Priateľ popri štúdiu nechce pracovať
Ahojte. Žijem s priateľom už 3 roky a ja už pracujem no on má ešte 2 roky školy kým ju dokončí. Ide o to že nezvladam to utiahnuť financne. Tie brigady čo má popri škole mi vôbec nepomahaju. Zarobí 200€ mesačne. Povedal že nemôže pracovať normálne lebo ma školu online vyučovacie hodiny a pod.
Zaujímalo by ma ako pracujú teda ostatní vysokoškoláci ? ..ako to že niektorí žijú sami chodia do školy aj do práce ?
Keď on hovorí že nemôže.
Ja plačem už 2 roky prosím ho aby skúsil si nájsť niečo lebo ja už nevládzem. Žijeme z ruky do huby a ja sa bojím o holu rit pri tých všelijakých výdavkoch , keď sa niečo pokazí a pod... Neskutočne palky idú za všetko. Čo mám robiť prosím vás.
Stále mi tvrdí že robota pre vysokoškoláka pomaly neexistuje aby mu vyhoveli. Napr.vo fabrike že by nemohol pracovať.
Sme z Humenneho prosím vás ak viete o nejakej práci kde by vzali aj vysokoškolaka ktorý má ráno hodiny čiže môže pracovať v poobedňajších hodinách prosím dajte mi vedieť nech mu môžem dokázať že môže pracovať aj on.
Takze on ma mat full time job + denne studium, lebo ty si neschopna zarobit viac ako 500eur? A ty budes mat len full time job. To ti pride fer?
Teraz čítam tie tvoje komentáre. Bože ty si hlúpa až to boli, ani sa chlapcovym rodičom nedivím ze ta nemajú radi. Pošli ho naspäť domov, zaslúži si určite niečo lepšie než teba.
Naco ste spolu sli do podnajmu...mali ste spolu randit, a ked skonci skolu mohli ste byvat spolu...ja na mieste jeho rodicov, tiez by som synovi nic nedavala...preco? doma by mal vsetko, mohol by sa venovat studiu...co ste si chceli dokazat?
Ahoj,
"kto chce byt dobry pre kazdeho, nie je dobry pre nikoho"...
Bola by skoda keby vasa laska stroskotala pri malom zakolisani.
Z toho co citam usudzujem, ze ide o nedorozumenie a nie o neprekonatelny problem. Tym, ze ste sa rozhodli uz spolu byvat ste si nalozili na seba obaja z mojho pohladu privela a vzdy sa to da riesit napriklad tym, ze sa on vrati byvat k rodicom do skoncenia VS a ty podla svojich moznosti.
To, ze vam to financne teraz nevychadza nie je ziadna osobna tragedia a ani hanba, neznamena, resp. nemusi znamenat koniec vztahu a lasky medzi vami.
Denni studenti a ich zamestnavatelia su limitovani zakonnikom prace. Moze odpracovat max 20 hodin tyzdenne na dohodu o brig.praci studenta. Dalsia forma dohody by bola pre neho este nevyhodnejsia. Je pandemia... Prechod na trvaly PP ci polovicny uvazok by sposobil, ze nebude plnit dochadzku ci v praci alebo v skole. Toto su objektivne fakty, nie vyhovorky...
Pretazenie by sposobilo smutok, frustraciu a vznik dalsich problemov, ktore by zrejme zasiahli vas vztah po citovej stranke a rozchod. Prechod na externe studium je zial objektivne spojene s navysenim nakladov na studium, strata financnych benefitov denneho studenta, predlzenie studia a velka casova aj psychicka zataz.
Ak sa milujete a tuzite byt spolu, skus pouvazovat nad moznostou na cas pocas studia byvat kazdy osobitne a stretavat sa, randit a ak to bude mozne usetrit si peniazky na spolocne vylety, ci par dnove pobyty. Znizila by sa tato obrovska financna zataz a myslim si, ze aj to pomoze k stabilite vztahu, celkovej pohode a k zazitkom ktore vas este viac spoja a na ktore sa uvolnia peniazky.
Prajem vela stastia a spravne rozhodnutie 🙂
Reagujem na to, čo si včera odpísala. Tebe vadí, že zarobí len 200 eur. Ale ty napíšeš, že nemôžeš sa s ním rozísť, pretože potrebuješ jeho 200 eur pretože inak ti to nevyjde. To máš čo za charakter? Veď by mi bolo na zvracanie samej zo seba, že som s niekým kvôli 200 eurám mesačne. Neviem čo máš za vzdelanie a za prácu, keď zarobíš 500 eur a viac sa nedá. Ale v tom prípade si životný štandard prispôsob tvojim príjmom. Ako som napísala, s týmto postojom budeš mať ťažký život. Vždy bude chyba niekde inde a nie u teba.
Úprimne... Popri vysokej škole je brigáda za 200 eur pre študenta v Humennom úplne v poriadku.
Neda sa zovšeobecniť, že "pri vysokej sa dá aj pracovať". Ja som mala školu 5 dní v týždni plus prax, často od 6.00 na praxi, a potom ešte v škole sne sedeli do 17.30.takze som prišla domov a padala od únavy, cez víkend som robila, seminárne práce, a bola rada ze aspoň trochu oddýchnem.
Ono tebe sa zdá, že" len opisuje a nič nerobí ".
Ale škola nie sú len prednášky a finito. Samozrejme záleží od školy.
Na druhej strane súhlasím že to je ťažké ak len jeden ťahá. Ale urobili ste potom dosť veľkú chybu, lebo tak ste mali počkať, kým do študuje, nech bude u rodičov, a ty normálne zivis len seba.
Kľudne sú sadnite, preverte si všetko a nech sa in vráti k rodičom.
Možno tak budete aj viac spolu a pokojnejší, ak nebudete v strese, že ty plačeš, lebo niet z čoho žiť a on nemusí mať pocit, že ťa vyziera a prizivuje sa.
Ak aj po skole budete chcieť byť spolu, obaja už budete pravidelne pracivat a mat dva príjmy.
Načo ste si tam skomplikovali život?
Nedavno tu bola diskusia alebo hned niekolko dikusii ako si mlada, po mnohych rokov vztahu nevydata mamicka stazovala ze partner ju nezivi, nechce si ju zobrat, neprepise na nu byt atd a dieta sa im podarilo neplanovane. Autorka, radim ti precitat si kazdu jednu stranu z tej diskusie lebo to je tvoj pribeh pisany v roku 2024.
Z tvojich komentarov davas dost jasne na javo ze chlap ma len jednu funkciu a to byt zivitel rodiny, aby zaopatril teba aby si ty mohla mat zivot aky si si naplanovala. Kde je tvoj podiel na spolocnom blahobyte?
Pytas sa co robit. Najlepsie by bolo osamotatnit sa a naucit sa nebyt zavisla na chlapovi. Mat trochu hrdosti a ctiziadostivosti. V buducnosti budes mat deti, mozno dceru, budes jej chciet byt prikladom. Teraz je ten spravny cas popracovat na sebe. Vela stastia✌️
Tak cele to je podla mna o tom, ze sa na neho proste nemoze spolahnut a vsetko aj teda financie musi riesit sama. A to povedzeme si tak nie je bohvie co, lebo on podla toho co pisala, sa proste len vyhovara. Nie je problem si najst na zaciatok hocijaku pracu a potom ju zmenit alebo sa proste vypracovat niekam vyssie
no moja dcéra cez semester brigáda bež šance..
Baby čítajte, tých 200 nezarobí ani každý 🌙🌒, sľúbil základné náklady platiť, vyšlo by ho to takmer akoby bol doma, ale tam by to ťahali rodičia. Frajer mal zostať doma mame pri sukni keď nevie aspoň niečo zarobiť, a nie sa nechať živiť frajerkou. Kým študuje je to povinnosť rodičov. Takže buď si zarobí alebo sa mal dohodnúť s rodičmi.
Autorka sa paduje do role matky a manželky a nemá na to, pričom on sľúbil platiť svoju polovicu a nerobí to.
@flientica ale on studuje, pracuje na svojej a možno aj jej budúcnosti aby potom nezarabal 500 eur ako slečna.. to ozaj nevidíme vo vzdelaní hodnotu?
Chápem ze je sklamaná že nedodržal dohodu ale ta dohoda bola už vtedy veľmi odvážna, mali by sa o tom otvorené rozprávať ale autorka ma závazny problém, je existenčne závislá na druhom človeku a pritom pracuje...
Tsk ked nedrzi dohodu a ty to nevladzes tagat, tak on nech sanvrati domiv a ty si hladaj lacnehsi podnajom
Nehnevaj sa, ale naco ste sa silou mocou cpali do spolocneho byvania, ked si vedela, ze este bude studovat? No ja teda neviem, ale ked som chodila do skoly, tak popri dennom studiu nikto z mojich spoluziakov nemal full time job, to si moze dovolit podla mna tak akurat ten, co studuje externe..Ja som mala niekedy popri vyske aj 2 brigady, ale zarobila som tak max. tych 300 eur mesacne..Mali ste teda pockat, kym dostuduje, najde si pracu a potom ist byvat spolu, ale ocakavat, ze on bude chodit na denne do skoly a popritom pracovat na full time je uplne mimo, teraz moze mat vyucovanie 3 dni v tyzdni, ale v dalsom semestri moze mat rozvrh na celych 5 dni, to akoze kde mu daju takyto flexibilny pracovny cas podla teba? Byt nim, tak ta poslem kadelahsie a vratim sa pekne ku rodicom a budem mat svaty pokoj..
No počkaj, keď pôjdeš na materskú, tak ty dostaneš almužnu a on bude od teba pýtať viac, to som zvedavá, kde tie peniaze vezmeš.
@charaka lenivec?? Je to student
@charaka lenivcom? Full time studium a brigada je podla teba lenivost? Ty si pocas skoly pracovala naplno a stihala sa ucit? To ste nemali prezencne nic? Tak to fakt gratulujem.
No vy ste sa teda nasli... on sa necha zivit priatelkou, lebo sebe a rodicom chcel dokazat ze ich nepotrebuje, napriek tomu ze si na seba nevie zarobit a ty sa spoliehas na priatela studenta (ktory ani nema staly prijem!) aby ste vobec nejako prezili.
Prve zle rozhodnutie bol prenajom bytu, ktory je ocividne daleko drahsi ako si mozete dovolit, druhe zle rozhodnutie bolo vobec ist byvat s niekym, kto nepracuje/nezaraba, tretie zle rozhodnutie bolo na tvojom mieste asi neist alebo nedokoncit VS, ked jedina alternativa ti zostala zarabat 500€.
Ak cim skor nezvysis svoj prijem alebo sa nenaucis zit v ramci svojich moznosti, budes mat velmi tazky zivot
tak to vizera, ked sa dve deti hrajkaju na dospelych🙈
chodte odseba, minimalne byvanim, ty si dorob skolu, kurz, nech sa v buducnosti nemusis spoliehat na ineho chlapa, kedze sama nemas na to uzivit sa☹
Jeho rodičia majú jednoznačne pravdu. Čo si im chcela ako dokázať? Že dokážeš dotlačiť 20ročného chalana, aby študoval a aj normálne zarábal ako neštudent? Na čo je to dobré? Je mladý, má právo aj na voľný čas. Ak by napr býval u rodičov, z tej jeho 200e brigády by ste mohli ísť na dovolenku, na výlet a nie za každú cenu bývať spolu, živoriť ,hádať sa, výčitky.
Zarábaš 500e, on popri štúdiu VŠ takmer polovici tvojho platu. Na čo je to dobré, ho tlačiť, aby popri škole robil TPP. Najrozumnejšie riešenie je, aby si si našla 1izbu na podnájom a on sa vrátil k rodičom.
Prepáč, ale z tohto príspevku si ty tá divná. Nepíšeš ani koľko máte rokov, ale teda ty asi vs nemáš, keďže to nevieš pochopiť a ani príjem nemáš nič moc. Ale celkovo mi to príde tak, že si si ho l sebe nenastahovala z lásky ale pre peniaze, pretože sama ako píšeš vyžiť nevieš. Jeho rodičia to videli s aj preto mu prestali prispievať, pretože nechceli živiť teba. On má dvere vždy otvorené. Je to študent, nie chlap čo tá bude živiť, ak tak veľmi potrebuješ živiteľa, nájdi si iného. Ako matka takého syna by som teda 2x neskakala z teba radosťou. Dokončiť školu je mu momentálne priorita. Keby ho tak miluješ, mohli ste normálne spolu chodiť ako c vysokoškolákov a ísť bývať spolu až potom. Nechaj ho na pokoji a ty hľadaj dakoho čo tá bude vydrziavat inde. Alebo ešte lepšie dvihni zadok s chod za lepšie platenou pracou a nevyplakavaj čo nejde.
@flientica vy ste študovala VŠ? Veď ona zarába 500e o on popri škole 200. To je na študenta viac než adekvátne. Nemusel by zarabať nič.
a to je asi doma online, keby bol niekde na intráku, tak by tie peniaze potreboval aj sám pre seba na stravu a pod.
ked sa to tak vezme na to, ze studuje a ma prijem este nejakych tych 200€ tak si myslim, ze je to proste slusny vykon. ked sa to tak vezme, mohol by sa proste len venovat skole, zarabat a chodit do prace bude potom
Ale sranda že slečinka čo zrejme sotva preliezla strednú, ak vôbec, zarába menej ako minimalku ale od študenta chce aby popri štúdiu zarobil lepšie ako ona, lebo “jej to nevychádza”.
Autorka ak si aspoň pekná alebo umelo upravená tak zavolaj predsedovi parlamentu, pri troche šťastia budeš zahojená.
@cherrystone v prvom rade, syn je ich, tým že nebýva doma ušetria za vodu a elektriku a tiež za stravu. Takže to čo syn neprejde a neminie by mu mali dať. Dostávajú na neho rodinné prídavky, tie by mu mali tiež dať. Ak by syn chodil prezenčnej do školy a býval na intraku dajú mu viac, lebo by museli a tak si myslím, že by robiť rozdiel nemali. Mám syna, ktorý študuje na vysokej škole. Popri Tom brigáduje. Zarobí si mesačne 380€ a od nás dostávať 150€ k tomu. Takže áno viem si predstaviť že by mohol prísť k rodičom a povedať že žiada od nich výživné.....
Mňa by ešte zaujímalo, čo si urobila ty sama so sebou, aby si zarábala viac ako 500 eur, keďže ti to nestačí. Píšeš totiž, že ty si chcela jeho rodičom dokázať, že školu dokončí aj keď bude bývať s tebou. Čiže si prevzala za neho zodpovednosť v podstate. A teraz hádžeš na neho, že kvôli nemu citujem "Žijeme z ruky do huby a ja sa bojím o holu rit". Tak čo si urobila ty pre to, aby to bolo lepšie okrem nariekania?

Niektoré tu píšete je lenivý robiť. Tie čo to píšete študovali ste niekedy na vysokej škole, denné štúdium ? Asi nie. Brigáda ok. Šak ju má. 200 eur, ok na študenta. Ale zamestnať sa riadne, šak je študent na vysokej. Učiť sa má kedy ? Najlepšie by mladému bolo, keby odišiel domov, keď je priateľka nespokojná. Tam mu nebude chýbať nič. Rodičia budú šťastný, že je doma a syn doštuduje vysokú školu tak ako má. A chlapec bude mať čas aj na brigádu, aj na študenský život. To tiež patrí k vysokej. Išiel na denné štúdium, nie na platené dialkové. Kde by popri škole už robil riadne.