Priateľ má dlhy

dominikaaa1234
12. feb 2015

Prosím Vás o radu... Na začiatok niečo o mne. Mám 18 rokov a navštevujem tretí ročník strednej školy. S priatelom sme sa spoznali na sociálnej sieti. Z jeho strany to nebola láska na prvý pohlad ale z mojej jednoznačne áno. Bola som zúfalá z predchádzajúceho vzťahu ked sa to tak vobec dá nazvať, kedže s týmto chalanom som intímnr nežila išlo skôr o kamarátstvo. Ale vrátme sa teraz k problému. Môj priateľ ( teraz už snúbenec) má 26 rokov. Po roku vzťahu som otehotnela ( mala som vtedy ešte 17) bábätko som sa rozhodla si nechať aj keď všetci z rodiny boli proti nech to nerobím a nekazím si život. Tehotenstvo prebiehalo bez problémov ale nejak som ho neprežívala teda nemala som ani pocity šťastia ani smútku. Bolo to také bez emòcií. Nehladkala som si bruško ani mu nerozprávala. Začali sme bývať s priateľom v podnājme. Ja som este chodila do školy a on sa nudim vraj doma. Začal chodiť na pokec a písať iným babām. Mňa začal ignorovat. Hovoril že zo žiadnou vonku nebol no nebola to pravda. Priznal sa mi až nesķôr. Vraj to nič nieje. Potom mu zablokovali účet lebo mal dlhy. Vzal si ďalšiu pôžičku aby sme mali na nàjom na chvílu sa to vyriešilo. A teraz znova zablokovali mu účet a pýta si odo mňa materskú aby mohol zaplatiť nájom ale ja už mu nechcem stále dávať. Aký máte na to názor?

natalym
12. feb 2015

@dominikaaa1234 Utekaj domov rodičom. On je nezrelý pre rodinu, Ty potrebuješ zázemie.

kajca84
12. feb 2015

Posli ho do roboty

cackaa
12. feb 2015

Odíď od neho. Už teraz sa nestará, ani ho to nezaujíma a časom sa to zhorší. Finančne ťa zruinuje a aj tak si nájde inú... Musíš sa postaviť na vlastné nohy.

misinka26
12. feb 2015

Preč, preč, preč ... takýto chlap ťa nikdy neurobí šťastnou, nikdy ťa nezabezpečí ...

tjaden
12. feb 2015

chod k rodine

sunshineka
12. feb 2015

@dominikaaa1234 boze moj ako si toto mohla dopustit?co das tomu decko?aky priklad,vzor a aku motivaciu do zivota?preco on nepracuje?ja by som od neho odisla

duun
12. feb 2015

Vráť sa k rodičom, ak to čo len trochu ide a snaž sa naštartovať si život správnym smerom. Priateľ je nezrelý, nechce prebrať zodpovednosť - nepracuje, hľadá si milenky, keď nájde nejakú s bytom, ostaneš s sama s dlhmi a s dieťaťom, ku ktorému dúfam už nemáš taký vzťah "bez emócií". Ak áno, je mi toho malilinkého nesmierne ľúto, lebo si vás nezaslúžil.

Oddeľ spoločné účty, zmeň PIN, nedávaj mu materskú - tá je predsa pre dieťa, nie? Neber spoločné úvery, hypotéky, sporenia, NIČ nepodpisuj. Neber si ho za manžela - od toho okamžiku či chceš alebo nie, ručís svojimi vecami, príjmom, úsporami za jeho dlhy, si spoluzodpovedná za to, čo narobí on.

Podľa toho, ako sa vyjadruješ, tak si inteligentná baba, tak vezmi rozum do hrsti a zváž si to! Inak tu za rok-dva budeš písať ďalšiu koníkovskú tragédiu typu: "Manžel má tretiu milenku, ja s ním mám napriek tomu 4té dieťa, má obrovské dlhy, všetko nám zobral exekútor, ja si nemôžem nájsť prácu, lebo nemám prax a s deťmi ma nik nezoberie, aj keď sa rozvediem, nemám kam ísť a mám na seba napísaný jeho úver, ktorý budem ešte 15 rokov splácať.."

kaktusik007
12. feb 2015

@dominikaaa1234 hrdost, nehrdost.... s pokorou k rodicom a na rovinu povedat - sorry, mam maslo na hlave a prosim pomozte mi.

na priatela sa vykaslat na celej ciare, to je jedna nevyzreta osobnost ktora ta vie zatiahnut este do daleko vacsich problemov.

s rodicmi ako? si v kontakte? je mozny ten navrat k nim?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
12. feb 2015

@dominikaaa1234 dieťa ti život nepokazí... ale takýto príživník áno... 26 rokov a nudí sa doma???? a takto dvihnúť riť aj s vajcami a ísť do roboty, splácať dlhy a živiť rodinu nič???
zbaľ seba aj drobca a so sklopenými ušami k rodičom, verím, že ti pomôžu... ostáva ti rok a pol školy, tak si ju len pekne dokonči a potom drobca do jaslí a ty pracovať a zarábať na seba a na dieťa, nie naňho... a aby som nezabudla, dať žiadosť na súd o zverenie dieťaťa do svojej opatery a žiadať aj výživné... to, že je nezamestnaný a s dlhmi nevadí, keď nič iné, budeš mať nárok na náhradné výživné, prípadne aj niektoré ďalšie soc. dávky vyžadujú, aby si toto mala poriešené...

dominikaaa1234
autor
12. feb 2015

On pracuje len vzdy mu exekutori zablakoju ucet tak nema nic

natalym
12. feb 2015

@dominikaaa1234 Neobhajuj ho. Chceš žiť vo večnom strachu, že príde exekútor? Môžeš sa vrátiť domov?

kaktusik007
12. feb 2015

@dominikaaa1234 a aby si tu nemala iba taketo komenty, napisem ti aj jeden pekny.... ako davam deti do skolky, tak uz davnejsie som si vsimla jednu maminu - taka mlada mi pripadala, ale tak normalne, ja mam 35 a ono dnes ten vek na pohlad neodhadnes, takze mi ako mlada mamina na pohlad pride aj taka, co ma 27..... a vidim ako sa stara, chova, odsledujes to vacsinou v tej skolke, zvlast, ak sa stretavate v rovnake casy tie iste.... baby maminy to poznaju 🙂
ale cela ta pointa je ta, ze v decembri som ju stretla so zelenou stuzkou na kabate 🙂 baba ma 19, a trojrocne dieta. A ano - je to narocne, ale da sa a ako mi ona povedala - teraz je to super a nikdy by nemenila 🙂

kaktusik007
12. feb 2015

@dominikaaa1234 neobhajuj neobhajitelne 🙂 jasne ze sa ti snazi nahovorit ze on nic on muzikant.... ale za tuto situaciu moze jedine ON a jeho nezodpovedne chovanie a ak mas co len trosku zodpovednosti ty, tak takehoto prizivnika posles co najskor kade lahsie.

rheia27
12. feb 2015

@dominikaaa1234 rychlo k rodicom naspat s pokorou, henten ti pokazi zivot, sissi27 to napisala presne....
ak zostanes s hentym tak zle dopadnes

mamulka211
12. feb 2015

On ti nema brat, ma ti davat o frajerkach sa ani nevyjadrujem, moj nazor, odid od neho kym si neznicis nervy...

duun
12. feb 2015

Zablokuju ucet? Má nárok na to, aby mu minimum ostalo - teda okamžite ísť za exekútorom, požiadať, ak sa to dá a veriteľ to schváli o splátkový kalendár (väčšina súhlasí, elbo je lepšie dostať z dlžníka niečo ako nič). Ak spláca, tak zvyčajne idú buď rovno zrážky zo mzdy alebo spláca sám a exekútor účet nechá tak, ak sa neomešká so splátkami.

Zákony: Občiansky súdny poriadok
Exekučný poriadok
Nariadenie vlády SR č. 268/2006 Z.z. o rozsahu zrážok zo mzdy
Opatrenie MPSvaR SR č. 300/2010 o úprave súm živ.minima

Základná suma, ktorá sa nesmie zraziť povinnému z jeho mesačnej mzdy v zmysle § 278 ods. 1 OSP a § 70 ods. 1 EP, je 60 % zo životného minima na plnoletú fyzickú osobu platného v mesiaci, za ktorý sa vykonávajú zrážky;

Na každú osobu, ktorej povinný poskytuje výživné, sa započítava 25 % zo životného minima na plnoletú fyzickú osobu platného v mesiaci, za ktorý sa vykonávajú zrážky, rovnako to platí aj na manžela povinného, ktorý má samostatný príjem;

Ak sa zrážky zo mzdy vykonávajú z miezd oboch manželov, započíta sa 25 % zo životného minima na plnoletú fyzickú osobu platného v mesiaci, za ktorý sa vykonávajú zrážky na dieťa, ktoré spoločne vyživujú, každému z nich osobitne;

25 % zo životného minima na plnoletú fyzickú osobu platného v mesiaci, za ktorý sa vykonávajú zrážky, sa nezapočítava na tú osobu, v ktorej prospech trvá výkon rozhodnutia na vymoženie pohľadávky výživného.

Pozrite si životné minimá a prepočítajte si čiastky a hlavne komunikujte s exekútorom.

duun
12. feb 2015

sumy životného minima od 1. 7. 2014
198,09 € mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu
138,19 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu
90,42 € mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo nezaopatrené dieťa

natalym
12. feb 2015

@duun Ty to asi tiež nemáš ľahké.......

apolka77
12. feb 2015

@dominikaaa1234 mas stastie ze nie ste manzelia, boli by to aj tvoje dlhy. Si mlada, uprimne, prec od nezodpovedneho chlapa. Stastna s nim nebudes.

mircalla
12. feb 2015

@kaktusik007 suhlasim s @natalyn chod k rodicom, tu sa nic ine robit neda

emai
12. feb 2015

Utekaj od neho prec.nezmeni sa.

duun
12. feb 2015

@natalym práve také čiastočne podobné problémy "po" riešim (chvalabohu nie som ani zďaleka ten tragický prípad), tak som akási.. nabrúsená 😀 A už som posledné tri roky riešila toľko veci cez zákony a naviac som SZČO tí to majú ako denný chlieb - tam je to jasne dané, často vymedzené percentom toto a ono.. a tu sa často 20stránok rieši že "mám dojem, vidí sa mi".

viera27
12. feb 2015

ja len na odlahcenie off topic. V zozname tem som neprecitala "Priateľ má dlhy", ale "Priateľ má dlhý 😀 😀 😀 ".

natalym
12. feb 2015

@viera27 A to by nebol problém, síce, ako pre koho................ 😀

liebling98
12. feb 2015

@viera27 to sa chváliš alebo sťažuješ 😀😀😀

bona_dea
12. feb 2015

@viera27 radšej dlhý ako dlhy... 😀 či? 😀 pobavila si ma... 😉

mircalla
12. feb 2015

@viera27 To by mi nevadilo🙂

nyusika
12. feb 2015

@viera27 ja som v zozname tem pred chvilou citala "kolko MILENKA moze vypit" namiesto kolko mlieka moze vypit

asi som prepracovana 😀

natalym
12. feb 2015

@nyusika Myslíš, aby sa nezadrhla chudera.