icon

Priateľ nechce živiť rodinu počas mojej rodičovskej

8. okt 2023

Ahojte, som roka doma so synom a priateľ ma posiela do prace už “ma nechce zivit”. On pracuje na 100% HO a vraj popri práci sa dokaze venovat na 100% dietatu. Mne je z toho strasne smutno. Ako by ste sa zachovali? O jasliach nechce pocut, že bude doma on s nim a ani z prace si nechce vziat voľno. (Pracuje tak že ma deadline do kedy ma odovzdat projekty povedal že cez vikendy bude pracovať keď ja budem doma)….

autor
10. okt 2023

@zltalienka kks normálne neverim že zo 4000€ mu sud dá vyzivne 150€ veď to minie keď ide večer von, koľko krát aj 500€ miniem. Kde to zijem pre boha…

400€ jedine ak by chcel zit v garzonke bez balkona

chillibubble
10. okt 2023

aha tak. tak to by sa dalo isty cas aj nejakou opatrovatelkou, mamickou spoluziaka, alebo starsou pani zabezpecit na ten rok. ale dlhodobo by to bolo prilis komplikovane.

chillibubble
10. okt 2023

tak viac krat som tu citala, ze sud prihliada aj na standard, ktory by dieta pri takom plate rodica malo. a o ktory rozchodom pride. takze 150€ moze byt hlboko pod to, co by ti sudca mozno priklepol.

kvietocek87
10. okt 2023

Tak to sa priprav, že okrem práce budeš mať komplet dieťa, domácnosť na starosti ty.

olimuc
10. okt 2023

To, ze ta nechce financovat do 3 rokov atd … je asi len ceresnicka, ze nemate ako partneri buducnost je vacsi problem. Vobec by som neriesila, co chce/ nechce on … zmier sa s tym, ze si zle vybrala partnera. Ja mam skor dojem, ze ta vyhana robit, lebo v nepozorovanom momente zobere roha a odplazi sa o dum dal. Takze by som sa ani nepustala do diskusie ale hladala pravne poradenstvo atd 🤷🏻‍♀️ budem rada ak by som sa mylila

zltalienka
10. okt 2023

No vidíš, tak mu rozpíš reálne sumy a nech Ti ešte doloží k tomu čo platí doteraz. Alebo verzia B... rozchod...i keď ten vás skôr či neskôr neminie, si myslím....

kassandra25
10. okt 2023

Neni to az také zlé, aj ked to zabolí. Ked sa dokaze postarat aj o domacnost, aj o dieta v chorobe..... , mozte to skúsiť. Ved ani pracovat nie je zlé.

ariesi
10. okt 2023

@sasa1310 takže keď bude mať priateľ napríklad zlomené ruky a dlhodobú PN tiez nie je povinná ho živiť....... A čo tak vzájomne si pomáhame podľa potrieb a situácie?

sasa1310
10. okt 2023

@ariesi no priateľa nie si povinná živiť ani v takom prípade. Bavíme sa o "povinnosti", keď autorkin priateľ nechce, povinnosť nemá žiadnu voči nej. Nie sú manželia, peniaze z právneho hľadiska nie sú spoločné. Treba s tým jednoducho rátať, že v takýchto vzťahoch si každý zarába len sám na seba a vo väčšine vždy ten jeden ťahá za kratší koniec. V manželstve je to už inak.

sashabb
10. okt 2023

@0kristina0 ibaže on je zrejme žgrlák, čiže si tie peniaze potrebuje pchať do ponožky a každý výdavok ho bolí.
@lonely66 keď bola tehotná tak sa dohodli, že bude doma 3roky.

mamutka
10. okt 2023

Ja som prekvapená, koľko žien tu píše, ze to treba skúsiť, dať mu dieťa a ísť do prace, nech si to skúsi panko, ked je taky múdry. Neexistuje, aby som dieťa, ročné! nechala s debilom, ktorý vôbec netuší čo starostlivosť o dieťa obnáša, ktorý si mysli, že to je niečo ako morča, ktorému hodím mrkvu a môžem kľudne cumiet do PC, akože pracujem!
Ročne dieťa začína chodiť, môže na seba niečo stiahnuť, treba pri nom byt sakra! Keď je, neda sa mu strčiť tanier pod nos (s čím?) a pracovať! Akože tento otecko vari stravu pre dieťa, či radite žene, by vždy navarila a potom šla slobodne do práce a dúfala, že tento otec roka neda dieťaťu niečo, čím sa ľahko zadusí, kým panko bude vo vedľajšej miestnosti pracovať? Človeku, ktorý vlastne nemá skúsenosti s deťmi, lebo ma rodinu a starostlivosť u riti by mala zveriť dieťa?
To radšej tie jasličky, kde ľudia vedia co robia, nie sú tam kade tade káble a ostré hrany, dostupné čistiace prostriedky, ktoré môže na seba vyliať, alebo vypiť… on by dieťa zobral do bytu kde asi ťažko ma niekto detské poistky a pod. Každý nech si dieťa necha s kým chce, aj s nezodpovedným debilom, keď už je z neho otec, ale podľa mňa je to dosť riskantný napad, len aby žena mohla povedať “ja som ti to hovorila!” Už to vidím, ako by to všetky čo to radia aj urobili. V tomto konkrétnom prípade, u tohto blbečka.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzu11166
10. okt 2023

Takeho chuja by som veru aj ja pobalila a pekne ho z mojho bytu pratala.prepac

olusik112
10. okt 2023

Nechova sa k tebe tak preto že sa chce rozijšť? Milujuci človek takto nejedna. Popremyšlaj ako by si to zvladla aj bez neho. Neviem aky velky je byt ale nedalo by sa jednu izbu prenajať študentom? A tiaž si myslim že by ti sud priklepol viac ako spominanych 150. Skusiť vyjednať s bankou nižšie splatky na 2r. Skusiť najsť maminu ktora potrebuje stražiť dieťa zas by bolo aspom nejake €. Ak sa ti to nebude dať ťahať tak do prace dieťa do jasli . Držim palce

ariesi
10. okt 2023

@sasa1310 tak áno, z právnej stránky nie. Ale mal by tu byť nejaký filter morálky. Keď už teda pre mnohých je papier manželský iba formalita. Len na to som sa snažila poukázať. A zas aj v koľkých manželstvách to tak funguje, ze moje a tvoje. Je to o ľuďoch.

ihned13
10. okt 2023

vyzivne mozes mat ovela vyzsie, dieta byalo mat rovnaky standardny zivot alo rodic, ked ma plat vysoky aj vyzivne bude vysoke!

marcelka49
10. okt 2023

@sasa1310 a Vy by ste sli? Matka je matka a nik ju nenahradi. Otec sa v tom case,pokial ma pracu a on ma,ma finacne starat o rodinu

alzbetka83
10. okt 2023

@zltalienka ak nie sú manželia nárok na výživné (ako na ženu ) nemá .

erika237
10. okt 2023

1. Pochybujem, ze otec dietata sa mu venoval za posledny rok viac ako tak ze sa s nim zahral.
2. Cez den sa otec dietata chce venovat dietatu a pracovat bude v noci a pocas vikendu, ok za predpokladu, ze pocas tyzdna navari, nakupi, uprace, operie, bude sa venovat dietatu, pobyt vonku, prechadzky.
3. Ak si on predstavuje, ze bude mat predpripravu od matky dietata pocas tyzdna, alebo ze vsetko okolo domacnosti porobi v sobotu a nedelu tak by sa mohol rozlucit s jeho predstavou.
4. Ak zije v iluzii, ze zvladne sa strat o dieta rocne pocas dna a popri tom pracovat, neviem aky charakter ma jeho praca, tak mu silno fandim, nech to skusi a potom by som s nim rada pozdielala pocity.

xromix
10. okt 2023

Vzhľadom na jeho zárobok…ani by ma nehlo ísť od ročného dietata do roboty. Len pre predstavu, po skončení materskej mi môj posielal 500€ + všetko platil z platu 1200€. Sám od seba, a to sme mali tiež niekoľko hádok kvôli peniazom. Keď mal maly rok nastúpila som do prace s tým že mám 100% homeoffice…ani nejdem písať koľkokrát som sa opustila za ten rok a pol, čo to trvá… takze k tým krčmovým rečiam o tom ako to kamosi zvládli treba povedať aj dovetok, ze za chrbtom s babkami, dedkami, tetkami… o 16 keby mám sadnúť za notebook tak zaspim po sediacky. Žiadne dieta nie je cele dni vysmiate. A človek čo vidí dieta ked príde “z prace” z detskej izby nemá predstavu o dennom režime dietata a ešte skĺbením s prácou na full time. Pozri, na neho sa vykasli, veď čo najhoršie sa stane? Prestane platiť byt? Veď aj on musí niekde byvat…máš rezervu, keby niečo. Vôbec by som sa o tom nedohadovala, oznam ako fakt a uvidis čo sa stane. Kľudne napis ak chceš o tom pokecať viac.

dominkaveronika
10. okt 2023

Takého priateľa by som poslala do pi^...ce ,nezodpovedny chrapun

nika185
10. okt 2023

takže on chodí pracovať k rodičom, lebo tam ma pc, takže dieťa by si brával zo sebou, dieťa by ani doma nebolo a starali by sa stari rodičia, život gombička pre neho......len aby tam nebola ina špekulácia, pridavok na dieťa dostane on, daňový bonus dostane on, lebo on sa stará o dieťa a zarába, teba odstavi na druhú koľaj, ty ak máš svoj byt, ja by som s takým mužom nebola, pri jeho prijme na 1 dieťa vybojuješ aj pekné výživné a neviem, či to platí aj na partnerky, že keď nepracuješ môžeš požiadať výživné aj na seba, nech ti neplati len na dieťa,ale aj teba, na ex manželky to platí, čo je tiež vlastne už nemanželka, tak by sa to malo vzťahovať hádam aj na teba, to chce poradňu.... podľa mňa jemu na tebe nezáleží a ma niečo iné v pláne, dieťa je malé, on sa nenarobi ak ho dá rodičom a ty prídeš z práce uťahaná a domáca práca tiež nepočká, len aby si ešte večer nevarila, aby mali čo na druhý deň jesť, z práce ešte nakúpiť , proste podľa mňa tam je iná špekulácia, dieťa je malinké a potrebuje ešte matku a on by mohol byť rád, že keď dobre zarobí, tak má doma teba, postaraš sa o dieťa, domácnosť, aj o neho. Pc nech si zoberie domov a tam sa stará o dieťa hrdina, no buď proste opatrná, on zarobi dobré nato, aby ťa odtrhával od dieťatka čo má len rôčik, môže sa hanbiť.

chichinka
10. okt 2023

Babulka uz nezvyknem prispievat do fora ale dnes mi to neda. Dviha ma zo stolicky co za rady tu niektore zienky davaju.

Je mi normalne smutno z Tvojej situacie. Uplne Ti rozumiem a na Tvojom mieste by som od synceka nesla prec ani za nic. Prve tri roky su velmi dolezite pre deti a taketo male dietatko velmi potrebuje svoju maminu. Svoje dieta by som nezverila jeho otcovi, ktory ani dni doma netravi (lebo robi HO z ineho bytu) a teda nevidi vase fungovanie a kolko porobis doma a ako sa drobcovi venujes. Nenechaj sa obrat o tento vzacny cas.
No a co ma donutilo pisat - tie rady zien ako mas na priatela dat tretinu bytu etc. Prosim, dufam, ze toto Ti ani na um nezislo 🙏🙏🙏 to naozaj nikdy nesprav 🙈 chlap, ktory si Ta ani nevzal, ktory nie je ochotny Ti byt oporou v case ked sa staras o JEHO malickeho syna - si to absolutne nezasluzi. Plus by si si velmi skomplikovala zivot tym a obrala sa o svoju istotu (Tvoje byvanie) v tomto neistom vztahu. Vobec nevidim najmensi dovod preco by si ho mala na list vlastnictva pripisat. To, ze teraz taha on poplatky za byvanie by mala byt uplna samozrejmost a normalny milujuci chlap by nemal mat s tym problem. A este pri jeho nadstandardnom prijme - je to hanba ako sa sprava. Vela sil Ti prajem a posielam objatie ❤️

blackcat8885
11. okt 2023

Môj muž sa cez koronu staral o 2deti keďže mal firmu zatvorenu. Deti mali 2r a 7r. Ja som isla do prace do obchodu nakoľko ako jedno z mála to bolo cez koronu otvorené. Môj muž ma plne zastúpil čo sa tyka deti, varenia a aj upraral nie tak ako som si predstavovala ale snaha bola.
Predpokladám že dieťa je vaše nie tvoje mal by sa vedieť postarať. Ja by som do práce išla aj keby korona nebola len malý by bol v škôlke ani pri staršom synovi som nebola doma do 3r

83evicka
11. okt 2023

Čítala som tvoje príspevky a nestačím sa čudovať. Koľko platil za nájom pred tým, ako začal splácať tú hypotéku? Platí ju priamo zo svojho účtu? A do domácnosti a na syna koľko prispieval? Vyrátaj si to, náklady na syna (jeho polovica nákladov cca 150 eur) a domácnosť - hygienické potreby, drogéria, píšeš, že večeru si dáva doma, predpokladám aj raňajky minimálne 100 eur by mal prispieť, nájom neviem ako sa pohybuje u vás, dajme tomu cca 400 eur, t.j. Keď to zrátame mal by ti posielať na účet +/- 650 eur. A k tomu by ti chodil rodičak. Tak pekne by si vychádzala, aj by si si platila hypotéku a nemusela ísť do práce. Len nech neplatí hypo zo svojho, to by mohol potom od teba vymáhať. Keď už fungujete ako cudzí ľudia, tak by som mu to všetko účtovala ako cudziemu. Možno by stálo za to zájsť za právnikom sa poradiť. Tento vzťah skôr či neskôr skončí, nenechaj sa oklamať a hlavne obrať svojho syna o možnosť byť s tebou.

akiana
11. okt 2023

Autorka, ak vonku minie 500€ (to kam chodi? do Michelinskych restauracii vrtulnikom?), tak to je este vacsie hovado, nez sme si mysleli. Jedna vec, keby bol drzgros, ale on ma zjavne uplne ine priority, na ktore nema problem minut majland.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
adkadz81
11. okt 2023

Toto je pre mna na nepochopenie, ako sa chlap vyvlieka zo svojej zodpovednosti ako zivitela rodiny.Dieta do 3 rokov ma byt najma s matkou.Ale ok ak sa dokaze postarat, co tak urobit kompromis.Keby ste sa vratili do prace trebars na skrateny uvazok? O rodicovsky by ste neprisli.Museli by ste vsak pracovat na novu zmluvu.Radsej takto ako pocuvat, ze na nebude zivit dalsie 2 roky Obavam sa, ze tam to s vycitkami neskonci, ked chlap nevidi zenu, kt robit jednu z najtazsich prac-vychovava jeho potomka takto..Zamyslite sa, ci toto je skutocne clovek, s ktorym chcete prezit svoj zivot.

xromix
11. okt 2023

A nemá on tieto maniere od tých kamosov? Lebo chápem baby čo nechcú byt doma do 3r., sama som sla naspäť do prace keď mal maly rok, lebo mi to chýbalo, ale so 100%ho, do jaslí by som ho vtedy isto ešte nedala. Ten druhý rok dietata je úplne iný ako prvý…keby som sa rozhodovala dnes, nikam sa neponahlam, takze úplne rozumiem aj ženám, ktoré sú doma do 3r.

0kristina0
11. okt 2023

@sashabb autorka napisala velmi malo info, takze mi mozeme iba hadat, nenapisala z akeho dovodu ju posiela robit, aky maju medzi sebou vztah atd. Vyjadrila sa tu iba jedna strana.