icon

Priateľ chce dieťa, ja nie

6. nov 2025

Potrebujem nadhľad na našu situáciu. S priateľom sme spolu 2 roky, on má 41 rokov, ja 35, priateľ je bezdetný a veľmi túži po vlastnom dieťati. Ja však už jedno dieťa mam - mam 7 ročného syna z prvého vzťahu- od jeho narodenia som však na neho sama a bolo to tak náročné obdobie, že som si povedala, že už to druhý krát zažiť nechcem. Aj do vzťahu so súčasným priateľom som išla s tým, že som mu hneď na začiatku povedala, že určite druhé dieťa nechcem, povedal, že to bude akceptovať. Teraz však na ňom vidím, že ho mrzí to, že spoločné dieťa naozaj nebude. Netlačí na mňa, ale viem, že by bol v siedmom nebi keby som povedala, že dieťa chcem. No moje obavy a strach z budúcnosti sú väčšie. Viem ako dieťa otrasie vzťahom a ako sa všetko môže zmeniť keď budeme obaja na dne svojich fyzických a psychických síl pri malom bábätku. Mám až panický strach z toho, že by som mala nakoniec ostať s dvomi deťmi sama. Takže momentálne mám dilemu. Máme krásny vzťah a až na par drobností si dosť rozumieme a viem, že sa ľúbime. Kvôli nemu však uvažujem, či by nebolo správne sa s ním rozísť, aby mal možnosť mať svoje dieťa alebo či mám predsa len potlačiť všetky svoje strachy a ísť do druhého dieťaťa. Možno to všetko beriem až príliš racionálne ale proste som v bode, kedy nato denne myslím a bojím sa toho, že nakoniec budeme o pár rokov ľutovať. Posledné obdobie mi tieto myšlienky zasahujú do spánku a už cítim na sebe, že to potrebujem nejak uzavrieť. Boli ste niektorá v podobnej situácií? Ako ste sa rozhodli? ľutujete s odstupom času svoje rozhodnutie?

Strana
z2
amdornik
6. nov 2025
@sense

@amdornik v podstate súhlasím, zas na druhej strane ...mať sobáš alebo ísť do manželstva len kvôli dieťaťu príde mne osobne ako keby nie je dieťa tak mu za to manželstvo nestojím.
Ako aj tu vidieť niektoré témy , kde ženy písali že chlap si ich vezme až keď bude dieťa....čiže manželstvo podmienené dieťatom

@sense áno, aj ja súhlasím 😀

asi sa zhodneme na tom, že autorka by mala väčší pocit istoty, keby jej priateľ povedal, že by si ju rád vzal za ženu a tvoril s ňou rodinu, ale zároveň by bol rád, keby mali potom aj spoločné dieťa.
aj ovca celá, aj vlk sýty...

biba_18
6. nov 2025

@konikkon aj ja takých poznám... boli spolu vyše 15 rokov - a potom jedného dňa bum, našiel si mamičku s 2 malými deťmi ale chcela ďalšie tak on jej urobil tretie ...

biba_18
6. nov 2025

@anonym_a3f1bb ale zas poznám 3 starých mládencov ktorí mali dieťa až po 40-ke - svoje deti milujú a jeden z nich dokonca syna vychováva sám, žena od nich odišla ...

anonym_e4fbf7
6. nov 2025

@anonym_autor spravit si dieťa s niekym koho poznám/chodím dva roky? 🤦 Veď vtedy je tam ešte ako taká zamilovanosť, keď prídu reálne veci atď tak si možno uvedomis že s tým človekom by si dieťa ani nechcela

anonym_429d1f
6. nov 2025

Ja by som si so starym mladencom uz nikdy dieta neurobila.Dieta urobil, este ani na svete nebolo a zdrhol, ze on si to rozmyslel🤦🏻‍♀️a chce si dalej uzivat svoj zivot.Tak isto dopadla i moja kolegyna, aj ked ten si nasiel BEZDETNU az po 3 rokoch.Ale cele tri roky si zil v manzelstve svoj slobodny zivot

anonym_632b21
6. nov 2025

@anonym_autor uz by som nesla do druheho dietata. Vas vztah sa uplne zmeni. Tvoje prvorodene bude pre tvojho partnera vzdy druhorady a bude v tom vyrastat.

amdornik
Autor odpoveď zmazal
anonym_e9f146
6. nov 2025

Keď chce chlap dieťa, je to rovnaké ako keď chcú deti psa. Starať sa budeš ty. A ty to nechceš. Nevidím ale dôvod na nejaké tvoje rozhodnutie. Ty si sa predsa už dávno rozhodla a dala si mu to férovo vedieť. On sa musí rozhodnúť či chce s tebou žiť s tým že dieťa nebude, alebo sa chce radšej rozísť a nájsť nejakú inú čo mu dieťa porodí.

janinah
6. nov 2025

Ked chlap to dieťa ozaj chce je len otázka casu kedy ho bude mať,ci s tebou ci bez teba.Studenkovej Branko je len jeden...

vladkamarcus
6. nov 2025

@anonym_autor . Bola som v podobnej situácii mám syna z prvého vzťahu a tiež som si povedala že už ďalšie nechcem. Keď mal 9 rokov našla som si nového partnera ktorý deti nemá. A vedela som ale že on časom bude chcieť svoje deti. A momentálne mame 2 ročného syna a 3 mesačnú dcéru. Ale na druhej strane viem že keby sa čokoľvek stalo mám svoje bývanie, mám príjem a dokážem sa v klude postarať bez strachu a nervov o všetky 3 deti sama. A naviac mám rodinu ktorá by mi pomohla. Takze pokial si tiež sebestačná tak by som na tvojom mieste išla v klude do ďalšieho dieťaťa.

jaond19
6. nov 2025

Je to clovek ktory sa vie postarat aj o domacnost? Vie ta v nej plnohodnotne zastúpit? Vie nakupit, oprat, upratat, atd, zabezpecit ze prides domov na hotové? Pokial prenho nie su domáce cinnosti automatické a samozrejmé, tak by mi blikalo ze si chce dietatom poistit domacu sluzku.... a vsetko by bolo na tebe, ani a dietatom by nepomohol. Ako sa sprava ak ochories? Ako sa sprava ku tvojmu dietatu? To vsetko su indicie....

anonym_6335b7
6. nov 2025

Nikdy by som nemala dieta, len preto ze to chce muz s ktorym zijem. Ak by som sa na to necitila a uz dieta nechcela tak by som ho nemala. Svadba nic neriesi, je to iba papier, ktory budes mat v policke a ak sa bojis, ze ta partner opusti tak ho nezastavi ani svadba. Rozvediete sa a bude ti na to druhe dieta prispievat ubohe vyzivne a mas vymalovane. Skratka na babo sa mas tesit nie si ho robit kvoli inej osobe- mas ho na cely zivot tak si to isto zvaz 🙂 Drzim ti palce

slovakboy
6. nov 2025

@anonym_autor svadba nepomôže. Súčasne súdy rozvádzajú veľmi ľahko aj rodiny s deťmi. Ak sa na dieťa necitis, nenúť sa. Osobne si myslím, že sa obavas zbytočne, že minulosť sa nemusí opakovať ale nerob to čo nechceš. Možno len skús pripustiť takú možnosť a pohravaj sa s tou myšlienkou že dieťa áno. Nenálepkuj myšlienky na dieťa nálepkou zlé, hrozné atď. Len tak bez komentára to prijimaj. Možno sa tvoj názor znení možno nie. Nebran sa tej myšlienke, ale ani sa nenúť. Riad sa srdcom. Keď to má prísť tak príde. Keď nie tak nie.

mamasrnka1984
6. nov 2025

@anonym_autor nesla by som do druheho dietata, presne ako pises, dieta vztahom otrasie, cize neriesila by som to a nechala by som vsetko ako je.. ani dieta, ani rozchod.. ja mam 6 rocneho.. vypiplala som ho v podstata tiez na 80percent sama a druhe dieta nikdy..

anonym_4a7839
7. nov 2025

@anonym_autor ak sa na dieta necitis, neriskuj to. Vnutorny pocit zeny je velmi dolezity a pravdivy. Riskovala by si poporodnu depresiu a ktovie ako by si prezivala materstvo. Ale s priatelom sa o tom narovinu rozpravaj, zasluzi si to vediet, komunikacia je dolezita, prezila si si svoje

anonym_c2150f
7. nov 2025

V prvom rade by mali po dieťati vnútorne túžiť obaja. Pristáť naň len kvôli partnerovi nestačí.
V druhom rade sa skús pozrieť na situáciu očami partnera, že aj on prirodzene túži vidieť a zažívať vlastné dieťa, co je úplne prirodzené.
Po tretie, nikdy som sa nezamýšľala pri mojom manzelovi nad tým, či by nás opustil a čo potom. Vedela som, kde sú jeho hodnoty a hranice. Ale áno, od začiatku vzťahu mi ten pocit istoty dával a aj dáva. To, že si ma chcel zobrať za manželku bol len jedným z prejavov.
U teba akoby prevysovalo sklamanie, negatívne skusenosti a strach nad všetkým ostatným a nepresvedčil ťa natolko, aby si dôverovala. Pokiaľ to s tebou partner myslí úprimne, aj toto musí byť preňho zraňujúce... PS: nikdy by som si vedome nezalozila rodinu len s priateľom - takto to mám ja. 🤷🏽‍♀️

anonym_31d8fb
7. nov 2025
@anonym_a3f1bb

Mne by vrtalo v hlave a blikala kontrolka čo robil doteraz keď ešte dieťa nemá? Stary mladenec je zvyknuty egoisticky sa venovať sebe, koníčkom, nebrať ohlad na iné veci,vie vôbec čo starostlivosť o dieta obnasa? Aká obeta by to mala byt? Aby si nežil dalej svoj staromladenecky zivot keď mu bude dieta liezsť na nervy.Ti čo chceli deti a rodinu už ju davno do 40 tky majú .Lebo urobiť dieta vie kazdy, ale postarat sa to už nieje také jednoduché a hlavne po 40-tke keď bol celý zivot zvyknuty sa venovať len sebe.Tito stari mladenci su hádam najrizikovejši do vztahu.Kamaratka si takto urobila dieta so starym mládencom po 40 tke a hádaj čo, zdupkal, nezniesol plac a cele to bolo pre neho náročné.Zije si dalej svoj egoisticky staromladenecky život a malú viac nevidel.Na tvojom mieste nejdem do toho,

@anonym_a3f1bb nie je starý mládenec ako starý mládenec. Ja a moj manžel sme sa stali tiez rodičmi až po 40.tke a ver tomu, že lepšieho otca si pre svoje deti predstavit neviem. Užil si za slobodna a ten jeho život mu absolútne nechýba, s deťmi travi kazdu minútu, dýchal by najradšej za ne.

dominikamacakova
7. nov 2025

Som zvedavá koľké z tých čo ti tu radia, že máš mať ďalšie dieťa, ti reálne pomôžu keď s ním ostaneš sama. Potom sem skús napísať a uvidíš čo si o sebe vypočuješ 😀

mirola
7. nov 2025

ja ta uplne chapem, do druheho by som uz nesla

drianaa
7. nov 2025

Ja by som zvolila úprimný rozhovor, o tom čo vás čaká a čo si myslite obaja. A na základe toho riešila rozchod alebo nie. Ty si si už s tým prešla, vieš, že dieťa veľa vecí zmení a dokážeš si to predstaviť, ako to bude. Nielen chlap, ale ani žena to nevie, kým si to nezažije, čo to znamená mať dieťa. Môj muž zvládal všetko, kŕmenie, prebaľovanie, podávanie liekov, plače a uspávanie (okrem strihania nechtov, toho sa bojí doteraz), a sám je nastavený tak, že nevie, či chce druhé dieťa. A to on bol vždy rodinne založený s predstavou 2-3 detí, a po tejto skúsenosti sám uznal, že je to obrovská zmena. Takže určite je na mieste mať to dieťa len v prípade, že ho chcete obaja rovnako a ste na to pripravený. Ak si nastavená tak, že si to nevieš predstaviť a mala by som ho mať len pre jeho spokojnosť, to určite nie.

derdia
7. nov 2025

@anonym_autor no ono to druhe dieta ma aj vyhody...ze tvoj syn nebude nikdy sam. A ty budes mat dve deti.
Ja. To tiez tak mam. Mam 17 a 7 rocnu... Druhe dieta som ja ledva dala.... Ale teraz som rada, ze ju mam.
Ale tretie by som uz nikdy nemala. Dokonca aj keby ostanem vdova aj cokolvek nikdy.
Ale. Citim to tak. Len oreto ze mam dve. Keby mam jedno strasne by nam chybalo. To druhe.
S dvomi detmi. Sa to da zvaldnut. Keby aj ostanes sama. A maly uz bude velky. Takze ten sa bude vediet uz obriadit aj sam. No je to riziko.... Ale to je vzdy.... A vo vsetkom.

kiki68
7. nov 2025
@krasneleto

@kiki68 manzelstvom ma aku istotu?

@krasneleto tam nejde o istotu vztahu, ale je to pravny zavazok, cize ma po napr rozvode pravo na delenie majetku, na rovnaku zivotnu uroven, dedenie, pravo na informovanie sa ked nieco a kopec dalsich veci. Je to iny level zavazku. Bez manzelstva je na Slovensku iba nikto zijuci na rovnakej adrese

anonym_85f972
7. nov 2025

By som mu povedala, ze deti sa maju rodit do manzelstva

krasneleto
7. nov 2025
@kiki68

@krasneleto tam nejde o istotu vztahu, ale je to pravny zavazok, cize ma po napr rozvode pravo na delenie majetku, na rovnaku zivotnu uroven, dedenie, pravo na informovanie sa ked nieco a kopec dalsich veci. Je to iny level zavazku. Bez manzelstva je na Slovensku iba nikto zijuci na rovnakej adrese

@kiki68 neviem ci ziju v prenajatom byte, vo svojom ani koho je. v kazdom pripade, chce dieta a nie manzelstvo... a vsetko nadobudnute pred manzelstvom nevstupuje do ziadnych narok a istot... manzelstvo pokial nieje budovane od zaciatku spolocnymi investiciami, nie je teda ziadnou zarukou
pravo na rovnaku zivotnu uroven ma po rozvode zena iba na urcite obdobie a nie automaticky a vzdy... atd

anonym_8ef32c
7. nov 2025

@anonym_autor toto tiez nerozumiem ako tu uz bolo písané. Velmi túži po dieťati ale vziať si ta nechce?

autor
7. nov 2025

Každý máme svoj byt, takže o nedostatok financií nejde, skôr mám pocit, že nie som schopná nikomu veriť na 100% a od začiatku si držím trošku odstup a dieťa je pre mňa priíliš veľký záväzok. Ja by som dokonca nechcela ani svadbu, môj rozvod bol naozaj ťažký a dlho som sa z neho spamätávala, takže ja mám miestami pocit, že sa priateľa snažím podvedome od seba odohnať. Je mi s nim dobre a keď sme spolu je všetko super ale keď spolu nie sme (chodí na týždňovky) tak mám pochybnosti a bliká mi kontrolka, že nemám nikomu veriť . Normálne rozmýšľam nad psychologickou pomocou, lebo moje negatívne skúsenosti z minulosti ma brzdia v tom, aby som dokázala niekomu veriť na 100%. Vo všetkom vidím skôr negatívne scenáre.

amdornik
7. nov 2025
@anonym_autor

Každý máme svoj byt, takže o nedostatok financií nejde, skôr mám pocit, že nie som schopná nikomu veriť na 100% a od začiatku si držím trošku odstup a dieťa je pre mňa priíliš veľký záväzok. Ja by som dokonca nechcela ani svadbu, môj rozvod bol naozaj ťažký a dlho som sa z neho spamätávala, takže ja mám miestami pocit, že sa priateľa snažím podvedome od seba odohnať. Je mi s nim dobre a keď sme spolu je všetko super ale keď spolu nie sme (chodí na týždňovky) tak mám pochybnosti a bliká mi kontrolka, že nemám nikomu veriť . Normálne rozmýšľam nad psychologickou pomocou, lebo moje negatívne skúsenosti z minulosti ma brzdia v tom, aby som dokázala niekomu veriť na 100%. Vo všetkom vidím skôr negatívne scenáre.

@anonym_autor ja som názoru, že nepotrebuješ psychologickú pomoc. potrebuješ venovať sa sama sebe a svojmu dieťaťu.
inak, toto je celkom nová informácia - tvoj partner, ktorý chce mať s tebou dieťa, pracuje na týždňovky. on si vôbec uvedomuje, čo po tebe chce? podľa mňa budeš len schránkou na vynosenie dieťaťa. pretože on príde po 5.dňoch (nadržaný - prepáč, ale tak to bude), OK, budete mať 4-5x sex, ty budeš vyfľusnutá, lebo okrem toho, že budeš sexovať celý víkend pre udržanie dobrých vzťahov, sa budeš starať o svoje dieťa a vaše spoločné mimino.... a on si spokojný v nedeľu večer odíde nazad do práce, akoby sa nechumelilo, kde bude ďalších 5 dní odpočívať, ak si odmyslím samotnú pracovnú činnosť.

na základe novej informácie, že chlap pracuje v zahraničí ti v dobrom radím: absolútne do toho nechoď. obetuj radšej toho chlapa ako svoj život, svoje zdravie, svoje prvé dieťa, svoje záujmy.................

galadriel90
7. nov 2025

@autorka však najprv nech si ta vezme, nech máte spoločne bývanie aj na papieri, nejaký spoločný majetok, nejakú zábezpeku... Lebo on je hrdina takto.. Spraví decko a Salalaj stále som slobodný, nemam záväzky.. A aj pre dobro toho budúceho dieťaťa, ľahšie sa veci a všetko rieši, keď ma normálneho (z právnej stránky) otca aj na papieri... Takže pekne mu to takto vysvetli, ze najprv svadba, a potom môže robiť deti veselo

domkakvet
8. nov 2025

@anonym_autor skusenosti mam take, ze zeny co mali dieta s jednym partnerom a potom si nasli druheho, tak neskor sa ukazalo, ze k sebe pritiahli takeho isteho muza ako bol ten predchadzajuci, cize zasa to bol bud nevernik, mamickar a podobne, tak by bolo dobre, keby si v tomto mala jasno.

slnecnica30
10. nov 2025
@kiki68

@anonym_autor ved snad vies s kym si a tak sa vezmite a potom dieta. Nech mas nejaku istotu, toto chapem, ze nechces dopadnut nejak zle

@kiki68 a odkedy je svadba znakom “istoty?”

Strana
z2