icon

Priateľ mi vyčíta, že ma musí živiť

nikolalegria
16. apr 2021

Ahojte, stretli ste sa uz niekedy s tym ze by vam partner vycital ze ste na materskej a musi vas zivit?
Ked som otehotnela bola som vlastne od 2 mesiaca na PNke az do porodu, matersku som mapa celkom vysoku takze som si odkladala aby potom ked prejdem na rodicovsku co je aktualne 400 € som mala este na nejaky cas peniaze na stravu.
Byt, hypoteku, energie si vsetko platim sama, akurat ze mi neostava na stravu.

Strana
z3
bagre
16. apr 2021

@nikolalegria no problém sestry tebe v ničom nepomôže, ale asi viem na čo narážaš - štve ťa, že o ňu sa stará a tebe vykrikuje to,čo by malo byť normálne. Iné by bolo, ak by sa k tebe správal ok, a potom aj jej pomohol keď potrebuje ak na to má. Tak ale asi sa niekde stala chyba že? Ju má stále ako rodinu a ty si preňho čo vlastne? Hotel zadara? Neviem ako vám to funguje inak, ale z napísaného vyzerá, že je toho viac. Porozmýšľaj o budúcnosti kým, nie ste manželia /aspoň tak som to pochopila/

halienka
16. apr 2021

no poslala by som ho k sestričke aj z jeho 200E nech mu fajčí sestrička, ja už nemám slov na tých dnešných chlapov, jeden väčšia sviňa ako druhý, škoda že si ho neprekukla skôr a verím, že tento príbeh bude výstražným príkladom pre mnohé mladé baby, že to aby žena živila chlapa a urobila s ním ešte aj dieťa je totálne nesprávny prístup hned od začiatku. Ak chlap nie je schopný ti dať fyzickú pomoc, psychickú podporu, lásku, a ani len to finančné zabezpečenie, tak je totálna nula a nie chlap.

sara005
16. apr 2021

Akozenechapem. Ok, byt je tvoj, ale dcera spolocna a ten byt uziva aj on. Takze naozaj by aspon tu stravu a osatenie mal platit on, ked najomne a energie platis ty. Nehovoriac o tom, ze 400 eur za no stop starostlivost 7 dni v tyzdni nie je bohvie ake ohodnotenie. Takze ked uz nicine, mal by platit za uzivanie bytu a za to, ze sa staras aj o jeho dceru. Ci radsej chce platit sukromne jasle? No nevybrala si si dobre otca svojho dietata, ale na to si uz zrejme prisla aj sama 🙄

jvasenka
16. apr 2021

@nikolalegria nechapem preco platis vsetko ty? Co potom plati partner? Ci vy spolu nezijete alebo ako?

whatever1
16. apr 2021

@nikolalegria Aj keď je byt tvoj, on u teba predsa býva. Ak by býval inde, musel by platiť nájom. Nikde nebude bývať zadarmo. Ci pojde niekde do podnájmu a majiteľovi sa vysmeje že mu nebude platiť hypoteku, a bude si platiť len stravu? Pekne mu vypocitaj polovicu poplatkov za bývanie, energie, vodu a stravu, plienky atd...Neskutočne že on ti ešte vytkne, že ťa živí.

ssiissiinnkkaa
16. apr 2021

@nikolalegria poviem ti ako fungujeme my, byt je moj, ked sme sa sťahovali nakupil potrebný nabytok nakolko ja som vtedy študovala čiže všetko okrem telky a postele je v podstate jeho... Byt platíme na polku, vlastne ani to nie... Ja plyn, elektriku a internet a on ostatné energie a stravu. Čakáme spolu dieťa ale keby mam ostať tak ako ty... Nech si zoberie všetky veci z bytu co su jeho a ide preč a nech mi platí na dieťa. Tiež si odkladám peniaze bokom aby ked sa stane čokoľvek som to dieta a seba vedela dalej uživiť. V tom byte tiež žije, pouziva spotrebiče míňa vodu atd... Si v ťažkej situácii ale vieš ju vyriešiť... Moja mama ostala s 2 deťmi sama a bola bez práce a zvládla to... Určite to das aj ty a hlavne ak mas rodičov co ti pomôžu alebo známych... Drzim ti silno palce nech ti to dobre dopadne všetko. Mysli hlavne na seba a na dieťa ✊

gbgb
16. apr 2021

@nikolalegria ano povedala som,ze sa mozme rozist a nech mi plati vyzivne. Uz je ticho! A vsety energie a vacsinu stravy platim ja.

lujza123
16. apr 2021

Ú vás je chyba celkové prerozdelenie rodinného rozpočtu. Keď on kúpil zariadenie a ty byt je v poriadku že niekoľko rokov dávaš rovnakú sumu ty na svoju hypo a on zariadenie. Keď si po rokoch on splati svoju čiastku na zariadenie mate dve možnosti. Buďto ti bude platiť niečo ako nájom, alebo s tebou hypo (a podla zaplatenej časti by získaval adekvátny podiel bytu)
Energie, stravu, dieťa, dovolenky aj drobnosti do domácnosti napoly. Respektíve tiež adekvátnou časťou z vyplaty, musíš si uvedomiť ze kým nepôjde dieťa do nejakej 2-3 triedy bude mu musieť jeden z vás prisposobit pracovnú dobu... Ci už vyzdvihnutie z škôlky, družiny, učenie sa s 1 kom, OCR..) a logicky sa toto odrazí na výplate.

Možno spoločne peniaze dat dokopy doma do nejakej kasicky a všetko kupovať z toho, vyhnete sa handrkovaniu kto co kúpil, zaplatil.

Kym si na rd mal by platiť výživné aj na teba, je to aj v zákone, minimálne kým sa kupujú plienky, sunar to je velka polozka. Celkovo výdavky na dieťa môžu byť predmetom hádok, tam treba nájsť tiez nejaký kompromis, čo je nutné a co nie. Je možno pravda ze veľa mamiciek na oblecko a veci pre svoje prvé dieťa kým je malé minie ďaleko viac ako na staršie ci druhé deti.. Ale to je normálne, aj ja som to tak robila, proste chceš dopriat dieťaťu viac nez sebe a až po rokoch zistíš ze niektoré veci znivoci ci vyrastie tak rýchlo že sa neoplatí kupovať nové ci drahšie.

Ak týmto veciam nerozumie kľudne môžte dohodu o financiach riešiť s právnikom ci mediátorom.

Aj s lakomcom sa dá dohodnúť normálne fungovanie keď sa chce. Moja polovička je zgrlos a trvalo zopár rokov kým sme si nastavili fungovanie k spokojnosti obidvoch... Ale ide to

halienka
16. apr 2021

@lujza123 to všetko by bolo pekné, dohodnúť sa, ale aby mi chlap povedal, že za 200E ktorými prispel na rodinu mu mám spraviť fajku, tak to kde sme? To je čo za vzťah? Tu asi nie je hlavný problém to, že je žgrlo, ale že je to proste debil.

poopsie
16. apr 2021

To je pako teda, s mojim manželom mame všetko NAŠE, žiadne moje, tvoje.. Začali ste zo zlého konca 🤦‍♀️

sticker
taga
16. apr 2021

A ty nevidis, ze sama robis obrovske chyby?
Nie je tvoj manzel a nesprava sa ani ako milujuci partner. Za to ty ho nechavas ZADARMO zit vo svojom byte, neplati ti najom, platis za energie, ktore mina on a este ta bude urazat fajkou???
Kks zena, ved otvor oci a vzchop sa! Neplatis = nebyvas, frajerit sa mozte a nech si byva v samostatnom najme, kde bude platit VSETKO. a na malu si poziadaj o vyzivne. Nechas do seba totalne kopat!

kikundela
16. apr 2021

@nikolalegria toto som mala aj ja.... Kým sa nám nenarodil druhy syn som mu dával na nájom polovicu v obchode som platila ja kým som mala potom on.. Ako urobil nákup velky a tak ale potom dával peniaze. Keď sa nám narodil druhý syn a z toho co som dostala som zaplatila úver, telefón, škôlku staršiemu, poistku ostalo mi nekalých 40 eur tak som mu proste nemala z čoho dávať na nájom. Tak to ťahal v podstate sám. A mala som vytknúť že neprispieva sms to platím. Tak som mu povedala ze haló ako... Chcel si dieťa mal si počítať s tým ze budeš musieť potiahnuť pretože z rodiča ku sa nedá proste. Mne povedal aby mi dávali rodičia.... Kým nezačne zase robiť... Nech pomôžu. Čo. Mne prišlo také.... Moji rodičia sa majú starať o mna a moje deti lebo on nie je schopný.... Nevedeli sme ušetriť ako euro.... Keď sme sa rozišli a živým seba a svoje deti sama.... Bez výživného ( frajer mi povedal ze mi nič nedá lebo veď nás živil 9 rokov 😂😂😂) žijeme si krásne a ešte máme aj nasetrene....

ofzuza
16. apr 2021

@cacianka viem, ze je vyzivne ma manzelku, nie na priatelku. Ona je tusim rd a to nie je povinnost, moze sa zamestnat, tak neviem, ci je dovod na vyzivne pre nu ako priatelku.

cacianka
16. apr 2021

@konikkon aku polovicu ? Ona ma iba rodičak a on plat, urcite vyšší .
V spravnej rodinnej bunke by mali ist € nahromadu, a z toho platit naklady na spolicny život, dohodnúť si pravidla kolko a naco sa minu € pre jednotlivca.

cacianka
16. apr 2021

@ofzuza prispevok na matku nie je podmieneny sobasnym listom. Porodila aj jeho dieťa, stará sa 24h v kuse tak ako si môže zarobit ? Ona maka doma - to je jej sucasne povolanie a pracovna pozícia, on ma financovať

kubkovamama
16. apr 2021

@nikolalegria vsetko si platis sama a on co? To ta zivi akoze akym sposobom?

ofzuza
16. apr 2021

@cacianka uz som to nasla. Ako som si myslela, je to ohranicene vekom dietata. Ten prispevok je iba do dvoch rokov. Dieta ma rok a pol (tusim, ze tak pisala), takze uz len pol roka. Mozno by ziskala este daco spatne.

cacianka
16. apr 2021

@ofzuza prispevok na vybavu pre dieťa po narodeni, spatne da vela nedá, iba odo dna podania, sud moze rozhodnut aj o rok tak sa da od podania. Nie som odbornik, su rizne moznosti aj rozne vysledky sudnych rozhodnutí.
Preto je dobre sa poradit teda hlavne citat tu na koni v skupine Pravne poradenstvo.

ofzuza
16. apr 2021

@cacianka neviem ptesne ako to, len viem, ze je vyzivne na manzelku/manzela (to som si zistovala pri rozvode, lebo som sa bala, ze ex bude ziadat odo mna 😂) a potom daco pre slobodnu do tych dvoch rokov dietata, ale viac tiez neviem. Ked bude mat autorka zaujem, tak si zisti 🙂

janinah
16. apr 2021

Vychcany našiel hlúpu a tvária sa ako " rodina".. prepáč.ale čo už sa na toto dá napísať...

karolinakr
17. apr 2021

Je to chore naozaj ked sestre da všetko, na tvoje babo nema peniaze a za 200€ chce fajku To ti tak na tyzden na stravu vydrží.Povedz mu pekne nech prida jednu 0, lebo sa može s fajkou rovno rozlúčiť
Srandujem, ale vyzera to, ze si ťa moc neváži a asi ani až tak nelubi.Ked ma slabost na sestru - ok, ale n tebe bude šetriť? Už ste 3; kde je jeho zodpovednost? Aha už viem nepodarene požičky, ktore si vy odskačete ...
Nie je dieta na 1.mieste nahodou, žena, potom sestra a potom nepodarene investicie? Či u vas je na 1.mieste sestra, potom požičky, dlho dlho nič, potom ty a to ťa ešte vydiera sexom

sasa1310
17. apr 2021

@nikolalegria zlatokopka v trenkách...nič viac, nič menej.

ivuskaa159
7. feb 2022

@vendulka80 😂👍👍✌️ Sama by som to lepšie nepovedala. 👍✌️Presne tak.

mamina1419
7. feb 2022

@nikolalegria a tu je problém. Prečo hypotéku nemáte spoločnú ? Treba si keď tak budovať spoločne. A podľa zákona má vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu . Keby ste manželia možno by to inak vnímal. Mám pocit že väčšinou su takéto rozbroje vo vzťahoch pokiaľ nie sú dvaja manželia.

Strana
z3