Priateľ neplatí nič v byte. Ako sa zbavím dlhov?
Mam priatela s ktorym som 3,5 roka. Byvame v podnajme. Priatel je sikovmy vie si zarobit ak bokom takze financne vie zabezpecit. Problem je vsak v tom,ze byt je akoby moj. Platim najom elektriku internet. On zatial neplati nic lebo tu byval dokopy asi len 4 mesiace. Zarabam cca 850 euro no nemozem s peniazmi vist. Uz okolo 22 nemam z coho nakupit jedlo. Platim benzin,stravu,hygienu atd. A na konci mesiaca mam - .
Takfiez neviem co si mam o tom mysliet ale priatel od zaciatku riesil kolko mam penazi. Stale sa vypytuje kolko mi prisla vyplata, kolko som dala bokom aby som nasetrila lenze ja ozaj nemam z coho! Dokonca mam na krku dlhy co som si musela poziciat lebo som finacne nevysla. Mam dlh skoro 7000 eur a budem to splacat asi 8 rokov. Neviem co mam robit. Uz premyslam,ze vyhlasit bankrot alebo ja neviem...poradte mi prosim
Viem,ze som urobila chybu ale potrebujem sa zbavit dlhov aby som vedela fungovat.
A ty ešte s takým chlapom žiješ....utekaaaaj...ešte kým nemáte dieťa,...
....no sa mi nechcelo čítať prispevky...vy už máte deti...oj
Tomuto sa hovori pokašlat si život, ako sa len dá
Dúfam že si uvedomujes, že ťa využíva. Lebo inak sa toto nazvať nedá.
Odpoviem len na jednu tvoju otazku lebo ani neviem co na toto cele povedat. Osobny bankrot by ti podla mna neschvalili. Tam sa popisuje cela situacia, vydavky, prijmy. Ked tam napises toto - ze otec deti ti neprispieva tak to vyhodnotia ze si mas zohnat peniaze od neho. Aj to sa v Centre pravnej pomoci da riesit.
Tlieskam k vyberu partnera.Niektore zeny su nepoucitelne.8 poziciek,vydrziava chlapa,plati mu byvanie a este mu zerie ze si setri na byt
Takymto ludom by mali vziat v ich vlastnom zaujme obciansky preukaz.
@nini1010 je to extrem bohužial, ale častejši, než by si človek myslel
Hned vykopni tu vyzirku z bytu.Ale vazne!To fakt nevidis ze s nim nemas ziadnu buducnost,ze sa nevies onho opriet ze ta sprosto vyuziva?Ved si to uvedom!
Podla mňa gembluje, drogy, prostitutky al.niečo take
ked ste predali byt, aby on mal živnost ktorou zarobi na lepši byt? bullshit ako mraky
To len fakt top investori s mnoročnymi skusenostami v podnikani si dovolia niečo take- predat byt, aby zveladili biznis
A nie že ženu pošlu na ulicu žobrat s ďeťmi na bankrot a ešte sa pyta, koĺko si ušetrila
Nonsens !!
No, na toto neni rady. Mozno aj do basy pojdes, ked nebudes vediet splatit. Ale neboj, priatel ta tam mozno pojde raz navstivit. Pretoze, to je rovnatko jeho opory, lasky , atd, k tebe. A sikovneho mas priatela, vie si zarobit aj bokom, vie seba velmi dobre financne zabezpecit, lebo sa nabaluje uplne vsade, kde sa da, aj na tebe, len vsetky normalne by si takeho drzali od seba co najdalej. Tak ti gratulujem, kam si to dotiahla!
"Aj" tu je pan dokonaly... tiez isiel podnikat, tiez mal byt s nakladmi 100€, tiez odkladal celu vyplatu, autorka mala tiez dlhy...
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/ako-usetrit-peniaze-2/?page=3#post-82686408
@fokuska si mozu podat ruky a dat nalepku na celo: volaj ma debil
tebe netreba bankrot, ale trochu financnu gramotnost a v PRVOM rade normalneho chlapa. Tak on ti obcas da, nakupi sebe a jedlo? :D si hadam robis srandu. Chovas a platis vsetko za cudzieho chlapa. Pekne byvanie za 4 mesiace 50:50, ak chce oprat, prispievat bude aj na pracie a cistiace veci, rovnako tak na stravu ak chce jest. Jasne, ze nic neodlozis. Samozrejme, ze nevies dlhs splatit. Aky ma toto vyznam. On si nasetri a o rok zdvihne kotvy a tebe ostane co? oci pre plac, dlhy...
@fokuska to važne?
Autorka - seriozna otazka vychodila si zakladnu školu? Jak taku p...inu možeš sa opýtať, keď platiš najom elektrinu benzin stravu a priatel sa ťa pyta, či si si odložila celú výplatu? On je negramotný? On nepočul že za byt energie telefony a stravu sa plati? A kde ty chces 100ku ušetriť z čoho, keď máš póžičky?
Treba si zakladnu školu zopakovat A+B-C= kolko ti vyjde..Čo je on nenormálny ? Neplatí nič?
Vyšlahala by som ho bičom
On čaka, že ty si odkladás celú vyplatu?
Povedz, nech ti da 700€ a budete mat peňazí habadej
Tam píšeš, že 2 telefóny platís 100€
Nech si plati on sam svoj telefon
Ja mam 10€ pevna linka, 10 si nabijem kredit a vybavené
Kde 100ka prosim ťa načo a ešte všetko jemu platíš vyžírke
A ešte si tam písala, že on sice kupi jedlo, ale sam pre seba a tebe nedopraje nič
To je egoista, vyžírka, špekulant, parazit
Čim ťa zaslepil?
Radšej končím
Prvy problem je financna gramotnost - ma "partnera", 2 deti a postupne si naera 8 poziciek? Lebo zariadenie do bytu? Lebo auto? Tu chyba akekolvek zakladne povedomie ohladom financii a zakladna matematika - ze jednoducho si to nemozem dovolit.
Keby toto autorka ovladala, tak by tu nebol ani druhy problem - a to chlap, ktory sa prizivuje. Pretoze by to v momente zatrhla, ze takto to, mily moj, fungovat nebude. Co ucis tie deti? Aky priklad im davas?
A tusim odpoved rovnaku ako pisala autorka v tej druhej teme - ona nechcela mat nabytok po niekom, ale chcela novy, tak preto musela vziat pozicku na zariadenie.
@karolinakr to je riadna palka 100EUR za dav telefony, my mame firma 5telefonov za to :DD firemnych, co sa denne pouzivaju :D
@fokuska a to vidis.. ja chcem tiez novy nabytok, zarabame platime... dlhy okrem hypo nemame a radsej mam saty v kniznici ulozene ako si brat na to uver :DDDD
Toto je krásny príklad - nemám problém, tak si ho urobím. A poriadny.
@simca06022011 Je to velmi smutne. A ja to aj na jednej strane chapem - v pripade, ze doma nevidela pekny priklad, ze ju to nikto neucil, v skole ma obrovkse mnoztsvo ludi problem zapamatat si kde sa pise y a kde i, tak kde by si uz pamatali to malinke mnoztsvo hodin ked sa ako-tak zabrdne do financnej gramotnosti? Ked k tomu pridame trosku jednoduchsie zmyslajucich ludi, ktorym to proste netrkne, ze daco robia zle, tak su teoreticky "obetou" toho, ze nikto mi to nikdy nevysvetlil, nenaucil ma, zamotala som sa v tom. Pre nich je to nieco nepochopitelne ako si zadelit peniaze, ako mat poriadok vo vydavkoch a najma ako sa niekde uskrmnit a pochopit, ze na toto nemam, takze nebude, budem musiet prezit nejak diskomfort.
Ale toto je velmi dolezita tema, spolu s planovanim rodicovstvom, so zakladnym pravnym povedomim (napriklad v oblasti pracovneho praca), s povedomim o tom ako "funguje" vyplata - co je hruba mzda, ake su odvody, na co odvody idu, ake socialne davky , prispevky a nahrady prijmov existuju, kedy mam na ake narok... ale tu mame neustale zeny, ktore sa pytaju ci im matersku vypocitaju z PNky, ci im PNku vypocitaju z podpory a pod. Toto je velke zlyhanie a toto by mali byt dolezite povinne predmety v skole. Spolu so sexualnou vychovou - zeny tu netusia ako funguje ludske telo, co je potrebne na otehotnenie, ako samotne oplodnenie prebieha a kedy je teda mozne mat priznaky, kedy ma vyznam urobit si test... ach jaj...
@fokuska Robert Kiyosaki povedal - vlada nema zaujem na tom, aby boli ĺudia bohati; preto nevyučuje financie na školách
A celkom tomu aj verím
Z každej reklamy na teba vyhukne úver a póžička bol taky jeden čas
Reklamy na sp.uvery
Potom ludia čo malo zarobia a maju 8 požičiek
Keby aj mala bankrot, zas spadne do toho ďalej
A potom niekt.ludia nie su ochtni sa uskromnit namiesto zvyšenia prijmu idu do ďalšich póžičiek
Ja som dosť knih čitala o tomto dokonca v angličtine, polku som síce nerozumela, ale úplne ináč pozerám na financie teraz
@karolinakr Nemyslim si, ze ide o to aby ludia neboli bohati. Ak by bol kazdy uspesny, podnikatel, bohaty, tak predsa by mal stat prijmy z dani, odvodov a nemusel by vyplacat plno socialnych davok. Ekonomika by fungovala paradne, lebo by si kazdy mohol dovolit aj drahe sluzby, bol by velky dopyt, tym padom by bola velka ponuka... stat mi len profitoval.
A co ma stat z toho, ze ludia su zadlzeni? Z toho zas profituju sukromne spolocnosti, exekutori maju co robit... to nie stat daval pozicky a uvery a potom na tom zarabal.
Mnoho ludi ale neodkaze prevziat zodpovednost za seba - nauceni su z byvaleho rezimu, ze stat sa postara, stat zabezpeci. Bolo jedno kto je ako sikovny, kto na co ma (rozumovo), kazdemu bola pridelena praca, bol prideleny byt, dieta zaradene do jasiel, do skolky, do skoly. Kazdy jeden s prepacenim blbec mal pracu - lebo musel a nemohol vymyslat, ze za tolko ja robit nebudem.
Teraz ked je niekto uspesny, tak tomu budu zavidiet a seba len lutovat, ze ako sa oni maju tazko, ako je to nefer a co s astat nepostara. A potom dalsia oblubena vyhovorka - ked inym davaju davky a staraju sa, preco nedaju aj mne?
... prepáč ale si podľa toho ako pises inteligentne dievča a uvedomuješ si čo sa deje - bliká kontrolka a my ti ju len potvrdzujeme.... drž sa ❤️❤️❤️
@karolinakr ako kde vlada... tu ide o to, ze vacsinu spravania sa k financiam deti pochytia z domu. Vzdy to tak je a bolo a bude.. a mozu im v skole povedat co chcu a ucit matematiku. Ja mam skusenost so zamestnancami, aj ked som im dala 2x viac, aj tak nikdy nemali... a vzdy bolo malo. Preco? lebo v momente ako si takyto chlapec z beznej rodiny, uverovej, od vyplaty k vyplate doniesol domov ´peniaze bud ich natrepal do auta, zabavy, alebo ich od neho vydrankala sestra na nieco super cool moderne co potrebuje si kupit, alebo mama alebo otec.. a nic dolezite si nekupil. Lebo Kiyosaki tiez riesil v knihe, ze clovek nema kupovat somariny, z ktorych nic nema ;) haraburdy, auta, domy nic z toho im peniaze nezarobi iba dalej to bude potrebovat dalsie a dalsie. Chyba nie je len v skole, ale celej vychove. Moj chlap si myslel, ze nakupy skacu do chladnicky same, domacnost sa plati sama.. on nedokazal ani 3x za sebo elektrinu zaplatit, bez toho aby nas vypli. Nikdy sa o tom doma nebavili, nikto nerieisl ci mama/otec zarobi dost. Keby mal partnerku co to nevykryje a neda mu po papulke s prepacenim, ze takto sa to nerobi, tak asi by bol este u rodicov alebo pod mostom Proste fakt, nemal o tom ani sajnu. Mam podozrenie ze aj privat mu niekto iny v mieste prace platil, inak si to neviem predstavit :DDD
Autorka: Zruš podnájom, odíď aj s deťmi do krízového centra, "priateľa" nechaj tak, nech si poradí sám a sebe si daj poradiť v krízovom centre. Nič lepšie sa ti snáď ani poradiť nedá.
Ten musi mat velkeho zlateho vtaka, inak nevidim dovod preco si s nim a nechas sa odrbkavat.
Načo ti je bulo bez peňazí???? Kto už kto videl aby žena živila muža???? No ja mám dosť. 😂😂😂😂

Koľko rokov majú deti keď ste spolu 3.5 roka??
A už chodíš do práce? A priateľ je automechanik že?
A tie deti sú mačky, že?