icon

Priateľ ma nechápe

20. máj 2022

Mala som mačku, narodila sa u nás a už dosť dlho je súčasťou nášho života. Neskutočne som ju milovala a včera mi zahynula.
Písala som priateľovi , že z mačky vyteká neskutočne veľa krvi a ideme k lekárovi, nato len odvetil, že práve sa stravuje a nechce vedieť koľko krvi z nej vyteká. Ešte v ten deň zahynula. Poplakala som si ale priateľ neprejavoval žiadnu empatiu. Nemá rád mačky a je to preňho “len” mačka. Večer sa išiel zabaviť ešte, ja som ostala doma. Dnes som tiež posmútila ešte , načo mi povedal, že či to ešte stále riešim?..Ako by ste reagovali vy? Ja som sa v ňom celkom sklamala.
Preháňam?

nini1978
21. máj 2022

@sari24 tvoje prežívanie je ok,ako aj "neprezivanie" smútku za stratou milovaného tvora INEJ osoby je ok.
Každý to berie inak,prečo treba zatracovať ľudí,ktorí proste k zvieratám vzťah nemajú a nikdy mať nebudú?
A napísala som,že áno,mohol byť citlivejší k jej smútku a vyjadriť pochopenie.
Vieš,niekto by mohol kľudne povedať,že za niektorými zvieratami ľudia smútia a niektoré zvieratá majú veselo na tanieri.(píšem všeobecné,na nič nenarazam,je to len ďalší pohľad na tému"láska k zvieratám)

mandala77
21. máj 2022

@zoro9836 a tú mieru určuješ ty? Podľa čoho? Podľa seba?

mircalla
21. máj 2022

@mandala77 Presne to ma napadlo....A ano podla seba. Ocakava, ze to bude brat ako on

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
vroni
21. máj 2022

@panelacikova, nuž áno. Zviera je zviera a partner je partner. Lenže mne z napísaného práve vyplýva, že ten partner sa zachoval...ako hulvat a nie ako partner. Nie ze by pre autorku znamenala mačka viac než frajer, že by pre ňu bola dôležitejšia než on, nič také som tam nenasla. Možno tak uletel prvýkrát, možno sa tak správa bežne, mňa by sa v každom prípade taka reakcia partnera dotkla. Nevravím, že by som mu hneď kufre balila, ale moja (predpokladám, že dovtedy dobra) mienka o ňom by dostala vážnu trhlinu. Ak by sme chceli byť objektívni, musel by sa tu vyjadriť aj onen pan a k tomu asi nepríde. Ale sme na MK a nie v psychologickej poradni, takže naša mienka vždy bude silne tendencna a ovplyvnená našimi skúsenosťami. A za mňa autorka nepreháňa. Proste je smutná, že jej odišiel spoločník (nie partner!!!!), s ktorým prežila veľa času. Cakala by som od partnera minimálne pochopenie, ak nie už podporu. A to sa považujem za hodne pragmaticku osobu.

laila22
21. máj 2022

Myslím si, že preháňas. Nemusí mať každý vzťah k zvieratám.

kristina97v
21. máj 2022

@zdenka11081983 tak mna by striasalo z takej zeny jak je tvoja matka 🤦 vysmarit macku za chvost von... niektori ludia by fakt radsej nemali existovat

luccija
21. máj 2022

@andreatytler to je krásne.Je vidieť, že denne pracujú s ľuďmi, ktorí prišli o svojho miláčika.
Autorka bola by som z toho veľmi sklamaná nemusel ju mať rád, ale ty sa trápiš a mohol Ti byť oporou prejaviť ľútosť, empatiu.To chyba veľa ľuďom o niečom to svedčí.Myslim, že neprehanas mojej mame náhle uhynul minulý mesiac pes išli s ním na veterinu a domov už išli s mŕtvym.Poplakali sme si a aj, keď s nimi nebývam a má aj inych psov, keď sme boli u nich na dvore chýbal.Bol jediný, ktorý chcel stále hádzať lopty, hrať sa...taký veselý psík.
@vroni asi bola v šoku, keď to tak opísala a druhý x za jeho reakciu.

andreatytler
21. máj 2022

@zoro9836 Mas ty empatiu? Empatia je schopnost sa vcitit do pocitov ineho cloveka. Doslova citit to iste co ten clovek. Vediet ako mu je, co preziva. Nie si to rozumovo vysvetlit, ale precitit to. A pritom vobec nemusis byt milovnik zvierat. Ide o to pochopit ze autorka je smutna, Ide o to aby si dokazal citit ten smutok s nou.
Mne sa zda ze ty nevies co je empatia. Neustal rozpravas o svojich pocitoch a svojom postoji a ani na moment si sa neskusil (a asi ani nechcel) vcitit do toho co prezivala autorka. Preto je pre teba jej spravanie neprijatelne, lebo si neskusil citit to co ona. Proste to nedokazes.
Ano muzi maju prirodzene menej empatie ako zeny, ale ludia co ju nemaju vobec no neviem ako to nazvat... nie su normalni. Castokrat to vobec nie je ich chyba, ale je to dane nespravnou vychovou.

karinss
21. máj 2022

Podľa mňa nepreháňaš. Určite mal prejaviť nejaku empatiu voči tebe vzhľadom k tomu že si smutná. Z môjho pohľadu je to čudné že videl že sa trápiš a namiesto toho aby ťa dáko zamestnal sa on šiel baviť a na druhy deň ťa zjebal či ta to ešte neprešlo. Do budúcna keď ta niečo bude trápiť tak počítaj s tým že on to nepochopi a nepodporí ťa. Ale on od teba bude očakávať pochopenie pri každej jeho k*****ne

zoro9836
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mircalla
21. máj 2022

@zoro9836 Problem je to, ze smutit za zvieratom je bezny rozsah pocitov (neviem preco pises neviem ako dlho, bavime sa o dni D). Mat to uplne v pazi a ist za v tem vecer zabavat bezny rozsah pocitov nie je. Mozno ti to povrdia ti, ktori nejake to zviera mali a mali ho dlho. Nazyvat smutok za zvieratom naivitou ci dokonca prostoduchostou ci ako nieco neprijatelne....Takze podla mna si cudny ty a nie malo. Nie preto, ze nic necitis, ale pre tvoj arogantny pohlad na vec

zoro9836
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mircalla
21. máj 2022

@zoro9836 A naco si mal tiez zvierata, ked si nemal o ne zaujem? A hned niekolko? Resp. neviem, ake si mal ocakavania, ale ak si nemal k nim vztah a v podstate "neprejavilo priatelstvo na urovni" nechapem to mnozstvo?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
21. máj 2022

@zoro9836 ked si mal ku svojim zvieratam len formalny vztah, nemozes ocakavat zvieraciu naklonnost. Zviera nie je hlupe, citi ake ma k nemu clovek naladenie.

monuska112
21. máj 2022

pravdepodobne clovek, ktory nikdy nemal domace zviera, ktore by bolo sucastou jeho rodiny, nieje schopny porozumiet, ze niekto takyto vztah so zvieratom mat moze. to je ten dovod preco asi neprejavuje tu empatiu (neveri mozno tomu ze naozaj trpis, kedze si to nevie predstavit). mozno by si mu mohla priamo povedat co od neho cakas ako potrebujem ta tu je mi tazko, nechcem aby si sa isiel zabavit.

mandala77
21. máj 2022

@zoro9836 mieru si určuje každý sám, na základe vlastného vnútorného prežívania. Nie je na to žiadna mierka správnosti. A preto sa oháňať tým, čo je a čo nie je správne (normálne), nie je vôbec na mieste.

zolinka131313
21. máj 2022

@mondolina hej, uplne sa mi bridia ľudia, ktorí takto ublizuju zvieratam. Ze za chvost... Ved jej mohla ublížiť!!!!

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mandala77
21. máj 2022

@zoro9836 mňa táto debata nebaví, dookola to vnímaš cez svoj pohľad, nie si schopný nadhľadu. Ak už nie súcit, tak empatia vo vzťahu pri prežívaní akýchkoľvek strát sú z môjho pohľadu podstatné. Empatia znamená schopnosť vcítiť sa do druhého, vnímať jeho svet akoby som to bola ja. Autorka z toho, čo písala, na mňa pôsobí ako citlivá a vnímavá osoba. A takáto osoba pri sebe potrebuje človeka, ktorý jej prežívanie bude prijímať s láskou a empatiou. On je v tejto veci druhoradý. Ona prežíva bolesť zo straty. Láskavý partner s ňou bude cítiť a tým jej pomôže jej stratu ľahšie prijať. Takto jej spôsobil ďalšiu bolesť, lebo ju v jej zármutku odmietol a nechal samú.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
bessie12
21. máj 2022

@zoro9836 neda mi nereagovat. Macka sa denne neje. Nie je to chovane na maso, ale ako domaci maznacik. Kdezto take kurcata ci prasata alebo kravy su chovane na maso a to je rozdiel. Ja autorku chapem, ze ju to boli. Bola pre nu ako clen rodiny a nie "len" macka. Trocha sucitu nezaskodi.

mondolina
21. máj 2022

@zoro9836 už na základnej škole sme sa učili, že zvieratá sa delia na hospodárske a spoločenské.

mircalla
21. máj 2022

@zoro9836 Kedy si mal naposledy psa ci macku? Ale vazne. Nema zmysel to rozoberat. Za partnera by som ta nechcela ani za nic. Musi to byt desna nuda. Pripominas mi tohto tu

https://www.youtube.com/watch?v=fIWtXWZyv-M
zoro9836
Odpoveď bola odstránená