Priateľ popri štúdiu nechce pracovať
Ahojte. Žijem s priateľom už 3 roky a ja už pracujem no on má ešte 2 roky školy kým ju dokončí. Ide o to že nezvladam to utiahnuť financne. Tie brigady čo má popri škole mi vôbec nepomahaju. Zarobí 200€ mesačne. Povedal že nemôže pracovať normálne lebo ma školu online vyučovacie hodiny a pod.
Zaujímalo by ma ako pracujú teda ostatní vysokoškoláci ? ..ako to že niektorí žijú sami chodia do školy aj do práce ?
Keď on hovorí že nemôže.
Ja plačem už 2 roky prosím ho aby skúsil si nájsť niečo lebo ja už nevládzem. Žijeme z ruky do huby a ja sa bojím o holu rit pri tých všelijakých výdavkoch , keď sa niečo pokazí a pod... Neskutočne palky idú za všetko. Čo mám robiť prosím vás.
Stále mi tvrdí že robota pre vysokoškoláka pomaly neexistuje aby mu vyhoveli. Napr.vo fabrike že by nemohol pracovať.
Sme z Humenneho prosím vás ak viete o nejakej práci kde by vzali aj vysokoškolaka ktorý má ráno hodiny čiže môže pracovať v poobedňajších hodinách prosím dajte mi vedieť nech mu môžem dokázať že môže pracovať aj on.
Inak neviem ako je teraz v covid dobe, ale pre x rokmi moja kamoska robila vs externe a tych 5 rokov robila popri skole v kauflande ako predavacka brigadne. Rok pred titulom ing jej bolo povedane nech nerata u nich s pracou predavacky.....lebo s titulom si ju nemozu dovolit platit len ako predavacku.
@winki13 preco by ju nemohli platit ako predavacku? Cena prace predsa nie je dana titulmi, ale tym, aky zaujem maju o teba na trhu prace a co ponukas a ci prinasas znacnu pridanu hodnotu
vyhnem sa citaniu celych 9 stran, budem reagovat na tvoj uvodny prispevok. Ak je ozaj VS, ktory siel na VS po skole, neviem, naco ste sa ponahlali so spolocnym byvanim. Su skoly, kde si ludia robili karieru a pracovali popri skole a su skoly, ked sa to nedalo. Ja som absolventka FF, a vstky predmety sme mali povinne. Mali malo kreditov, a tak sme museli chodit kade tade a mat vela predmetov. Vsetko povinne, do 3. rocnika narok na 2 absencie, od 3. na tri. Takze realne sa pracovat nedalo. Mala som samozrejem vselijake brigady, vacsinou za minimalnu sumu, aj v lete, aj ked sa dalo. Takze ja mu verim, ze sa proste neda pri niektorom dennom studiu makat, ako chces. Moj nazor - skus si najst chlapa, ktory ti bude vyhovat, hoci bez vzdelania, ,ale s pracou. Bol by hlupak, keby nechal skolu.
Ale ako može niekto, kto zarobi 500 ist do bytu, kde zaplati 400? čiže keby frajer zbalil igelitku a zajtra prvym vlakom ide domov, ty maš zo 100 eur stravu na mesiac, električenku, drogeriu a ešte plus ak sa niečo stane, mobil internet zubar nove rifle alebo darčeky z tej 100ky zaplatiť? V tomto chapem, tvoje sklamanie, ze to berieš ako zradu, lebo si zrejme ratala s tymi 200 eurami, ale aj tvoj priatel je nezodpovedny potom, ked 4 mesiace nepracuje nič a vie, že ty máš 500 eur a najom platiť 400 eur ..Mali by ste si najať nejakeho finančneho poradcu, ked neviete realne vypočitať naklady, a vydavky,.Nikdy by som nešla do podnajmu, ktory by zhlatol 3/4 vyplaty alebo 90percent. To si realne neviem ani predstaviť, Inak kolegyna roky robi hlavny uväzok a ma popri tom brigadu alebo dalši polovičny ..Toto jedine ti viem poradiť, ako vyjsť z tejto situacie, pokial priatel nechce alebo nemôže momentalne robiť, pošli ho domov zatiaľ m to nema cenu takto ..A všetky, ktore radite, že priateľ po skončení VŠ bude 3x viac zarabať a živiť ju, nemožte vedieť, či ju nekopne do zadku a neda jej kopačky, nepojde cestovať alebo nenajde si mladšiu,
Ja som zažila veľa brigadnikov študentov, niektori su fakt makači, jedna baba robila nočne, denne a ešte v sobotu Ked som sa jej pytala, či neodpadne, hovorila, že inu možnosť nema, ja som v 18ke toľko nemakala, takže klobuk dole pred niektorými, ale na niektorych VŠ sa možno neda, hoci každy si rad privyrobí a priateľ, či sa spolieha na teba, ked vie, že sama nemáš Vy ste proste dvaja finanční analfabeti, ktorí hoci maju vysoku školu, v tychto veciach nemate jasno. Prikryvajte sa perinou, na ktorú máte. Nemožeš realne davat tri štvrtiny platu na najom, Chodte do lacnejšieho
@nikyball ešte raz... Ako im rieši prípadná jeho 3 mesačna intenzívna brigáda celkovú situáciu?
Skutočne chceš povedať, že si si počas štúdia zarábala tak dobre, že by si bez problémov dokázala fungovať ako bežný plne pracujúci človek?A v prípade potreby dávať polovicu všetkých nákladov pri bývaní, ak by to bolo potrebne? Alebo si si len privyrabala?A druha otázk je kedy to bolo a kde, lebo aj to je podstatny detail. Ako som už písala, brigáda pre študenta v Humennom za 500 eur je úplný nonsens, lebo tam mnohí zarábajú toľko ako plný plat. A odísť ak pôjde inde, tak polka zárobku mu pôjde na réžiu.
A jje veľký ozdiel pracovať a privyrabat si.
Ty stále to berieš, že on ma normálne dávať toľko, ako chlap, ktorý zarába na plný úväzok.Lebo je proste chlap tak ma makať od vidím do nevidím...
Už skus pochopiť, ze toto študent na dennom štúdiu nie je! A nebude, ani nemusí.U nich zo vôbec nebolo nevyhnutné, urobili to len z nejakého trucu alebo toho dôvodu, že ona jednoducho nie je schopna uživiť sa bez neho. To píše autorka napokon aj sama.
Keď si to oni mysleli,že bude možné,a dohodli sa bez rozmýšľania, aby on plne sa podieľal, ako keby pracoval na 100%úväzok, tak urobili somarinu.
A doplatili na svoju finančnú negramotnost a neschopnosť pozerať do budúcnosti.
@jaskolka rocny prijem studenta z brigad a prospechovych stipendii moze byt takmer rovnaky alebo len o nieco nizsi ako rocny prijem cloveka s absolventskym alebo minimalnym platom. Ako sa to da som opisala vyssie. Ked su obaja zodpovedni, dokazu aj najom platit aj zivota uzivat a jeden z nich aj studovat dennu formu. Jediny problem u autorky vidim v tom, ze ich situacia sa odohrava v Humennom, kde zarobit na brigade za 3 letne mesiace 3000 eur moze byt dost velky problem. A vlastne dalsi problem v tom, ze si presne neurcili na zaciatku kto bude kolko prispievat. Chlapec si myslel, ze v najme sa zije snad zdarma a dievca si myslelo, ze chlapec, ktory doteraz zil u maminky pojde ochotne na trojmesacnu letnu brigadu hoc aj do zahranicia. Cele zle.
@jaskolka A este taktiez by som nepovedala, ze autorka neni schopna sa uzivit bez neho. Autorka neni schopna platit sama 350 eurovy byt. To je trochu rozdiel. Do 350 eurovych bytov (v Humennom, kde 500 eur je bezny plat) sa chodi vo dvojici, kde sa dvaja dohodnu, ze spolocne budu tento byt financovat. To je snad normalne nie? Kedysi som poznala plno absolventov - dvojic, ktore rok - dva po skonceni skoly pracovali za nie uplne skvely peniaz. Byvali spolu v drahsom podnajme - vacsom byte, lebo chceli byt spolu. Rozisli sa, kazdy sup do mensej garzonky za mensiu cenu najmu. A oba sa dokazali uzivit sami. Len proste nezvladli sami platit zbytocne velky byt, ktory bol povodne urceny pre dve osoby - predtym ako sa rozisli.
@kate211 nemozes chciet od 23r chalana aby bol zodpovedny ako muz po tridsiatke. To je ojedinely ukaz.
@bosorka2302 Samozrejme. Je to o zodpovednosti. Ale ak sa uz raz ako student rozhodnem trepat do podnajmu za 350 eur, nejaku zodpovednost za financie snad musi chlapec mat. Ked na to nema, nech sa netrepe do podnajmu. A ked si to nevie vyhodnotit (mam nato alebo nemam nato), tak co robi na vysokej skole?
Od 16 rokov som prigadovala a od 4 ročníka VS som pracovala na plny pracovny úväzok a poviem ti, ze to nebol nic moc zivot. Robota, učenie, spanok, skolu som si v praci casovo nadrabala alebo dorabala casovo. Cize som bola v praci aj 12 hodin tyzdenne aby som potom mohla ist na prednášky alebo skusky dalsi tyzden. Akoze spatne mozem povedat, ze som len prezivala a tesila sa na leto, ked nebola skola a mohla som si trosku oddychnut. Na štátnice som si zobrala neplatené volno, lebo to by som uz nedala. Jedine co bolo fajn, ze som pracovala v odbore, ktory som studovala, Cize mi to skutocne vela dalo. Ale tak to je o tom ako sa priatel citi. Neviem ake tam ma moznosti ale teraz je vacsinou vsade pod stav ludi a stale nejake firmy hladaju schopných ludi.
@kate211 hlavne ona na to nema. Ktovie co tomu predchadzalo ake situacie a cirkusy ked privolil s nou byvat.
@bosorka2302 Ona nema na to, aby platila sama 350 eurovy byt. Na garzonku za 200 alebo zdielany byt s kamaratkou za 150 (neviem ake su ceny v Humennom) snad ma. Uplne nerozumiem vyrazu 'ked privolil s nou byvat'. Vsak je dospely. Co mu zbalila veci doma a tajne preniesla? Stahovat sa nejak musel on. Je to vysokoskolak, snad premyslal, ze sa stahuje, kam sa stahuje, preco sa stahuje a co to pre neho bude obnasat.
@kate211 ved ale mohli kludne najst si garsonku. Vsak dvaja ludia co nemaju deti ani penazi kludne sa zmestia.
@bosorka2302 To mohli. Vsak som pisala, ze cele zle. Oni si absolutne nezhodnotili na co maju a na co nie. Autorka si myslela, ze chlapec bude prispievat polovicou na tak drahy byt a chlapcovi to je jedno, ten si asi mysli, ze naklady na partnersky zivot v podnajme su ako u maminky - takze ziadne.
Si myslíte že čerstvý maturant, obalamuteny staršou priateľkou, rozmýšľa nad výškou nájmu keď sa k nej sťahuje...
@antoniatonka Tak podla mna i ten cerstvy maturant by mohol mat uz tu informaciu, ze byvanie nieco stoji a plati sa za to. Netvrdim, ze ma hned po maturite riesit vysky najmov ako takych, ale ze sa za to plati by snad mohol vediet. A ked teda nema ziadne peniaze, ze do najmu ist nemoze.
@antoniatonka ano, normálny rozmýšľa. Netreba robiť z mladych neandrtalcov.
@kate211 samozrejme že vie, ale keď si mladý čerstvo zamilovaný, máš dojem, že si riaditeľ zemegule a všetko zvládneš. Skôr ten starší z dvojice, by mal mať rozum a nesnažiť sa niekomu nieco dokazovať. Zbytočne dvojročné trápenie, obviňovanie sa.
@simca06022011 ja si skôr myslím, že somára, z neho robil niekto iný, kto mu tvrdil, že hravo zvládne aj školu aj prácu, a rodičia mali triezvy pohľad na celú situáciu, preto ho/ ich nepodporuju
@antoniatonka Je pravda, ze autorka nema co komu dokazovat a partneri nejdu spolu do podnajmu, preto ze jeden z nich ma nieco niekomu dokazat. Oni sa mali na tom spolocne dohodnut. Nikde nenapisala, ze o kolko je starsia. Mozno su napriklad len o dva roky, ona dostudovala skor a on este studuje posledny rok alebo dva roky. V taktmo pripade nikto neni vyrazne starsi tak, aby mal mat vyrazne viac rozumu. Nikde som nepostrehla informaciu o kolko je autorka starsia.
@antoniatonka nik okrem mladeho pána za nic nemoze, on sa ma vedieť rozhodnut a rozmyslat. On ma a mal xy moznosti ako vyriešiť aj bývanie s frajerkou. Len jemu to vyhovuje 😁 tak co sa bude trápiť. Pri rodine chce žiť, odsťahovať nie, pracovat viac nie, vlastne nic nie, nech sa iny trapia on si nebude problémy robit
@kate211 to sa nedozvie predpokladám, spomenula že rodičia boli proti ich vzťahu, tak predpokladám že vek moze byť jedným z faktorov
@antoniatonka Somara z neho robil niekto, kto mu tvrdil, ze hravo zvladne aj skolu aj pracu? A on ma nejaku poruchu, ze si to nedokaze vyhodnotit sam? Ved je to dospely vysokoskolak. Ved to neni dieta.
@simca06022011 myslíš? Z textu mi vyplýva, že on by už dávno odišiel, ale ona ho nepustí, lebo potrebuje tých je ho o 200€. Je toto vzťah?
@antoniatonka Ako mne to pride ako u debila. Ona ho nepusti, z neho niekto robi somara, jeho prinutila, jeho odtrhla od rodicov ... Vsak sa bavime o dospelej (snad skoro) vysokoskolky vzdelanej, (snad) mentalne zdravej osobe.
@kate211 sú spolu tri roky a dva mu ešte zostáva doštudovať, tak si vypočítaj, či už študoval keď sa sťahovali spolu. My tu môžme iba vyjadriť svoje názory, keďže autorka k tomu viac nepovie a sleduje ao si tu ženy skočia do vlasov, no iné od nás počuť nemôže, iba že to už dávno mali ukončiť
@kate211 veď ona je inzinierka, tak by si hádam mala vedieť spočítať koľko sú 2+2

@nicegirl369 tiež o tom pochybujem. z toho co tu píše mi príde veľmi sprostá a povahou nič moc. Je jedno co jej napíšeme, ona už sa iba opakuje, nechce si priznať, že aj ona spravila chybu. Už len píše, že ho nenutila, ale aj to, možno je ten chlapec len slabšej povahy a prikývol nech je pokoj. A ak ten titul ma, ja nechápem 🤣 neverím jej to