Priateľ chce, aby som varila a upratovala
Chcem poznať váš názor na takúto vec ,mám priateľa sme spolu 10 mesiacov ,pracuje v zahraničí a stále keď je doma tak príde na pár dní alebo mesiac ku mne ,lebo ja som v podnájme , som rada keď spolu sem-tam varíme alebo upratujeme ale celkovo z jeho názorovo mám pocit že on stále by chcel aby žena len upratovala a varila ,mňa práveže upratovanie baví ale varenie z duše nemám rada,musím sa stále premáhať ale viem variť aspoň základné veci a proste preto sa trochu bojím bývať v budúcnosti s ním že ma bude stále nútiť variť aj keď ja nemám problém sama navariť ale nemám rada keď ma do toho núti a ďalšia vec pokiaľ spolu nebývame nevidím dôvod mu stále vyvárať a tak 😁 aj keď je to bežná činnosť čo by mala žena ovládať ale keďže to nemám rada tak neviem ako to vezmem v budúcnosti 😁 ja zas som typ človeka čo si rada objedna jedlo a robím radšej iné veci ako upratovanie a tak.
@majlo1234 hahaah sifony aj my dosť ignorujeme 😝, ináč pravda...žena robí poväčšinou aj tak o trochu viac, nehovorím za všetkých ale podľa mňa takého bežného muža veľa vecí ani len nenapadne, že treba umyť, napr. tá guma v pračke kde sa hromadia chlpy a žmolky atď, keď som to ukázala manželovi tak on ani netušil že také niečo existuje 😂 😂 😂
ja si v manželstve skôr cením to, že niečo vieme spraviť alebo pretrpieť spolu, a nie že proste on na mňa niečo hodí čo on nemá rád a ja to mám pretrpieť pretože ho ľúbim...to neveští nič dobré.
A ináč sa mi zdá, že ešte stále strašne veľa žien považuje za nutné sa "starať o svojho manžela" v zmysle "má navarané, má upratané, má vyžehlené", ale čudujú sa prečo ich podvádzajú, prečo ich ignorujú, prečo im nepomáhajú a manželstvo ide dolu vodou, šak ak to je jediné čo ponúkajú tak neni o čom. To isté pri mužoch... "zarába dosť? nosí domov peniaze?" ako keby to bolo prvoradé...tak by to podľa mňa nemalo byť... ale aspoň sa to pomaly zlepšuje 🍀
samozrejme že tým nemyslím, že žena nemá variť alebo upratovať atď, len to že sa pár musí dohodnúť kto čo bude robiť a obidve strany majú byť spokojné 😀
Tak je rozdiel ci variť musíš, pretože nemáte možnosť sa napríklad stravovať v práci a mate deti. Alebo sa stravuje té v práci, či restike a deti nemáte. Ja osobne si neviem predstaviť, že by ma žel keď príde domov musel ešte varit. Pracuje na stavbe, čiže jed sa, dá, na obed príde domov a ešte aj večera musí byť. 😀 Čiže každý deň som v kuchyni. Proste musím.
varenie nie je bezna cinnost, co by mala zena ovladat. varenie je bezna cinnost, ktoru by mal ovladat kazdy samostatny dospely jedinec.
nie je v poriadku byt vo vztahu s niekym, kto Ta do niecoho nuti. ked chces varit, var. ked varit nechces, tak nech navari on.
ale keby ma niekto do varenia nutil, ked ja nemusim a nechce sa mi, tak by som sa velmi ostro ohradila.
ja som ale v tomto velmi liberalna a neuznavam rodovy stereotyp. mam troch synov a odmala ich vediem k tomu, aby boli samostatni, ziadne take, ze maminka okolo nich bude skakat. vedia velmi dobre, ze ked im urobim napr desiatu do skoly, tak to je laskavost z mojej strany, nie povinnost. ked nezjedia, tak si potom robia desiatu niekolko dni sami.
dufam, ze mi raz moje buduce nevesty budu vdacne 😀
@ivetta1234 jasné, je to tak, ako píšeš. Ak je vo vzťahu úcta a taká všeobecná vďačnosť, tak sa tým vlastne ani netreba zaoberať. Ja sa vždy čudujem, keď prídem k rodičom a tam mama behá ako taká slúžka, nenormálne ma to rozčuľuje, vždy len skonštatujem, že keby sa otec nehanbil, tak si dá aj zadok utrieť. Ja som si povedala, že moja domácnosť takto fungovať nebude, bolo by to pre mňa ponižujúce, a preto som si hľadala partnera, ktorý je rovnako nastavený. A takýto model posúvame aj dcére, tak sa to hádam časom takto aj zo spoločnosti vykorení.
Kolko mate rokov prosim ta? Je to dost podstatna informacia. A potom si predstav z coho budete doma zit, nebodaj o 10r, ked budes mat deti? Proste to bude cinnost, ktoru sa skor ci neskor budes musiet naucit. Varenie a upraovanie nebude aktivita, tkoru budes robit "ked od teba bude niekto chciet",a le proste automaticky. Nazory, ze nie netreba varit ved su restauracie - su na figu, jedlo z restik je v 80_% predrazeny humus a to pisem ako niekto kto roky stravil jedenim v restauraciach, bezne obedy 20-30eur/denne a este aj vecere a vikendy atd, cize ziadne "menickove" par eurove jedla. Da sa to zvladnut, ale ked uz je rodina, clovek ktory nezje hocico, a porovna si "cenu a kvalitu", si navari... Detto obed detom v skole nestaci. Normalne jedavajucim detom urcite nie. Uz ked pridu zo skoly su hladní, nie to este dostat na veceru jogurt. To je tak olovrant, kym stihnem veceru pripravit. A ako tu si mozes precitat ide aj o vzor z rodiny, kto nejedaval domacu stravu v detstve, nechyba mu ani v dospelosti ( ? 🙂 ). samozrjeme ze moze navarit aj otecko, ale fakt je ze mama sa tomu casto nevyhne. Je proste viac doma.
Iste ak ma nazory ze zena ma iba varit a upratovat, tak to by som si s nim vydiskutovala. Ja osobne celkom nerozumiem napr. tomu, ze ti pride zo zahranicia a vy doma varite a upratujete? lebo my ked sme byvali oddelene, to bolo psledne co sa riesilo. Vacsinou ked sme vyliezli z postele, isli sme von, na veceru, na obed, vylet... by som ho vyhodila balkonom, keby po tyzdnoch co pride domov, chcel varit a urpatovat. Upratala som si cez tyzdne po praci a tak. Ak pride na chvilu samozrejme. AK na mesiac, nuz nech si upraec a navari kym som v praci :D Mozno ale on hlada "mamusu" co ho bude obskakovat, ALEBO proste ma rad domacu stravu a chce navarene,a k napr v praci zije z restauracii. To uz vy muite vediet.
V kazdom pripade, neboj sa, viac menej vsetky sme as varit naucili a nie kazdu to vzdy aj bavi :DD Mna to zacalo bavit az ked zacala dcera jest :D prisaham, kym som ju nemala, varila som velmi malo, zakladne veci.
Budeš mat deti a tým bude kto variť?
@simca06022011 mala som už dávno dávno jedného, čo mal takýto názor, že žena vlastne nemusí ani pracovať, len aby sa doma o všetko starala. no rýchlo sa naše cesty rozišli :D
@katarinka89 môže aj otec, nie? Či len ženy sa rodia s kuchárskou knihou pod pazuchou?
@miriamik77 ved ked mi donesie dostatok financii na moje ptoreby, kludne :D
@simca06022011 ja by som takto nefungovala ani náhodou. Upratovaním a varením doma si žena na dôchodok nezarobí a je finančne závislá od muža, čo nemôže rozumnej žene vyhovovať.
@soldi "varenie nie je bezna cinnost, co by mala zena ovladat. varenie je bezna cinnost, ktoru by mal ovladat kazdy samostatny dospely jedinec." sväta pravda 🙏
ináč prečo sem podaktoré ťaháte deti? 😀 tu vôbec nie je reč o deťoch, a ak aj kebyže má tak ich nenechá zomrieť od hladu či by už varila alebo nie, je plno spôsobov... tu ide o to že má pocit, že ju priateľ "núti" robiť veci ktoré nechce.
@mandzula a čo by si robila, ak by chodil na služobné cesty🙂kto by navaril pre deti?
Autorka pre každého je norma niečo iné.v tomto budete mať podľa mňa problém, keď už teraz máš pocit, že Ťa núti a očakáva to.Mozno vie ako ťažko zarobí peniaze je v zahraničí ..nie každému chutí menucko z reštaurácie..nehovoriac ako to ide do peňazí.U nás 2 menucka stoja 14 eur .budete musieť nájsť kompromis, ale asi sa mu nepáči, že nemáte deti asi času je dosť a možno si myslí, že si lenivá?Neviem veď aká je jeho predstava?Ja varím, ale nie je to moje hobby skôr nutnosť.
A určite, keď mu to vadí už teraz bude to neskôr pri spoločnom bývaní big problem.
My to máme rozdelené síce je každý deň doma a nie odcestovaný,,,, nedeľa je jeho ja nevarím, idem sa motať z deťmi von,, upratujem ja cez týždeň, ja som na materskej on pracuje takže nevyžadujem od neho nič robiť ideme von, ak je doma pomaha mi 😉, ale varenie keď ma voľno je jeho
Podla mna ked pride na par dni zo zahranicia, tak by mal rad domacu navarenu stravu lebo ktovie ako sa stravuje tam, asi stale len po restikach a objednane jedlo. Mne by teda nevadilo par krat navarit. Ale do buducna, ak planujes rodinu, tak to nechces varit, ci ako? Neviem si predstavit, by som objednavala jedlo stale, alebo chodila do restauracii...ako moja starka hovorila "laska ide aj cez zaludok" 🙂. Ale vazne, pre rodinu budes musiet aj varit, hlavne ked budu aj deti, na to sa treba pripravit 🙂
@zoro9836 zas sa netvarme ze poskladat skrinku, ci opravit kvapkajuci kohutik si vyzaduje nejake extremne zrucnosti. vacsina zien to v pohode zvladne 🙂
je to hlavne o vzajomnom nastaveni partnerov, aby to im vyhovovalo, netreba sa riadit zastaralymi nazormi: zena by mala.... muz by mal...
je to len o nich dvoch.
@zoro9836 neviem ako ty, ale ja ich nepoznám, takže neviem ohodnotiť či ju núti alebo nie. Ale ak má taký pocit, tak ten treba riešiť. Takéto veci sú subjektívne.
"Jedna normálna žena si to má s chlapom proste vyjasniť a podľa toho sa zariadiť." s tým súhlasím, a to je aj rada ktorú tu väčšina žien poskytlo takže nechápem to rozčarovanie
@majlo1234 tak tak

@zoro9836 Jedine v tom prípade, že tatko skladal dieťa z komína, keď ho ten bocian doniesol. 🙂