Priateľ popri štúdiu nechce pracovať
Ahojte. Žijem s priateľom už 3 roky a ja už pracujem no on má ešte 2 roky školy kým ju dokončí. Ide o to že nezvladam to utiahnuť financne. Tie brigady čo má popri škole mi vôbec nepomahaju. Zarobí 200€ mesačne. Povedal že nemôže pracovať normálne lebo ma školu online vyučovacie hodiny a pod.
Zaujímalo by ma ako pracujú teda ostatní vysokoškoláci ? ..ako to že niektorí žijú sami chodia do školy aj do práce ?
Keď on hovorí že nemôže.
Ja plačem už 2 roky prosím ho aby skúsil si nájsť niečo lebo ja už nevládzem. Žijeme z ruky do huby a ja sa bojím o holu rit pri tých všelijakých výdavkoch , keď sa niečo pokazí a pod... Neskutočne palky idú za všetko. Čo mám robiť prosím vás.
Stále mi tvrdí že robota pre vysokoškoláka pomaly neexistuje aby mu vyhoveli. Napr.vo fabrike že by nemohol pracovať.
Sme z Humenneho prosím vás ak viete o nejakej práci kde by vzali aj vysokoškolaka ktorý má ráno hodiny čiže môže pracovať v poobedňajších hodinách prosím dajte mi vedieť nech mu môžem dokázať že môže pracovať aj on.
@anjelicek26 dobre si to napísala... rodičov porazí, keď nedoštuduje... viac k tomu nemám čo povedať.
Ale zase tu z vs nerobte nejaku drinu, 80% študentov dokaze denne byt naložených v liehu a vegetit. Ja som na vs robila celý cas 😂 a to som nestudovala soc. Pracu. Ak fakt nechodí na nejaku medicínu tak hrcite stíha ak chce.
60 eur mu davaju rodicia? Waw... To by bolo vôbec na internát? Uz v 2002-2003 to bolo malo.
@nikyball neviem, o čo ti ide. Tiež som odpovedala autorke, že urobili somarinu, keď nastojila, aby bývali spolu a on sľúbil, že bude prispievať. Počas školy mal ostať doma a potom sa zamestnať a ohki spolu začať bývať.Pracujúci chlap je niečo iné, ako vysokoškolák. Ty to podáva spôsobom, že on už plné ma pracivat, lebo... No nie, nemá plne pracivat počas školy! A nesúvisí to s tým, či ja chcem, aby on robil, alebo nie. Skratka počas školy nemá ci človek makať tak, ako ten, ktorý už normálne skončil a pracuje.
Trichu urazas tu mnohé z nás, ktoré majú podobný názor.
@charaka ja nechápem skade tu ľudia berú že s vysokou školou majú automaticky zabezpečenu super prácu a nadpozemsky plat 😅😅
Vykašli sa na neho, si pracovitá, máš na viac. Keď sa mu už teraz nechce robiť, čo bude o pár rokov... nech sa vráti do mama hotela a ty si nájdi spolubývajúcu/spolubývajúceho...
@cocolino234 jedine viac čo sa dá preto urobiť je tak možno ísť žiť na západ lenže on nechce ísť ďaleko od rodiny, ma tu celú rodinu tak chce ostať tu na východe. Volala som ho do Ba, nechcel ísť, takže asi ťažko sa ja uplatním s mojím oborom v Humennom ;) a človek musí brať čo príde keď nemá peniaze. Zobrala som prvu robotu ktoru mi dali. Za minimalku ale apson niečo. Ďalšie roboty niesu na obzore. Ľudia sa držia ako kliešte aj takých prác kde majú minimalky.
@nikyball aj žena dokáže zarobiť, a nemusí byť odkázaná na 200€ do frajera. Tak snáď tá tvoja princeznička nebude odkázaná na to, aby ju chlap dotoval.
Áno, on si vybral a rovnako dobre si môže teraz vybrať, že ide naspäť k mame aspoň kým doštuduje. Proste na to spoločné bývanie je pre nich ešte skoro, to je celé. Ona tu fňuká, že s VŠ si nevie nájsť lepšie platenú prácu, lebo v ich lokalite sa nedá, ale od neho očakáva, že popri škole a v tej istej lokalite on zarobí aspoň toľko čo ona na full time. No pre mňa je slečna proste vychcaná. Áno, mal plán, ale tak tiež je to mladý chalan, ktorý nemá toľko skúseností, tak sa poučil na vlastnej chybe a nabudúce bude lepšie počítať a nesľubovať čo nevie splniť len kvôli vidine nerušeného sexu 😀
@cocolino234 fyi ja som pracovala v jednej veľkej FA na východnom Slovensku ako Teamleader a môžem ti povedať, že v našej výrobe pracovalo kopec Ing, Mgr, PhDr...nie každý má možnosť, chuť...sa za prácou sťahovať...
no akoze 200€ popri skole je malo, to je pravda, ale povedzme si uprimne, ze ani tych Tvojich 500€ nie je velka slava a obzvlast na TPP, takze aj Ty by si mozno mohla porozmyslat o lepsie platenej praci 😉
Autorka, ty akože fakt chceš, aby ste platili napoly, kým ty pracuješ ta 500 eur a on brigáduje za 200?Vy ste rozmýšľali vôbec trochu predtým, ako ste sa ostetntativne zobrali na hrdinov, že to zvládnete , lebo "musíte spolu bývať"?.
Ja súhlasím, aby muž živil rodinu, keď plne pracuje a žena je na rodičovskom, ani nepipnem vtedy, že je on hlavný ťahač a zivitel.
Ale takto... Ako sorry, ale teraz sklonte hlavy, ospravedlniť sa rodičom, on nech sa normálne vráti domov, skončí školu a potom už sa osamostatniť, keď obaja budete robiť
Ale plakať, a nutit študenta, aby zarábal a nosil domov plat ako chlap, čo pracuje na plný úväzok... Sa spamätajte obaja.. A ver tomu, keby to bolo opačne že ty študuješ a on ta núti popri skole zarábať naplno, tak ti napíšem to isté.
Alebo proste skončíte to, chôdze od seba, ty sa presťahujes do BA a problém je vyriešený...
Co iné chceš akože počuť?
Prepac, ale stale vidim chybu v tebe. TY si sa uspokojila s malom - teda robit predavacku po vysokej skole, len aby si bola pri rodine .. ale chces VSETKO, teda vlastne byvanie, dokazat priatelovym rodicom, ze to financne zvladnete aj bez nich v spolocnom prenajme, aj ked oni chcu, aby bol doma este... On sa teraz uprostred studia rozhodne nikam stahovat nebude. Ty sa odstahuj (mozes predsa chodit na vikendy za nim) a najdi si normalnu robotu - ci v tej zaslubenej Bratislave (pri tych najmoch asi tiez nie az tak), alebo v zahranici, kde to ma realne perspektivu... Kedy, ked nie teraz? Zacnes ako predavacka, skoncis ako predavacka, po jeho ukoncenom studiu sa co zmeni? On zacne zarabat, vezmete sa, ty materska, dve, tri po sebe a hups zrazu mas 35, deti v skole a skolke teda ziadne velke stahovanie, zavazky a nemoznost roztiahnut kridla a splnit si tie sny, ktore si mala, ked si studovala... ved si predsa chcela robit nieco uplne ineho...
@cocolino234 prosímta, nechaj si tie reci ze v humennom "nema perspektívu nic len praca za pasom a potraviny" BA neni stred pupka, ci co si myslis ze vsetci Ing. Odisli do BA? Moj svagor je IT a zarobi mega aj tuto na východe (este dalej ako humenne) a vyzil by aj sám.
možností je veľa. Prečo nejdeš kde je lepšie platená práca? Si sama, bezdetná, bezzáväzkov? Čo ti bráni nájsť si lepšie platenú prácu? Prečo nadávať na priateľa, keď ty sama nič so svojim životom nerobíš iba čakáš, kto kde kedy ti niečo doplatí
@dievcacitajucelist ale tak potom sa nesťažujem, že mi niekto druhý nedotuje domácnosť. Každý má možnosť sa rozhodnúť.
a čo bráni tebe odísť? To že on nechce ísť, ešte neznamená že nemôžeš ísť ty. Koľlko ľudí chodí na týždňovky? Ženy do zahraničia, muži na opačný koniec republiky. Ale ty len hľadáš dôvody, prečo nie a sťažuješ sa iba na neho. Stále dokola to isté. Ako to nejde z tvojej strany, ale jeho tlačiť budeš.
No tak ale dalo by sa, ak ma kazdy mesiac 260, tak polka najmu mu vyjde + telefón a net na skolu (príjem vie aj z inakade získať) Nech je na rozkoch celý mesiac kľudne a chodí pesi.
Nielen autorka je tu na vine urcite
No ja neviem, moji rodicia byvaju v Humennom a tam tej prace je zalostne malo a hlavne pre cloveka ktory si kladie podmienky ze ktore dni robit moze a ktore nie.
A ak raz tato korona skonci a jemu skonci online skola a pojde na intrak? co bude dalej?
@cocolino234 vidim ze si "pochopila" moj koment 🙃 tak ty zijes asi v bubline ked si myslis ze v humennom je perspektíva byt iba predavackou alebo robit za pasom, dost plytké
ale nemozes cakat ze jeho zivot bude studium/praca/spanok, studium/praca/spanok. Si sa zblaznila. CLovek potrebuje lezat pred telkou, potrebuje ist von, na vylet, oddychnut si. On je stale student. Navyse pracuje, zaraba a este prihadzuje do rozpoctu. Potom zacne niekde v korporate od nevidim do nevidim a skoncil. Si blazon z mojho pohladu. Je vidiet ze si nikdy poriadne nestudovala, pretoze to co pises je uplne mimo. Keby nerobil nic, nech sa paci. Ale on robi. Napriek tomu ze studuje tak dava do rozpoctu 40% tvojho platu. Co je dost. Problem vidim v tebe.
Jednoduche riesenie. Zdielne spolubyvanie cim ponizis naklady a je to.
inak milá autorka, mám takú otázku - vyštudovala si vš, ty si koľko zarábala popri štúdiu a ako vyzeral tvoj študentský život?
Ty teda študuješ externe a on je na dennom? 🙄 Aj ste si to premysleli a prerátali predtým ako ste sa dali na spoločné bývanie? 🤔