Priateľ by chcel dieťa, no ja nie. Ako ďalej?
Ahojte baby, nick mi požičala jedna známa, lebo ja už neviem kam sa obrátiť o radu a s rodinou nechcem, lebo viem aký by na to mali názor.
Ja som kariéristka, mám 35 rokov (snúbenec má 38), vždy som bola kariéristka a do vzťahu som išla s tým, že deti nechcem. Práve preto som snúbencovi kývla aj na zásnuby. Je mi s ním veľmi dobre a sme spolu už skoro 8 rokov. Takže nejde o žiadnu piatkovú lásku.
V poslednej dobe ale začal vyťahovať tému rodiny, na ktorú som na vždy odvetila, že si kúpime ďalšie zvieratko. Nakoniec sme sa pohádali a potom sme sa o tom porozprávali ako normálni ľudia. On zmenil názor, deti chce... veľmi ma to prekvapilo a trochu ma to aj nahnevalo.
Dosť na mňa začal tlačiť, že nie som najmladšia a podobne, čo chápem. Som veľmi donre zabezpečená, s financiami problém nie je, lenže ja nemám pocit, že dieťa je to po čom túžim. Chápem, že som na stránke pre mamičky, ale hlavne sú všetky mamičky ženy a ja potrevujem počuť ženskú radu. . Kamarátky sú väčšinou bezdetné a ich reakcie boli nech ho nechám tak. Lenže ja ho ľúbim... mali sme mať v decembri tohto roka aj svadbu, no ja si nechcem vziať človeka, ktorému budem brániť v šťastí... myslíte si, že sa mám tváriť, že sa nič nedeje alebo ho nechať ísť?
@eliska13 ano ale svtym suvisicaj vela komplikacii a rizikovych tehu.Ked otehotnie zena v tom veku prirodzebe ok ale umelo uz nieje ok,lebo asi pre tu zenu uz je neskiri,inak by to dala prirodzene.A vzd mas riziko rodit neskor aj kvolu komplikaciam a aj kvoli plodnosti
@sterea písala, že sa rozišla a nie je všetko tak ako píšeš... Mam tri deti a veľmi dobre viem😉co a ako. Ak sa raz niekto aktuálne necíti na drzanie"uzlicka stastia"tak sa na to necíti a kompromis nie je riešenie... Rovnako nie každému pomáha rodina a blízki a to ze dieťa posunie vzťah na vyššiu úroveň nie je vždy pravda. Dieťa vzťah skôr skúša a to riadne a keď by bolo splodene len na základe kompromisu, tak to vôbec nemusí dopadnúť fajn😉
@maciatkolulu Ahoj, plne s tebou súhlasím, že dieťa vzťah skúša. Vo vzťahoch kde je "problém", dieťa daný "problém" zvýrazní, dieťa vzťah určite nezachráni. Ja som len chcela povedať, že existujú prípady kde jeden vo vzťahu dieťa nechcel a nakoniec sa vo výchove a v deťoch "našiel". Ona povedala, že si s priateľom rozumejú, majú sa aj po rokoch radi, čo je v dnešnej dobe vzácnosť. Len som chcela aby sa pisateľka zamyslela nad tým o čo by mohla prísť. Že raz možno na ňu príde potreba mať deti, len ten nový priateľ už nebude ten "ideálny". Rozhodnutie je na nej, ja ju presviedčať nechcem . A čo sa týka rodiny, veď im pomáha, podľa toho čo píše, majú ju radi, predpokladám že nebudú mať problém jej raz jej starostlivosť o nich vrátiť napr. tým, že jej postrážia dieťa. Ak je pisateľka presvedčená , že dieťa v žiadnom prípade nechce, tak radšej nech do toho nejde. Ale vychádzam z toho, že keď založila túto diskusiu asi nemá v tom 100% jasno.
@sterea ona je uz rozidena a v dalsej teme opisala svoju a aj bratovu lasku....
@maciatkolulu a ktorá je to diskusia?????dik☺️
Ja sa len normálne čudujem ako ju tu prehovárate niektore na dieťa....všemožne a velijako...prepája Jána...veď dieťa je zodpovednosť ako hovado...zato,že to niektoré tak neberiete to je už o vás....napr.podaktore nemáte ani na jedenie....bývate v sociálnych bytoch a máte po tri deti...to je hanba ako hovado....že nemáte ani kde bývať,ani čo jesť a ani robotu..tak aspoň decko mať aby aspoň do tých 3 rokov dával štát zadarmo 240 eur,či koľko to je presne....vobec vás nezaujíma,že dieťa treba aj vychovať a že tým,že ide do škôlky výchova nekončí...nie mať dieťa nie je srandicka na pár rôčkov....ja vravim min.do 25 môj muž že na celý život...k dieťaťu a rozhodnutiu mať dieťa treba pristupovať zodpovedne...a keď nemám veľa peňazí tak mám dieťa jedno a žijeme spokojné a mame ako tak na všetko ...ako mať deciek kopu a žiť v jednoizbaku...a nemať na nič....to je akože čo za život???a keď nechce deti nech ich nemá....ja som rada,že ich mám....lebo som ich veeelmi chcela a predsa som niekedy na pokraji zrútenia a mám chuť si to hodiť...ale zase sa ráno zobudím a je nový deň...a viem,že tie zle a unavené chvíle pominú a bude dobre...ale toto sa dá zvládnuť len a len s láskou nesmiernou v srdci k dieťaťu a nie bez nej....a starať sa bude vždy len a len matka...až kým neumrie...
Ja keď čítam tie komenty, tak neverím, že žijeme na rovnaké planéte 🤦♀️ bože ľudia, je nás tu takmer 8 miliárd!!!!! Už netreba ani jediného človeka navyše, ktorý sa narodí nechcene alebo z povinnosti. Ani jediného. Ja to vnímam tak, že pri stave, v akom sa naša planéta nachádza (teda, to, čo odovzdavame ďalším generáciám na život) je potrebné splniť 2 základné predpoklady na to, aby sa daný pár mohol rozmnožovať - 1. úprimne túžiť po dieťati. Mať v sebe tú túžbu, že áno, chceme dieťa, chceme z neho vychovať dobrého a slušného človeka, prínosného pre spoločnosť, ktorý tiež prispeje k tomu, aby život ďalších generácií bol udržateľný a šťastný.
2. Mať na to zázemie a finančné prostriedky. Ako, nech sa na mňa nikto nehnevá, ale na pokraji biedy si narobiť deti a potom vyplakavat a prosiť o pomoc... Keď niekto nemá rozum a peniaze na to, aby si kúpil kondómy za 3€, tak rozhodne nemá ani rozum ani peniaze na to, aby sa staral o dieťa. A je to mega nezodpovednosť. Akože, vychovávať dieťa v úplnej chudobe, že musíme žobrať od ľudí naokolo? Spoliehať sa len na podporu štátu, rodiny? K čomu vedie taký príklad tie deti? Akurát k maximálnej nezodpovednosti. Takže z môjho pohľadu - keď deti vyslovene nechcem a/alebo na ne nemám, tak ich nemám. Trpia tým hlavne tie deti a oni sa na svet nepýtali.
@naty5510
Úplne nerelevantne kecy od precitlivenych mamiciek - ako by ta to malé klbocko zmenilo, voňavý uzlicek lásky (toto sú také vyjadrenia preboha... Ja sama o pár týždňov rodim, ale takto sa teda o dieťati nevyjadrujem. Je to dieťa, je to zodpovednosť, je to malý bezbranny človek, ktorý si bude vyžadovať moju maximálnu pozornosť a starostlivosť, pričom moje potreby budú musieť byť potlačené do úzadia- ale ja som si to vybrala, dovrovolne a vedome. Nie je to žiadne klbôčko ani uzliček ani ňuňuliatko, chrobacenko, cukricatko ani nič podobné... Tak sa môžem vyjadriť možno o plysakovi. Je to ľudské mláďa, dieťa, ktoré je absolútne odkázané na svojich rodičov, v prvých týždňoch života na svoju matku, čo je pre matku vyčerpávajúce, ale keďže sa rozhodla mat dieťa, tak si uvedomuje, že je to nevyhnutné a potrebné)
Mať dieťa z ľútosti, donútenia alebo pre hocijaký iný dôvod ako ten, že po dieťati túžim a chcem pre spoločnosť vychovať hodnotného človeka je maximálna blbosť. Dieťa je skúškou vzťahu, žiadny vzťah v kríze ešte dieťa nezachránilo, vždy sa to po narodení dieťaťa iba zhorší, lebo obaja rodičia potrebujú čas na aklimatizáciu, plus dieťa nemá ešte režim, rodičia nevedia co s nim, obaja sú často frustrovani, vyčerpaní, nahnevaní.... Je to úloha pre tých, ktorí sú rozhodnutí, že to naozaj chcú podstúpiť.
Dieťa nie je povinnosť ani žiadna výsada ako u šľachticov. Je to najmä zodpovednosť. A áno, tehotenstvom a pôrodom sa celý tvoj život zmení, všetko bude zrazu iné ako dovtedy.
Ty si jedna rozumná, uvedomelá žena, ktorá vie, že dieťa nechce. Je to v poriadku!!! Hlavne sa doňho nenechaj natlačiť a snaž sa robiť tak, aby si náhodne neotehotnela. Ver mi, že keď máš zlé tehotenstvo, tak depresivne stavy chytíš aj napriek tomu, že si dieťa veľmi chcela. Neviem si ani predstaviť to prežívanie žien, ktoré deti nechceli a musia znášať tehotenstvo. Veď to je týranie pre tú ženu. Jasne, niektoré ani nevedia, že sú tehotné a potom, keď porodia, tak sa u nich prejavia materinske city a dieťa majú rady. Ale sú mnohé také, ktoré dieťa považujú za príťaž, v pol roku ho supnu do jasiel, ráno ho tam dajú, večer vyzdvihnú a nemajú oňho záujem. Nech si nikto naivne nemysli, že tá matka ho ma rada a ze to dieťa je šťastné. Na čo prišlo na svet, keď ho ani rodičia nemajú radi? Len preto, aby bolo ďalším poznačeným človekom s psychickými problémami?
Dnes netreba naozaj deti produkovať. Je nás dosť. Treba si rozhodnutie mať dieťa premyslieť.
Ty v tom máš jasno, tvoj snúbenec asi nie - lebo ver mi, že toto nie je rozhodnutie ako poďme si kúpiť andulku... Takže dokop ho do riadneho rozhovoru. Ak sa nezhodnete a bude trvať na dieťati, tak svadbu zruš. Toto je tak dôležitá informácia vo vzťahu, v manželstve... Na tom veľa vecí stojí a padá. Je lepšie rozísť sa v dobrom ešte pred svadbou ako sa ťahať po súdoch a vyrábať jeden druhému žiaľ.
Držím ti palce, aby si to vyriešila v pokoji a k vseobecnej spokojnosti
@elementissa naco tie prednasky, ved ona to ma davno vyriesene🤦♀️, uz to tu bolo viackrat spomenute...
@sylvia002111 ja nechápem len jedno načo majú 40tnicmy dieťa???staré ženy,ktoré už sú dávno staré a každý to vie...len oni sa tvária,že nie...40tnicka má behať s mužom na motorke, užívať si život bláznivý sa ,piecť ,hackovat a nie mať decko na ktoré je stará a keď bude mať decko 20 tak bude mať 60...ak sa dožije..no nádhera...
@derdia a na motorku staré nie su😂😂😂
Chcela som po edat teda napísať,že sú staré na dieťa...na nič iné nie.....
@derdia ze stare zeny, ktore su uz davno stare a kazdy to vie 😂🤪 To je dobreee... predpokladam ze mas 25 maximalne, tvoja mama ma nieco po styridsiatke, preto tento postoj. Ale prezradim ti, ked budes mat 40, budes sa citit mlado, neviem ci budes aj tak vyzerat, ale stara sa rozhodne este citit nebudes🤦♀️
@naty5510 tak pošleš muža na materskú 😁
@derdia panebože koľko máš do 30 tky? Pretože taketo názory som mala aj ja, to som mala tak 25. Čim budeš staršia pohľad sa ti bude meniť, zvĺašt keď tá zastihnú ťažké alebo nečakane udalosti. 40 tnička nie je síce super vek na dieťa ale rozhodne naň nie je stará, 45 už skôr ano. 50 tnička je stará.
@derdia
Hluposti pises. Si nevyzreta a vyjadrujes sa k niecomu, co nevies precitit. Ked budes mat 40, potom sa vyjadruj. Dnes je vsetko posunute, zeny sa neskor vydavaju, neskor rodia ... dnesne 40-45 v klude strcia do vrecka 30tky v skusenostiach, nazoroch, vitalite, akcnosti, zodpovednosti ... a casto maju aj lepsiu postavu, su krajsie a prirodzenejsie ...
Svojim spôsobom aj súhlasím s @derdia. Tiež mi ťahá na 40 tku a myslím ze už som na malé babetko stará. Predsa len nočné vstavanie zvládne skôr 20 tnicka, aj celkovo v mladom veku je žena menej úzkostliva a myslím ze aj pubertiaka zvládne skôr v tej 40 tke ako v 60 tke.
Ale okrem deti sa ja osobne cítim ako píše @0silvia0, mlado, super, v najlepšom veku ci už psychicky alebo fyzicky. Len keď si to porovnám s 20 tkou vtedy som nemusela spat aj celý víkend, teraz cítim každé ponocovanie a dospavam to týždeň. Aj co poznám ženy ktoré mali jedno dieťa za mlada a druhe po 35 ké tak vraveli ze to tehotenstvo aj malé babetko bolo oveľa ľahšie zvládnuť v mladom veku..
Tým sa samozrejme nechcem dotknúť starších mamiciek
@lujza123 no ja som mala prvé dieťa 20 a posledné v 43 rokoch . Medzi tým ešte nejaké kúsky. V 43 rokoch cítim menšiu trpezlivosť ako skôr únavu , ale to je možno tým že behám a športujem , celkovo pracujem na svojom zdraví na max. Rozhodne neháčkujem a neštrikujem , nenosím na hlave šatku ..., dokonca nevláčim ani maternicu za sebou , pravidelný menzes by mi mohli závidieť mnohé 30 tničky .
Na synovej stužkovej , chcem byť zdravá , upravená 6o tnička, bez bombarďákov , fúzami pod nosom , chlpatými nohami a to nemusím byť teda 40 +.
@derdia viac ako 30 nemáš. Myslím že si niekde písala že 29.
Vyjadruješ sa k niečomu o čom nemáš ani potuchu , čo ti nezazlievam , lebo tento názor som mala aj ja. Ja si zas s odstupom času myslím že sa človek nemá takto vyjadrovať k niečomu čo neprežil .
A prečo majú 40 tničky deti ... lebo chcú , lebo sa im pritrafí , lebo doteraz nestretli správneho partnera alebo si našli bezdetného partnera. A je im úplne jedno že si nejaká 30 tnička myslí že sú staré, takéto mlaďuchy oni neriešia.
@derdia píšeš bludy, ja som mala tiež tretie dieťa v 39 rokoch a stará si rozhodne nepripadám a vieš čo? moje tretie tehotenstvo bolo úplne bezproblémové a najlepšie zo všetkých, takisto porod v pohode aj zotavenie, aj sestričky sa čudovali, že behám ako srna po cisárskom, nie som vôbec úzkostlivá na dieťa, skor naopak, užívam si ho a neriešim každú blbosť a vyzerám mlado, dieťa ťa práveže omladí, lebo musíš za ním behať a nemožem furt ležať na gauči ako zdochlina
@naty5510 tak je to dobre pre vsetkych ze sa rozhodol odist. A ked ta poziadal o auto tak aspon vidiš preco Ta tak miloval. Moja rada -hladaj priatela v tvojej profesii idealne o 10r starsi (co uz nebude menit nazor na otazku -deti) popripade rozvedeny tiez workaholic co uz deti mà. Lebo ked ich nechces netužiš po nich nasilu nic nie je dobre. Vzdy mozes najst vztah a lasku aj manzelstvo v ktorom nebude žiadne tvoje biologicke dieta. A v starobe ti Mozno nebude treba ku stastiu vela prachov mozno ti bude stačit maly domcek na samote a pestovanie kvetin. Aj sama bez deti ci muža lebo štastie je stav mysle. ( pri tom ako žije tvoj brat a nasledky za ktore platiš ty sa vobec nečudujem ze nechceš mat deti.)