Priateľ nechce dieťa a ani mňa
Ahojte som v 6 mesiaci tehotenstva mám 20 rokov a ešte len teraz dokončujem strednu školu som v poslednom ročniku. Otehotnela som s priateľom s ktorým som vyše 3 rokov, on ma zo začiatku posiela na interupciu ja som razne odmietla no teraz si to vyčitam lebo som bola naivná a verila že zrazu babatko bude chcieť .. jasne že dietatko nechce ani teraz sama to neutiahnem kedže ja som este nepracovala s otcom dobry vztah naozaj nemam , bojim sa ho že ma vyhodí stale to este nevie skryvam to chvalabohu bruško mam malé , keď som priatelovi povedala ze bude musieť platiť povedal že da vypoveď a nebude mat ziadny prijem tym padom mi ani nebude mať z čoho platiť.. plus ma uráža , nadava mi hrozne ten človek ma tak ponižil ako nikto nikdy .. mala som odisť od neho už davno ale stale som verila a dufala a hlavne mlada a hlupa je to moj prvy priateľ...najom je velmi drahý prosim vas poradte mi čo by ste robili na mojom miestě, mamina vie ze cakam babatko ona to prijala som velmi rada ze ju mam ,ale vie aj aký je otec a bojime sa obidve... ze ma vyhodi vela z vas povie ze isto nevyhodi len verte mi on je toho schopny naozaj. Som zufala a už neviem čo mam robiť nikomu sa nemozem ani zdoveriť, som psychhicky na dne ...
@elementissa tebe sa co v zivote stalo zena?takyto grc nedokaze napisat normalny clovek
co na dietatko priatelovi rodicia?
S ocom to bude mozno zo zaciatku tazke, ale poznam par takych, ktori dceram od 15 vykrikovali, ze ak dojdu tehotne, zmastia ich. A teraz su to tu najhrdejsi a najmilujucejsi dedkovia. Plus mas 20, nie 15, normalny vek na dieta. Nase mamy rodili v 20, ba aj v 17 a nik sa nad tym nepozastavoval. Od byvaleho vyzivne, rodicak, casom praca. Budes mat tazsi start do zivota, ale bude stat za to. A zaujimalo by ma, ako sa k tomu stavaju rodicia otca dietata. Vsak ste boli spolu 3 roky, musia ta poznat. To im je vnuca lahostajne?
nuz, teraz je neskoro plakat nad rozliatym mliekom. Co sa stalo, stalo sa. Vykasli sa na toho chlapa. Tvoja mama stoji pri tebe, otcovi treba povedat, co je vo veci. Urcite ti pomozu, ved dieta je dar Bozi. Dorob si skolu, mozno aj VS. Ked ju ukoncis, budes mat dieta uz v skolskom veku a mozes sa plno venovat kariere.
Rozumiem Ti. Chyba Ti podpora v case, ked nevies, co Ta caka. Ale mas ju od toho najhlavnejsieho cloveka okrem seba, od maminky. Za "priatelom" by som urobila hrubu ciaru. Nie ako buduca matka, ale ako clovek-zena. Vyjadrovat sa k nemu je strata casu. Ak babatko chces, veeeelmi Ti odporucam vyskusat to. 20 rokov je dost na miminko. Mala som na strednej tehotnu mladsiu spoluziacku ako si Ty a tiez partnerstvo nevydrzalo. Babatko si hrdo nechala a pribudli dalsie dietky. Nebude to mozno lahke, ale prvy rok je babatko takmer beznakladove. Veci ziskas od kamosiek, z druhej ruky, na FB je stranka Mamicky v nudzi, je vela veciciek v tomto veku babatka vo vybornom stave. Zoznamis sa s inym okruhom ludi - maminiek, na ihrisku, v centrach a budu Ti oporou. A dalsi partner si Ta uz najde s dietatkom a ja verim, ze bude dostatocne zrely byt otcom aj partnerom akeho potrebujete. Vydrz, bude dobre...s ocinom drzim palce. Ak by si nemohla ostat doma, isto Ti maminka prispeje na podnajom napr. s nejakou inou maminkou.
Takže. Postav sa čelom. Vedeli ste splodiť nový život,priateľ je debil, toho kopni do r..i.
Svojmu otcovi oznám, že bude dedko. Aj keď budú hromy blesky lietať, vydrž. Máš na svojej strane mamu,nie si sama na všetko. Neverím, že mama by dovolila,aby Ťa otec vykopol z domu. Skôr by vykopla ona jeho,alebo išla s tebou. Výbavičku pre dieťa zoženieš skoro zadarmo, keď sa posnažíš. Ľahké to nebude, uvidíš sama,čo ti život prinesie. Budeš musieť makať, buď práca,aby boli euráče,už nebudeš sama,ale budeš mať zodpovednosť o malého človiečika. Alebo s podporou najbližších škola, tiež s cielom,aby si sa mohla časom osamostatniť a žiť s dieťaťom slušný život. Pri ďalšom partnerovi,ktorý sa objaví,pozoruj ako sa správa k dieťaťu. Mnohé ti to o ňom napovie.
Autorka tak kašli na priateľa. Povedzte to otcovi. Aj keď sa bude hnevat, prijme to. U tvojho otca dôjde k vráteniu sa o 20 rokov, keď si ty bola mala, precitne a časom si k vnucatka najde cestu, určite vás nevyhodí. Držím prsty!
neboj, bude dobre, ak ta teda otec vyhodí, čo si myslím, že nespraví, tak by som šla asi do nejakého krízového centra a hneď ako to bude možné, hľadaj si prácu, bude to ťažké, ale ak dieťaťko naozaj chceš, tak ho nedávaj na adopciu, verím, že to nejako zvládneš
Povedz to otcovi co najskor takto sa len trapis a nevies co bude dalej. Mama by ta mala ochranit nemala by mu dovolit vyhodit ta z domu. Dieta ti nepokazí život. Len ho budes mat teraz dalsie 3r tazsi. Ale nic co by sa nedalo zvladnut. Nie si prva ani posledna. Nezufaj vsetko sa vyriesi. Dokoncis skolu aj babo zvladnes.Ak ti nepomozu codicia tak utulok pre matky v nudzi.Mas 20 nikdy si nerobila tak nevies ake to je zarabat nic si nemala svoje $ tak nevadí ze nebudeš mat len na veci pre babo. Uskromnis sa. Ale to neznamena ze tak budes zit cely zivot. Fakt len tie prve roky.Ale babatko ti to vsetko oplatí svojou laskou. Aj ked jeho otec je idiot. To dietetiko je cast z teba a velmi ta bude lubit. Je to fascinujuce ked sa babo narodi hnet vie ze si ty mama co v tebe bolo..proste ta pozna po hlase a pachu je to az zazracne. Chce ta potrebuje ta. Babo potrebuje hlavne mamu..a plienky 🙂 ak by si ho dala prec budes mat dieru v dusi ktoru nic nezaplni. Znami ti podaruju veci po detoch. A aj ked mas zly vztah s otcom z vnucatka bude paf uvidis ked sa narodi.Neviem preco mate zly vztah ..mozno sa mu nepacil tvoj piratel?Mozno ta prekvapi a tvoje teho prijme inak ako cakas. Cason pojdes pracovat dietatko bude v skolke. Niekoho stretnes zalubite sa..si mladunka vsetko mas pred sebou. O par rokov mozes mat dokonaly život svoju rodinu muza dalsie dieta na ceste. Ty mas jedno velke Stasie -cakas zdrave dieta.Nie tazko postihnute ktore by ti na cely zivot zmenilo vsetko ..zdrave dieta ktore rychlo vyrastie a bude sebestacne. Nehovor si ze keby si vedela aby je tvoj ex tak by si sla na potrat. Hovor si skor ze keby si vedela aky je nikdy by si snim nebola. Ale uz sa stalo a dietatko za to nemoze. Drzim palce a nezufaj vsetko dobre dopadne.
Veľmi-veľmi ti držím palce. Všetko zvládneš, mamina stojí pri tebe. Na frajera kašli, je to "charakter". Nebolo by ti s ním dobre. Zľakol sa. Musíš byť silná kvôli bábätku, všetko to naň vplýva. A otec pookreje časom. Už sa len poučiť z toho celého
@elementissa škoda, že na tvoj komentár sa nedá dať palec dole 👎 ako vieš, že nakoniec si, možno za pár rokov neurobí aj výšku??? asi máš vešteckú gulu alebo čo a nahovárať niekoho na adopciu, to je silná káva
@robin30 toto je už niekoľký v poradí príspevok čo som od nej čítala a tiež nechápem. Negativita, tvrdosť - úplne zbytočne. Ako nejaká ufrflana dôchodkyňa čo už nemá čo stratiť. Musí s ňou byť zábava doma 😏
myslim ze si tu pisala uz viac krat, je mi ta luto. Viem si predstavit, co prezivas, ale ver, ze to tak nebude navzdy.
Otcovi to povedz cim skor. Tebe sa ulavi a on bude mat cas do porodu sa s tym vyrovnat.
Dietatko by som si nechala. Vidiet, ze ho chces, ze ho uz teraz milujes. Su rozhodnutia, ktore sa spat nedaju vziat, ktore ta aj po rokoch dostihnu.
Ak ti mozem nejako pomoct, napis mi ss.
Moja zlata, máš ťažkú situáciu. Ale pamätaj, nič nieje také zlé, ako to vyzerá. Premysli si plán presný, hlavne finančný, ako všetko zariadis, keď sa dieťatko narodí. Môžeš chodiť na brigády aspoň, mamina ti určite pomôže. Len to treba povedať otcovi. Čím skôr. Ale predtým musíš mat plán, lebo keď pred ním vyrukujes len s tým, že si tehotná a žiadny dodatok o tom ako chceš dieťa zabezpečiť, tak jeho reakcia bude... Asi vieš aká. Ale keď mu predostries plán, bude zrejme reagovať trochu inak. A tomu tvojmu ex by mal nakopat prdel. Alebo celá rodina zájdite za jeho rodičmi a pekne bude mladý platiť. Co si mysli? Veľmi ti držím palce, urobila si chybu, ale čo sa stalo sa už neodstane. Neboj sa, všetko sa vyrieši. Ale hlavne otcovi to povedz, potom zariad, aby mladý platil na dieťa. ❤️
Otca sa opýtajte, čo teda navrhuje. Už zostáva len adopcia alebo si bábätko nechať. Úplne chápem, že si ho chceš nechat, je to kus teba... jedna maminej kamarátky dcéra tiež takto dopadla. Dokončila si školu, mama jej pomohla s malou a už ma aj nového priateľa. Verím tomu, že všetko pôjde riešiť. Otec možno najprv vybuchne, ale potom sa musí k tomu rozumne postaviť.
Ale no. Len v mojom okolí je kvantum matiek, čo to zvládli. Ťažko, ale zvládli. Jedná sa o prvé roky, časom môžeš mať aj normálneho muza a pod. V prvom rade sa prestan chovať ako 15 ročná. Bojis sa tatinka? Čo ako urobí? Zabije ta? Zbije tehotnú? Zavrhne ta? Nechá ta žiť pod mostom? To, že to mama pred ním tají lebo sa boji, úplne vidieť, že si po nej, ustráchaná.
Stalo sa, čo sa stalo, zvládlo to milión iných, zvládneš aj ty. Na adopciu by som dieťa nedala, najmä, keď mama je na tvojej strane. No nic, ak moze, nech ti pomáha, hneď, ako sa bude dať, môžeš ísť do práce a pod. Vymysli si konkrétny plan. Nie je to ľahké, nie je to ľahké ani keď máš normálnu rodinu. Ale nemyslím si, že si nejaky beznádejný prípad.
Akurát by som pouvažovala, či zapísať otca do RL. Ak bude hajzel a kôli 60€ čo mu dajú ti platiť bude mať aj práva na dieťa.... Ktoré nechce... No. Neviem.
Si veľmi statočná. A zvládneš to. Ak sa po pôrode do dieťaťa zamilujes, budeš mať silu na všetko, uvidíš. A vždy je možnosť adopcie. Ono ťa potrebuje teraz, týchto 9 mesiacov si pre neho nenahraditeľná a to si sa rozhodla mu dať 🙂 Pokiaľ ide o adopciu - už z pôrodnice môže ísť dieťa ku svojim adoptívnym rodičom, na maličké deti čakajú zástupy dlhé roky. A aj potom máš niekoľko mesiacov ešte možnosť, ak by si si to rozmyslela. Skús určite kontaktovať poradňu Alexis. Vedia pomôcť mnohými spôsobmi, nasmerovať na konkrétnu materiálnu či ubytovacích pomoc, ale aj pomôžu právne či psychologicky.
Ak budeš potrebovať výbavičku, napíš mi, viem ti s tým pomôcť.Aj následne keď bude malé rásť.

@elementissa
Vôbec nesúhlasím. Moja sesternica otehotnela v 20., našla si časom druhého priateľa, zobrali sa, čakala druhé babo, svokra jej pomohla s deťmi na materskej a ona počas materskej vyštudovala VŠ. Teraz robí na úrade, s muzom majú pekný dom, hypo a dve zdravé deti. Nikdy nevieš, čo ti život prinesie. Nemusí byt už do konca života sama. Ak sa rozhodla si dieťa nechať, prečo by mala žiť cely život s vedomím na liekoch, ze sa zbavila vlastného dieťaťa? A detské domovy sú preplnene, je z čoho vyberať aj pre rodičov, ktorí deti nemajú.