icon

Priateľ ma nechápe

20. máj 2022

Mala som mačku, narodila sa u nás a už dosť dlho je súčasťou nášho života. Neskutočne som ju milovala a včera mi zahynula.
Písala som priateľovi , že z mačky vyteká neskutočne veľa krvi a ideme k lekárovi, nato len odvetil, že práve sa stravuje a nechce vedieť koľko krvi z nej vyteká. Ešte v ten deň zahynula. Poplakala som si ale priateľ neprejavoval žiadnu empatiu. Nemá rád mačky a je to preňho “len” mačka. Večer sa išiel zabaviť ešte, ja som ostala doma. Dnes som tiež posmútila ešte , načo mi povedal, že či to ešte stále riešim?..Ako by ste reagovali vy? Ja som sa v ňom celkom sklamala.
Preháňam?

mircalla
20. máj 2022

@bobaas Paradoxne pise, ze treba byt dobry k ludom a nie k zvieratam. Ale zaroven jej reakcia "neotravuj s mackou (ktora zomiera), zeriem" pride ako priklad dobroty k ludom a nevidi na to nic zvlastne....Mne nie

bobaas
20. máj 2022

@mircalla prepáč, ale nič z toho, čo píšeš, som nenašla. ale to je v konečnom dôsledku jedno - táto diskusia je o inom a tu len autorka/zakladateľka musí vedieť, do akej miery je pre ňu dôležitá reakcia priateľa, nakoľko dotvára ich vzťah.

lalala94
20. máj 2022

Ja si myslím, že vôbec nepreháňaš. Tiež by ma jeho reakcia zamrzela a bolo by mi to ľúto. Tu nejde o to, že je to "len" mačka, pre teba to bola dôležitá súčasť života, mal ťa podporiť. Utešiť. Ja nie som "mačkárka", mám radšej psov a jedného aj máme doma. Ešte je mladý, ale už teraz ma desí predstava, že raz sa s ním budeme musieť rozlúčiť. Pre nás to nie je iba zviera alebo nejaká vec, je to člen rodiny, ktorého máme radi a ak mu niečo je, bojíme sa o neho. Mrzí ma, že si prišla o mačičku. Snáď sa aspoň dožila pekného veku a veľmi netrpela. Práve včera sme boli u veterinára po lieky a prišla tam jedna pani s kocúrikom, ktorý už bol v zlom stave. Počuli sme ako jej veterinárky povedali, že urobia všetko čo sa dá, ale nevedia jej zaručiť, že bude v poriadku. Neskutočne mi tej pani (majiteľky) prišlo ľúto, hlavne keď som videla ten jej smútok v očiach. :(

Osobne si neviem predstaviť, že by som bola vo vzťahu s človekom, ktorý by pre mňa v takejto situácii nemal pochopenie, resp. by ju zľahčoval a tváril sa, že úmrtie toho zvieratka nič nie je. Podľa môjho názoru človek, ktorý nemá vzťah k zvieratám nikdy nepochopí, aké to je, keď oň prídeš. A na druhej strane - veľa o človeku napovie to, ako sa správa k zvieratám a aký má názor. Nemusí ich milovať, ale empatiu by mal mať každý.

mircalla
20. máj 2022

@bobaas Tiez som pouzila nadsadzku, Pride jej to normalna reakcia, ze ked konzumuje nech ho neobtazuje s nechutnostami (strana 1).

vlado818
20. máj 2022

@zmrzlinka2021 "Prosim ta, vsimaj si lepsie svojho frajera" Co presne si ma vsimat? Macky neznasam a jeho reakciu chapem na 100%.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
21. máj 2022

@zoro9836 Ale ved autorka riesi to ako sa jej priatel sprava k ludom, nie k zvieratam. Konkretne, ako sa sprava k nej.

vroni
21. máj 2022

Poniektorí evidentne nevedia čítať. Ani chápať. Ona predsa nechce, aby priateľ miloval a súcitil s jej mačkou. Ona chce, aby súcitil s nou!!!! S človekom!!! Tak tu prestaňte papagájovat o prehnanej láske k zvieratam, o tu v tomto prípade vôbec nejde. Ja nie som žiaden šialený milovnik zvierat, ľudia sú pre mňa na inom stupni, naše mačky rozhodne nie sú členovia rodiny (domácnosti áno) a z ľudí, ktorí svoje domáce zviera označujú za babetko a podobne mam divný pocit. Ale to všetko nie je téma. Téma je partner, ktorý má hlboko v paži, že sa jeho partnerka trápi. Arogantný zmrd môže byť aj človek, ktorý zvieratá miluje a aj ten, ktorý ich neznáša. Láska k zvieratám neurčuje, aký je človek.

zuzliq
21. máj 2022

Tak ja mám iný názor, ako väčšina žien tu. Môj manžel by podľa mňa reagoval veľmi podobne, aj keď je to veľmi milý, múdry a súcitný muž. Ale ak sa mu niečo zdá mimo, proste to povie a chová sa tak.
Ja to vnímam ako výhodu, mám možnosť prehodnotiť svoje správanie. A ak si myslím, že mám pravdu, proste sa o tom porozprávame. Vysvetlím mu moje pohnútky, on povie svoj názor a koriguje svoje správanie. Naopak to funguje rovnako.
Teda ja ti radím otvoriť túto tému, povedať mu, čo ti vadilo a čo si očakávala. To môže posunúť vás vzťah ďalej. Ani ty sa určite necháš vždy podľa jeho predstáv.

panelacikova
21. máj 2022

@zuzliq pekne a múdro napísané 🙂
@vroni skúsim ti to vysvetliť inak. množstvo chlapov (a hŕstka žien) neznáša fanatizmus v akejkoľvek podobe. prehnaná láska k zvieraťu je tiež istá forma fanatizmu, výborne to vystihol podľa môjho názoru aj
@zoro9836 ..... ja patrím tiež do tej skupiny. a ak autorkin chlap videl ten fanatizmus v jej tvári, zrejme sa šiel radšej zabaviť. vroni, fakt sa ti zdá normálne, že ona oplakávala mačku dva dni? vieš, keby z toho ostala smutná, zavolala mu, že mačka "umrela" (ani nejdem inak písať, lebo by ma tu pochovali za živa), možno by jej povedal pár milých slov. ale ona mu zavolá (napíše) o kvantách krvi (on konzumuje a slušne jej to vysvetlí...)... tá večerná "zábavka"? 🙂 aj to, akoby som videla, chlap príde za ňou, volá ju von na drink či večeru, či len tak, medzi priateľov a ona reve... tak ide bez nej, lebo má toho fanatizmu už plné zuby. na druhý deň ju vidí (počuje) stále nešťastnú a skormútenú.... kvôli "umretému" zvieraťu... tak sa čuduje, že to stále rieši...
akože, ja by som bola fakt zvedavá na názory mužov na túto konkrétnu situáciu, pretože sa mi zdá, že drvivé množstvo žien je neskutočne precitlivených. pozor! precitlivenosť nerovná sa empatia, ako si tu vy mnohé myslíte 🙂 a na záver príspevku: aj ten chlap by za zachoval iste empatickejšie, keby mal pocit, že on je priateľke bližší a ňou milovanejší, než tá "umretá" mačka. posledný krát: mačka je len zviera. nie vec, zviera. netreba ubližovať, ale preháňať to s lásku a opaterou je druhý extrém.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mircalla
21. máj 2022

@zoro9836 A kde si prisiel na to, ze povysila zviera nad partnera? Ako si na to dosiel?
@panelacikova Pokial je vztah k zvieratu pre teba fanatizmus a fakt, ze za nim niekto smuti 2 dni sa ti zda neuveritelne, sorry si ozaj mentalny kripel.
Moj otec mal 15 rokov psa, tiez bol dost hotovy, ked zomrel. Pre teba je zviera ozaj uplne nic a dost to o tebe vypoveda, si emocne niekde na nule, pretoze neverim, ze mas daky sucit s ludmi ci s cimkovlek.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mircalla
21. máj 2022

@zoro9836 Pozri, emocnym kriplom to nevysvetlim. Takze sa nejdem snazit. Presne tito ludia nemaju ziadny pocit spolupatricnosti ci sucitu ani k ludom. Hovorim, ze to nieco co tam je alebo nie je. Podla mna normalna ludska empatia, pre niekoho hysteria ci precitlivenost. Jednoducho nulova empatia je typicka pre egocentrikov ci narcisov. Plati to vseobecne. Opakujem nejde o zviera.

mircalla
21. máj 2022

@zoro9836 Uplne suhlasim tuto s nazormi @mandala77 na 1. strane. Vystihla to dokonale. A tiez zbytocne vysvetlovat aj tebe aj jej, skratka to nemozes pochopit. Tak ako sa nemozem pochopit tvoj svet. A ani sa o to nechcem snazit. Obom Vam chyba empatia, skutocne sebaklam, ze ju mate k ludom

vroni
21. máj 2022

@panelacikova, o tom, že to niektorí ženu do fanatizmu sa baviť nemusíme. Výroky, že mám radšej zvieratá ako ľudí (za každých okolností) sú aj podľa mňa mimo. Ale!!! Keď do zvieraťom žijem roky v jednej domácnosti, mam k nemu vzťah (nie lepší ako k mužovi ci deťom, ale napriek tomu je to citový vzťah). Je to živý tvor a svoje city mi roky dával najavo. Aj keď pri takom škrečkovi som si nie celkom istá. Keď tam to zviera zrazu zo dňa na deň nie je, je to za ním smutno. Niekomu deň, niekomu týždeň, neexistuje na to norma. Partner (ktorý so mnou nebýva) vzťah k zvieraťu nema, nebude zviera oplakavat a smútiť. Ale mal by byť natoľko pricetny, že pochopí, že smutim ja. Keď môj partner moje zviera neznáša do tej miery, že mu je úplne fuk, či žije ci nie, tak je to pre mňa nevhodný partner. Nie preto, že nemiluje fanaticky zvieratá, ale preto, lebo nerešpektuje moje city. V živote by som si napríklad nezačala s chlapom, ktorý má psa. Nemám psov rada a nechcem žiť v domácnosti so psom. Chcieť po ňom, aby sa vzdal psa je mimo, takže je pre mňa no go.

mircalla
21. máj 2022

@vroni Tak nejako

panelacikova
21. máj 2022

@vroni no. a presne pre toto som dala tuším včera autorke príspevok, že ak jej vadí taký chlap, ktorý tomu nerozumie a nevie to pochopiť, prečo s ním je? každý z nás si predsa hľadá spriaznenú dušu. je fuk, či obaja (muž aj žena) bozkávajú zvieratá, či kľačia denne v kostole, alebo si dajú denne fľašu vína, pivo. či pozerajú telku alebo športujú. je úplne jedno. ale majú byť na rovnakej vlnovej dĺžke, či ako sa tomu hovorí. a teda, základný problém autorky je ten, že majú úplne iné hodnoty, čo teda vzťahu vôbec neprispieva. v živote som "odložila" niekoľko mužov, kým som našla takého, s ktorým si dokonale rozumiem. vo všetkom. takže autorka by mala ísť asi tým smerom, ak teda toto číta, tak toto je moja rada. nájsť si spriaznenú dušu, ktorá ju dokonale pochopí vo všetkom. jej partner mal pre ňu možno aj vnútorné pochopenie a riešil to tým, že ju nechal v pokoji, nech si smúti. ona to mohla pochopiť inak. ťažko povedať, tu už autorka neupresňuje, či ho prosila, aby ostal s ňou a podporil ju alebo jej bolo jedno, že on ide "von"...

práve pozerám po rokoch Dextera, neviem, či ti je známy ten seriál. vrah, ktorý zabíja iba vrahov. je to osoba, ktorú mnohí nenávidia a boja sa, mnohí ho obdivujú, lebo zbavuje spoločnosť vrahov. tiež sa na to môžeme pozrieť z dvoch strán. rovnako ako na smrť zvieraťa.
vieš, MK je, bohužiaľ, známy tým, že mnohokrát názorovo odlišný príspevok je absolútne odsúdený (ako napríklad teraz tie moje) bez toho, aby bol rešpektovaný v zmysle: ok, ty máš taký názor, ja taký. ja som autorke napísala v úvode to, že chlapi majú iné zmýšľanie (napríklad pri jedle), že nepreciťujú tieto veci až tak (väčšina teda určite nie), že ak je fanatická, tak o to viac ho tým štve (bohužiaľ).... bol to len názor.
neurážala som ani jednu z tých, ktoré tu urazili mňa. ty si výnimka, ty píšeš slušne a vymieňaš si so mnou názory naozaj v rámci rozumnej komunikácie, pričom aj ja rešpektujem tvoj názor a, znie to čudne, ja rozumiem tvojmu názoru, aj názoru tých žien, ktoré daného chlapa (autorkinho) úplne zavrhli ako emocionálne hovno. áno, rozumiem im. ale som na strane toho chlapa, keďže mám rovnaký názor ako on. to neznamená, že som bezcitné hovado. jednoducho mám len iný názor. ale to sa v "kolektíve" žien nosí málokedy. proste sa na teba vrhnú a úplne ťa ukameňujú.

ukončím svoju aktivitu v tejto téme záverom: zviera je len zviera. nie je to vec, ale zviera.
človek by mal byť nad zviera. obzvlášť partner. ak by autorke záležalo viac na partnerovi, než na zvierati, zviera by "pochovala", strávila príjemný večer s partnerom s tým, že by sa mu zdôverila, že jej je veľmi smutno za mačkou, že jej chýba, lebo ju mala 8 (napríklad) rokov a veľmi si na ňu zvykla. predpokladám, že ak partner má v sebe štipku empatie, určite by ju objal a ostal by s ňou, nešiel by sa zabávať. za mňa to bola prehnaná reakcia z jej strany, ale to je moje ponímanie danej situácie. iný môže mať iné.
ale bolo by fajn vzájomne svoje názory rešpektovať. nemusíme sa plieskať po pleciach a písať prikyvujúce komentáre, stačí sa rešpektovať a komunikovať na úrovni.
hold, toto sa tu mnohé nenaučili 🙂
prajem pekný deň.

mircalla
21. máj 2022

@panelacikova Ok, takze podla teba mala autorka pochovat zviera (vsak je to len zviera), zahodit to v ten vecer za hlavu a mala usmiata stravit prijemny vecer s partnerom. Cize mala sa spravat ako robot. To je presne to, co nechapes. Nie som daky mega milovanik zvierat, ale keby sa toto stalo ci mne alebo niekomu, som smutna tiez resp. dokazem pochopit, ze ta osoba je smutna. A ze to bude trvat dlhsie, kym sa s tym vyrovna. Ty to pochopit nedokazes. A o tom to je. Clovek potrebuje cas iste veci spracovat. To sa stale bavime len o dni D, ked sa to stalo, nie o x tyzdnoch

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
belasy_motylik
Autor odpoveď zmazal
belasy_motylik
21. máj 2022

Ale čo vy tu dookola riešite hodnotu zvieraťa??? 🤦 Tu ide o úplne inú podstatu, nie sa nabrať v porovnávaní hodnoty zvieraťa a človeka. Žena má iné emočné prežívanie ako muž, vo všeobecnosti je citlivejšia na mnohé podnety a je to úplne v poriadku, je to ženskosť, ktorá má byť a muž, ktorý ju miluje, sa snaží poskytnúť jej mužské rameno na plač, náruč na útechu a bezpečie a pochopenie aj vtedy, keď nechápe. Má mu to byť prirodzené. To je podstata každého normálneho muža, je to ochranca a bojovník a je úplne jedno akú "hodnotu" má objektívne daná situácia. Na tom nič nemení evolúcia, ani stáročia. Žena má právo byť smutná a nešťastná aj pre oveľa prozaickejšie veci, ako je smrť obľúbeného živého tvora a muž nemá vidieť dôsledok, ale podstatu a tou je a má byť jedine ONA. Pokiaľ to tak nie je, tak je to nevyzretý egoista a pri takomto egoizme nemá zdravý vzťah miesto.

nini1978
21. máj 2022

Pozri,niektorí ľudia doslovne neznášajú mačky.
Možno ju celý čas len "akceptoval",lebo bola tvoja
Nemôžeš mu to vyčítať.
Tak ale z druhej strany,mohol ťa objať a povedať aspon ,že mu je ľúto, že trpis,to máš pravdu

mircalla
21. máj 2022

@zoro9836 A zamyslel si sa, ze ta zena to preziva inak ako ty? O tom je ta empatia. Nebudem tu riesit aku hodnotu ma zviera. Moj oco bol tvrdy chlap, ale dost ho vzalo, ked mu pes odisiel. Ziadna precitlivenost, mal ho rad. Ze to ty nechapes, je tvoj problem. Staci si uvedomit - kazdy preziva tieto veci inak. Cize mozem byt na hulvata alebo ukazat, ze to chapem

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
sari24
21. máj 2022

Ja tu mám pocit z pár diskutujúcich že absolútne nepochopili zmysel autorkinho príspevku a stále sa tu ohanate tým, že zviera nie je viac ako človek a že je to fanatizmus. Nikto ani samotná autorka nechce od jej chlapa aby oplakaval mačku alebo mal zvieratá rád. Jej sa nepáči jeho reakcia na to, že si dovolila byť smutná až dva dni. Už keď nevie čo by povedal tak mohol byť aspoň ticho. Každý spracováva takéto veci inak. Ja som oplakavala svoje zvieratko dva týždne pred smrťou a neprišlo mi to fanatické. Žilo so mnou 6,5 roka, je to nejaká etapa života a robilo mi radosť každý deň. Ani raz mi partner nepovedal nič tak hnusne. Rešpektoval to, že mi je smutno a počkal kým si to odsmutim.
To je také isté ako keby som vrtala do chlapa že je sklamaný alebo smutný z toho, že jeho obľúbený futbalový klub prehral zápas. Nebudem mu v tej sekunde hovoriť, že bože preháňaš, je to len blba hra. Áno nemám futbal rada, ale nebudem mu kaziť radosť z hry. A to je tá spomínaná empatia - prejaviť blízkemu človeku nejaký súcit a je jedno či sa jedná o zviera, šport, auto alebo zvädnutý kvet.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
sari24
21. máj 2022

@zoro9836 dva dni smútku mi nepríde dlho. Robíte z toho akoby bola smutná dva mesiace. Vo mne taká stopa po smrti ostala asi 4 dní kým som si zvykla a spracovala to.