icon

Priateľ chce dieťa, ja nie

6. nov 2025

Potrebujem nadhľad na našu situáciu. S priateľom sme spolu 2 roky, on má 41 rokov, ja 35, priateľ je bezdetný a veľmi túži po vlastnom dieťati. Ja však už jedno dieťa mam - mam 7 ročného syna z prvého vzťahu- od jeho narodenia som však na neho sama a bolo to tak náročné obdobie, že som si povedala, že už to druhý krát zažiť nechcem. Aj do vzťahu so súčasným priateľom som išla s tým, že som mu hneď na začiatku povedala, že určite druhé dieťa nechcem, povedal, že to bude akceptovať. Teraz však na ňom vidím, že ho mrzí to, že spoločné dieťa naozaj nebude. Netlačí na mňa, ale viem, že by bol v siedmom nebi keby som povedala, že dieťa chcem. No moje obavy a strach z budúcnosti sú väčšie. Viem ako dieťa otrasie vzťahom a ako sa všetko môže zmeniť keď budeme obaja na dne svojich fyzických a psychických síl pri malom bábätku. Mám až panický strach z toho, že by som mala nakoniec ostať s dvomi deťmi sama. Takže momentálne mám dilemu. Máme krásny vzťah a až na par drobností si dosť rozumieme a viem, že sa ľúbime. Kvôli nemu však uvažujem, či by nebolo správne sa s ním rozísť, aby mal možnosť mať svoje dieťa alebo či mám predsa len potlačiť všetky svoje strachy a ísť do druhého dieťaťa. Možno to všetko beriem až príliš racionálne ale proste som v bode, kedy nato denne myslím a bojím sa toho, že nakoniec budeme o pár rokov ľutovať. Posledné obdobie mi tieto myšlienky zasahujú do spánku a už cítim na sebe, že to potrebujem nejak uzavrieť. Boli ste niektorá v podobnej situácií? Ako ste sa rozhodli? ľutujete s odstupom času svoje rozhodnutie?

Strana
z2
kiki68
6. nov 2025

@anonym_autor ved snad vies s kym si a tak sa vezmite a potom dieta. Nech mas nejaku istotu, toto chapem, ze nechces dopadnut nejak zle

anonym_825ec6
6. nov 2025

To som chcela napísať, že keby ste sa vzali či by to niečo pocitovo zmenilo

krasneleto
6. nov 2025

@anonym_autor bola som na tom naopak... ja som bola otvorena druhemu dietatu s novym partnerom, ale nie za kazdu cenu... vyjadril sa jasne, ze nie / obaja mame deti, on uz velku, ja v tom case som mala 5 rocnu/ a ja som to akceptovala... ale bola soom nastavena skor tak, ze ak by chcel, isla by som do toho, ak nie, tiez dobre... pokial by som vnutorne citila ale mat potrebu druhe dieta a on by nechcel, vztah by som ukoncila hned v tom momente... rovnako ak by to bolo ak by som ja dieta nechcela, a on ano... zial bol by to dovod na ukoncenie vztahu. k tebe samotnej... v tejto situacii nerozmyslas tak, ze by si do dietata isla, ale o rozchode... co chces viac riesit? odpovedala si si predsa uz davno sama

ivik4
6. nov 2025

Rozhodla by som sa podla toho ci by som sa dokazala sama postarat o 2 deti ( clovek nikdy nevie,za sekundu sa nam dokaze zmenit zivot). Z tvojho prispevku vidiet ze naozaj mas strach byt opät slobodna mamina a mala si to tazke . Keby som ty, nesla by som do toho a vlastne spravila by som to uplne rovnako, tiez by som hned na zaciatku povedala ze uz dieta nie a keby casom vidim ze nieje stastny kvoli tomu, dala by som mu volnost nech si svoje stastie najde ( rovnako nad tym tiez rozmyslas).

krasneleto
6. nov 2025
@kiki68

@anonym_autor ved snad vies s kym si a tak sa vezmite a potom dieta. Nech mas nejaku istotu, toto chapem, ze nechces dopadnut nejak zle

@kiki68 manzelstvom ma aku istotu?

anonym_d6ee00
6. nov 2025

@anonym_autor tak sa s ním rozíd, keď chce dieťa o pár rokov ho bude chcieť ešte viac a tak isto zostaneš sama.

anonym_be5407
6. nov 2025

Skus sa nato pozriet tak, ze mas viac rokov ako pri prvom dietati, mnohe situacie uz pri druhom zvladas lahsie, s nadhladom, vztah mas silnejsi ako pri prvom- dovolim si tvrdit, ze v tomto veku neriesis prkotiny. Druhe dieta je jednoduchsie vychovavat, uz vies co a ako. Ak je to iba strach, skus to prekonat. Btw. Ja som ostala sama tehotna s druhym dietatom 😂 a som rada, ze syn nie je sam. Stoji to zato 🙂

zmrzlinka2021
6. nov 2025

@anonym_autor

Nekomplikuj si život. Už máš od jedného frajera dieťa, nedopadni ešte horsie

amdornik
6. nov 2025

@anonym_autor opýtaj sa ho, že ak sa rozhodne ťa opustiť, či si pribalí aj dieťa?

danica2711
6. nov 2025

@anonym_autor pri tvojom nastavení by som sa nepremáhala - rozhodla si sa nemať už ďalšie dieťa, tvoje rozhodnutie je pevné a on o tom vie. Aj tvoje obavy sú opodstatnené - aj keď je váš vzťah pekný, on má 41 rokov. Fajn vek, ale už to nie je "orosené mládí", kedy človek zvláda všetko ľavou zadnou. Dieťa si s veľkou pravdepodobnosťou maľuje veľmi na ružovo, netuší nič o neprespatých nociach a podobných lakocinkách, tebe nemusím vysvetľovať, ty vieš, o čom to je. S ním by to ale v jeho veku mohlo riadne zamávať, možno nie, ale čo vieš, je to len chlap, a celý vzťah môže ísť do kytičiek... Na tvojom mieste by som do toho nešla, človek nemá konať sám proti sebe. Ak to neprekúsne, bude problém, ale radšej by som asi riskovala rozchod...

zmrzlinka2021
6. nov 2025
@amdornik

@anonym_autor opýtaj sa ho, že ak sa rozhodne ťa opustiť, či si pribalí aj dieťa?

@amdornik nepribali. Zdvihne sa a pôjde si svoj život žiť ako bez dietata

anonym_f16232
6. nov 2025
@krasneleto

@krasneleto manzelstvom 100% istotu nema nikdy. Ale pravdepodobnost, ze to ten muz mysli naozaj vazne, ze si chce zenu vziat v dobrom aj zlom, je to predsalen uz nieco ine, akoze zena ostane navzdy len partnerka, alebo matka jeho dietata.

zmrzlinka2021
6. nov 2025
@krasneleto

@krasneleto

Istota je utopia. Ale vstup do manželstva predstavuje vážnosť rozhodnutia a tu veľmi veľa ľudí zvažuje, či s dotycnou osobou áno. Dnes sa už málokto ožení, aby mal full servis

amdornik
6. nov 2025
@zmrzlinka2021

@amdornik nepribali. Zdvihne sa a pôjde si svoj život žiť ako bez dietata

@zmrzlinka2021 asi tak.... presne pre toto by sa mali upravovať zákony. ak túži muž po dieťati viac ako žena, malo by byť zákonom ukotvené, že bude jeho psia povinnosť starať sa a financovať ho na 50 % za každých okolností.. na tvrdo striedavú starostlivosť a na tvrdo financovanie. by si videla, koľko mužov by prešla chuť na otcovstvo...

zmrzlinka2021
6. nov 2025
@amdornik

@zmrzlinka2021 asi tak.... presne pre toto by sa mali upravovať zákony. ak túži muž po dieťati viac ako žena, malo by byť zákonom ukotvené, že bude jeho psia povinnosť starať sa a financovať ho na 50 % za každých okolností.. na tvrdo striedavú starostlivosť a na tvrdo financovanie. by si videla, koľko mužov by prešla chuť na otcovstvo...

@amdornik
Otázne je či by viac to neublížilo práce tomu dieťaťu

amdornik
6. nov 2025
@zmrzlinka2021

@amdornik
Otázne je či by viac to neublížilo práce tomu dieťaťu

@zmrzlinka2021 nie. ak po ňom tak veľmi túži, tak sa túži starať aj o jeho okadené plienky a grcajúci žalúdok. toto mňa vytáča do nemoty (okrem financovania cigánov z osád), že muži (obzvlášť v dnešnej dobe) síce chcú zanechať geneticky materiál, ale akosi tak automaticky počítajú s tým, že žena všetko zvládne. no a keď sa nezadarí a prídu problémy? nevadí, ja (muž) sa zbalím a odídem... pošlem pár toliarov a vybavené...

lenkakamen
6. nov 2025

@anonym_autor Povedala by som mu že dieťa je pre mňa veľký záväzok a keď to myslí vážne nech si ťa vezme. Bodka.

zmrzlinka2021
6. nov 2025
@amdornik

@zmrzlinka2021 nie. ak po ňom tak veľmi túži, tak sa túži starať aj o jeho okadené plienky a grcajúci žalúdok. toto mňa vytáča do nemoty (okrem financovania cigánov z osád), že muži (obzvlášť v dnešnej dobe) síce chcú zanechať geneticky materiál, ale akosi tak automaticky počítajú s tým, že žena všetko zvládne. no a keď sa nezadarí a prídu problémy? nevadí, ja (muž) sa zbalím a odídem... pošlem pár toliarov a vybavené...

@amdornik

Vec sa má tak, že veľa mužov nechce ostávať vo vzťahu so ženou, tobôž ak je to iba priateľka. Proste dieťa neberú ako záväzok voči tej žene. Potom neraz ženy sú zranené, robia prieky ex... A chlap, ak fakt nemá silnú lásku k dieťaťu, ide o dum dal.

angelix
6. nov 2025

Ak chces byt dalsia slobodna matka, kludne chodte do toho. Mas dve moznosti, bud sa rozidete a ostanes len ty a 1 dieta na krku, alebo sa rozidete a ostanes ty + 2 deti na krku. Bez manzelstva by som do toho nesla ani nahodou. Najprv fara a potom Mara.

anonym_a3f1bb
6. nov 2025

Mne by vrtalo v hlave a blikala kontrolka čo robil doteraz keď ešte dieťa nemá? Stary mladenec je zvyknuty egoisticky sa venovať sebe, koníčkom, nebrať ohlad na iné veci,vie vôbec čo starostlivosť o dieta obnasa? Aká obeta by to mala byt? Aby si nežil dalej svoj staromladenecky zivot keď mu bude dieta liezsť na nervy.Ti čo chceli deti a rodinu už ju davno do 40 tky majú .Lebo urobiť dieta vie kazdy, ale postarat sa to už nieje také jednoduché a hlavne po 40-tke keď bol celý zivot zvyknuty sa venovať len sebe.Tito stari mladenci su hádam najrizikovejši do vztahu.Kamaratka si takto urobila dieta so starym mládencom po 40 tke a hádaj čo, zdupkal, nezniesol plac a cele to bolo pre neho náročné.Zije si dalej svoj egoisticky staromladenecky život a malú viac nevidel.Na tvojom mieste nejdem do toho,

konikkon
6. nov 2025

@anonym_autor poznam dosť veľa mužov, ktorí si zacali so slobodnými mamičkami, ktoré už deti nechceli. Všetci, keď sa dostali do určitého veku, partnerku vymenili za takú, čo dieťa chce. Ak on po dieťati túži, tak samozrejme si nájde partnerku, s ktorou si rodinu založí. Je to prirodzené.

sense
6. nov 2025

Povedz mu o svojich pocitoch. A daj mu možnosť výberu.

sense
6. nov 2025
@angelix

Ak chces byt dalsia slobodna matka, kludne chodte do toho. Mas dve moznosti, bud sa rozidete a ostanes len ty a 1 dieta na krku, alebo sa rozidete a ostanes ty + 2 deti na krku. Bez manzelstva by som do toho nesla ani nahodou. Najprv fara a potom Mara.

@angelix manželstvo nezaručí že bude vzorným otcom ....čiže aj v manželstve môže ostať veľmi rýchlo sama s dvomi deťmi

zmrzlinka2021
6. nov 2025
@anonym_a3f1bb

Mne by vrtalo v hlave a blikala kontrolka čo robil doteraz keď ešte dieťa nemá? Stary mladenec je zvyknuty egoisticky sa venovať sebe, koníčkom, nebrať ohlad na iné veci,vie vôbec čo starostlivosť o dieta obnasa? Aká obeta by to mala byt? Aby si nežil dalej svoj staromladenecky zivot keď mu bude dieta liezsť na nervy.Ti čo chceli deti a rodinu už ju davno do 40 tky majú .Lebo urobiť dieta vie kazdy, ale postarat sa to už nieje také jednoduché a hlavne po 40-tke keď bol celý zivot zvyknuty sa venovať len sebe.Tito stari mladenci su hádam najrizikovejši do vztahu.Kamaratka si takto urobila dieta so starym mládencom po 40 tke a hádaj čo, zdupkal, nezniesol plac a cele to bolo pre neho náročné.Zije si dalej svoj egoisticky staromladenecky život a malú viac nevidel.Na tvojom mieste nejdem do toho,

@anonym_a3f1bb
A čo keď doteraz nestretol tu pravú? Je práve lepšie počkať ako sa dať dotlačiť vekom. Viem že na Slovensku je to ešte tak pozadu, aby v hanbe neostali, ale vyspelejší prístup je mať dieťa až s človekom, s ktorým chcem prežiť život.

anonym_633a7e
6. nov 2025

@anonym_autor tak sa s nim rozid. Ty dieta mas, on nie. Nemyslis si, že si trosku sebecká?

canerko
6. nov 2025

Ked som začinala z mojim manzelom,mal 36 a bol stary mladenec.Ja som doniesla do vztahu dve deti,jedno ma down syndrom.A porodila som mu vlastne dieta lebo som vedela ze bi bol rad.Mala som obavy len z toho ze aby bolo zdrave,nič ine.Coskoro budeme spolu 10 rokov,a ne lutujem ničoho.

amdornik
6. nov 2025
@zmrzlinka2021

@amdornik

Vec sa má tak, že veľa mužov nechce ostávať vo vzťahu so ženou, tobôž ak je to iba priateľka. Proste dieťa neberú ako záväzok voči tej žene. Potom neraz ženy sú zranené, robia prieky ex... A chlap, ak fakt nemá silnú lásku k dieťaťu, ide o dum dal.

@zmrzlinka2021 presne tak. a práve kvôli tomu nám tu treba úplne obnoviť zákony...

amdornik
6. nov 2025
@sense

@angelix manželstvo nezaručí že bude vzorným otcom ....čiže aj v manželstve môže ostať veľmi rýchlo sama s dvomi deťmi

@sense v tomto s tebou súhlasím. zároveň ale, manželstvom dáva tej žene najavo, že stojí aj o ňu ako o človeka a preberá zodpovednosť za rodinu. že ju neberie iba ako schránku na vynosenie dieťaťa.

áno, viem... aj to sa môže posrať.... ale bol by to taký prvý ukazovateľ pre autorku... chce si ma vziať? tak to myslí vážne aj so mnou, nejde mu len o dieťa - cháp - genetický kód.... nechce si ma vziať? - chce si len krátkodobo prenajať moju maternicu - ja prakticky pre neho neznamenám takmer nič.

vler
6. nov 2025
@anonym_633a7e

@anonym_autor tak sa s nim rozid. Ty dieta mas, on nie. Nemyslis si, že si trosku sebecká?

@anonym_633a7e autorka vobec nie je sebecka. Na zaciatku mu na rovinu povedala ze dalsie dieta nechce a on to vtedy akceptoval. A ak on zmenil nazor, rozist sa moze on, ona sa ho zubami nechtami nedrzi

sense
6. nov 2025
@amdornik

@sense v tomto s tebou súhlasím. zároveň ale, manželstvom dáva tej žene najavo, že stojí aj o ňu ako o človeka a preberá zodpovednosť za rodinu. že ju neberie iba ako schránku na vynosenie dieťaťa.

áno, viem... aj to sa môže posrať.... ale bol by to taký prvý ukazovateľ pre autorku... chce si ma vziať? tak to myslí vážne aj so mnou, nejde mu len o dieťa - cháp - genetický kód.... nechce si ma vziať? - chce si len krátkodobo prenajať moju maternicu - ja prakticky pre neho neznamenám takmer nič.

@amdornik v podstate súhlasím, zas na druhej strane ...mať sobáš alebo ísť do manželstva len kvôli dieťaťu príde mne osobne ako keby nie je dieťa tak mu za to manželstvo nestojím.
Ako aj tu vidieť niektoré témy , kde ženy písali že chlap si ich vezme až keď bude dieťa....čiže manželstvo podmienené dieťatom

Strana
z2