Priateľ ešte nechce dieťa
Ahojte, mám taký problém-neproblém. S priateľom máme obaja 27 rokov, milujeme sa, sme zabezpečení, obidvaja máme stabilnú prácu plus pasívne príjmy, chceli by sme síce stavať dom, ale to má čas. Problém je, že ja by som už chcela dieťa a priateľ ešte nie. Vždy keď sa o tom bavíme, tvári sa, že ho to desí, že na to ešte nie je pripravený, ale keď mi jedno obdobie vychádzali pozitívne tehotenské testy, hoci sa o bábo nesnažíme a snažíme sa dávať si pozor, bol šťastný, vkuse básnil iba o tom, ako bude naše dieťa vyzerať, ako to oznámime vtipne rodičom atď. Nakoniec som tehotná nebola, nebol ani smutný, ani nadšený, zobral to v pohode. No cielene sa snažiť o dieťa nechce, vraj mám ešte počkať takých päť rokov. Ale ja zas nechcem mať dieťa až po 30, vždy som mala v pláne mať prvé ešte pred 30, možno aj dve po sebe. Nechcem meniť partnera, lebo ten môj je inak úžasný, viem, že by bol skvelý otec a nechcem mať dieťa zas len preto, aby som ho mala s niekým, koho možno ani tak nebudem poznať a prídem na to, že to je blbec a ja hlúpa s ním mám ešte aj dieťa. Mám pocit, že môj priateľ má iba strach a ja neviem čím mam argumentovať, aby ho nemal. Viete mi prosím poradiť, čo mu povedať?
@miadi tak názory sú rôzne, mne povedal doktor, že z biologického hľadiska je ideálny vek na prvé dieťa medzi 21 až 27 rokov. Lenže samozrejme chápe, že okrem bio hľadiska tu máme aj ekonomické, atď. Kamoška mala prvé v 40-tke, lebo skôr nestretla muža svojich snov.
@miadi nemám naopak priority. Partnerom som si istá. Počas rokov, ktoré sme už spolu, sme si toho obaja preskákali, stále sme pri sebe v dobrom aj v zlom. Budovali sme si spoločný život, aby sme mali to čo máme dnes, ťahali sme sa, podporovali sme sa, držali sme spolu. Svojím partnerom si na 100 % istá a viem, že už sme dosiahli ten základ, ktorý sme chceli kým budeme mať dieťa a teraz nás v zásade neobmedzuje nič. 🙂 chápem, že je to ťažké takto vysvetliť cez pár komentárov na MK, ale to, že chcem mať dieťa do 30, je moje rozhodnutie, vie o ňom aj priateľ a je to najmä kvôli tomu, že sa chcem dožiť aj vnúčat, ísť im aj na promóciu, nech sa vám to niektorým zdá akokoľvek pritiahnuté za vlasy, nechcem ísť ma dôchodok, keď moje dieťa bude nastupovať VŠ. Možno by moje zmýšľanie bolo iné, keby dnes nemáme všetko pre narodenie dieťaťa zabezpečné, chvalabohu to ale nie je táto situácia. Ja na priateľa vyslovene netlačím, dieťa so mnou chce, nevie si predstaviť život s nikým iným, len ho ešte nechce teraz, pretože ako tu niekto správne podotkol, bojí sa. Jeho strach ale nevyplýva z toho, že sa cíti nevyzretý alebo z toho, že by mal mať so mnou rodinu, skôr si myslím, že má kúsok aj svoje vlastné traumy, zlé vzťahy s otcom atď., kvôli ktorým sa bojí, že nebude dobrý otec a má potrebu to oddiaľovať. Viem, že takto sa to ťažko ,,číta”, ale skutočne nemám rada tú krásnu vlastnosť žien na koníkovi, robiť predčasné závery a súdiť, ešte predtým ako viem viac. Ak vám niečo nesedí, spýtajte sa. Ale ísť do niekoho ako osy a popritom dokopy nič neviete, príde mi to strašne malicherné a to nie iba v tejto diskusii.
Mne pride bez urazky smiesne a malicherne dat par info na mk cakat rady a potom sa hnevat ze odpovede su zovseobecnene hypoteticke a nevieme o vas v podstate nic . Keby to bolo ako pises v poslednom prispevku tak vlastne nemas problem. Na 100% sa milujete mate vsetko co treba partner bude uzasny otec Lebo ty si si ista. Jeho strach je prirodzeny a prejde ho az ked bude drzat svoje dieta v naruci. Az na to ze nechce o dietati najblizsich 5rokov pocut. A ty riesis vnucata dochodkovy vek a veci ktore nikto nevie ci tu bude. Toto vysvetluj jemu doma nie tu na Mk druhym moze byt jedno ako si predstavujes zivot v časovej osi no tvojmu partnerovi by to nemalo byt jedno .
@miadi tak vidíš, mne príde smiešne a malicherné do niekoho sa ironicky púšťať, zosmiešňovať, domýšľať si, súdiť, ešte predtým ako mám informácie. Každá sme nejaká. 🙂 niektoré to pochopili, iné nie. Hold moja smola.
Tebe to pride ako malicbernosti teraz - ze sa spomenuli veci ktore nechces pocut .. svadba ..trebars alebo ci mas kde zit Keby to nevislo. Lebo ked on sa nechce viazat vyzera to vselijak. Casto tu mas zeny ktore su nestastne z muzov hnet ako maju to vytuzene dieta . Alebo dieta mà rok dva alebo tie male deti su dve . A az vtedy si zrazu uvedomia ze on nema zaujem o rodinu. Nie je dobre tlacit chlapa do otcovstva. Rovnako ako tlacit zenu aby mala dieta. Zober ho k znamim co maju babatko Aj ked vlastne je uplne nieco ine.. a nech ho podrzi nech sa snim chvilku bavi nech vidi ze to nie je casovana bomba. Mozno len potrebuje nazornu ukazku. Alebo mu to musis vysvetlit ako to citis on tebe a hladaj kompromis ze na tom zacnete pracovat o rok dva no nie o 5. Stale mozes mat dieta prec 30 a obaja byt happy.
Nikto ta tu nezosmiesnoval nedomyslal si. Ked sa chlap nechce viazat tak svadba je “zbytocna “. A presvedci o tom aj partnerku. Su ale aj taki co kludne urobia aj 3deti na zaviazanie sa ale svadbu aj tak nechcu.. ked sa velmi milujete nemal by byt problem slubit si officialne pred 2svedkami lasku vernost v dobrom aj zlom koli sebe. Nie je to koli party pre kamošov. Dieta bude mat priezvysko po otcovi preco ho mat ine ako jeho mama? V nemocnici na uradoch atd manzelku beru inak ako priatelku. Keby priatel umrel nebudes mat vdovsky atd. Ale tak tvoj zivot ty vies co je pre teba naj.
@miadi Mňa si teraz celkom povzbudila mam 31, malý ma jeden a pol, ale chcem sa vrátiť do prace na full tíme (prakticky už pol roka pracujem na polovičný úväzok), a pracovať na sebe, nechýba už veľa aby som sa vedela posunúť vyššie kariérne, ľutovala by som tie roky štúdia aj praxe, na druhej strane som sa bala, že by som druhe dieťa mala trosku neskor, dala som si takú súkromnú lehotu že do 35 😁 nie som zástanca reťazových pôrodov, na sebe to skúšať nechcem, viem, že aj prvé tehotenstvo som prežila len s nadávkami, som netrpezlivý typ, nedala by som to po sebe, navyše uz s malým bábätkom.
Tu je len jedna odpoveď: KOMUNIKÁCIA. Proste mu povedz to, čo si povedala nám a tak ako si to povedala nám. Povedz mu, že si pripravená aj na kompromis, tak ako si to napísala sem, ale že je to pre teba veľmi dôležité. Že ho miluješ, že vieš, že je ten pravý a že to tak cítiš. Ktorý milujúci muž by na také niečo žene povedal nie??
@oblecenie99 neodsudzujem retazove porody ale nie je to pre kazdeho. Chcela som druhe skor ale mali sme jedno nestastne teho medzi tym. U nas je vekovy rozdiel 4.5r a je to super. Deti sa od zaciatku lubia malej sa da vysvetlit ze babo nie je rovestnik. Maly zas ju uplne žerie a napodobnuje chova sa akoby bol o rok starsi. Mà 16m chodi uteka skusa kolobezkovat vari pecie kresli . Uplne vsetko rozumie neskutocne komunikuje. Aj ked vie len 10 slov. Vcera vecer v kuchyni mi hovoril o tom ze sa vonku za oknom hybu stromy vo vetre. Dnes robil toho .. ( urcite chod do toho ked je pre teba lepsie ist robit medzi druhou materskou nemusis mat druhe hnet az ked sa na to budes citit Aj ked mas nad 30+)
Ja som dala mojmu muzovi na vyber, bud dieta alebo rozchod. Podotykam, ze sme boli spolu 9 rokov.

@lvula uz som tu citala aj nazor ze zeny by mali mat deti len vo veku 17-25r. A vsetko po je neskoro 😂to by uz aj autorka prešvihla vlak. Hlavne ze priroda to zariadila inak.