icon

Priateľ si myslí, že 2000 eur je na život málo.

jahodiss
15. apr 2020

Ahojte, bude to možno trocha dlhšie, no posnažím sa byť stručná. Priateľ kúpil starý dom (ešte sme neboli spolu) s tým, že v zadu za domom si postaví menší, jednoizbak, do ktorého sa nastahuje, zbúra starý dom a v predu namiesto starého si postavíme svoj vlastný. S tým, že ten malý dom bude slúžiť na nejaké víkendovky, keď príde rodina atd. (Nechápem ako ich mohlo toto napadnúť, ale dobre) celý čas mi vravel, že je to všetko jeho a jeho rodina mu s tým iba pomáha. Neverila som a nakoniec som mala pravdu. Jeho rodina si tam začala veľmi nárokovať a nakoniec z toho vysvitlo, že to brali aj do budúcna, že keď sa niečo stane, aby tam išli bývať. Pohádali sa všetci medzi sebou a nakoniec sa nejako dohodli, že ten dom bude predsa vikendovka, no namiesto nášho domu sa postaví nejaký trojpodlažný dom, v ktorom budú dva byty pre nás a jeho brata, ktorý má po novom ženu, jedno dieťa a čakajú ďalšie. Ja jedno mám tiež a taktiež by som chcela ďalšie. A vlastne plus, že na prízemí budú prenajímať nejaké dva priestory, ktoré im budú akože do budúcna zarábať. :D Proste celé moje vysnívané súkromie je v prdeli za tento ich trafený nápad. Jednoducho ide o to, že chlapec si žije na vysokej nohe tak, ako ho rodičia naučili. Odhováram ho od tejto tuposti s tým, že nech ho vyplatia a postavíme si svoje. Pred materskou som mala plat okolo cca 800e, on ma okolo 1000 + dostávam 250e na výživné na dieťa. Poradte mi prosím ako naňho. Nechcem ukončiť vzťah, kvôli takejto blbosti keďže si na druhej strane neskutočne dobre rozumieme. 🙄

Strana
z2
jahodiss
autor
16. apr 2020

Edit : Čo hovoríte na toto? Včera s mu navrhla, nech ten pozemok nechá bratovi, alebo brat jemu. Ten pozemok aj s tým starým domom kúpili za nejakých 40 tisíc. Proste, že nech bratovi vráti polku čo do toho dali. Jeho odpoveď bola taká či som sa zbláznila, pretože by mu musel vrátiť aktuálnu hodnotu pozemku čo je cca 120 tisíc. Pretože pozemok má vyššiu hodnotu + ten malý dom čo tam postavili za cca 40 tisíc. Podotýkam, že jejo brat tam nepohol ani len prstom, chodil tam raz za mesiac, keď niečo potreboval. Neviem či som ozaj ja tá sprostá, že sa nevyznám, ale príde mi to celé na hlavu. Celý ten čas, čo sme spolu boli, bol zato, že si tam teda ten dom postavíme a zrazu sa nedá, lebo ani hypotéku nám nedajú? Zrazu?

nairia
16. apr 2020

@jahodiss ejha... nie som znalec, ale nemyslim si, ze je nutne aby tvoj priatel svojho brata vyplacal aktualnou hodnotou pozemku... je to na nich ako sa dohodnu... ak je brat ferovy, tak logicky by od tvojho priatela nemal pytat viac ako tych 20tis (i ked faktom je, ze na tom stratil)... ale tu asi bude problem a brat si bude narokovat na viac, co je asi pravdepodobne, ak hovoris, ako sa on o ten spolocny pozemok stara... uz len to je jeden velky vykricnik v teme potencialneho buduceho spolocneho byvania... a nerozmyslali ste este nad tym, ze by jednoducho ten pozemok sa predal, rozdelia si peniaze nejakym dielom a kazdy pojde svojou cestou?

jahodiss
autor
16. apr 2020

@eliska13 ja momentálne žijem s mamou. Ten pozemok má napoli s bratom no keďže sme chceli stavať svoj dom, samozrejme by sme brali hypotéku a zakladali aj náš byt má mama. takže peniaze by som mala. No včera ma ,,napadol" s tým, že hypotéku nám nedajú, pretože som na materskej. Popravde vôbec som si nezistovala, či nám ju dajú alebo nie. No predtým to ani raz nespomenul, že by sa to nedalo.

jahodiss
autor
16. apr 2020

@nairia samozrejme, navrhovala som mu, aby sa to predalo. No očividne nechce o tom ani počuť. Vytiahla som naňho všetko čo sa dalo, no stále si ide za svojím, aby som sa rozhodla. Tak som sa rozhodla, sama byť ako trápiť sa celý život.

jahodiss
autor
16. apr 2020

@nairia najlepšie je, že nemajú medzi sebou ani žiadne dobré vzťahy. Jedine o čom sa vedia porozprávať sú peniaze, aby zarábali. Ďalšia vec je, že jeho brať ho už raz o peniaze oklamal. Keď si toto všetko zhrniem, vytiahnem a aj tak nechce so mnou nič spoločné riešiť, asi nebude chyba len v tom dome. Ten chlapec je očividne nevyspelý, zmanipulovaný a vidí dobre len pre seba. No dobre viem, ako všetko dopadne takže vŕtať si nad nimi hlavu už nebudem. Je to veľmi zaujíma rodina.

nairia
16. apr 2020

@jahodiss no mas to tazke a tieto financne zalezitosti rodinne su fakt osemetne, najma ked s tym 1. nevies pohnut, 2. neda sa pohnut, 3. nechce sa pohnut... asi chapem trosku aj tvojho priatela, ze to nechce predat, ale zase preda tento, najde iny, mozno lepsi... to je ale jedno, urcite by som vsak ani nerozmyslala nad tym, ze zakladat byt tvojej maminy (ak je to jej byt)... este by ma zaujimalo, ze ci si mu vobec hovorila, ze ked to bude tak ako planoval (vsetci nakope + najomnici), tak s nim tam byvat nepojdes, lebo takato dohoda/vase plany neboli...

nairia
16. apr 2020

@jahodiss takych rodin je kopec, urcite nie su jedini... ale vies co, asi dobre aj, ze takto sa to vykrystalizovalo, mrzi to cloveka, to je jasne, ale este nedajboze by si na to ty doplatila v buducnosti a tvoja rodina... a nie svojou vinou ostanes bez strechy nad hlavou...

jahodiss
autor
16. apr 2020

@nairia my sme sa o ich pláne vôbec nebavili. Raz na začiatku mi to spomenul, aký bol pôvodný plán, no odvtedy nebola žiadna reč. Iba o tom našom. Dokonca aj jeho brat si hľadal už svoj byt s rodinou, keďže teraz sú v podnájme. No ono to bolo tak, že keďže jeho rodičia si tam začali toľko nárokovať a stavať podľa seba, tak sa jeho brat stiahol a moj ex priatel ich tam vselo nechal vyšantiť sa a minút tam všetky úspory. Takže znova, myslel len na seba a peniaze. Za celý rok aj niečo čo to stavali, mohol povedať rodičom, že je to jeho a jeho brata a majú iné plány. V tom prípade by som o tom vedela od začiatku a buď by som do toho išla, alebo samozrejme nechala to tak a išla po svojom. Lenže po tejto poslednej hádke sa jeho rodičia stiahli, že oni tam uzy chodiť nebudú a idú si kupovať chatu. takže znova sa objavil jeho brat a v pláne sa pokračuje. A ja si mám vybrať. :D

nairia
16. apr 2020

@jahodiss aaaaaa, toto neznasam taketo zmeny a o mne bezomna a potom raz tak, potom onak a ani nestihas oci otvarat, kedy sa plan A zmenil na plan H :D asi ich najlepsie nechat tak, nech si povymyslaju vsetko mozne, ty si len stoj za tym, co chces ty a co ste planovali (to keby este prisiel a snazil sa ta presviedcat a tak)... drzim palec... 🍀

marina447
16. apr 2020

Osobne, nešla by som do toho. Ako ja mám celú svoju aj manželovu rodinu hrozne moc rada, ale ako za nič na svete b som nechcela bývať takto na hromádke. No veľmi ti držím palce aby to dopadlo celé čo najlepšie

danielle16
16. apr 2020

@jahodiss A keby sa pozemok rozdelil na polovicu a kazdy nech si stavia vlastny dom za svoje peniaze.

janickacrazy
16. apr 2020

@jahodiss preboha, čím dalej tým lepšie, ty bud len rada, že si sa ho zbavila, z tohto nič dobré nikdy nebude, len celá rodina rozvadená

mimi1237
16. apr 2020

@jahodiss Zbav sa ho s ním ta dobrý život necaka.
Už na zač.ta klamal, že všetko je jeho.Nerozumiem prečo dospelý muž si kúpi dom či pozemok spoločne s bratom ak tomu dobre rozumiem, následne dovolí aby tam ich rodičia natrieskali peniaze? Ako nechápem.Nuž ale máš to jedno , evidentne plánuje budúcnosť z bratom, rodičmi, len nie s tebov.Vobec to nevyzerá ze by ho trápilo čo si ty myslíš,či takto chceš žiť a pod.

eliska13
17. apr 2020

@jahodiss do toho, aby si založila mamin byt by som uz vôbec nešla.Je to celé komplikované a ruky od toho preč.A ty tiež by si trošku mala byť finančne gramotna a, keď ideš stavať dom aspoň by si mala vedieť či Vám dajú hypo.Uz len teraz to je cele zle nie ešte, keby k tomu prislo nehovoriac kto by čo platil, mal na papieri a čo by bolo, keby to aj náhodou postavili a jeden z nich sa rozhodne odísť preč druhy tam chce zostať kto by koho a hlavne z čoho vyplatil.

lentilkaxxx
17. apr 2020

@jahodiss
Toto zaváňa riadnym prúserom a jedná škodná budeš Ty sama. Ak na niečo také pristúpiš, je to cesta do pekla, aj keby si bola uvedená na LV. Zabudni na súkromie, kľud a vlastné predstavy. Staneš sa väzňom vo vlastnom dome. Celé zle....

oktoberbaby2020
18. apr 2020

Este tam nebyvaju a uz sa hadaju... Z toho nevide nic dobre ani pre vas vztah. Skor ci neskor to pochopis...

sasa1310
18. apr 2020

@jahodiss treba si uvedomiť, že ty tam nemáš žiadne slovo. Nie je to ani tvoj manžel ani tvoj majetok či už dom alebo pozemok. Je to len medzi nimi

karolinakr
19. apr 2020

@sasa1310 však už sú rozídení tak je to jedno

Strana
z2