Priateľ sa nestará o naše deti, ale na účty chce polovicu
Priateľ s ktorým som cez 20 rokov sa nestará o naše deti.Deti sú už v puberte ale nikdy sa o ne nestaral a ani keď sú už staršie nechce sa o ne starať.Neurobí nič ani keď sú choré ani keď niečo potrebujú do školy,nevenuje im žiaden čas.Svoj čas venuje odjakživa len svojmu podnikaniu a ľudom ktorý pre neho pracujú,známym a kamarátom a jeho rodine.Tým pomôže aj čas na nich má.Na naše deti nie.Prestala som si ho vážiť a kde neni úcta, neni ale láska.Nikdy sa nesprával ani ako môj partner ani ako rodič.Život s ním bol prežitý len ako večné čakanie.On si vybudoval úspešné podnikanie, v domácnosti nikdy nič nechcel robiť.Fungujem ako otrok a služka.Na všetky účty chce ale polovicu.Začala som rozmýšľať nad budúcnosťou pretože keď poplatím účty,plus deťom čo treba,občas sebe ostáva mi z výplaty zúfalo málo.Tým pádom mám aj našetrené málo.Na dovolenky nechodíme, nič drahé nekupujeme.Nemám v podstate žiaden majetok ani svoj byt.Momentálne na prednom zube mi treba peniaze na korunku, zub sa už zachraniť nedá a mám aj ďalsie 2kazy, plus pod ďalšou korunkou silno zapálené dásno takze korunku treba zložiť.Je tam mŕtvy zub a ten treba prečistiť,opraviť.Oči sa mi tiež vekom pokazili a tým že som aj krátkozraká aj dalekozraká a už ma nebaví meniť okuliare podľa potreby tak si musím kupiť multifokálne okuliare ktoré su drahé. A toto vsetko bude tak drahé že musím siahnuť na moje ťažko našetrené úspory.Moja otázka znie.Platili by ste účty spravodlivo na polovicu? Keď všetko v domácnosti robím len ja? S deťmi po lekároch chodím len ja, keď sú choré ostávala som na očr len ja.Veď aj opatrovateľky,upratovačky a kuchárky majú za svoju prácu zaplatené.Rozmýšľam nad budúcnosťou že ja v podstate v starobe dopadnem s nízkym dôchodkom keďže som obycajný človek s platom tesne nad hranicou životného minima.Bez svojho bytu a bez väčších úspor.Príde mi to nespravodlivé.Pretože priateľ má aj mal celé tie roky luxusne veľa času na to budovať si svoju karieru tým že v domácnosti nič nerobil a ani sa nestaral o deti.Platili by ste vy účty na polovicu keby ste žili tak ako ja? Ja som mu toto cez víkend povedala a jasné že sa rozčúlil a povedal mi ze v tom prípade sa môzem vystahovať.
V minulej diskusii si mala po 40tke, zrazu máš 34? Kým si bola doma a zarabal len muž tak platil všetko on. Teraz po xy rokoch pracuješ, tak chce aby si aj ty prispievala na domácnosť. Za tie roky si zvykol nato, že sa o všetko staráš sama a on nič nemusí. Sama píšeš, že bol taký vždy. Na staré kolená ho už nezmeníš. Nechápem, prečo s ním žiješ 20 rokov. Pred tým než ste si spravili 3 deti ti nevadilo, že nič nerobí? Musela si vedieť, že šibnutím prútika sa nezmení. Nestará sa o teba, o deti, si preňho len otrok, ale žiješ s ním cez 20 rokov. Prečo? Lebo ti vyhovovalo byť doma bez roboty a on platil účty? Tretiačka si nájde kamarátov aj v novom meste a škole. Deviataci pôjdu na strednú školu. Môžu si ju vybrať v meste, kde žije tvoj otec. Ideálny čas na sťahovanie.
A k tvojej otázke o platení účtov. Väčšina rodín má úcet spoločný a aj financie spoločné, nedelia si peniaze na moje a tvoje. Sú spoločné a platia všetko spolu. Alebo majú účet,kde posielajú rovnakú sumu a z toho platia účty. Alebo do tretice každý má svoj účet a jeden platí účty a druhý robí nákupy.
Zaujímavé, aká vie byť autorka v tejto téme asertívna ale vo vlastnom živote robí už 20 rokov rohožku...
@akvi s tými podpismi máš pravdu, treba dva. Ja som tiež rozvedená a nerozumiem tejto požiadavke školy. Ak by otec býval na druhom konci republiky, tak by som musela vycestovať, aby mi podpísal papier, napriek tomu, že dieťa je zverené do opatery mne? Ja som to vnímala zo strany školy ako ,,buzeráciu,,. Mne ho podpísal, s patričným komentárom...
@lalenka33 zrazu ma 34 a zije s chlapom 20 rokov :D A k tomu plateniu, treba dodat, ze platia za spolocné.. nie len, ze jeho dom, jeho byt, jeho toot.. ale plat mi polovicu. Nemas ani figu...
Moj navrh:
Nemali by ste platit vydavky na polovicu, ale pomerovo k platom.Neviem ake mate vydavky a prijmy, ale orientacne:
Sucasny stav: tymas prijem 700, on 2000, spolocne vydavky 1400. Ty das 700, on 700. Tebe ostane 0, jemu 1300.
Navrh: date 60% vasich platov. Ty das 420, on da 1200. To je spolu 1620, ste este 220 v pluse (napr na vylet). Tebe ostane 380, jemu 800.
Toto je fer a mohol by na to pristupit. Argumentuj rozumne, nievykrikmi o neferovosti, na to ti on prdi
akoze zena, je mi ta luto.necitala som celu diskusiu, len prve dve strany. vyzera to, ze nevidis tvoj hlavny problem, stale riesis upratovacku a platenie na polovicu. ale ty zivoris 20 rokov s niekym, koho oznacujes priatel. ale priatel to nie je, to slovo ma iny vyznam. ty sa potrebujes oslobodit. dobre ti tu radia, ked mas kam ist, k otcovi, hladaj pracu tam a chod, zober deti. my ked sme sa stahovali, ked som bola dieta, tak sa ma nikto nepytal ci chcem, zbalili sa veci a slo sa. v dnesnej dobe sa uz deti vedia spojit cez socialne siete. starsi su deviataci, tak nech dokoncia rocnik, aj tak pojdu na strednu, mozno aj na internat. a mladsia si kamaratov najde. treba ist na upsvar a dat si zverit deti do svojej starostlivosti, ziadat vyzivne, pekne to naplanovat do leta a v lete uz mozes pracovat v novej praci a deti budu prazdninovat u dedka. zelam vela stastia, aby si dokazala odidt z toho marasu v ktorom zijes.
@heln ❤
@chillibubble ja som pisala, aby si zobrala pozicku na prenajom bytu, kde treba dat 2-3mesacne zalohy na byt, nie aby si kupila nehnutelnost. Pripadne nech poziada najomny byt v mieste bydliska.
@mira0611 ok, ja som to zle pochopila 🙂 ze zober si pozicku, ak nemas uspory na prenajom bytu 😀
Konikovska klasika, mam problem a na 6 stranach na kazdu radu odpisem ako ho nemozem vyriesit.
Za mna... tak ked sa nic neda robit tak plat dalej ucty na polovicu, ked si to zvladla 20 rokov tak to uz nejako doklepes.
@autorka nebudem sa vyjadrovať ku komentárom niektorých žien tu, lebo vedia sa zapodievať fakt nepodstatnymi vecami, napíšem ti to takto, podľa mňa by ste sa mali na chode domácnosti podieľať rovnakým dielom zo svojho príjmu, keď on dá polovicu svojho príjmu do domácnosti, tak aj ty polovicu tvojho príjmu, aby ste mali rovnaké percento na svoje potreby, záujmy, šetrenie, ty ako žena, matka, si nemala možnosť rozvíjať podnikanie, kariéru ako on a tým je aj tvoj príjem nižší, ale nemala by si byť za to trestaná, tak isto aj so starostlivosťou o domácnosť, upratovačky niečo stoja, tak si za to pýtaj, keď nie je ochotný sa podieľať na domácich prácach, výhovorky typu, že nemá čas, lebo zarába na rodinu neobstoja, keďže vyžaduje tvoje prispievame..proste je len na tebe, aby si si ho upratala do správnych koľají a nedaj sa, lebo s tebou už dosť zametá, aby si neostala úplne bez prostriedkov na ulici
Tak ako? Kto nakoniec poupratoval? Ty, ci on?

@katka700 RODINA. Nie su rodina, je to chlap co si zenu drzi kvoli detom, podla vsetkeho nic viac. ja sa divim, tomu ze 3deti, a nikdy sa nespraval ako "parrtner" ani "rodic", ale som s nim 20rokov...