko. Samozrjeme vsetko bude ohlasene na urade, spravcovi aj susedom, bude sa dodrziavat domovy poriadok, cistota okolo bytu/vytahu, ale s hlukom a buchotom nic nenarobime. A to ze "uz 4 dni" - trochu ma to pobavilo, hoci viem ze si zufala. My ideme prerabat 1i byt a to ratame minimalne 3-4 intenzivne tyzdne. Zialbohu, hluk sa neda nijako eliminovat, majstri ked robia tak si daju pauzu ked pojdu na obed, ale nemozem a ani nebudem ziadat o prestavku 2 hodiny aby sme nerusili ostatnych. Vzdy, vzdy bude niekomu vadit hluk - inym moze vadit hluk mimo obedu, pridu z nocnej alebo idu na nocnu a chcu sa vyspat. Byvas v panelaku a nic ine ako akceptovat nutnu mieru hluku vo vymedzenom case nemozes. Ja som mala 2 male deti v 13poschodovom panelaku, vkuse niekto riesil nejaku prerabku. Ked bolo najhorsie mi deti spali vonku v kociku, mna ani nenapadlo ist niekoho ziadat aby prestal kvoli nam.