icon

Priateľ by chcel dieťa, no ja nie. Ako ďalej?

naty5510
15. aug 2019

Ahojte baby, nick mi požičala jedna známa, lebo ja už neviem kam sa obrátiť o radu a s rodinou nechcem, lebo viem aký by na to mali názor.
Ja som kariéristka, mám 35 rokov (snúbenec má 38), vždy som bola kariéristka a do vzťahu som išla s tým, že deti nechcem. Práve preto som snúbencovi kývla aj na zásnuby. Je mi s ním veľmi dobre a sme spolu už skoro 8 rokov. Takže nejde o žiadnu piatkovú lásku.
V poslednej dobe ale začal vyťahovať tému rodiny, na ktorú som na vždy odvetila, že si kúpime ďalšie zvieratko. Nakoniec sme sa pohádali a potom sme sa o tom porozprávali ako normálni ľudia. On zmenil názor, deti chce... veľmi ma to prekvapilo a trochu ma to aj nahnevalo.
Dosť na mňa začal tlačiť, že nie som najmladšia a podobne, čo chápem. Som veľmi donre zabezpečená, s financiami problém nie je, lenže ja nemám pocit, že dieťa je to po čom túžim. Chápem, že som na stránke pre mamičky, ale hlavne sú všetky mamičky ženy a ja potrevujem počuť ženskú radu. . Kamarátky sú väčšinou bezdetné a ich reakcie boli nech ho nechám tak. Lenže ja ho ľúbim... mali sme mať v decembri tohto roka aj svadbu, no ja si nechcem vziať človeka, ktorému budem brániť v šťastí... myslíte si, že sa mám tváriť, že sa nič nedeje alebo ho nechať ísť?

ktochytavzite
16. aug 2019

@sylvia002111 no neskor dieta po 40 je asi dost nezodpovedne ci uz voci sebe alebo dietatu ,aj ked ma zmrazene vajcia,priroda asi sama vie,co robi.

rybkoava
16. aug 2019

@didaa áno, nemám rada keď na mňa niekto tlačí. U mužov sa príchodom dieťaťa nič nezmení, u nás žien všetko. On chcel mať dieťa skôr ja nie. Keď som po ňom zatúžila povedala som mu to. Ja hovorím veci na rovinu. Čo som mu mala sľubovať že potom alebo neskôr? Rovnako vedel od začiatku nášho vzťahu, že netúžim po veľkej svadbe ani po veľkej rodine. Ak túži mať muž viac deti, ale žena nie mali by sa o tom rozprávať na rovinu. Ja mám dieťa plánované. Prajem to zažiť každému páru 😊

codal
16. aug 2019

@naty5510 přeju ti hodně štěstí a věřím, že potkáš muže, který to bude cítit stejně jako ty! Před pár lety jsem potkala kluka, zamilovali jsme se do sebe, říkal mi, že na mě čekal celý život. Vím, že mě velmi miloval. Bylo mi s ním vážně hezky. Po pár měsících jsme se nějak dostali na téma děti a on mi řekl, že děti nikdy nechce. Bylo mu 34, takže bylo jasné, že už přeci jen není mladý ucho, který za pár let bude mluvit jinak. Zeptala jsem se ho,jestli je nějaká možnost, že by svůj názor změnil, protože já děti chci a on mi řekl, že určitě ví, že děti mít nikdy nechce. Bylo to smutné, oba jsme plakali, ale rozešli jsme se. Já jsem v té době věděla, že jsem ochotná různých kompromisů, že se klidně přestěhuji, kam bude chtít, že klidně obětuji svatbu, kterou taky nechtěl,ale děti pro mě byly prioritou. Abych to zkrátila, on dneska žije s krásnou ženou, která děti nechce. Mají dva psy, společně sportují na vysoké úrovni a oběma to vyhovuje. Našli se, mají stejnou představu o životě a jsou šťastní. Já jsem si zas našla chlapa, který děti chtěl, máme dvě nádherné dcery a jsme taky šťastní. S bývalým přítelem si občas napíšeme, jak se máme, přejeme si navzájem štěstí a víme, že to bylo správné, že jsme spolu nezůstali.

kakawah
16. aug 2019

Autorku obdivujem za jej úprimnosť. Vyjst s kožou na trh ze som karieristka a deti nemusím je fakt odvaha. Obdivujem ju za to aku ma pracu, pomaha tam kde to fakt treba, pomaha bratovi, lebo on sa tak dobre nema financne. Si fakt uzasna@naty5510. Ja poznam par manzelstiev kde sa rozhodli byt bez deti a nikdy som ich neodsudzovala za to a nemyslela si o nich ze su sebci. Kazdy nech si o svojom zivote rozhoduje sam. Inak keby si raz zatuzila po babatku tak sa da aj po 40-tke. Ja som mala 43r. Drzim ti prsty nech sa ti dari. Este ma napadlo aj moja sestra mi v isty cas finančné pomahala. Ona bola single a zarabala dost. Sama sa ponukla mi pomoct. A ty mas fakt srdce na pravom mieste

matildam
16. aug 2019

Často to býva tak, že kým je človek aktívny a sebestačný, veľa vecí mu nechýba. Poznám ľudí, ktorí až v starobe prišli na to, o čo vlastne prišli tým, že nemali deti (buď sa tak rozhodli, alebo to tak priniesli životné okolnosti). Aj v starobe sú mimoriadne aktívni, u ľudí obľúbení... ale to zamyslenie sa nad tým, čo tu po sebe zanechávam po všetkých tých rokoch a ten pocit, že rozhodnutia, ktoré dávno padli, sa už nedajú vrátiť späť, musí byť veľmi bolestivý. V starobe nikto na vašu kariéru spomínať nebude, bude tu kopa mladších schopných ľudí a vaša rodina, ktorú teraz finančne podporujete (čo je za týchto okolností naozaj úžasné), si vždy bude žiť v prvom rade svoj vlastný život...
Ide o to, kde sa vidíte o pár rokov, nielen teraz. Váš partner v tom asi začína mať jasno. Držím palce, aby sa vám túto situáciu podarilo vyriešiť.

salonka22
16. aug 2019

@fialka1318 napísala si to velmi pekne, ale popravde, myslim si, ze rodičia ziju v omyle, ze ich dieta bezhranicne miluje. možno male babo ok, ale laska deti k rodičom nie je nikdy bezhraničná a bezpodmienečna (taka jen laska rodicov k deťom) deti lubia rodičov za určitých okolnosti a podmienok.

salonka22
16. aug 2019

@judar toto moze povedat len niekto, pre koho je práca iba zarobkova činnosť. niektorych ludi robota napĺňa, robi ich stastnymi, citia sa v nej realizovaní, zažívajú proste nieco, s cim ty zjavne nemáš skusenost. a prepac, ale ak je zakladanie rodiny o "zachovani pokrvnej linie", to je ozaj dôvod za milion, preco mat deti omg. keby si povedala nieco o tom, ze deti su aj o odovzdavani lasky, ktoru mas v sebe, inej bytosti a snahe vychovat ju najlepsie ako sa da, tak OK, ale toto...

salonka22
16. aug 2019

@naty5510 ja ta chcem za kamosku :D

vilma7
17. aug 2019

@ktochytavzite "príroda asi sama vie čo robí"- veru vie, bez problémov som po 40.tke otehotnela a porodila dve zdravé detičky ;) , viem že to do tejto diskusie nepatrí, ale nedalo mi to nenapisat. Ospravedlňujem sa naty5510

mpg
17. aug 2019

@naty5510 Písala si, že si narodená v zn. Rak, ja sa už dlhodobo zaoberám astrológiou a porovnávala som si to so skutočnosťou, lebo som tiež dlhé roky pracovala a ľudmi a dokonca som si tým o nich vedela urobiť lepší obraz. V tomto období je zn. Rak ovplyvnené veľkými zmenami, keďže je veľa planét v zn. Kozorožca a vytvárajú na ľudí zo zn. Raka opozíciu, vtedy sa presne rieši už buď - alebo, ešte to dosť dlhý čas potrvá.

ktochytavzite
17. aug 2019

@vilma7 ved ano,ked je to prirodzene,aj moja babka v 42 svoje 10 dieta a kamaratkina mama v 40 dvojicky a v 44 este tuez 10 dieta ALE nemali zmrazene vajcia,ked to ide prirodzene ok ale NASILU???

lubka2510
17. aug 2019

@naty5510 drzim ti palce a nechapem naco ta tu kazdy presviedca o dietati ked jasne povies ze nechces ....poznam takych ludi co nechcu a je to naozaj lepsie ako z donutenia mat dieta....ako pomahas bratovi to klobuk dole to malokto dnes urobi... a prajem ti vsetko dobre v buducnosti

laila22
17. aug 2019

@mpg ja som tiež Rak a momentálne riešim zásadne veci v živote, tiež životné rozhodnutie..

derdia
17. aug 2019

No toto je otázka,ktorú musíte určite vyriešiť pred vstupom do manželstva....pretože naor.on to dieťa chce....ale ty ho budeš musieť nosiť 9 mesiacov, a porodiť ...zvládnuť šestonedelie...kojit,vstávať k nemu v noci....môže to byť tak,že pri pôrode sa doň zamilujes a povieš si,že si spravila najlepšiu vec v živote ...ale môže to byť aj inak...a ani jedna možnosť sa nedá zvrátiť...ja v tomto neviem radiť...ale napr.mam 1.5 ročne a 11.5 ročne dievčatá....a aj keby viem,že teraz by to bol chlapček momentálne som presvedčená,že nechcem tretie...a nepáčilo by sa mi,keby ma muž do toho núti...toto sú veci ktoré si treba premysliet,pretože ty budeš ťa ,ktoré bude mať naaaajvacsiu zodpovednosť...a už nikdy to nebude ako pred tým....nikdy...nikdy....nikdy...ani keď deti vyrastú a odídu...nikdy...pretože to už nebudeš ty...už budeš mama

0silvia0
17. aug 2019

@derdia nenapisala nahodou, ze sa uz rozisli? 🤨

karolinakr
17. aug 2019

@naty5510 no ked ucta a laska k rodicom pre teba znamena robit niekomu "sluhu" tak s takymto zmagorenym pristupom naozaj deti nemaj, lebo mat hlupych rodicov je horsie ako nemat ziadnych.A zasiala by si do nich len zas zle hodnoty, ktore by ony svojim egoizmom a namyslenostou rozsievali okolo seba takze nie.Dobre robis, ze ostavas sama.Spravne si sa roxhodla

alchemilkazltozelena
17. aug 2019

@naty5510 prirovnavat dieta k zvieratu - ze kupme si dalsie zvieratko je pre mna tak ubohe ze nemam slov, len som ostala cumiet co to pises ... to vypoveda o tebe, aky si clovek...

Cize tebe staci kariera volnost a peniaze... a ze nic po tebe neostane ta ocividne netrapi... dost povrchne

scorpionflower1
17. aug 2019

@alchemilkazltozelena Mozno ma dôlezitu pracu a tam nieco po nej ostane. Dieta nie je pre kazdeho zmysel zivota, na tom nie je nic zle. Zle je, keby dieta ma a je mu zlou matkoi. Takto nikomu neublizuje, tak neviem preco ju sudis.

alchemilkazltozelena
17. aug 2019

@scorpionflower1 lebo prirovnala zviera k dietatu... a takych co si urobili z macky alebo psa dieta je mnoho, ked to vidim, mam dost 😵

leskovael
17. aug 2019

Rozišla by som sa. Ak ty dieťa nechceš a on áno je to vec ktorú si on nerozmysli, ak uz túžba po rodine je, tak sa bude len zväčšovať.... U teba je otázne ci niekedy dieťa budeš chcieť mať. Ale ak vieš že nie, bolo by sebecké zostať s nim, môže vám byť spolu dobre-ale to je teraz- toto je veľmi rozdielna vec aby ste mohli spolu byť a skôr či neskôr by to skončilo podľa mna.. Ty nemôžeš vyčítať jemu že po rokoch po dieťatku túži, tak isto ani on nemôže nanútiť tebe aby si ho chcela tiež. Tu je jediné riedenie ukončiť to, aj ked to pôjde ťažko, ale podľa mna vám iné nezostáva.

leskovael
17. aug 2019

@alchemilkazltozelena prečo ju súdiš? Ved každý má pravo na svoje rozhodnutie, kto povedal ze ak niekto dieťa nechce je povrchný človek? Každý nech robí tak ako uzná za vhodne. Niekto ma 4-5 deti a niekto nechce žiadne. Ani jedno ani druhe nieje zle a ty nemáš právo niekoho súdiť... Aspoň o tom rozmýšľa a zamýšľa sa kym nieje neskoro, nie ako podaktore co potom deti - pekne povedané - odložia alebo ich ani nechcú "ale uz maju tak co" a potom su to aj také matky....

barbellka
17. aug 2019

@leskovael uz sa rozisli

lagata
17. aug 2019

Baby kaslite na to, autorka to ma uz v hlave ujasnene. Je zbytocne tuto temu dalej rozoberat a rypat sa v nej 🙂

lija22
17. aug 2019

@naty5510 ale mama by si bola dobra 🌷skoda

eliska13
17. aug 2019

@ktochytavzite prečo si to myslíš?videla som štatistiku ako enormne stúpol počet pôrodov 38-43 r ...lekár hovoril, že to, čo bola voľakedy 35 taký zlom teraz je to po 40 tke.Jednoducho ženy rodia neskor

alazala
18. aug 2019

@naty5510 podľa toho, čo si tu popísala - to možno ani nie je o dieťati.Mne nejak nesedí k tebe ten tvoj priateľ. Ty si úspešná, sebavedomá, vieš čo chceš. On podľa všetkého nie je moc úspešný v práci, depresie... Z toho podľa mňa u neho vyšla aj tá túžba po dieťati - akoby ťa chcel uzemniť, usadiť, viac stiahnuť k sebe, rozumieš? Ospravedlňujem sa ti, že sa ti do toho takto hovorím. Mám ale podobnú skúsenosť dokonca dvomi mužmi - tiež som zarábala výrazne viac, všetko som zariadovala, riešila.. Zle to skončilo. Môj názor je - tohto priateľa nechaj ísť a nájdi si seberovného.

maciatkolulu
18. aug 2019

@alazala už nechala😂😂😂

simca06022011
18. aug 2019

Muž v priebehu 8 rokov zmenil názor na deti a je to normalne. Koľko mladých 30tnikov o dieťati nechce ani počuť... Tvoje dôvody: tvoja lepšia práca, rodina a priatelia co rataju centy, riešia dovolenky..... to sú hlúposti. Mám kamosku čo zarobí 3x toľko ako partner. Nemali s tým problém, dve deti za sebou a vrátila sa skôr do práce, on mal voľnejšie tak riešil choroby a vybavovačky, lietacky podľa potreby sám. Ja som z domu odpracovala celú md, časť re, dcéra išla do súkromných jaslí... Čiže z takýchto veci nemusíš mať strach. Ty musíš detto pozerať na seba, nie na svoju rodinu, brata ale na partnera. Až potom zvyšok. Ak by ste sa dieťati zhodli nakoniec, rodina by ti musela akceptovať. Pri rozhodovaní sa ruad svojimi pocitmi či chces byť mama a či vôbec nie, ine "prekážky" ani nerieš.... Tiež sme to naťahovali s dieťaťom, a teraz už mu to prúde neskoro mať ďalšie... Bohužiaľ.

derdia
18. aug 2019

Ja napíšem ešte jedno aj keď táto téma je už uzavretá....mať dieťa je potreba zvnútra...a bez nej je to ťažké sa oň starať...starať sa je ťažké aj keď ho nesmierne miluješ...

sterea
18. aug 2019

Ahoj, nečítala som všetky predchádzajúce odpovede, tak sa dopredu ospravedňujem. Napíšem vlastnú skúsenosť. Ja som po deťoch veeeeeeľmi túžila už ako dieťa. Bola som tou myšlienkou priam posadnutá, úprimne si neviem predstaviť, že by som deti nemala. Samozrejme zákon schválnosti funguje dokonale. Našla som si partnera, ktorý deti nechcel. Po rokoch vzťahu, keď som sa rozhodla mať dieťa, povedal rázne NIE. Pár rokov sme sa doťahovali a stále tvrdil že dieťa nechce. S dieťatom súhlasil až v momente, keď pochopil, že naozaj odídem zo vzťahu, pretože dieťa bolo premňa dôležité. A ako to už chodí čo veľmi nechceš dostaneš dvojnásobne 🙂 , takže máme rovno dvojičky 🙂 . Muž ich má veľmi rád. Keď sú na prázdninách u starých rodičov , tak mu chýbajú viac ako mne 🙂. Tomu zarytému chlapovi , čo o deťoch nechcel ani počuť 🙂. Moja sestra bola pravý opak mňa. Ona tiež o deťoch nechcela ani počuť, nemala k nim vzťah, obmedzovali ju, mala svojich psov, prácu a bola spokojná. Nakoniec sa s priateľom po 16 rokoch rozišla, našla si priateľa a po krtkej známosti otehotnela. Prvé dieťa mala v 39. Teraz majú deti 2 🙂 a myslím, že je naozaj šťastná a neľutuje to. Tým chcem povedať len to, že to, že nemáš túžbu mať vlastné deti je v poriadku. Ale v momente, keď to vlastné dieťa budeš držať v rukách, všetky tvoje predstavy o tom ako by ti bolo dobre bez dieťaťa pôjdu preč . Po pol roku sa môžeš vrátiť späť do práce a na rodičovskú môže nastúpiť priateľ, v dnešnej dobe ťa za to nikto neodsúdi, alebo môžeš dať dieťa do jasličiek. Dieťa posunie vzťah na vyššiu úroveň. Nechcem ťa presviedčať aby si dieťa za každú cenu mala, ale ak máš priateľa úprimne rada, možno by si mohla trošku ustúpiť a vyjsť mu v ústrety. Veď nemusíte mať veľa detí. A jedno dieťa, zas až tak do peňazí nejde. A čo a týka obmedzovania, máš súrodencov, rodičov, svokrovcov, určite ti dieťa radi postrážia a vy sa budete môcť ísť zabaviť, alebo ísť na dovolenku bez dieťaťa, sami ako za "starých" čias 🙂. Písala si, že máš priateľa úprimne rada, že si dobre rozumiete. Váž si to!!!! Lebo nájsť priateľa/manžela, ktorý by ti vyhovoval a s ktorým by si si rozumela v dnešnej dobe nieje vôbec ľahké. Život je bohužiaľ o kompromisoch.