Priateľ berie antidepresíva
Potrebujem poradiť, názor ...čokoľvek...s priateľom som vo vzťahu 3 mesiace..ľúbime sa, teda dúfam 🙂 Včera sa mi zdôveril, že trpí depresiami a že už v minulosti bral antidepresíva. Z mojej strany môže čakať len oporu, to aj vie. Napísal mi, že váhal či mi to má vôbec povedať. Bola som na jednej strane rada, že sa mi zdôveril a odkryl ďalší kúsok seba ale na druhej strane sa o neho bojím. Jeho zmeny nálad som si už všimla, no pripisovala som to stresu z práce a veľa sa toho vysvetlilo...napr. som mu raz napísala pre mňa normálnu sms...ahoj ako sa máš? A vybehol na mňa ako na malé dieťa, že čo to má byť za otázku. Dnes bol u lekárky..antidep. nasadené a odporúčaná liečba
Bojím sa toho, že tie lieky ovplyvnia z časti aj jeho vzťah ku mne. Jediné čo teraz cítim je láska k nemu a strach...netuším čo vôbec môžem čakať...
dnes mi na to povedal že to môže trvať mesiace a až roky. Keď som sa ho spýtala či sa niečo zmenilo vo vzťahu ku mne, tak odpovedal nie. Zdôverujem sa tu, lebo najbližším priateľom nemôžem, poznajú ho a nechcem aby sa na neho pozerali inak.
tvojapusinka
Ahoj , tak co viem mozes od chlapa cakat /teraz ked to uz vies/ jeho vykyvy nalad 😖 ...ja mam tiez takého chlapa ...ked nema cigaretu no .....buzeruje vsetkych ,,,ale zvykla som si a lubim ho aky je :D
Musis byt silna a hlavne neopusti ho nech by akokolvek do teba krical...a bol nervn...teda.Ale ako pises tabletky mu pomozu ...bude kludny ,unaveny s tabletiek
len ich nesmie prestat , prerusit uzivat......
a on sam povie dokt.ze ci a citi uz lepsie / ale mal by aj tebe davat info/ teda pytaj sa ho ako sa citi ? jak keby si mala dieta ...
a nevyvolavaj hadky aby si ho nevyviedla z miery :D .bud kludna a bude aj on :d ..ona mu po mes.bude vypisovat coraz silnejsie lieky....
@lara30 ďakujem za rady...nedopisala somt am, že ma odporucanu psychoterapiu...to, žeby som ho mala ja nechať toho sa nebojím, skôr toho že kvoli depresiám bude chcieť ostať sám bezo mňa....raz sa ma pýtal, čo by som asi robila napr cez vianoce a silvester keby sme neboli spolu...už vtedy som sa ho pýtala či sa necíti vo vzťahu dobre že vôbec na také myslí
no a toto su tie jeho nalady ....vety ....
@tvojapusinka toto je ono bude mat rozne stavy a hlašky s ktorich budes zmetena ...bud v ohode :D ovedz mu ze ho lubis :D a nehaj tak neries viacej usmievaj sa
@tvojapusinka az ked ssa bude nie balit ...nehaj nech sa baliii...- to je tiez stav :D
ale az ked zabuchne dvere potom rieš a zdvover sa jednemu cloveku nech otom vie skym zijes musiš to povedat jednej osobe ....pre priad keby nieco....a maj stale kredit :D:D
ale bude dobre povedz mu ze nech je veselyyy, stastny a rozpravajte sa viacej to pomoze ...:D
@tvojapusinka a ja viem ze nema diagnozu ....ale ze len tak isiel k doktorke ze mu je zle a sa citi zle smutne...poznam to
😉 a ona mu predisala neurol, alebo neviem ake ...to je v ohode :D vies kolko ludi trpi dekou ?? len si to nepriznaju....pri strate prace atd.... 😉 😉
@tvojapusinka utekaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@lara30 mas takeho chlapa??? klobuk dole pred tebou - ale aj tak si neodpustim otazku - si matka tereza, alebo sa na nu hras???
nechapem, preco by mala utekat od muza, ktoreho lubi a ktory je ochotny bojovat so svojou chorobou, brat lieky a chodit na terapiu. Utekat treba od opilcov, tyranov, manipulatorov, vulgarnych muzov, ziarlivcov atd. - tym naozaj niet pomoci...
Mnohi ludia, ktori trpia depresiami, ci muzi ci zeny, su ludia vo svojom vnutri velmi citlivi a nemaju tendencie skodit svojmu partnerovi, skor sami sebe. Ale ak je dotycny ochotny na sebe pracovat, tak aj z depresii sa da vyjst a nemusia sa vratit, Podstatne je zistit ich pricinu a opora v partnerovi je pre takehoto cloveka az klucova...
@tvojapusinka ak budes vidiet, ze partner neberie lieky, nechodi na terapiu, ze to ide s nim dole vodou, tak vtedy zbytocne nevahaj a bal kufre! Ak vsak bude statocne bojovat a lubis ho, tak pri nom stoj a spolu to zvladnete!
@lara30 ďakujem ti, povzbudila si ma 🙂
@tvojapusinka môj manžel pred 2rokmi začal brať antidepresíva.nieje to lahké to mi ver ,ale ak ho naozaj miluješ asi si istá,že s ním chceš ostať tak sa to dá spoločnými silami zvládať.človek ktory depresiou netrpí,sa jednoducho nedokáže do toho vžiť.mnohé som považovala,ako nedostatok lásky ku mne z jeho strany,.až potom som vela vecí pochopila.mám pocit,že sa to snami bude vliecť velmi dlhu dobu,ale snažím sa ho spoznávať pomáhať mu aj ked mám niekedy obavy či to zvládnem.depresia nieje choroba na 2 či 3roky je to dlhodobéanikdy som si nemyslela,že je to tak ťažké ale milujem ho amodlím sa nech to prekonáme
@kaktusik007 jednoznačne vôbec nevieš očo ide,tak sa nemontuj ked sa nerozumieš
@ematko29 včera keď mi to povedal, tiež sa mi vyjasnili nejaké veci ... pretože som mala tiež pochybnosti o tom, že už ma nemá rád al chce vzťah ukončiť...napr. keď som mu povedala že ho ľúbim a on na to len ďakujem, alebo vôbec nič...posledné dni je aj smskovanie pomenej /niekedy sme aj 40 sms za deň napísali/ keď sme neboli spolu...ja ho veľmi ľúbim a chcem mu s tým pomôcť...držím palce aby si to aj naďalej zvládala s manželom...
chcem sa ešte spýtať...každý deň resp dlhé obdobie je "zlé" alebo sú aj dobré dni???
@ematko29 praveze ja velmi dobre viem o com pisem.... nanestastie... ☹
@tvojapusinka su aj dobre dni... su krasne dni... len po par rokoch spolocnej existencie si spravis tabulku a zistis, ze tie dni, ktore su krasne, vies spocitat na prstoch jednej ruky, a na spocitanie dni, ktore ta nicia, ti prsty nestacia, aj ked ratas v desiatkovej sustave.... 😖 ☹
@tvojapusinka chcem ta upokojit. antidepresiva dnes berie plno ludi, nie je to nic strasne. ide skôr o to, aku ma tvoj priatel diagnozu. AD sa totiz beru na viac ochoreni, od uzkostnych poruch, nespavost, cez lahsiu depresiu az po tazku depresiu.
to, ze sa tvoj priatel lieci znamena, ze by pri spravnej liecbe nemal mat priznaky ochorenia. ale az po urcitom case - zalieceni, ktore trva viac mesiacov.
urcite by si ho mala podporovat a byt mu oporou.
liecba moze mat aj nejake vedlajsie ucinky, napriklad mensi zaujem o sex a pod.
Hmm, dôverne to poznám. Pokiaľ sa jedná "len" o depresiu, veľmi by som sa nebála... je super, že si to priznal a chce sa liečiť. Z môjho pohľadu a mojich skúseností - keď je chorá hlava, nie je pre mňa rozdiel ako keď je choré brucho alebo ruka... nie je dôvod na rozchod atď... držte sa. Obaja.
@kaktusik007 ja som myslela,že nemáš skúsenosť,kedže si napísala,že utekáááj ado toho druhej,že či sa hrá na matku terezu,lebo si myslím,že ked niekoho lubiš tak na matku terezu sa nehráš ani nechceš zdrhnúť.
@kaktusik007 aty teraz so svojim partnerom si?alebo ako to zvladate?
@tvojapusinka
Ako ti pisala aj Filipal, su rozne psychicke poruchy, na ktore sa beru antidepresiva. Treba si ale uvedomit, ze pri akomkolvek type je to celozivotna porucha, ktora sa neda vyliecit, ale pri lieceni a psychoterapii sa obycajne da cloveku zabezpecit plnohodnotny zivot, s vacsimi - mensimi opakujucimi sa problematickymi fazami (zalezi od obtiaznosti a diagnozy).
Ak tvoj priatel "mava nalady", nebude to zrejme lahka liecba, ale celozivotna dlhorocna sucast jeho zivota, aj pri liecbe. Lahko sa ti moze stat, ze pri dolezitych udalostiach a rozhodovaniach vo vasom spolocnom zivote budes sama, on bude "nepouzitelny". Napr. pred akoukolvek udalostou sa moze stiahnut v poslednej chvili a nepojde s tebou nikam (niekoho svadba, oslava, ples, navsteva, vybavovanie nejakych veci, pomoc s dietatom, spolocna navsteva s dietatom u lekara... cokolvek).
Pises, ze ste s priatelom len tri mesiace vo vztahu. Dobre si vsetko zvaz, lahsie sa uteka z kratsieho konca, najma pokym nie je dieta. Teraz si zalubena, mas pocit, ze vsetky prekazky budes lahko zvladat, ale zivot s takymto clovekom nie je jednoduchy, problemom moze byt aj obycajny vikendovy pobyt niekde alebo navsteva u zubara... Neodradzam ta od vztahu, rozhodnutie je len na tebe, ale najdi si co najviac informacii o jeho type choroby, precitaj si odbornu literaturu, zivotne pribehy a pod... A este nieco, mnohe psychicke poruchy sa vekom, stresom, dedicnostou... "rozvijaju", to co povodne vyzeralo len ako jednoducha choroba sa moze rozvinut do viacerych diagnoz.
@lara30 😀 😀 😀 😀 zial, nie som.... a zial, mam na to aj papier 😀 😀 😀
@hradnapani mas pravdu !!! ta kaktusik007 nevie co je to lubit a pomohat svojej laske ked je chory :D
@tvojapusinka nemas zaco nato som tu lebo som a viem otom velmi vela :D nazivo 😉 😉 a ta kaktusik007 len zavidi ....asi sa vysrala na svojho chlapa ked mal len obyc.depresiu...
vsak to je pre kaktusik007 dobre utekat !!! pred problemom :D
@tvojapusinka snaz sa aby všetky dni boli dobre :D
@kaktusik007 ale si ,,,,v e-maily mojho chlapa co si my poslala a mna urazat nebudes !!!!!!
JOOOJ kaktusik007 ty trdielko :D 😉 😉 😉 mam ta rada :d mam rada taketo hubane . XIXI 😀 😀 😀 😀

@tvojapusinka čo by som dala za to keby moj bývalý /otec mojho dieťaťa/ reagoval ako tvoj priatel, teda išiel k lekárovi. Ak sa rozhodol tam ísť a berie lieky tak to znamená že si uvedomuje svoj problém a chce ho riešiť.Určite mu bud naďalej oporou ak vidíš vo vašom vzťahu budúcnosť, bude ťa potrebovať a určite to robí aj kvoli tebe a to je od chlapa dosť velká vec /lebo čo si budeme hovoriť, chlapské ego je niekedy silnejšie/