Priateľ veľa pije a nechce si priznať problém

tinka1234567
22. apr 2019

Prosím poraďte mi, som bezradna.. Viem co by som mala urobiť ale nejak to nedokážem. Som s priateľom viac ako sa rokov a dosť pije. Na začiatku som to nejak neriešila bola som mlada a myslela som ze je to len dočasne.. Každy víkend od rána do večera pije pivo.. Ešte len v piatok po práci si ich kúpi asi 10 a takto to pokračuje aj sobotu aj nedeľu... Už sa aj stalo ze kvôli tomu nešiel ani do prace.. Počas týždňa je to fajn, snaží sa, vja idem napríklad cvičiť on uprace, vyperie a navarí...ale aj tak každý deň musí mať aspoň jedno pivo, niekedy na moje naliehanie si dá deň dva bez.. Neprizná a si ze ma problém... Ľúbim ho a je ťažké odísť ale čím ďalej tým viac už na to nemám nervy...

mamcotka
22. apr 2019

Žila som s dvomi pijanmi. Jedného som nedávno vyhodila.. nikdy viac. Preto môj názor je nikdy sa nezmení a tak sa zariad podľa seba..

sissy27
22. apr 2019

@tinka1234567 a akú radu očakávaš? Žiješ s alkoholikom. Na liečenie musí ísť dobrovoľne, ale nepôjde, lebo on problém nemá, jemu jeho pitie nevadí, vadí to tebe (asi takto to vidí on). Môžeš počkať na nejaký prúser, napríklad kým bude mať nehodu pod vplyvom alkoholu, alebo sa opitý pobije a niekoho zraní, zabije, ohrozí... Potom by mu liečenie mohol nariadiť súd, ale či mu pomôže a zrazu bude z neho zodpovedný človek, to ti nikto nepovie.
Chcela by si mať deti? A chcela by si, aby ich vychovával alkoholik?

tinka1234567
autor
22. apr 2019

@mamcotka a co s tým druhým.. No ja viem ze to budem musieť urobiť len na to zbieram sily... Je mi to ľúto myslela som ze budeme rodina budeme mat deti atď... On stále nevidí problém a stále hovorí ze to je '' 'len'' pivo a ze ho pije doma a nechodí po krčmach.. A ze keď budeme mať bábätko že vtedy už určite nebude piť ale ja tomu neverím... Je to ťažké lebo ho ešte ľúbim.

tinka1234567
autor
22. apr 2019

@sissy27 ja viem co by som mala urobiť a každému by som aj poradila aby odišiel... Len radu ako na to pozbierať sily a odísť

lucka12399
22. apr 2019

@tinka1234567 teraz to je len cez vikend potom to bude horsie a horsie.. ak sa nechce zmenit skoncila by som to.. je to tazke ale tazsie to bude potom ..

tinka1234567
autor
22. apr 2019

@lucka12399
@lucka12399 on stále povie ze sa zmení ale zatiaľ sa nestalo... Je to ťažké lebo ho ľúbim tak ako nikoho a rozumieme si, stále som mala pocit ze sme sa hľadali a nasli ale už takto nevládzem a on mi hovorí ze to len ja z toho robím problém..

sintra
22. apr 2019

Zbieras sily? No tak zbieraj. Ked nazbieras, odides. Len s nim prosim dovtedy neprid do ineho stavu. Reciam ze sa zmeni s prichodom dietata never, nezmeni. Alkoholizmus sa bude len prehlbovat.

sissy27
22. apr 2019

@tinka1234567 vidíš, presne ako som ti písala vyššie - on problém nemá, teda nebude nič meniť. Ty problém máš (a oprávnený), tak to zmeň. Nájdi si takého, čo nebude chlastať a buď naozaj šťastná. Teraz sa ti to zdá nemožné, keď to spravíš tak sa budeš smiať, že to bolo úplne jednoduché a mala si to spraviť dávno. Zbytočne strácaš najlepšie roky svojho života.

mala_hobitka
22. apr 2019

@tinka1234567 Odíď. Pre seba a vlastný zdravý rozum. Sama vidíš, že je to len a len horšie. Ak si ktokoľvek myslí, že každý deň pivo je ok ... je to hlupák čo si rozum alkoholom rozpúšťa. Závislý človek neprestane len tak zo dňa na deň a už vôbec nie je schopný prestať nejakým "znižovaním dávok". Potrebuje liečenie. Odíď aj kvôli nemu. Lebo ak má ešte trochu rozumu a lásky tak mu dôjde, že neodchádzaš pre jedno blbé pivo ale kvôli fatálnemu problému. Ak máte mať nejakú budúcnosť, tak potom čo príde s prosíkom aby si sa k nemu vrátila (lebo on príde), treba jasne nastaviť pravidlá. Na žiadne kecy typu "vráť sa, prestanem piť/niekedy (rozumej v inom živote) pôjdem na liečenie" mu nesmieš skočiť lebo sa dostaneš raketovou rýchlosťou opätovne do súčasného stavu. Chce ťa späť? Jedine ak pôjde na liečenie (nie budúci rok ale hneď, včera bolo neskoro) a aj nejakú dobu po liečení bude jasné, že abstinuje. Potom, nie skôr, budeš uvažovať o tom, že sa k nemu vrátiš. A čo i len raz dá pivo, odchádzaš. Lebo liečený alkoholik nesmie už nikdy ani kvapku alkoholu.

pribinak
22. apr 2019

Alkoholik nemusí piť len v krčme, kľudne môže piť doma a viac ako v krčme

Teraz nemáš silu odísť? A kedy ju budeš mat? Keď jedno dieťa budeš mat na rukách a druhé v bruchu? Keď bude bez prace a budete mat kopec dlhov?
Lebo ver tomu či nie, s chlapom, ktorý takto pije, tá to skôr či neskôr čaká

mojemenojekika
22. apr 2019

Povedz mu že nech ti teraz ukáže ako sa bude spravat keď budete mať dieťa, že nebude piť.

mamcotka
22. apr 2019

@tinka1234567 tomuto never. Dva krát som toto počula. Vždy dal prednosť alkoholu. Syn má doživotnú traumu z toho že je jeho otec alkoholik a stará sa iba o seba a pije.. teraz som tehotná a nedovolím aby mi druhy takýto podarený otecko ztraumarizoval druhé dieťa. Preto ten vyhadzov.. už si užili jeho prvé dve dcéry až až.

srnqqa
23. apr 2019

@tinka1234567 dieta ho nezmeni urcite. ked by bolo dieta, zas si najde nejake ine "keby bolo" - keby bol dom namiesto bytu, macka miesto psa, keby sme zili na Marse.. Jedine keby plati - keby som ho skor kopla do pr**le.. Takych slubov som sa aj ja napocuvala. Nezmenil to ani syn (nie, dieta nemam preto, ze by som vtedy naivne verila, ze sa zmeni, vedela som, ze nan budem sama). Vyplatila som ho z bytu pred necelymi 2 rokmi a vies, co sa zmenilo u neho? NIC 😂 reci o tom, ako to napravi, bude bojovat, atd. koncili na dne poharika, sem tam automatov 😂 Radsej sama a (s)pokojna ako klbko nervov, co zas bude, ked sa vrati. Nech je flasa plna aj toho najdrahsieho chlastu na celuckom svete, ale moja hodnota je omnoho vyssia 😉

michaella94
23. apr 2019

Bola som.vo vztahu s alkoholikom a rozchod bolo to naklepsie co som urobila...hned na to som spoznala mojho muza a mame spolu 3 deti...viem ze sa nanho mozem vo vsetkom spolahnut....vela krat som sa pokusala byvalemu pomoct davala ultimatum ze ked s tym neprestane bude koniec alkohol stale vyhral...este jedna prihoda..ked som bola s druhym synom v porodnici vedla v izbe lezala mamicka co sme rodili spolu a vecer som ju poculu ako vola s muzom a prosi ho nech ide domov z krčmy a strasne plakala....nandruhy den za nou prisiel neviem ci uz zase alebo este stale opity...strasne sa hanbila a plakala....verim ze sa rozhodnes spravne a nedopadnes podobne...drzim.palce

juliet86
23. apr 2019

vygugli si pojem spoluzavislost uz teraz si spoluzavisla. moj manzel pil vela narazovo proste stratil kontrolu a uz to islo. stavalo sa to raz za rok raz za tri mesiace a pod. mala som uz stres ked siel pit lebo som nevedela ci bude ok alebo to prezenie. ja sama som pila dost a sama. sama doma vecer s flasou cerveneho. aj dva vecery do tyzdna flasu somstiahla ako nic. manzel urobil tych pruserov viac a nakoniec si povedal ze on uz pit nebude. sam zi to povedal. ja s nim. a uz sme skoro 2roky obaja abstinenti...mne tochyba viac ako jemu ale je to takto lepsie. manzel je ale velmi specificka povaha. nepoznam nikoho ineho kto to takto spravil

oliolijanka
23. apr 2019

@tinka1234567
Ako odist? Treba si uvedomit, ze nie si prva ani posledna, ktora si mysli, ze ĽÚBI alkoholika, gamblera, narcisa atd.
Su baby, ktore sa z toho dostanu a budu mat peknu rodinu, stastne deti, pokojny domov a su baby, ktore si budu nadalej mysliet, ze lubia alkoholika, narcisa, gamblera atd. Jednoduche, basta.

Ty ho nelubis, ty lubis iba predstavu peknej buducnosti s nim, si zavisla od neho ako on od alkoholu.

Radim to vzdy, ak sa ti nepaci tvoj vztah, nemen partnera, zmen seba. Uvidis, ake tazke je zmenit navyky, odist od niecoho, co "lubis"(si na tom/nom zavisla).
Ak ty nezvladnes odist od alkoholika, alkoholik nezvladne odist od alkoholu.

lavender273
23. apr 2019

@tinka1234567

Poslem IP 🙂

didaa
23. apr 2019

@tinka1234567 a pije len pivo, či aj alkohol?

tinka1234567
autor
23. apr 2019

@didaa pivo ale veľa

pribinak
23. apr 2019

@didaa aj pivo je alkohol

tinka1234567
autor
23. apr 2019

No bude to asi jedine riešenie aj keď je mi to veľmi ľúto keďže sme boli spolu 7 a pol roka a už sme plánovali mat spolu babo.. Kedze ja už mám 33 q on 35..dalsia vec ze žijeme v zahraničí a mame v podnájme byr ktorý jeden človek nezvládne platiť.. A stále keď sa s ním rozprávam o odsťahovaní aby sme si šli každý svojou cestou keď sa nechce zmeniť tak on sa o tom nechce baviť a stále len ze on sa nikam sťahovať nebude.. Budem musieť ja ale už teraz viem ze asi ťažko od neho dostanem nejaké peniaze za veci ktoré ostanú v byte ktoré sme nakúpili spoločne.. Ale je to jediné riešenie, on stále nevidí problém v sebe ale vo mne že sa s ním hádam, pritom takmer Všetky Hadky sú kvôli alkoholu...

tinka1234567
autor
23. apr 2019

@pribinak ved to a asi aj najviac otupujuci....

tinka1234567
autor
23. apr 2019
yollanda
23. apr 2019

@tinka1234567 NIKDY SA NEZMENÍ!!!! Bude to len HORSIE!!!!!! Utekaj.

monika225
23. apr 2019

Viem o čom hovoríš ,žila som s jedným poznáme sa od mala vedela som ze pije ,len človek akosi stále dúfa že to prejde ...zobrali sme sa a po 5 rokoch rozviedla aj to na podnet toho že som niekoho stretla ....pred rozvodom sme spolu skoro 2 roky ani spávali ....a vrchol bol keď som chcela dieťa ... Stále mal dáke výhovorky ...dúfala somze dieťa to zmeni .....vtedy som to všetko pochopila .
Po 10 rokoch .
...preto porozmýšľaj ono sa to nezmení a bude len stupňovať

monika225
23. apr 2019

Ešte som zabudla ,chlap veľmi dobrý povahou,ale postupne prestal doma všetko robiť (bývali sme v rodinnom dome )
No a o tri týždne mám 40 rokov bez detí , po neúspešnom IVF a neviem sama čo bude ďalej ....možno keby som to riešila skôr všetko by bolo inak

didaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
didaa
23. apr 2019

@pribinak hádam každý pochopil moju otázku..

0silvia0
23. apr 2019

@mamcotka fuha, a to si zostala teraz sama tehotná? Zvládaš to v pohode?

babina_33
23. apr 2019

Mozno ma svetle chvilky, ze sa snazi. Ale toto je zaciatok konca. Toto je zaciatok jedneho velkeho problemu, z ktoreho neni jednoducha cesta von a najma nie ak clovek si sam neuvedomuje, ze ma problem :/