icon

Priateľ je málo doma, máme 7-týždňové bábätko

viktoriina
18. okt 2023

Ahojte, chcem sa spytat, čo si myslite o tejto situácii.
Máme doma 7 týždňové bábätko, priateľ si čerpal prvé dva týždne otcovskú dovolenku a týždeň obyčajnú dovolenku. Keď sme prišli z pôrodnice, veľmi sa snažil a staral sa o nás, pomáhal veľa. Posledný týždeň jeho dovolenky však začal ponocovat, tým pádom aj neskôr vstával, už sa ani tak velmi nesnažil a odkedy začal chodiť do roboty - teraz to je štvrtý týždeň, tak to ide dolu vodou. Robí 12tky, takže bývame s malou celý deň doma samé, čo je v poriadku, veď prácu si nezmení. Lenže keď ma voľný deň, tak spáva aj do 10-11 takmer každýkrat a poobede chodí do posilky na 3 hodiny. Čiže náš týždeň pozostáva z toho ze buď robí a keď ma voľno, tak je doma minimálne. Do posilky chodí tak 2-3x do týždňa vzdy aspoň na 3 hodiny. Veľmi ma to hnevá, ze s nami netravi veľa času, hlavne teraz, keď je mala ešte takáto mala - snažila som to s ním prebrať, ale očividne je posilka preňho dôležitejšia. Predtým ako sa mala narodila mal rôzne obdobia - raz chodil, raz nechodil do posilky. Bavili sme sa však, že takýto životný štýl je ťažko udržateľný s malým bábätkom, že možno keď bude trochu vacsia. Neviem čo mam robiť, keď je teraz realita taká, aká je. Chápem že chce mať pohyb, ale toto je jednoducho na mňa veľa - aby sa viac venoval posilke ako rodine :/

marca12
18. okt 2023

@viktoriina preco hned taketo radikalne riesenia? Nadych vydych a klud. Uvedomijes si,ze mate doma 7 tyzdnove babatko,na ktore si musitw obaja zvyknut. Obaja sa musite zzit s novou situaciou a byt si vzajomnou oporou a vy namoesto toho zbrojite proti sebe. Ako mozes s kludnym svedomim povedat,nech ide prec? Preco sa nesnazite zzit spolu,ale vedome sa oddelujete od seba? Prve mesiace su najtazsie. Ak sa nechce,nevie postarat,treba ho to naucit,ale s kludom. Peknym slovom ho poziadat a vediet podakovat,dat mu najavo,ze ti dobre padlo,ked sa on postaral. Nech ide do posilky,ale nech potom aj on tebe dopraje trochu casu pre seba. Ale zase si uvedom,ze si matka a to dieta je na tebe teraz zavisle,cize ty sa musis obetovat. Chce to vela trpezlivosti a porozumenia,aby ste sa vy dvaja dospely nejako zladili a nespravali sa urazene cele dni.

zuzanapjat
18. okt 2023

To sú dristy polhodinu sa prezliekať v posilke? Čo je z pomocnej školy? Jednoducho uteka od vas a od povinnosti. Keby tak velmi chcel, tak si vie za hodinu poriadne zacvicit aj doma vlastnym telom napriklad, alebo si kupi jeden kettlebel a ma zacvicene komplet cele telo.

viktoriina
autor
18. okt 2023

@rebrambora boli sme dohodnutí tak, ze keď sa mala narodí, cvičenie trochu obmedzí a bude sa viac venovať rodine. Ale to cvičenie by nemusel ani obmedzovať, keby chodil cvičiť ráno a poobede by sme mohli byt spolu. A dojčila si, keď hovoríš, ze sa staral partner, či tých zopár hodín dvojičky vydržali bez dojčenia?

viktoriina
autor
18. okt 2023

@zuzanapjat zvykol cvičiť doma, ma tu aj nejaké náčinie k tomu, nevyznám sa do toho… teraz mu to takto vyhovuje - ako viacerí píšu - uteká od nás a od povinnosti

blabla22
18. okt 2023

Mňa šokujú názory niektorých žien akože kedy si ma chlap vlastne oddýchnuť? Wtf? A autorka si oddýchne kedy? Toto kým bude aj ženám pripadať ako normálna deľba povinnosti tak nikdy k žiadnej rovnoprávnosti nedôjde..@viktoriina úplne chápem tvoju frustráciu, je totálne opodstatnená, ty nemáš možnosť povedať že večer máš čas pre seba, spis do jedenástej a potom ideš na tri hodiny sa venovať koníčkom..treba samozrejme mať aj čas sám pre seba, ale nielen muž ale obaja partneri rovnocenne

janka2000
Odpoveď bola odstránená
eliska13
18. okt 2023

@stellarstar robí ti to dobre napísať čerstvej mamičke, že mu idú na nervy?Ty pokiaľ viem dieťa nemáš tak vieš trt aké to je v noci vstávať a byt s dieťaťom a muz sa vyspi, naje a ide do posilňovne.
Autorka kompromis ráno bude skôr vstávať a pôjde cvičiť.
@rebrambora aký celý deň?odíde dajme tomu o 13-14 hod a príde na večerné kúpanie srat takého chlapa čo voľno využije pre seba

stellarstar
18. okt 2023

@eliska13 tak až taká čerstvá nie je keď ma už 7 - 8 t a áno chlapvi môže ist na nervy v tom nevidím nič zlé. Asi čakal niečo iné a realita je horšia ako predstava 🤷‍♀️ ty o mne nič nevieš 😉

eliska13
18. okt 2023

@stellarstar neviem prečo by sa mali o dieťa starať cudzí oni sú rodičia.A chlap má času dosť len ho neefektívne vyuziva

stellarstar
18. okt 2023

@eliska13 tak nech je mamička prísnejšia a Konsequenntnejšia ku svojmu chlapovi, keď tu vie vypisovať tak nech aj doma vie otvoriť ústa a sa s ním porozprávať co chce co očakáva atd

aliaray1
18. okt 2023

@viktoriina Ja sa spytam taku zakladnu otazku: Prosim ta, a co si urobila ty preto, aby mal chut prist domov a byt s vami viac?
(Vycitanie, hadanie a pod. nepovazujem za pozitivnu aktivitu).

amelia89
18. okt 2023

Akoze je mi z toho smutno ze su takito chlapi. Moj muz pred narodenim syna chodil naozaj pravidelne a bol vypracovany (on je prirodzene chudy takze ak chce mat svaly musi makat). S narodenim prveho syna sa posilka vytratila,s narodenim druheho uz uplne. Mat deti je niekedy tak narocne,a ja fakt dakujem ze som si nasla partnera s ktorym tvorime tím- aj jeden aj druhy potrebuje oddych,aj povzbudenie, aj pochopenie aj vsetko.
Moj muz schudol 10kg, az teraz ked maju chalani 3 a 1.5 roka sa rozhodol (na moj podnet) zase skusit tu posilku- hlavne kvoli vypnutiu a proste zdraviu,treba sa hybat. Ale akoze moj muz chodi cez obednu pauzu aby netracal na to cas a za 1.5 hodiny je vybaveny. To je len priklad ze ta obetovost ma rozne škaly ale bohuzial tvoj muz toto slovo asi nema v slovniku.
Skus mu to vysvetlit znova,ze samozrejme ze doprajes cas aj jemu ale ze vas zivot sa uz nenavratne zmenil a on sa nemoze tvarit ze je vsetko ako predtym.

goodidea
18. okt 2023

@viktoriina ako hovorí @amelia89 pamätám si ako keď som malú kocikoval v rámci prestávky som si dal sériu zhybov na strome a potom pokračoval v kocikovani...alebo neskôr keď bola staršia tak počas hry som si dával série klikov ...na posilku skrátka nebol čas nejako

majlo1234
18. okt 2023

@aliaray1 no ono je to so 7 tyzdnovym babatkom ozaj tazke. Ja sice chapem, kam tym mieris, ale tu skor chyba opacna strana-muzi nerozumeju, ze porod a materstvo je pre zenu obrovska zmena, hormonalny kolotoc, nedostatok spanku, o 100 percent ti klesne zivotny komfort. Oni to castokrat nielen nechapu, chyba im zakladna empatia a k tomu si neuvedomia, ze by volo vhodne zmenit aspon cast svojich navykov, ked uz zena zmenila absolutne vsetko, aby sa prusposobila dietatu.
@stellarstar aj tebe rozumiem, a neviem, ci je pravda, ze nemas deti, ale sedem tyzdnov je pri babatku nic. Akurat sa trochu otrepes z toho soku, prestanes krvacat ako svina, pripadne ta konecne prestane boliet suska alebo brucho. Zaroven na teba akurat poriadne dolahne nedostatok spanku za posledne tyzdne.

@viktoriina z mojej skusenosti ti odporucam nevzdat to a riesit s muzom k ibojstrannemu kompromisu cim skor, lebo nakoniec sa moze stat, ze naozaj ostane vsetka starostlivost na tebe. Chlapi su pohodlne stvorenia

stellarstar
18. okt 2023

@majlo1234 co sa nespavosti týka tu my nemusíte písať rozprávky, už si pracovala 3dni po sebe bez spánku? Ja to totiž dosť často mavam že 2 - 3 noci nespím a potom ešte aj makať musím

nika11103
18. okt 2023

Coooze ? A čo majú potom povedať ženy čo im muži pracujú v zahraničí a majú viac deti ? Moj teda v zahraničí nerobí , ale bol s nami len ten jeden jediný piatok , čo nás doviezol z pôrodnice . V sobotu a nedeľu už išiel makať na dom ktorý pre nás ešte dorabal a v pondelok hybaj do práce takisto na 12tky a takto sme fungovali , až kým sme sa do toho domu nenastahovali . Čo bolo teraz prednedávnom . A aj tetaz chodí v čase voľna na fusky . Ja neviem ženy , ako čo Vy naozaj chcete , my sme doma na materskej my sa mame starať , veď ti chlapi s takým mini človekom este až tak robiť nevedia , oni sú na to aby živili rodinu nie ? A že si dovolil pospať ? No boooze . Čo ja by som dala za to , aby moj išiel vypadnúť do posilky do baru s kamošmi hocikam . A než sa tu do mna poniektore pustite , napriek tomu že muž bol stále v práci , tak po tej práci keď prišiel malu si polubil poslal mna sa trebárs vyvetrať . A mne to bohaté stačilo . Ja nepotrebujem , aby nám sedel pri zadku od rana do večera . Stará sa o nás finančne že nám nič nechýba a vieme si dopriať , lubi nás , zaujíma sa , voláme si píšeme , mala je z neho totálne na mäkko a hlavne teraz už ako bude mat rok , už je to predsa len väčšie babo už sa s ňou vie a môže zahrať úplne inak ako keď mala 3,5 kilá . Tot moj názor dobrú noc

goodidea
18. okt 2023

@nika11103 neboj sa ..oni sa poniektoré do teba pustia 🙂)) ale za mňa máš pravdu...od počiatku vekov neboli kladené na mužov nároky ako su teraz..

marca12
18. okt 2023

@stellarstar Nikto si nevie predstavit,ako sa zmeni zivot po narodeni dietata. Mozes mat predstavu,ale realita je ina. Muz musi pocitat s tym,ze sa zena zmeni,ved to je taky napor hormónov po porode,do toho psychika a pokial nema pri sebe empatickeho a trpezliveho muza,tak to dopadne zle. Muz musi byt oporou v tom case. Tak to proste vo vztahu funguje. Raz je jeden oporou a inokedy zase druhy. Ved je normalne,ze pridu aj zle casy,ale to sa neriesi utekom. Nikto nie pozitivne naladeny a vysmiaty 40 rokov,365 dni vkuse.

stellarstar
18. okt 2023

@marca12 tak jej manžel sa pravdepodobne zlakol 🤷‍♀️

majlo1234
18. okt 2023

@stellarstar to nie su rozpravky, je dokazane, ze nedostatok soanku ma volyv na velkovy wellbeing, kratkodoby je este celkom lahko zvratitelny, ale pri decku sa nevyspis aj dva roky a si proste celkovo v prdeli😀
@nika11103 ved nech tie zeny povedia, co maju na srdci, ako sa citia, presne ako si to povedala ty. Kazda mame iny zivot, ineho muza a inu vychovu. Myslis si, ze sme sa ako zeny narodili s genetickou predispoziciou starat sa o mini cloveka? Ze vediet prebalit osratu rit a okupat handrove decko je nam vrodene a chlapi chudaci tuto schopnost akosi nemaju? Ano, som doma na materskej, staram sa. Ale akonahle chlap dojde z roboty, malo by to byt idealne fifty fifty, nech si aj zena noze obcas oddychnut.

majlo1234
18. okt 2023

@goodidea a evidentne ich na tie naroky evolucia nepripravila. To, ze maju coraz menej fyzickej prace a celkovej zodpovednosti za rodinu, to je ok. Ale nedajboh chciet, aby sa normalne zacali spolupodielat na domacich pracach a starostlivosti o deti, to je uz hriech😂

stellarstar
18. okt 2023

@majlo1234 ja viem

nika11103
18. okt 2023

@majlo1234 ale ja predsa hovorím o mini pidi bábätku . 7 týždňové ešte aj tak viac času prespí , veď je to ešte naozaj ňuňátko 🙂. Ale už to nejdem rozpisovať ďalej , ja som bola na bábätko sama a muž sa staral o ostatne veci a nenútila som ho byt s nami stále a dokonca mal ešte aj navarene keď prišiel domov 🙂. Ale každá rodina ako si to zariadi samozrejme a ako vyhovuje im 🙂

deedol
18. okt 2023

@nika11103 ked ti to takto vyhovuje, ok, ale preco by to malo vyhovovat kazdej? nie sme predsa vsetky rovnake. my byvame v byte, moj muz nerobi 12-tky, ja tiez pracujem (z domu, odkedy mal syn 6m) a nevidim ziadny dovod, preco by sa nemal muz rovnako ako ja zapajat do starostlivosti o nase spolocne dieta. a nastastie on ma na to rovnaky nazor.

na druhej strane, nemam zaujem nikoho presviedcat, ze mam patent na rozum a maju to tak mat vsetci, ako mi vyznieva z tvojej prvej rady pre autorku - ze vlastne autorka by mala byt spokojna a postarat sa o vsetko ako "spravna" manzelka. ibaze autorke to nevyhovuje (inymi slovami, nie je ako ty) a hlada riesenie.

autorka, jedine v klude si sadnut s muzom, prebrat to bez obvineni (nezacinat vety "ty", ale "ja") a dohodnut si nejake pravidla. moj muz ma tiez svoje zaluby, ktorym venuje cas, rovnako ako ja, ale obaja mame mieru, aby sme boli dostatocne vela casu s dietatom a aby sme mali cas aj jeden na druheho. nie je to vzdy idealne, samozrejme, su rozne narocnejsie obdobia, ale vieme o tom komunikovat.

kitycat
18. okt 2023

@viktoriina a keby sirl na 3h s kocikom na prechadzku?

Ako keby mal pocit, ze ma splnene... alebo nevie co s takym malym babatkom robit

eliska13
18. okt 2023

@nika11103 nemôžeš porovnávať mužov v zahraničí vtedy je žena uzrozumena, že bude na dieťa sama a ani tvojho čo má métu dostavať dom.
Tiež by si nebola rada, keby si bola doma a muž má 2 dní voľna a spí a chodí do fitka.Kedy si môže ona pospať, kľudne ísť do sprchy a pod..
@stellarstar ale doma sa v kľude vyspis nie?je to tvoja práca.Ked budeš chcieť a bude ta unavovat zmenis ju.Ona musí zatať zuby a fungovať.Neporovnavaj malé dieťa a prácu.
Treba otca prebudiť do reality, že sme dvaja, máme dieťa.Lebo potom sa stane, že žena je na všetko sama a muž má odpoveď veď si na MD čo by si iné chcela?7 týždňov je čerstvá matka, ktorá sa iba otriasla zo šoku, že mám dieťa a musím byť 100% k dispozicii

mandarinka555
18. okt 2023

@janka2000 A čo vlastne robíš ty, keď muž robí komplet domácnosť, vstáva v noci ku dieťaťu a ešte chodí do práce?

zmrzlinka2021
18. okt 2023

@nika11103 priorita má byť dieťa, rodina, nie iné veci. Je mi ľúto, že tvoj manžel má iné priority, ale tak to nemá byť. On má tiež deti, aj domácnosť.

nevenka
18. okt 2023

@goodidea ja kym som sa citila dobre, (rozumej, mam teraz strasnu hypertyreozu a problemy s tlakom), tak som drepovala pri kociku aj o druhej v noci, no proste, kym som malu uspala a mala este energiu. Ale ja som taka typicky rozkysnuta zenska, ja len som nevedela, co robit, aby som postojacky nezaspala 🤣🤣🤣, len tym chcem povedat, ze ked sa chce, tak sa vela toho aj da. Ale ked sa nechce...☹...

nevenka
18. okt 2023

@nika11103 no ak nemas kolikove dieta, tak je ňuňatko, co zvladnes s prstom v nose. Ale ked Ti reve cele dni a noci a trapi sa bolave, tak...mam take 4, prezila som, s ujmou na zdravi sice, ale este zijem 😊.