Priateľ si ma nechce vziať a som z toho veľmi smutná
Ahojte dievčatá, potrebujem povzbudenie, možno sa len posťažovať.
Priateľ vie , a vie to od začiatku nášho vzťahu že svadba respektivne byť v manželstve bolo od detstva pre mňa veľmi dôležité. Je to môj sen, niečo čo potrebujem k životu.
Celý čas čo som bola tehotná som tému svadba nadhodila dva krát. Prvý krát mi povedal že si ma vezme . Že aj on to chce . No a druhý krát to bola veta “ necítim sa na to” . Veľmi ma to sklamalo . Neraz som si kvôli tomu poplakala . Dokonca som chcela dať synčekovi priezvisko po mne ale on povedal že si ma vezme , že mu mám dať priezvisko moje . Keď som sa mu s tým zverila že ma to trápi , povedal že ano neboj sa raz si ta vezmem . No a ja hlúpa som tomu uverila a zavrel mi na istý čas ústa . Lenže malinké sa narodilo a mňa to začalo trapit čo raz viac . Pri hádke som mu vyhodila na oči , že mu nestojím za to aby som bola jeho ženou , že mam pocit že si nezaslúžia nosiť jeho priezvisko . Pre mňa ale nie sme úplná rodina. ( dokonca ani podľa zákona nemám žiadne práva ) Nemôže si na mňa zobrať ani “doprovod k lekárovi “ lebo nie som jeho manželka . Veľmi ma to trapi a on o tom dobre vie. Možno som veľká citlivka ale často kvôli tomu plačem . Nežiadam obrovskú svadbu , ani takú nechcem stačilo by, aby to bolo len o nás . Po jednom “zložení “ my sľúbil , že v máji . Som z toho zúfalá, smutná a frustrovaná. Skoro pri každej hádke mu to vyhodím na oči. Že ma ťahal za nos , že ma neľúbi atď. Chcem tak veľa ? Prečo nemá túžbu si ma vziať. Prečo nechce aby som bola jeho manželkou . Už si prípadom ako hlúpa, že ho o ro prosím a on stále nie nie nie raz určite . Som z toho naozaj veľmi smutná. Ja viem že chlapa do svadby nútiť nemôžem . Že je ro hlúposť a najhoršie je že ho ani nútiť nechcem . Čo mám robiť ? Ako to vstrebať ? Túžim po tom tak veľmi že ma to zabíja .
@h2 ja moj chlap
@h2 ... v poriadku, je to Tvoje rozhodnutie ... Muz, frajer, partner, zena, frajerka, partnerka ..., nech to nazveme akokolvek, nikdy to vsak nenadobudne realnu vaznost statusu manzelstva, bez ohladu na to, do akej miery si clovek na to "potrpi" (minimalne uz len vo vztahu ku spolocnym detom) ... V tej "vaznosti" je prave okrem ineho vsetko to, co definuje vztah z moralneho, pravneho i hodnotoveho pohladu ... #nooffense✌️
@liljana ok. Som zdravotná sestra. Mam VS, špecializáciu. Momentálne som na rodičaku, bývame na východe Slovenska. Aj keby som sa rozkrajala, nezarobim 2-3000.lebo jednoducho moja profesia nie je takto hodnotená. A nebude. Čiže sa mam podľa tvojho názoru odsťahovať do Bratislavy? Alebo rovno do zahraničia? Alebo sa úplne prekvalifikovať, aby som zarobila oveľa viac?
Ty máš pohľad, že každý môže robiť to čo ty a za takú placu. No takto to nefunguje. Keby všetci robili trebárs v IT sfére, tak čo budeme jesť? Kde budeme bývať? Kto odvezie odpad? Kto ti trebárs vymení prasknuté vodovodné potrubie? Kto uprace v tvojej kancelárii?
A to uvádzam len minimum zamestnaní, ktoré sú dôležité, ale nikdy nebudú ohodnotené na takú úroveň, ako je trebárs tvoja sféra.
Nechápeš, že práve týmto prístupom si tu pobúril veľa žien?
Nie tým, koľko zarobíš, alebo ci si bola ci nebola s dieťaťom doma, ale tým prístupom, že "ja som to dokázala, zarabam majland a kto to nezarobi tiež, tak nech nevyplakava"
@jaskolka presne tak 👍 ...ja by som napriklad rada bola zdravotna sestra alebo aj predavacka ci kucharka ...tieto profesie ma ako dieta lakali. Ale kedze som sa dobre ucila tak VS.
A dnes robim pracu ktora ma bavi, za vyborny plat a nestazujem sa (nemusim robit ani tych 8h lebo to stiham urobit skor).
ALE velmi ma stve ze prave tie fakt denne potrebne profesie su nezaplatene. Ze v oboroch kde "robime s cislami" (ja mam kombinaciu ekonomika + IT, muz IT) sa tocia take velke peniaze a sestricky ci ucitelia, ktori su zodpovedni za ludi maju tak mizerne platy, ze nedokazu slusne zit. Za tu drinu, lezala som pred rokom viackrat v nemocnici a obdivovala som ich ake boli mile a ludske. ❤
Ja vobec netusim kde a kedy toto vzniklo a ani kam to smeruje.
ono je v poriadku ked niekto chce svadbu a tak isto je v poriadku ked niekto je v pohode s tym ze svadba nikdy nebude. Dolezite je aby to tak chceli obaja. Autorka sa chce vydavat ako sa vydali ine zeny, len ten chlap sa do toho nehrnie. Mali to mat vydiskutovane davno pred tym ako otehotnela. A mala sa vtedy zatat a nedat ukecat na prazdne sluby . A bud by sli od seba,alebo by chlapik prehodnotil situaciu. Vela zien ide do dietata s cielom chytit si chlapa( nevravim ze vsetky tak konaju). Vela zien sa boji opustit chlapa ak jej v niecom nesedi v case randenia ked je to najjednoduchsie, a tak vznikaju taketo kadejake nemile situacie.
ja som stara skola, rodila som deti az v manzelstve. Ale tam uz pocas chodenia boli vidno, ze dotycny svadbu planuje, pocas chodenia sme preberali aj vazne veci a ak by sa vyjadril ze najprv deti a potom si ma vezme, velmi rychlo by ten nas vztah skoncil.
Ja sa kľudne hlásim k filozofii že by človek nemal v dnešnej dobe padať na hubu vyčerpaním aby si zadovážil prostriedky k obžive a aspoň relatívne slušnému životu. Ja v tom nevidím zmysel. Ak to niekto považuje za svoju životnú náplň tak mu v tom nijako nebránim, ale presadzujem lavičiarsky názor že aj upratovačka má mať za 8 hodinovú šichtu taký plat aby nemusela bývať pod mostom alebo mať ešte jedno zamestnanie. Sme bohatá spoločnosť a možeme si to dovoliť.
Ja som tu nepostrehla a ani som sa nestretla s nazorom, ze svadba je zaruka nejakeho stastia. Pravdupovediac, nechapem toto tvoje tvrdenie.
Vo vseobecnosti "party", prachy na blbosti, cirkus pre "obecenstvo" a neviem co este - to zvladne kazdy a proste aj ked to nie je niekoho salka jeho kavy, prezije - 1 den "hrozy" prezijeme 😉.
Tu je problem v niecom inom - a to je zavazok, rozhodnutie, nieco, co je uz oficialne a ako sama si tu napisala - pri rozvode potom tu nahanat sudy, urady, ... Proste vnutorny pocit, ze toto nechcem a nie som si ista / istý, ze chcem vztah dať až do takejto miery vaznosti a zavazku.
V prípade autorky tejto temy s nou chlap vybabral a skaredo ju oklamal, pretoze on ju nevnimal ako svoju zenu, ale vyhovuje mu, ze ma "vyhody manzelstva" bez toho, aby on sam musel sa k nej nejako viazat. Dnes si pekne splaca SVOJ byt, pričom zo sumy splatky pripada autorke temy "velke hovno", buduje si karieru a je mu dobre. Ona sa stara o jeho domacnost a spolocne dieta.
Ja som nikdy nesnivala o svadbe, o satoch, ani o ziadnom chlapovi, lebo som bola rozhodnuta pre single zivot. Ale ako 22 rocna som spoznala skveleho cloveka a nemala najmensiu pochybnost. A nemam ju dodnes. A neslo mi o hostinu, saty, parady.... u nas to bolo prirodzene, ze chceme spojit svoje zivoty a vytvorit rodinu (aj bez deti).
Ja ti zas neodporucam robit cirkusy.
Fakty poznas - priatel sa nechce ozenit za teba a proste potrebuje zadne dvierka a nieto "mat na krku zenu". Skutocnu zenu, nie frajerku, co bude nazyvat "zena". Takto sa mu zvysuje majetok, peniaze a doma ma sex, opatrovatelku a upratovacku.
Ale to uz poznas.
No tlacenim, historianskymi vystupmi a vydieranim si nepomozes. Az raz clovek nechce ist s niekym do zavazku, tak nepojde a maximalne to prikryje tym trapnym "na lasku papier nepotrebujeme".
Spytaj sa sama, co by si ziskala tym, ze odides z toho vztahu. Podla mna by si si iba znacne skomplikovala zivot.
Zial v tomto smere si chybu urobila ty a myslim ze to vies. A urcite pred otazkami ostatnych ludi treba povedat fakty - moj priatel nevnima, zeby si ma chcel vziat za zenu.
A to uvidis tie pohlady! Ty nebudes nikoho tlacit, iba povies fakty.
@h2 ... evidentne si nerozumieme ... Ja som pochopila, ze nestojis o ziadnu "vaznost" typu manzelstva, preto som i uviedla "bez ohladu na to, do akej miery si clovek na to "potrpi" ..." Rozdielny uhol pohladu je prave v tom, ze nech to otacame akokolvek, nezhodneme sa ... Pre niekoho je celozivotny vztah "nadivoko" ok, pre ineho nepripustne ... Je to otazka priorit a urcitych zasad, nic viac. Kazdy to mame nastavene v zivote inak, s tymto zamerom som zo svojho pohladu reagovala aj na autorku, pretoze dokazem pochopit jej sklamanie, ak svoju predstavu o vztahu a spoluziti mala inu, zvlast s dietatom. Rozhodne to nevypoveda o kvalitach rodicovstva, ako sa pytas, ale principialne je z mnohych dovodov akceptovatelnejsie, ak sa dieta narodi do uplnej rodiny ... Urcite sa najdu oponenti, ze i spoluzitie s frajerom/partnerom/priatelom je rovnake ako rodina, ale len v ich ponimani a predstavach, pretoze fakt, ze rodina/rodinny vztah s partnerom vznika az zvazkom manzelstva a naslednym zalozenim rodiny, je nepopieratelny nielen v zivote, ale je tak formulovany i zakonom ... A o tom, ci priatel/frajer/partner je alebo nie je rodinnym prislusnikom, snad nemusime debatovat ... Uzavriem to tym, cim som aj zacala - rozdielny uhol pohladu je prave v tom, ze nech to otacame akokolvek, nezhodneme sa ...
@h2 Ale ak si spravne pamatam, dovod, preco nechces priatela za muza (myslim naozajstneho) je u teba ten, ze mas nejaky vlastny dom, a chces aby ho zdedili iba deti, nie on. Alebo sa mylim?
@zmrzlinka2021 Dobre si pamätáš 😃, je to jeden z dôvodov. Ale nie jediný.
V zivote by som si nevzala niekoho, kto problematiku nasho vztahu riesi na nizkointeligentnycch forach. Vsak by som sa bala fungovania takejto osoby pri vaznejsich zivotnych problemoch. Toto vypoveda o tvojej zrelosti. A vlacit takuto osobu ako balvan cely zivot to proste ten chlap chce.
@zzzuzzzu Ale ja to chápem. Chápem aj autorku, že sa chce vydať. Na teba som reagovala len a len preto, že si sa vyjadrila, že žena nemôže byť šťastná, ak má dieťa a nie je vydatá (niečo v tom zmysle, nechce sa mi hľadať presné znenie). Ja tu nejdem nikoho presviedčať, že tak, ako to máme my, je lepšie, než ako to majú ostatní. Ale nepáči sa mi, keď ide niekto písať mne, že to, ako žijem, mi predsa nemôže vyhovovať z takých a onakých dôvodov. Môže a vyhovuje. A iným ľuďom zase vyhovuje niečo iné. Ja rešpektujem teba, ty rešpektuj mňa. To je všetko.
@zzzuzzzu Sám život ako taký žiadny fakt jedine manželstvom vzniká rodina neobsahuje. Životu ako hnaciemu motoru našej existencie je rodina ukradnutá, podstatné je len rozmnožovanie. Že je to stanovené zákonom odráža spoločenské zvyklosti a potrebu regulácie v jasne definovaných pojmoch, nie zákon vesmíru.
@jaskolka Keby si sla na par rokov do zahranicia, zarobila by si viac aj ako sestricka. To robia ludia, aby si zarobili na byt, dom.
Preco ta poburuje, ze niekto zarobi viac. Dnes mas viac, zajtra nemas pracu. Dnes vladzes, zajtra vyhoris. Cize ked sa ti da a mas viac, si odloz.
Bavi ma vzdy to, ked niekto povie, ze zaraba viac, tak to doslova poburi vsetkych. Ked sa prebera dovolenka, ze niekto bol a dali 4 tisic eur na dovolenku na Mauriciu, Maledivach,... Kazdy nadsene tlieska. Lebo zaklad na tejto stranke je, ze ak ides na drahu dovolenku, musi ti ju platit manzel. Vtedy je to ok. Nesmies si na nu zarobit sama, lebo to je fuj. 🙂 To ponizuje zeny, co su doma.
@elizabet173 ja som napísala ze možnosť, ako si zmeniť priezvisko tu je. A vieš ze nie všetky zeny zase stoj čo túžia po svadbe? Stačí sa spytat (znamej) matrikarky, aký je momentálne "trend" 😉
Plus to, co tebe pripadá zúfalé, inej moze byt uplne v pohode.
Mne napr.pripada zúfalé správanie @autorky nakoľko je viacmenej jasne, ze si ju jej priateľ vziat proste nechce. Otázne je, ci vôbec niekedy aj chcel. Co jej povedal predtým, kým mali dieta. A tiež, ci si @autorka nahodou nemyslela, ze tým dietatom ho do svadby dotlaci.
Ja to v jej prípade nevidim moc ruzovo, do budúcna s nou podla mna ani neostane. Na jej mieste sa začnem na to "pripravovat". A k bytu, ten mala riešiť ked bola bezdetna, teraz s dieťaťom a statusom slobodnej matky pokial nebude mat nadštandardny prijem hypo uz ani nedostane.
@h2 ... moj pohlad na vec neznamena, ze nerespektujem Tvoj status ... Naopak, apelovala som hned v uvodnom prispevku na to, s akou mierou DESPEKTU sa niektori k manzelstvu postavili pod zamienkou "sebestacnosti a nezavislosti", sarkasticky narazajuc na zbytocnost niecoho tak "predpotopneho" ako je manzelstvo ... Ano, tieto hrdinske hry na absolutnu nezavislost su velmi moderne 🤔, ale o tom autorkina otazka vobec nebola, reagovala som predovsetkym na jej situaciu a pri vsetkej ucte, Tvoje osobne rozhodnutie zit mimo manzelstva som ziadnym sposobom nekomentovala, naopak, zdoraznila som opakovane, ze je to v poriadku, ale evidentne sa v nazore na tento dolezity zivotny krok nezhodneme ... Vseobecny pohlad a moj osobny postreh k autorkinej otazke nie je prejavom toho, ze nerespektujem to ako zijes ... Nerada by som hrotila temu dalsimi reakciami, iste by sme si dokazali povedat viac pri osobnej debate, ale kedze forum tuto moznost nema a mnoho sa cez pisany text preniest neda, radsej to z mojej strany ukoncim 🍀
@kate211 a ty tu čo robíš
na jednej strane chapem, co sa tyka papierovych veci, je to jednoduchsie, no vztah moze fungovat aj bez papiera. ten papier neznamena to, ze budete vo vztahu stastni alebo tak nejak
A nato aby stebou spal sa cíti?
@mnamko vraj to je úplne niečo iné 😅 baby on chce so mnou aj večer trtkat a čo mu mám povedať ?
Až po svadbe miláčik. 😄😄😄
...do svadby nic nebude 😀
@bessie12
@markaterka 😅👍🏻

@zzzuzzzu Nie každému ide v živote o vážnosť a status. Ja na pomenovanie otca môjho dieťaťa používam výraz "môj muž". Nenazývala by som ho priateľom, ani frajerom. Sme spolu takmer 18 rokov.